Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Outlast II Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Red Barrels

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Red Barrels

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η επιτυχία θέλει να γεννήσει επιτυχία και το χρήμα, κατά έναν περίεργο τρόπο, μαγνητίζεται μόνο από το χρήμα. Αν κανείς προσθέσει στην εξίσωση τη στροφή του κοινού προς το survival horror genre, τότε αυτομάτως η Red Barrels αποκτά την καλύτερη δικαιολογία για την κυκλοφορία του Outlast 2, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα του αρχικού τίτλου. Αυτήν τη φορά η δράση εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στην Arizona. Ο δημοσιογράφος Blake Langerman και η σύζυγός του, Lynn, προσπαθούν να αποκαλύψουν τι κρύβεται πίσω από το μυστηριώδη θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Κι εκεί που το ζευγάρι συνομιλεί αμέριμνα, το ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνουν συντρίβεται, η Lynn εξαφανίζεται, ο πιλότος βρίσκεται γδαρμένος και κρεμασμένος και ο Blake είναι πλέον μονάχος στην ερημιά, αναζητώντας απαντήσεις σε έναν τόπο που όσο περνάει η ώρα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος.


Ο θάνατος είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος.


Κάπου εκεί αρχίζει να μπλέκεται το θρησκευτικό στοιχείο. Αν και ο Χριστιανισμός στήριξε το οικοδόμημά του στη φράση “αγαπάτε αλλήλους", λίγοι ως ελάχιστοι την ασπάστηκαν. Μάλιστα, μια σύντομη αναδρομή στη νεότερη ιστορία του ανθρώπου αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πραγματοποιήθηκαν με το σταυρό στο χέρι. Στην περίπτωση του Outlast 2, μια αίρεση (από εκείνες που τροφοδοτούν το φανατισμό στους μωρούς), με ηγέτη τον Papa Sullivan Knoth -που περιμένει, όπως πολλοί όμοιοί του απατεώνες, το τέλος του κόσμου- έχει δημιουργήσει τη δική της εκδοχή του ευαγγελίου. Περιμένει την έλευση του αντιχρίστου και θεωρεί πως κάθε έγκυος γυναίκα είναι ύποπτη ως υποψήφια μητέρα του υιού του Σατανά.
Αν και ο χριστιανισμός στήριξε το οικοδόμημά του στη φράση “αγαπάτε αλλήλους", λίγοι ως ελάχιστοι την ασπάστηκαν.
Ένα στοιχείο όπου η ομάδα ανάπτυξης έχει επιτύχει απόλυτα το στόχο της είναι η δημιουργία ενός τρομακτικού περιβάλλοντος, με το φόβο για το τι μπορεί να κρύβεται στο επόμενο βήμα να είναι διάχυτος. Από τη μια τα ηχητικά ακούσματα φαντάζουν βγαλμένα από τα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης, από την άλλη πτώματα παντού, μολυσμένα, ανθρωποειδή όπως έχουν καταντήσει, που κανιβαλίζουν τις σάρκες του είδους τους, σπίτια ερημωμένα, φαγητά που έχουν σαπίσει στο τραπέζι, μύγες και κουνούπια που κάνουν πάρτι πάνω από τις τροφές που τους προσφέρονται απλόχερα, νερά που έχουν βαλτώσει και, πάνω απ' όλα, εχθροί που έχουν υπερανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όσφρησης και της όρασης, συνθέτουν το σκηνικό που χρόνια αναζητούσαν οι λάτρεις των survival horror.


Θυσίες στο βωμό της θρησκείας.

Για να γίνει ακόμα δυσκολότερη η αποστολή του, ο ήρωας είναι άοπλος από την αρχή έως το τέλος του παιχνιδιού. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κρυφτεί, να συρθεί, να κολυμπήσει ακόμα και κάτω από το νερό αλλά και να τρέξει. Για καλή του τύχη, υπάρχουν αρκετές κρυψώνες και μάλιστα όσοι επιλέξουν το normal mode του παιχνιδιού δεν αποκλείεται να αναρωτηθούν, ιδίως στα πρώτα κεφάλαια, ποιός ο λόγος ύπαρξης για τις περισσότερες από αυτές. Ακόμα πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση όταν ο Blake χάνει τα γυαλιά του, αφού πρώτα έχει πάρει σβάρνα ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει, κατά την κατρακύλα του στις δύσβατες βουνοπλαγιές.
Η σανίδα σωτηρίας στο Outlast 2 ονομάζεται κάμερα. Δίχως αυτή, ο Blake έχει λίγες ως ελάχιστες πιθανότητες να βρει το δρόμο του. Η νύχτα είναι ατελείωτη και το φως του φεγγαριού δεν είναι πάντοτε επαρκές. Αντιθέτως, ο υπέρυθρος φωτισμός νυχτερινών λήψεων της κάμερας θα αποδειχτεί το κατάλληλο σφυρί για να σπάσει το βαθύ σκοτάδι. Από την άλλη, έχοντας τα μάτια στραμμένα προς το ρεαλισμό, η ομάδα ανάπτυξης φρόντισε να μην προμηθεύσει τους παίκτες με απεριόριστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό η αναζήτηση μπαταριών είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για την επιβίωση. Πάντως η αλήθεια είναι πως με λίγο ψάξιμο και συνετή κατανάλωση ποτέ δεν πρόκειται να ξεμείνετε.


Μια ακόμα γλυκιά, φιλική ύπαρξη.

Tο λεγόμενο stealth απαιτεί όχι μόνο άριστη όραση, αλλά και ακοή, κι έτσι η κάμερα αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση του πρωταγωνιστή και προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του δεξιού και του αριστερού ηχείου της είναι δυνατή η αναπαραγωγή των ήχων του περιβάλλοντος, που γίνονται συνεχώς πιο δυνατοί όταν κάτι πλησιάζει. Κλείνοντας με τις λειτουργίες της κάμερας, δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς το βασικό προορισμό της που είναι η καταγραφή γεγονότων. Αυτός είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει η ομάδα ανάπτυξης για την παροχή επιπλέον πληροφοριών για την κατανόηση της ιστορίας. Οτιδήποτε σημαντικό αποθηκεύεται στη μνήμη της κάμερας και οι παίκτες μπορούν να κάνουν τη δική τους αναδρομή, οποιαδήποτε στιγμή.
Ο ήρωας είναι άοπλος και μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κρυφτεί, να συρθεί, να κολυμπήσει ακόμα και κάτω από το νερό αλλά και να τρέξει.
Σα να μην έφτανε ο φόβος και ο πανικός που δημιουργείται εξαιτίας των συνθηκών του περιβάλλοντος, ο ήρωας έχει να παλέψει με καταστάσεις και βιώματα που στοιχειώνουν το μυαλό του. Συχνά πυκνά η δράση μεταφέρεται στο χριστιανικό (σύμπτωση;) κολέγιο St. Cybil, με τον Blake να καλείται να δώσει έναν παράλληλο αγώνα επιβίωσης, ενάντια σε γεγονότα και υπάρξεις που τσαλαπάτησαν τα νεανικά του χρόνια και έχουν για τα καλά χαράξει την προσωπικότητά του.



Αν και μόνο ως θετικό μπορεί να καταγραφεί το γεγονός ότι το σενάριο είναι γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, αυτό που σίγουρα θα ενοχλήσει τους περισσότερους, είναι το δίχως τέλος trial and error. Αν όχι με την πρώτη, τη δεύτερη, τη δέκατη, την εικοστή, ε, τέλος πάντων, κάποια στιγμή θα βρείτε το μοναδικό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο επόμενο, πολυπόθητο auto save. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι ο βασικός πυρήνας του gameplay δεν αλλάζει από την αρχή έως το τέλος. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεσπόζει η λογική του «βρες τον τρόπο να κινηθείς από το ένα σημείο στο άλλο, έχοντας ταυτόχρονα να αποφύγεις μια ομάδα εχθρών». Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοί είναι όχι μόνο γεμάτοι μίσος και μανία αλλά και οπλισμένοι με όπλα που επιφέρουν το θάνατο με ένα και μοναδικό χτύπημα. Για την επούλωση των πληγών πάλι καλά που υπάρχουν γάζες. Δίχως υπερβολή, μέχρι να φτάσει στο πολυπόθητο τέλος, ο Blake θα υποστεί του Χριστού τα Πάθη.



Συνολικά, το Outlast 2 αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για όσους θέλουν να «χαθούν» σε ένα ταξίδι όπου, η λέξη «επιβίωση» βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια της σημασίας της. Θέλει δεν θέλει κανείς, είναι τέτοια η ατμόσφαιρα που, παίζοντας στο σκοτάδι, ο παραμικρός θόρυβος κινεί υποψίες πως κάτι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όσο για τους πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα, μόνο κλισέ δεν είναι σε αυτή την περίπτωση η λέξη «μακριά». 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τρομακτικό σκηνικό
  • Οπτικοακουστικός τομέας
  • Συνεχείς εκπλήξεις και ανατροπές
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Trial and error δίχως τέλος
  • Επαναλαμβανόμενα μοτίβα στο gameplay
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*