Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Face-Off: MGSV: Ground Zeroes PC & 4K Max Settings

*
Με εννέα επιπλέον μήνες ανάπτυξης, ο πρώτος τίτλος της Fox Engine στο PC δικαιώνει την αναμονή, με αναβαθμίσεις στον οπτικό τομέα σε σύγκριση με τις εκδόσεις του τίτλου για PS4 και Xbox One. Θεωρητικά υπάρχουν πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά, από τον βελτιωμένο φωτισμό ανά σκηνή, τις περισσότερες ρυθμίσεις του επίπεδου λεπτομέρειας (LOD) και ακόμα καλύτερης ποιότητας εφέ και σκιές. Αλλά σε ποιο βαθμό είναι η ρύθμιση extra high διαφορετική από τις κυκλοφορίες της τρέχουσας γενιάς - και τι είδους hardware απαιτεί ο τίτλος για να τρέξει; Με σχεδόν κάθε cinematic να γίνεται rendered μέσα από την μηχανή γραφικών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το download του Ground Zeroes μόλις που φτάνει τα 3GB. Χάρη στην απόλυτη εστίαση σε ένα και μόνο περιβάλλον, η Kojima Productions έχει επίσης καταφέρει να επιτύχει ένα απίστευτο επίπεδο «γυαλίσματος», ενώ όπως και στην εμπειρία των συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας, δεν υπήρξαν glitches, κλειδώματα ή stutters κατά την διάρκεια των δοκιμών μας. Ως ένα θεμέλιο για το The Phantom Pain, οι πρώτες εντυπώσεις μας είναι αυτές μιας ιδιαίτερα ομαλής μετάβασης στο PC, η οποία συνοδεύεται από πληθώρα ρυθμίσεων για τα εφέ, το post-prossessing, τα textures, το screen space ambient occlusion και τον φωτισμό.


Το μοντέλο του χαρακτήρα του Snake παραμένει το ίδιο με το PS4 και το Xbox One. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος χειρισμού της στίξης στις τρίχες, λόγω των περιορισμένων επιλογών ΑΑ.

Στην επιφάνεια, η γκάμα των επιλογών φαίνεται ολοκληρωμένη, ίσως πέραν της απουσίας ενός ρυθμιστικού για το field of view. Ωστόσο, μόνο μέσα από trial & error γίνεται εμφανές το αποτέλεσμα της κάθε ρύθμισης, με ορισμένες περίεργες "ανταλλαγές" στις υψηλότερες προεπιλογές, οι οποίες μπορεί και να μην ταιριάζουν σε όλους. Χωρίς .ini αρχείο στον Steam κατάλογο, με το οποίο και θα μπορούσε να επιτευχθεί εκτενέστερη παραμετροποίηση, τα πάντα αφήνονται στο έλεος της ομάδας ανάπτυξης όσον αφορά τα επίπεδα ποιότητας της εικόνας. Ένα παράδειγμα των παραπάνω είναι η επιλογή screen filtering, η οποία και αλλάζει τρεις μεταβλητές ταυτόχρονα. Αυτή ουσιαστικά καθορίζει το φάσμα του anti-aliasing (AA) από low σε high, αλλά η ένταση του depth of field επίσης αλλάζει εδώ - με την υψηλότερη ρύθμιση να εμφανίζει ένα εφέ bokeh που δεν υπάρχει στις κονσόλες. Επιπρόσθετα, οι αντανακλάσεις στην οθόνη προστίθενται στο extra high. Δυστυχώς ενεργοποιώντας και τα τρία, αυτοί που θέλουν βελτιωμένο depth of field και αντανακλάσεις αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν το post-processing AA του Ground Zeroes, το οποίο συνοδεύεται από μια θολούρα.

Σύγκριση του Metal Gear Sold: Ground Zeroes σε PC και PlayStation 4. Χρησιμοποιήστε το πλήκτρο πλήρους οθόνης για την καλύτερη εμπειρία θέασης.

Δεδομένων των μειονεκτημάτων του post-process anti-aliasing, σε συνδυασμό με την δύναμη των PC σαν πλατφόρμα, κάποια ευελιξία θα ήταν χρήσιμη. Η έλλειψη οποιουδήποτε τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος που παρατηρείται στους χαρακτήρες και τα φυλλώματα είναι επίσης ένα αδύναμο σημείο. Όπως και στις εκδόσεις PS4 και Xbox One, αυτά τα στοιχεία παρουσιάσουν αξιοσημείωτο τρεμόπαιγμα, ακόμα και στις καλύτερες επιλογές της PC έκδοσης, ενώ ακόμα και μετά από προσπάθεια παράκαμψης του μέσα ενεργοποιώντας transparency super-sampling από το driver αδυνατεί να βελτιώσει το πρόβλημα. Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, αυτά είναι μικρά ατοπήματα.


Εδώ βλέπουμε τα default settings του PC, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στο setup του PS4. Θέτοντας όλες τις επιλογές στο extra high, παρατηρούμε 'απτές' βελτιώσεις στο πως παρουσιάζεται ο τίτλος από την Fox Engine - με την υψηλότερη επιλογή στις σκιές να κάνει τη μεγαλύτερη 'ζημιά' στις περισσότερες κάρτες.

Η αναβάθμιση της ποιότητας σε σχέση με τις κονσόλες είναι αντιληπτή, με τα settings του PS4 και Xbox One να αντιστοιχούν στα default του PC (high σε όλα, με εξαίρεση τις σκιές και το texture filtering στο medium). Μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η λεπτομέρεια στα μοντέλα, όπου ακόμα και στο χαμηλότερο preset το PC επισκιάζει και τις δύο κονσόλες σε όρους draw distance δέντρων και αντικειμένων, όπως και στα LOD των κτηρίων. Αυτό είναι εύκολα η πιο 'ορατή' αναβάθμιση για τους PC χρήστες, δίνοντας μια πλουσιότερη σκηνή στα πιο ισχυρά μηχανήματα.


Στην πράξη, η αναβάθμιση στο texture filtering έχει επίσης αντίκτυπο - ακόμα περισσότερο σε σχέση με το κατά κύριο λόγο απαρατήρητο αναβαθμισμένο σύστημα των normal maps. Για τους χρήστες που τρέχουν σε αναλύσεις από 1080p μέχρι 4Κ, το επιπέδου κονσόλας filtering ξεχωρίζει σαν... τη μύγα μες το γάλα, όταν κάποιος βρίσκεται κοντά στο monitor στα default settings. Ευτυχώς, οι επιλογές αύξησης της ποιότητας σώζουν την κατάσταση, καθιστώντας όλες τις επιφάνειες υπό γωνία καθαρές και καθορισμένες. Μια εντυπωσιακή δυαδική αλλαγή από τα PS4 και Xbox One είναι εφικτή μέσα από τις επιλογές φωτισμού. Αυτή αυξάνει τον αριθμό των αναμμένων προβολέων στον χάρτη, και σε συνδυασμό με την αναβαθμισμένη ανάλυση των σκιών, ολόκληρο το μοντέλο φωτισμού είναι πιο ραφιναρισμένο, καθώς ο Snake κινείται μέσα στη βάση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τα side-ops, το PC επίσης προσφέρει atmospheric simulation από τις default ρυθμίσεις. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της PS4 έκδοσης, το οποίο επιτρέπει στα σύννεφα να ρίχνουν σκιές καθώς περνάνε από το φως του ήλιου, σε αντίθεση με το στατικό skybox του Xbox One. Παραδόξως, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης μέσω των menu, ανεξαρτήτως της προεπιλογής φωτισμού.


Επίσης προστίθενται αντανακλάσεις. Αν είναι δύσκολο να εντοπιστούν κατά την διάρκεια του gameplay, τα πλαϊνά φώτα (όπως αυτά των αυτοκινήτων) φανερώνουν επιπλέον αντανακλάσεις στις λιμνούλες του νερού - όπως αυτές που παρατηρούνται δίπλα στους κίτρινους στύλους, εν προκειμένω.

Με όλες αυτές τις βελτιώσεις, το επόμενο εμπόδιο της Fox Engine είναι η επίτευξη καλών επιδόσεων σε μια γκάμα από συστήματα. Δοκιμάζοντας τον τίτλο στον Core i7 3770K (χρονισμένο στα 4.3GHz) με 16GB RAM, είναι προφανές ότι μια κάρτα σαν την GTX 780 Ti δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο επιτυγχάνονται εύκολα στα 1080p με όλες τις ρυθμίσεις στην ανώτερη επιλογή, αλλά ένα αυθαίρετο όριο δεν μας επιτρέπει να ωθήσουμε τον ρυθμό ανανέωσης υψηλότερα. Ακόμα και με το V-Sync απενεργοποιημένο, το "ταβάνι" των 60Hz δεν ξεπερνιέται, με το tearing να κάνει την εμφάνισή του μόνο αν η μηχανή τύχη να πέσει κάτω από αυτό τον αριθμό. Ασφαλώς όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να τρέξουν τον τίτλο σε μια τέτοια high-end GPU - και ευτυχώς το ίδιο κάνει και η Kojima Productions, καθώς το Ground Zeroes "τρέχει" αρκετά καλά και σε budget κάρτες. Η προεπιλογή extra high είναι εκτός συζήτησης για κάρτες αντίστοιχων επιδόσεων με την R7 260X ή την κλασσική HD 7850 με 1GB - αν και υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί αυτό. Φυσικά, με το παιχνίδι να χρησιμοποιεί περίπου 1783ΜΒ μνήμης της κάρτας στις μέγιστες ρυθμίσεις, βλέπουμε την πρώτη κάρτα να δυσκολεύεται αρκετά με ρυθμό ανανέωσης καρέ που κυμαίνεται στα 15-20fps, ενώ η δεύτερη κάρτα τα πηγαίνει λίγο καλύτερα με frame rate 20-25fps.
 


Η αμφιταλαντευόμενη προσέγγιση για την σκίαση σε όλες τις κονσόλες αφαιρείται στα 'extra high' settings του PC, αποκαλύπτοντας άψογες άκρες στις σκιές του χαρακτήρα κατόπιν προσεκτικής εξέτασης. Το ambient occlusion έχει επίσης βελτιωθεί, αλλά παραμένει στον χώρο της οθόνης, προσθέτοντας παχιά, σκούρα περιγράμματα στους χαρακτήρες.

Σε αυτό βέβαια δεν βοηθάνε τα θέματα που προκύπτουν με το frame-pacing και στις δύο κάρτες της AMD, κάτι που προκαλεί αποσπασματική κίνηση. Τα δεδομένα εναλλάσσονται από την onboard GDDR5 στην κύρια DDR3 του συστήματος, κάτι που προκαλεί απαράδεκτο stutter. Ωστόσο, με την αλλαγή στις default ρυθμίσεις, οι απαιτήσεις σε VRAM μειώνονται στα πιο ανεκτά 1423ΜΒ - κάτι που επιτρέπει στις κάρτες του 1GB να λειτουργήσουν με περισσότερη ευκολία, μετά από ρυθμίσεις στα settings. Ρυθμίζοντας τις σκιές στο medium αλλά με όλα τα υπόλοιπα στο high, τα "κλειδωμένα" 60 καρέ το δευτερόλεπτο είναι εφικτά και για τις δύο κάρτες της AMD, φέρνοντας την εικόνα στα αντίστοιχα επίπεδα του PS4. Για να διατηρηθεί αυτό το νούμερο στην R7 260X, η ανάλυση των 1600x900 είναι απαραίτητη, με την 7850 να διατηρεί άνετα αυτές τις επιδόσεις στα 1080p. Οι gaming κάρτες χαμηλού κόστους με μνήμη 2GB GDDR5, όπως η GTX 650 Ti Boost και η GTX 750 Ti μπορούν να φτάσουν τα 30-40fps με όλες τις ρυθμίσεις στο μέγιστο. Αυτό καθιστά εφικτή τη χρήση του 30fps ορίου που παρέχει το παιχνίδι, ώστε να επιτευχθούν επιδόσεις αντίστοιχες με αυτές τις προηγούμενης γενιάς, με την κορυφαία ποιότητα οπτικού τομέα. Εναλλακτικά, η ανανέωση στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο είναι εφικτή μέσω της αντιμετώπισης των bottlenecks, τα οποία και στην περίπτωση του Ground Zeroes είναι οι σκιές, το screen filtering και το SSAO. Μόλις αυτά χαμηλώσουν λίγο, τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο επιστρέφουν.


Τέλος, η ποιότητα του alpha effect παραμένει πολύ κοντά στην ενσωμάτωση της κονσόλας. Εδώ επίσης βλέπουμε την χρήση του atmospheric simulation στο PC, ταιριάζοντας τις μπλε σκιές και τον δυναμικό φωτισμό του PS4 - ενώ και οι δύο εκδόσεις του Xbox χρησιμοποιούν ένα πιο απλό, στατικό Skybox.

Η Fox Engine βασίζεται πολύ στην GPU, αλλά παρουσιάζει ευελιξία στην CPU. Σε ένα σύστημα χαμηλού κόστους, με επεξεργαστή i3 4130 και Nvidia GTX 750 Ti, ο τίτλος είναι playable στις default ρυθμίσεις και μάλιστα κοντά στα 60fps, με τις μοναδικές αυξομειώσεις να παρουσιάζονται μόνο στα σημεία με μεγάλες απαιτήσεις σε post-processing. Ωστόσο, με την μετάβαση σε έναν i5 οι επιδόσεις της κάρτας σταθεροποιούνται και με μια περαιτέρω αναβάθμιση σε GTX 760 τα 60fps τρέχουν ομαλά στα high settings - αν και την επίτευξη επιδόσεων PS4/Xbox One στα extra high settings θα χρειαστεί μια ισχυρότερη (και ακριβότερη) κάρτα γραφικών. Η Konami είχε επίσης αναφέρει υποστήριξη 4Κ για την PC έκδοση του Ground Zeroes. Τώρα, το γιατί αυτό είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιείται για το marketing του τίτλου είναι κάτι παράξενο, αφού κάθε αξιόλογη παραγωγή μπορεί να κάνει render στην ανάλυση 3840x2160. Σε ένα πρόσφατο press event της Nvidia όπου και παραστήκαμε, η εταιρεία ρωτήθηκε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος enhanced 4K support, και ενώ αυτό διαφέρει από παιχνίδι σε παιχνίδι, μάλλον σημαίνει ότι είναι το ελάχιστο που απαιτείται ούτως ώστε τα στοιχεία του HUD να κάνουν αποτελεσματικό scaling (και αυτό συμβαίνει σε πολύ λίγους τίτλους). Για εμάς, αν ένας τίτλος ισχυρίζεται πως παρέχει υποστήριξη για 4Κ, θα πρέπει να δούμε optimizations που απευθύνονται άμεσα στην ανάλυση αυτή και θέλουμε να το δούμε να τρέχει τουλάχιστον σε επίπεδα ποιότητας κονσόλας, με το ελάχιστο των 30 καρέ το δευτερόλεπτο, σε μία κάρτα γραφικών.



Το Ground Zeroes μόλις που τα καταφέρνει εν προκειμένω. Στην 780 Ti, όπου και δοκιμάσαμε τον τίτλο, κανείς μπορεί να παίξει στα 4Κ με cap των 30 καρέ το δευτερόλεπτο, στα υψηλότερα presets. Αφαιρώντας το όριο αυτό, καταφέραμε 60 καρέ το δευτερόλεπτο στα high settings, αλλά με το screen-filtering στο low και τις σκιές στο medium. Αυτό προκαλείται περιστασιακό stutter στα 55fps, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απενεργοποίηση του SSAO - κάτι που δεν παρουσιάζει πρόβλημα για τις αποστολές κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά η έλλειψή του είναι εμφανής κατά τη διάρκεια της μέρας. Τόσο η Nvidia όσο και η AMD διαθέτουν modes για downscaling των GPUs, ανοίγοντας την επιλογή του 4K rendering ακόμα και σε αυτούς που διαθέτουν οθόνες 1080p. Το downscaling του Ground Zeroes είναι υποδειγματικό, σε σημείο που θα προτιμούσαμε το εν λόγω 4Κ set-up από την εμπειρία των 1080p στις μέγιστες ρυθμίσεις - τουλάχιστον για την κύρια αποστολή.

Metal Gear Sold Ground Zeroes PC – η ετυμηγορία του Digital Foundry.

Ήδη έχοντας αποδείξει την τεχνική του αρτιότητα στις κονσόλες, το Ground Zeroes στο PC συνεχίζει την πολύ δυνατή πορεία του τίτλου. Αντί να επαναπαυτεί στις δάφνες του με προκαθορισμένα γραφικά στα επίπεδα της κονσόλας, ανταποκρίνεται στις περισσότερες ανάγκες τον χρηστών με αξιοσημείωτες οπτικές αναβαθμίσεις. Η σημαντικότερη αυτών είναι το διευρυμένο LOD των αντικειμένων και ο επιπρόσθετος φωτισμός - σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι είναι εφικτό στο PS4 - με μοναδική απογοήτευση την έλλειψη επιλογής για ρυθμό ανανέωσης μεγαλύτερο των 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Αναμφισβήτητα όμως, το πιο εντυπωσιακό κομμάτι είναι η δυνατότητα scaling. Ο τίτλος φαίνεται εξαιρετικός στα default settings και η επίτευξη του 60fps gameplay από entry-level gaming κάρτες γραφικών σε αναλύσεις HD είναι αξιέπαινη. Με μόλις 3GB μέγεθος, το Ground Zeroes είναι ένα ευέλικτο δείγμα της Fox Engine στο PC - παίρνοντας ένα εξαιρετικό παιχνίδι του PlayStation 4 και προσφέροντας αρκετές αναβαθμίσεις ούτως ώστε να μας κάνει να περιμένουμε μια ακόμα καλύτερη δουλειά στο Phantom Pain.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Kojima Productions

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Konami

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Pirederas
    • Νομίζω ότι το Ground Zeroes (και κατ' επέκταση το The Phantom Pain) είναι το μόνο open world game στις κονσόλες που τρέχει στα 60fps (όλα τα άλλα στα 30). Αυτό βέβαια είναι επιλογή του Kojima, και μπράβο του. Η Kojima Productions έχει φτιάξει ένα φοβερό παιχνίδι με optimizations ακόμα και για τα PCs, όταν άλλοι κυκλοφορούν π.χ. το AC Unity σε τραγική κατάσταση.

      Αναμένω το MGS V με ανυπομονησία.

    • GamingFun
    • Έγινε η επιλογή να κυκλοφορήσει η έκδοση του παιχνιδιού για PC με τις απαιτήσεις των PC gamers. Μπράβο τους μιας και δεν ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν.
      Και αυτό είναι ένα δείγμα. Όταν το κυρίως πιάτο βγει τότε χαμός που θα γίνει. Ο Kojima θα μοιράσει πόνο.

    • majorfox
    • εκει στη σκηνη που του intro που πεφτει το σημα της XOF απο το ελικοπτερο και το δειχνει σε αργη κινηση να περναει ξυστα απο τα βραχια πριν σκασει ο Snake, πειτε μου ποιος ο λογος να ειναι το σημα πιο ευδιακριτο και τα βραχια θολα με χρηση depth of field απο την εκδοση του PS4 ? Αν το παρουμε ως καλυτερο του PC απλα γελανε και τα μπετά.

    • pandelas
    • To game είναι μακράν το καλύτερο optimised game που έχει κυκλοφορήσει ποτέ για pc. Σε 8 πυρηνο και όλοι οι πυρήνες στο 50-60% με ram και gpu ram να βαράνε στα ύψη. Κojima όχι αστεία, σαν κάτι φλωράκια που δεν ξέρουν την τύφλα τους οι τεμπέληδες. Σίγουρη αγορά

*