Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Η απίστευτη προσπάθεια της 4A Games για το Metro Redux

Η 4A Games βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη της σειράς Metro και πρόσφατα η Deep Silver ανακοίνωσε πως μία remastered έκδοση των Metro 2033 και Metro: Last Light θα κάνει την εμφάνισή της σε PC, PS4 και Xbox One με την ονομασία Metro Redux. Η έδρα της ομάδας ανάπτυξης είναι στην Ουκρανία, η οποία αυτή την περίοδο υποφέρει από εσωτερικές διαταραχές. Όπως ήταν λογικό, η κατάσταση δεν βολεύει καθόλου έτσι ώστε να δημιουργηθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες το τελικό προϊόν.



Ο Global Brand Manager της 4Α Games Huw Beynon μίλησε στο Escapist για το θέμα. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «είναι τρομακτικό το τι έχουν περάσει τα παιδιά. Τους είπα να μείνουν εκτός οποιασδήποτε πολιτικής εξέλιξης και διαμαρτυρίας και τους καθοδήγησα σωστά ώστε να προστατευτούν όταν άρχισαν να πέφτουν οι σφαίρες δεξιά κι αριστερά. Γίνεται ένας χαμός εξελίξεων στην Ουκρανία, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το πώς δουλεύουμε, θα σας πούμε ότι χρειάστηκε να εισάγουμε λαθραία τα dev kits σε βαλίτσα χειρός. Δεν μπορεί να στείλει οποιοσδήποτε πλέον οτιδήποτε θέλει με κούριερ στην Ουκρανία. Οι Αρχές θα σταματήσουν την αποστολή και μπορούν να σου χρεώσουν οτιδήποτε θελήσουν. Δουλεύουμε πάνω στην έκδοση του PS4 σε δύο dev kits, το ένα εκ των οποίων έφερα εγώ προσωπικά στο γραφείο. Για τον ίδιο λόγο καθυστέρησε και το Xbox One dev kit. Αντιλαμβάνεστε απλά το τι έχει περάσει αυτή η ομάδα και τι πάθος έχει για να δημιουργήσει αυτή την remastered εμπειρία». Δείτε τη συνέντευξη μέσα από τον παρακάτω player:




 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
36 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    4A Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Deep Silver

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Metro Redux
    • 18+ pegi 18+
      • 8.7 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (63)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://enterthemetro.com/uk/ FOLLOWERS 7 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 9

    ENTERNITY SCORE
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • nkav64
    • @raysod όταν λέει ο Tanno περί νεοναζί στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας που σφάλει; Η πληροφόρηση που υπάρχει εδώ είναι ότι οι "ηγέτες" της χώρας αυτής προέρχονται από αυτό το χώρο...αν γνωρίζεις κάτι διαφορετικό καλό θα είναι να μας το πεις να είμαστε και εμείς ενημερωμένοι...και όσο και να μην θέλουμε να εμπλέκουμε την πολιτική με το αγαπημένο μας hobby, δίχως ειρήνη είναι κάτι που κανεις δεν μπορεί να απολαύσει. Και βέβαια υπάρχει η αναταραχή αλλά μη γενικεύουμε τα πράγματα σε σημείο που να φαντάζεται κάποιος ότι από άκρη σε άκρη της Ουκρανίας δεν μπορεί κανείς να εργαστεί. Σε μικρογραφία, είναι σαν να γίνονται επεισόδια σε πορείες, εμείς που βρισκόμαστε 200 μέτρα μακριά να αδιαφορούμε παγερά μιας και πρόκειται για συνηθισμένο γεγονός και στο εξωτερικό μέσω των ρεπορτάζ που βλέπουν να εχουν την εντύπωση ότι στην Ελλάδα γίνεται εμφύλιος.

    • V.for.Veteran
    • Είπαμε μα μην το πάμε στην πολιτική, αλλά στην πολιτική καταλήξαμε.... Να μπω και εγώ στον χορό;;; Σε καμία περίπτωση,,, Θα πω όμως το εξής... αυτός ο άνθρωπος αξίζει Respect για το πάθος του για την δουλειά του και το gaming.... Αυτό πραγματευόμαστε εδώ, σε αυτό το site, και αυτό κουβεντιάζουμε. Η πολιτική είναι για εκεί που πρέπει να είναι... Γιατί το θέμα Ουκρανία και πολύ ζουμί έχει και νεοναζί(!) έχει και τα πάντα έχει. Αλλά δεν "χωράνε" για να τα πούμε εδώ.

      Έχω παίξει και τους δύο τίτλους. Περιμένω πως και πως το Redux. Τα games προσφέρουν τρελή συγκίνηση και ύστερα από αυτή την ιστορία δεν ξέρω,,,, 'έχω...(μου έρχεται μία λέξη αλλά δεν κάνει να την γράψω :P). Πάντως θα τα ξανά τιμήσω!!! Και κάτι τελευταίο.... εδώ οι περισσότερες "μεγάλο εταιρείες" εκμεταλλεύονται στα ίσια μικρά παιδιά για να δουλεύουν στα εργοστάσια, εργάτες που φτιάχνουν κινητά, κονσόλες, μητρικές, gadgets κτλ κτλ... εκεί δεν είναι ντροπή που εκμεταλλεύονται ανθρώπους για το μάρκετινγκ; Δεν είναι ντροπή που πάμε και τα αγοράζουμε; Γι αυτό καλύτερα ας επικεντρωθούμε στο gaming και ότι αυτό μπορεί να μας προσφέρει.

      Και κάτι για το τέλος, έτσι για να γουστάρουμε... Στο ποδόσφαιρο, στο gaming και στον... έρωτα, δεν χωράει η πολιτική. peace bro! :)

    • Sisyphus
    • Το τι γίνεται στην Ουκρανία είναι λίγο πολύ σύνθετο και πάνω,κάτω όλοι έχουμε μια ιδέα για τα εγκλήματα που συντελούνται από τη φασιστική συγκυβέρνηση των "ανανεωτικών"-"φιλελεύθερων" και των ναζιστών από τη μία και την παρέμβαση των ρωσικών συμφερόντων από την άλλη.
      Το ότι μιλά τώρα ο Beynon για το τι περνούν οι developers για να δημιουργήσουν τις remastered εκδόσεις, είναι αυτομάτως και προώθηση είτε αυτή είναι ακούσια είτε εσκεμμένη. Αυτό όμως που θα έπρεπε να κρίνουμε πρώτα είναι αυτά που λέει και δευτερευόντως... η χρονική περίοδος που τα λέει.
      Υ.Γ1@V.for.Veteran
      Για να σε παραφράσω λιγάκι, το ποδόσφαιρο, το gaming και ο έρωτας(ειδικά αυτός) είναι πολιτική, με την κυριολεκτικότερη σημασία που μπορούμε να της προσδώσουμε... :)
      Υ.Γ2@raysod
      Ακόμα και σε γενικευμένους εμφύλιους πολέμους(και στην Ουκρανία δεν έχουμε καν τέτοιον) η βιομηχανία, οι υπηρεσίες και γενικά οι λειτουργίες του κράτους δεν παύουν να υφίστανται επειδή βρισκόμαστε σε πόλεμο ούτε είναι δυνατόν και θεμιτό σε μια διαμάχη να πάρουν τα όπλα όσοι στέκονται στα δυο τους πόδια, γιατί αν αυτό συνέβαινε η ανθρωπότητα θα είχε εκλείψει προ πολλού.

    • DevilSpawn
    • Αγοράστε το παιχνίδι αν νομίζετε ότι αξίζει. Τώρα κάτω από ποιες συνθήκες βρίσκεται ο δημιουργός του δεν μ' ενδιαφέρει γιατί δεν ξέρει και κάτω από ποιες συνθήκες βγάζω κι εγώ τα λεφτά που θα του δώσω. Ο καθένας με τα προβλήματά του. Έλληνες είμαστε στο κάτω κάτω, όλοι το παίζουμε μορφωμένοι και μάγκες σε site με videogames που ξαφνικά η χαρά του geek έγινε μαγκιά και αντρίλα.

      Αυτοί τουλάχιστον προσπαθούν μερικοί να δημιουργήσουν έστω και παιχνίδια και άλλοι μάχονται για αυτά που θεωρούν ότι τους αξίζουν. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα από τα δύο απλά ''πλακωνόμαστε'' πίσω από οθόνες.

      Και επι του θέματος. Δεν έτυχε να παίξω στο 360 το last light όπως το 2033 οπότε θα το χτυπήσω στο One. Ελπίζω να είναι καλύτερο από το πρώτο και να διορθώνει κάποια πράγματα, αλλιώς θα τους ρίξω κι εγώ καμιά βόμβα!

    • tasosdimakis
    • Συγχαρητηρια στα παιδια για αυτο που κανουνε.οτι και να πω ειναι λιγο.ευχομαι να σταματησει ο πολεμος οσο γινετε πιο γρηγορα γιατι ειναι πολυ κριμα να σκοτωνονται αθωοι ανθρωποι και ειναι πολυ αδικο να γινετε πολεμος.δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα απο αυτο να σκοτωνονται οι λαοι ετσι.

    • nkav64
    • @raysod @navkar Φίλε μου οι νεκροί είναι πάρα πολλοί για να λες απλά ότι είναι σαν να έχουμε μια διαδήλωση στο σύνταγμα… Δεν ξέρω από ποιόν πολιτικό τύπο ενημερώνεσαι αλλά ήμαρτον… γράψε στο γούγλη – νεκροί στην κρίση της Ουκρανίας – και άνοιξε τα μάτια σου… Αυτό μάλλον σε εμένα απευθύνεται αν και δεν καταλαβαίνω το τι σε δυσκόλεψε να γραψεις σωστά το όνομά μου. Καταρχάς αυτά που έγραψα δεν τα διάβασες σωστά και τα παρερμήνευσες...από την άλλη όταν απευθύνεσαι σε εμένα εκφράσεις όπως ήμαρτον, άνοιξε τα μάτια σου, κλπ καλύτερα κράτα τις για τον εαυτό σου.

    • korko
    • μπράβο τους για το πάθος τους για δουλεία.άμα είσαι άρρωστος με αυτό που κάνεις τελικά τίποτα δεν σε σταματάει.

    • Amiga500
    • 1ον Μπραβο στους Devs για την πολυ καλη δουλεια πανω στους δυο τιτλους!

      2ον Σιχαινομαι απιστευτα τους PR χαρτογιακαδες και τις αθλιες τακτικες τους στο θεμα marketing.....

      3ον Πραγματικα οσο κι αν ασπαζομαι και συμπονω τους Devs για το υπαρκτο "δραμα" των λαθραια εισηγμενων Dev kits, παρολα αυτα ο θυμος η θλιψη και ο προβληματισμος που νιωθω απεναντι στους νεκρους της Ουκρανιας και σε ολα αυτα τα τραγικα που συμβαινουν εκει ειναι μεγαλυτερος και σοβαροτερος απο την "υπερπροσπαθεια" του Huw Beynon να εξασφαλισει με καθε τροπο τον παχυλο μισθο του........

      4ον Θα με επειθε και θα με συγκινουσε πολυ περισσοτερο το υπαρκτο "δραμα" που παρουσιασε ο Huw Beynon αν εδειχνε την μεγαλοψυχια και ανεφερε (η εστω προτεινε) στο τελος τα χρηματα απο το παιχνιδι να πανε στα ορφανα και τις χηρες των νεκρων Ουκρανων........που τετοια τυχη ομως.......αλλωστε οι σφαιρες που ανεφερε μαλλον ηταν ενα ακομα special εφε για λογους marketing........παρολο που μιλαμε για αληθινες σφαιρες και νεκρους......

      Λυπαμαι αλλα οσο πορωμενος gamer κι αν νιωθω, ποτε δεν θα με συγκινησει περισσοτερο ενα λαθραιο Dev kit απο τον θανατο ενος ανθρωπου.........αυτο ειναι και το τεραστιο φαουλ του Beynon.


      Υποψιν και προς αποφυγη παρεξηγησεων, "δεν παιρνω το μερος καμιας πολιτικης πλευρας".

    • nkav64
    • @raysod και πάλι λάθος τα έχεις καταλάβει τα πράγματα...

      Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να συνεχίσω αν και εσυ βεβαιως συνεχίζεις με τις προσβολές για τις οποίες και σε ευχαριστώ πολύ.

    • spinemm
    • @raysod % Amiga500 +1 σε ολα οσα γραψατε....ιδιως @raysod +1000 εαν μπορουσα θα σου εβαζα....τουλαχιστον φαινεται οτι καποιος "γνωριζει" πως εχουν τα πραγματα εκει πανω και δεν γραφει οτι του "σερβιρουν".....

      Απο εκει και περα.....πιο ΗΛΙΘΙΑ ΔΗΛΩΣΗ δε νομιζω να εχω διαβασει....δηλαδη και τους "δινει" ο "κυριος" (για να μην γραψω αυτο που θελω) Huw Beynon και περιμενει να "βγαλει" απο την "κινηση" του αυτη......

      Εαν εδινα μια πιθανοτητα να αγοραζα το παιχνιδι τωρα ουτε να το γυρισω "απο πισω" για να δω τι γραφει δεν θα κανω!!

    • V.for.Veteran
    • @raysod - ευχαριστώ που με συμπλήρωσες καταρχήν :). Απλά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι σαφώς και δεν είμαι κανένα ζώον να καταπίνω ότι με ταΐζουν.... απλά, από την άλλη, δεν ξέρω γιατί πρέπει να κατηγορήσω κάποιον που θέλει να προωθήσει το προϊόν του και που στην τελική ο συγκεκριμένος "χαρτογιακάς", απλά είπε κάτω από τι αντίξοες συνθήκες δουλεύει η ομάδα. Σαφώς και κατάλαβα ότι μιλάει για τους developers...

      Πέρα λοιπόν, ότι ο τρόπος που απάντησες φίλε raysod -είμαι σίγουρος άθελα σου- είναι σα να απάντησες σε κανένα παιδάκι ή ακόμα χειρότερα σε κανένα Μαλ@##!... ξανά τονίζω, είμαι σίγουρος άθελα σου. Θα σου πω το εξής: Θέλοντας και μη, ακόμα και κάποιος που δεν ξέρει να χειρίζεται το net πάνω κάτω γνωρίζει τι γίνεται στην Ουκρανία και είναι πράγματι θλιβερό. Το "Respect" έτσι και αλλιώς το έχουν αυτοί οι άνθρωποι από εμένα, γιατί πολύ απλά η σειρά Metro είναι πραγματικά συγκλονιστική (κατά την ταπεινή μου άποψη), επίσης δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος ότι το έκανε για λόγους μάρκεντιγκ γιατί πολύ απλά αν είδες το βίντεο τον ρώτησε ο δημοσιογράφος σχετικά. Κάτι που ο καθένας θα το έκανε. Μάλιστα πρόσφατα είχα κουβέντα με ένα γνωστό μου και λέγαμε πως θα ολοκληρωθεί η παραγωγή μετά από αυτά που γίνονται εκεί (το αν έχω ευαισθητοποιηθεί για τα γεγονότα το κρατάω για μένα δεν χρειάζεται να απολογηθώ σε κανέναν). Το συγκεκριμένο στέλεχος (της 4Α Games), είπε τα πράγματα όπως έχουν και δεν κρύφθηκε πίσω από το δάκτυλο του.... και κατά τη γνώμη μου; Μαγκιά του.

      Τώρα όσο για εκείνους που μετά από αυτή την είδηση δεν θέλουν ούτε καν να δουν το παιχνίδι... θα πω το εξής.. Πετάξτε στα σκουπίδια τα PC τα παπούτσια σας, τα γκάτζετ σας, τις τσάντες σας, τις τηλεοράσεις σας, μην ξανά αγοράσετε τίποτα.... γιατί τα περισσότερα από αυτά έχουν φτιαχτεί από παιδικά χεράκια σε κάποιο εργοστάσιο στην Ταϊβάν κάτω από αντίξοες συνθήκες , έχουν φτιαχτεί από κάποιον εργάτη, ο οποίος πληρώνετε 10 σεντς την ώρα, και αν...

      Εδώ δεν βλέπω κάποια ευαισθησία.... Σας εκλιπαρώ λοιπόν, σκεφτείτε πρώτα όλα αυτά και μετά αρχίστε τους αφορισμούς, ότι είμαστε πρόβατα, ότι τρώμε ότι μας σερβίρουν, ότι είμαστε άσχετοι, ότι είμαστε ανενημέρωτοι κτλ.κτλ. Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το σχόλιο μου και από εδώ και πέρα πείτε τη γνώμη σας ελεύθερα (όπως πάντα) χωρίς όμως να αφήνετε έστω υπονοούμενα για τους άλλους. Σας εύχομαι καλή συνέχεια :)

    • spinemm
    • @V.for.Veteran γραφεις....."Τώρα όσο για εκείνους που μετά από αυτή την είδηση δεν θέλουν ούτε καν να δουν το παιχνίδι... θα πω το εξής.. Πετάξτε στα σκουπίδια τα PC τα παπούτσια σας, τα γκάτζετ σας, τις τσάντες σας, τις τηλεοράσεις σας, μην ξανά αγοράσετε τίποτα.... γιατί τα περισσότερα από αυτά έχουν φτιαχτεί από παιδικά χεράκια σε κάποιο εργοστάσιο στην Ταϊβάν κάτω από αντίξοες συνθήκες , έχουν φτιαχτεί από κάποιον εργάτη, ο οποίος πληρώνετε 10 σεντς την ώρα, και αν... "

      θα σου απαντησω επειδη "εχω τη μυγα"......τουλαχιστον ομως οι δντες τους και οι προισταμενοι τους δεν βγαινουν να το διατυμπανιζουν ουτε και να κοκορευονται για αυτο οπως εκανε ο Beynon με σκοπο το "κατι παραπανω" απο δολλαριοευρωγενακια πονταρΟντας στην "κοινωνικη ευαισθησια" μας υστερα απο τις δακρυβρεχτες λεπτομερειες περι του πως περασαν τα devkits και των δυσχερειων που αντιμετωπιζει η ομαδα αναπτυξης.....εαν ενδιαφεροταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εστω και στο ελαχιστο θα τους ειχε/-αν "βγαλει" εδω και καιρο απο την Ουκρανια, δεν θα τους αφηνε/-αν να συνεχιζουν να δουλευουν (?) εκει και φυσικα θα τους ειχε/-αν παραχωρησει ενα πιο "ανετο" περιβαλλον αναπτυξης-ολοκληρωσης......οποτε συγνωμη και χωρις παρεξηγηση αλλα πιστευω οτι καπου το "χανεις στη μεταφραση".....

    • V.for.Veteran
    • Γλυκιά μου spinemm! Όποιος έχει τη μύγα καταρχήν... να τη φέρει πίσω! Αλλά και στου κουφού τη πόρτα... πάρε την πόρτα και φύγε!

      Νομίζω... ότι κάαααπου... πρέπει να με έχασες εσύ. Χωρίς παρεξήγηση :)

    • spinemm
    • Καλε μου :) V.for.Veteran προσπαθω να καταλαβω που σε εχασα...αλλα οταν γραφεις

      #Το συγκεκριμένο στέλεχος (της 4Α Games), είπε τα πράγματα όπως έχουν και δεν κρύφθηκε πίσω από το δάκτυλο του.... και κατά τη γνώμη μου; Μαγκιά του.#

      ειλικρινα πιστευεις οτι δεν το εκανε με απωτερο σκοπο το κερδος στοχευοντας στην "ευαισθησια" του καθενος απο εμας ΑΦΟΥ προσωπικα στην αρχη σκεφτηκα "αχ μωρε τα κακομοιρα τα παιδακια δουλεουν στην Ουκρανια που σπαραζει απο εναν εμφυλιο ποιος ξερει με τι επιπτωσεις στο παγκοσμιο του πραγματος μονο και μονο για να μου δωσουν να παιξω ενα ακομα παιχνιδι....και μαλιστα ποιο παιχνιδι...το ΜETRO" ομως οταν το καλοσκεφτηκα ειπα "ρε συ μας δουλευει ο τυπος.....εαν τοσο πολυ νοιαζοταν για αυτους ΣΙΓΟΥΡΑ θα ειχε σκεφτει να τους "τραβηξει" απο εκει και ΟΧΙ να τους παει ΠΑΡΑΝΟΜΑ ενα ακομα devkit.....Και μετα να βγει να το διατυμπανιζει και μαλιστα να κανει δηλωσεις του στυλ #Τους είπα να μείνουν εκτός οποιασδήποτε πολιτικής εξέλιξης και διαμαρτυρίας και τους καθοδήγησα σωστά ώστε να προστατευτούν όταν άρχισαν να πέφτουν οι σφαίρες δεξιά κι αριστερά#

      ΟΚ και εγω και εσυ και ολοι μας εξω απο το χορο ξερουμε πολλα τραγουδια ομως το θεμα ειναι οτι δεν το "φωναζουμε" οποτε ο συγκεκριμενος εαν δεν το εκανε με ΜΟΝΟ σκοπο τα παραπανω δολλαριοευρωγενια γιατι το εκανε? γιατι ειναι ευαισθητουλης? μπαααα δε νομιζω οποτε καλε μου :) V.for.Veteran συνεχιζω να πιστευω αυτο που εγραψα....#Εαν εδινα μια πιθανοτητα να αγοραζα το παιχνιδι τωρα ουτε να το γυρισω "απο πισω" για να δω τι γραφει δεν θα κανω!!#

    • Scott_Pilgrim
    • Μπράβο στα παιδιά! Απλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση που βγήκε ο τύπος και το είπε ενώ μπορεί να το δει π καθένας...

    • Connie GR
    • Πιστεύω πως τα έχουμε μπερδέψει λίγο. Οι άνθρωποι δουλεύουν ως developers σε ένα studio ανάπτυξης τίτλων - και εν προκειμένω στην 4Α και αναπτύσσουν τους τίτλους Metro. Δεν μπορώ να δω που ακριβώς το φώναξαν και το διατυμπάνισαν. Ο άνθρωπος αυτός που μίλησε είναι υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας (όλες οι εταιρείες πρέπει να έχουν δημόσιες σχέσεις, ούτως ώστε να "επικοινωνήσουν" με τον κόσμο για το προϊόν τους) και απάντησε σε μια ερώτηση που του έγινε όσον αφορά την κατάσταση και πως αυτή επηρέασε την ομάδα ανάπτυξης αλλά και την ίδια την ανάπτυξη του τίτλου.

      Η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι και η πλέον ευχάριστη, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ζωή δεν σταματάει. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν αυτή τη δουλειά και έπρεπε να προσαρμοστούν στις συνθήκες ούτως ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν. Ας σκεφτούμε και αυτό πριν προβούμε σε συμπεράσματα ότι "θα τα κονομήσει μια πολυεθνική". Κάπως πρέπει και αυτοί να δουλέψουν και ο κόσμος να δει την δουλειά τους ούτως ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν.

      Τώρα, όσον αφορά το γιατί "δεν τους μεταφέρουν κάπου αλλού", θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η 4Α μπορεί να είναι ένα studio ανάπτυξης, δεν είναι όμως το *εσωτερικό* studio ανάπτυξης κάποιου publisher. Αν θα μεταφερθούν, θα μεταφερθούν βάσει δικής τους πρωτοβουλίας - και αυτή η μετακίνηση είναι ήδη στα σχέδια, όπως γνωρίζουμε.

      Προσωπικά τους βγάζω το καπέλο που αναγκάστηκαν -και αναγκάζονται- να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Θα επιβραβεύσω την προσπάθειά τους αγοράζοντας τον τίτλο - όπως έκανα και στο παρελθόν. Η Ευρώπη χρειάζεται ομάδες σαν την 4Α και την CD Projekt RED - και όταν οι τίτλοι αναπτύσσονται κάτω από τέτοιες συνθήκες τους αξίζει λίγο credit παραπάνω.

      Απλά η άποψή μου...

    • Chased
    • Είναι οι ίδιοι developers που παλαιότερα έχουν μιλήσει για την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους να βγάλουν έτσι το παιχνίδι, τόσο καλό (σιγά την @@διά!), με το και καλά απειροελάχιστο budget τους! Είναι οι ίδιοι που λέγανε ότι ανέπτυσσαν το παιχνίδι χωρίς επίσημη άδεια και χωρίς τα devkits να είναι επίσημα και κάτι τέτοια...

      Γενικώς, έχουν στήσει ένα μικρό τσίρκο όπου κάνουν τα πάντα να φανούν υπερήρωες! Και να πεις ότι έφτιαχναν και κανένα καλό παιχνίδι, να πω πάει στα κομμάτια!

      Ένα linear corridor shooter είναι, με κυκλικές αρένες για boss fights που περιορίζονται στο να φεύγεις μακριά και να πυροβολάς μέχρι να σε πλησιάσουν και πάλι το ίδιο. Ανέμπνευστα τοπία, πάρα πολύ λίγα, συνήθως βλέπουμε σιδεροσωλήνες και μποντρούμια, κάκιστη Α.Ι., γραμμικό μέχρι αηδίας! Αποστολές που δεν βγάζουν νόημα, προβλέψιμο, με κακή αίσθηση των όπλων και τραγική τελική αποστολή!

      Όσο για το στόρυ, εκτός του ότι είναι τρελή αντιγραφή (έχουμε έναν εχθρό που τελικά αποδεικνύεται ότι εμείς είμαστε οι κακοί...βρε τί μου θυμίζει? Τί μου θυμίζει? Χαχαχαχαχαχα), είναι και κάκιστα δοσμένο! Χωρίς σοβαρή δομή, οι αποστολές που κάνεις δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το στόρυ, απλά κάποια στιγμή εμφανίζεται η αποκάλυψη μπροστά σου, την ώρα που σε όλο το παιχνίδι έκανες τυπικά πράγματα μετά την Αποκάλυψη! Γενικώς, εντελώς προβλέψιμο (όποιος δεν είχε καταλάβει ότι ο Russian "φίλος" στις φυλακές θα κατέδιδε τον χαρακτήρα μας, καλύτερα να αφήσει το gaming στην άκρη! :Ρ )!... Επίσης, κανένας απολύτως τρόμος! Το μόνο redeeming quality του παιχνιδιού ήταν η αποστολή με τα flashbacks!

      Πραγματικά, αν αυτό το παιχνίδι θεωρείται καλό (και μάλιστα κορυφαίο από άλλους! WTF?), τότε λυπάμαι πραγματικά για το πως κατάντησε η βιομηχανία και το σε ποιους πουθενάδες δίνουμε αξία!

    • Connie GR
    • @Chased @spinemm

      Αυτή είναι η άποψή σας. Προσωπικά θεωρείτε ότι έχουν στήσει ένα τσίρκο και ότι οι τίτλοι τους είναι για τα σκουπίδια (και προφανώς αυτό εξέφρασες με αυτά που λες - και θα σε παρακαλέσω να μην προσπαθήσεις να το αλλάξεις, γιατί ουσιαστικά αυτό λες). Εγώ προσωπικά θεωρώ πως η 4Α Games και η CD Projekt RED είναι από τις ομάδες που πραγματικά σέβομαι. Προσωπικά - η λέξη κλειδί.

      @raysod - και άπαντες

      Δεν μιλάω για την Koch Media, όπως κατάλαβες. :)
      Ακριβώς επειδή με απασχολεί μόνο η ομάδα της 4Α που ανέπτυξε τον τίτλο, τα σχόλιά μου αφορούν αυτούς. Χαίρομαι που συμφωνούμε raysod. :)

      Όποιος τώρα θεωρεί ότι τα Metro είναι για πέταμα... αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

    • V.for.Veteran
    • @raysod Είπες: "Με κάνετε και σκέφτομαι ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πλέον γιατί έχω δώσει στοιχεία για τον τύπο τα οποία τα παραβλέπετε…"

      Το να μην συμφωνείς με την έκφραση "μαγκιά του", είναι δικαίωμα σου και σέβομαι την άποψή σου. Στην τελική δεν είναι συγγενής μου ο κύριος, ούτε είπα ότι το εν λόγω στέλεχος αναπτύσσει το παιχνίδι (να γιατί λέω παραπάνω ότι είναι σαν να απευθύνεσαι σε μα@!#ες). Πραγματικά λυπάμαι όμως, γιατί συνεχίζεις να αφήνεις εντυπώσεις, και τελικά προς απογοήτευσή μου αντιλαμβάνομαι ότι δεν το κάνεις άθελα σου.... και επειδή το πράγμα αρχίζει να... ξεφεύγει λιγάκι θα το σταματήσω εδώ. Έθεσα και εγώ τα επιχειρήματά μου πιο πάνω και ΔΕΝ θα τα ξανά επαναλάβω. Επίσης το αν έχω ή όχι ευαισθησία για κάποια πράγματα, δεν χρειάζεται να το αποδείξω εδώ. Να πω επίσης ότι γνωρίζω πολύ καλά το τι έχει γίνει με την THQ από τότε που "βάρεσε κανόνι" και τον πλειστηριασμό των περιουσιακών της στοιχείων (τα γνωρίζω και εγώ λόγω της δουλειάς μου βλέπεις).. Άλλωστε στο Enternity έχουν γραφεί χιλιάδες λέξεις γι' αυτό το θέμα (για την THQ δηλαδή).

      Και όπως είπες και εσύ -και σε αυτό τουλάχιστον συμφωνούμε- αν δεν συμφωνούμε δεν θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας... αρκεί να περιοριζόμαστε στις απόψεις μας. Πάντως φίλε μου raysod, αν πιστεύεις ότι υπάρχει σκοπιμότητα στείλε μου την άποψή σου σε PM να το συζητήσουμε και να σου λύσω κάθε απορία σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο συμφέρον (ή κάποια σκοπιμότητα) από εμάς. Μπορείς επίσης να ανοίξεις κάποιο θέμα στο φόρουμ να το συζητήσουμε όλοι μαζί χωρίς επαναλαμβάνω αφορισμούς :) Ευχαριστώ για άλλη μία φορά που με ανεχτήκατε... :)

    • tasosdimakis
    • Παιδια δεν εχει νοημα να το πηγαινουμε αλλου.ο καθενας εχει της αποψεις του και πρεπει να ειναι σεβαστες ασχετα το αν διαφωνουμε λιγο η πολυ.ναι καλο ειναι να τις εκφραζουμε για να γινετε και διαλογος αλλα βλεπω οτι εχουμε ξεφυγει λιγο.δεν υπαρχει και λογος φυσικα.

    • Connie GR
    • Επειδή έχει υπάρξει μια μικρή σύγχιση όσον αφορά την δουλειά του κύριου Beynon. Ο Huw Beyonon είναι Global Brand Manager της Koch Media και στο video (το οποίο είναι public και είναι στο Escapist) παρουσιάζεται ως brand manager της 4A Games. Τώρα, αν δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την 4Α Games, τότε είναι πολύ απλά απατεώνας.

      Πολύ απλά, ας μην κολλάμε σε έναν τίτλο. Όταν είναι brand manager, πάει να πει πως σίγουρα θα έχει κάποια σχέση με την 4A Games. Δεν γίνεται να τα βγάζει από το μυαλό του και να λέει ψέμματα. Αν δεν είχε την παραμικρή σχέση, τότε η 4Α Games θα έπρεπε να του κάνει μήνυση, γιατί παρουσιάζεται δημόσια ως brand manager της.

      Γενικότερα, έχω την εντύπωση ότι για να βγει κάποιο point κολλάμε σε λεπτομέρειες. Η είδηση πιστεύω πως δεν αφορά τον κύριο Beynon. Ο άνθρωπος μίλησε για αυτά που συνέβησαν στην Ουκρανία - γιατί για τον οποιονδήποτε λόγο δεν παρεβρέθηκε κάποιος εργαζόμενος της 4Α Games (που συνέβαλε στην ανάπτυξη του τίτλου άμεσα - για να μην αφήνουμε λεπτομέρειες λοιπόν) - και μίλησε για αυτούς. Τώρα, δεν καταλαβαίνω που είναι το μεμπτό.

      Αν κολλάει κάποιος στη λέξη respect, γιατί από εκεί ξεκίνησε όλη η κουβέντα, αυτή πάει στην ομάδα ανάπτυξης. Που για να κάνει τη δουλειά της έπρεπε να μηχανευτούν διάφορους τρόπους και τέλος πάντων δεν εργάζονται κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες. Στην Ουκρανία βρίσκονται, πιστεύω πως δεν θέλει και ιδιαίτερη σκέψη.

    • Connie GR
    • Ναι, γιατί είμαι και αγριάδας. :P (LOL)

      Αν παρατηρήσεις τι λέει στο τελευταίο κομμάτι του video (γιατί εκεί γίνεται λόγος για το πως έγινε το development), δεν μιλάει για τον εαυτό του. Μιλάει για την ομάδα ανάπτυξης σε τρίτο πληθυντικό πρόσωπο.

      Προσωπικά δεν θεωρώ πως χτίζουν την πολιτική του marketing για την προώθηση του προϊόντος στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί. Ότι συμβαίνει, συμβαίνει και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Πρόσεξε τι λέει ο Beynon και πως απαντάει στο τέλος ο δημοσιογράφος του Escapist - και επίσης παρατήρησε ότι μιλάει σε τρίτο πληθυντικό πρόσωπο ο Beynon. ;)

    • tasosdimakis
    • Φιλε @raysod δηλαδη για να καταλαβω το προβλημα ειναι στον συγκεκριμενο ανθρωπο το τι ειπε?η απο οπου ειταν και το ειπε?συγνωμη με ολο τον σεβασμο απεναντι σου.να σου πω κατι?οπως ειπα και πιο πανω συγχαρητηρια στα παιδια την ομαδα αναπτυξης που με τετοια τιτανοτεραστια προσπαθεια κανουν οτι κανουν σε τετοιες αντιξοες συνθηκες εγω πιστευω οτι ακομα και τα μπαμ μπουμ που ακουνε απ'εξω δεν νομιζω να μην τους νοιαζει τι γινετε.ασε που οι ιδιοι σιγουρα θα πεφτουν κατω και απο κανενα γραφειο να καλυφτουν πιστευω οτι ειναι πανω απ'ολα ανθρωποι που σιγουρα θα σκεφτονται τι γινετε εξω.τωρα το οτι μπορει να ενοχλει ο τροπος ο οποιος γινετε και λεμε εμεις μα καλα εκει γινετε χαμος και αυτοι το χαβα τους?κανεις μας δεν ξερει πραγματικα τον ακριβη λογο.δηλαδη η αλλες επιχειρησεις εκει αν δουλευουν μαγαζια η οτιδηποτε αλλο θα πουμε δεν τους νοιαζει?κανεις μας δεν ξερει.δεν νομιζω οτι ο συγκεκριμενος ανθρωπος κατα την γνωμη μου παντα ειπε οτι ειπε για να τους λυπηθουμε και να αγορασουμε τον τιτλο.τωρα αν ειναι σωστος η οχι αυτος εμεις δεν κρινουμε τον ανθρωπο αυτον αυτος μπορει να μην τον νοιαζει που δεν το νομιζω αλλα οκ.πιστευω οτι αναφερει τον λογο με τους οποιους φτιαχνετε ο τιτλος.εδω θα συμφωνησω και με τον φιλο παναγιωτη που λεει σε ενα σημειο για τα παιδια που εργαζονται για εμας π.χ. τα pc,consoles,tamplets και οτι αλλο που εμεις εχουμε αυτη τη στιγμη σε πραγματικα χαλια συνθηκες εργασιας και εκμεταλευσης αυτα δεν εχουν ψυχη?οκ συγχωρεσε με δεν θελω να σου την πω την αποψη μου ειπα.

    • tasosdimakis
    • @raysod ok φιλε απολυτα σεβαστη η αποψη σου.δεν υπαρχει θεμα αλοιμονο.

    • mysterious
    • Παιδιά μου πήρε χρόνια αλλά τα κατάφερα να διαβάσω τα σεντονοσχόλια. :D

      Υ.Γ. Θα κρατήσω αυτό που είπε ο φίλος raysod..."Η εργασιακή εκμετάλλευση θα υπάρχει όσο υπάρχει η ανθρωπότητα." Και θα προσθέσω πως όσο υπάρχει το κτήνος ο άνθρωπος θα υπάρχει και πόλεμος.Κι αν τώρα συζητάμε για ενδεχόμενο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο,κάποτε θα συζητάνε για τον έβδομο,όγδοο,ένατο παγκόσμιο πόλεμο...αν έχει μείνει φυσικά μέχρι τότε ο πλανήτης γη.Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται,ο άνθρωπος είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως.

    • V.for.Veteran
    • Φίλε raysod αφού κατάλαβες γιατί πήρα στραβά κάποια πράγματα και στη συνέχεια το ξεκαθάρισες το τι εννοούσες, για μένα έχει λήξη το όποιο θέμα πήγε να δημιουργηθεί. Τώρα όσον αφορά στα "υπόλοιπα" , τελικά, συμφωνούμε αν το κατάλαβες μιας και στο τέλος είπες και εσύ Respect..... κακός λοιπόν σπαταλήσαμε φαιά ουσία :P

      Αλλά μάλλον φταίω εγώ... γιατί αν από την αρχή έγραφα "Απλά Respect στην ομάδα της 4A Games" και όχι "Απλά... Respect" τότε δεν θα μπαίναμε καν στην διαδικασία να έρθουμε σε αντιπαράθεση. Επίσης τα όσα είπα για τον κύριο Beynon, τα είπα με βάση το βίντεο του Escapist, ενώ έθεσα και κάποια επιχειρήματα, τα οποία μπορείς να βρεις παραπάνω. Πάντως αν δεν έλεγε ότι έλεγε το εν λόγω στέλεχος δεν θα μαθαίναμε τίποτα σχετικά. Επομένως, μαγκιά του που τα είπε (ξανά λέω :P). Τώρα όποιον πείραξε αυτή η κίνηση... πολύ απλά μην αγοράσει το παιχνίδι. Η αγορά άλλωστε είναι ελεύθερη.

      Τώρα σε ό,τι αφορά το υστερόγραφο σου φίλε μου... αυτό κι αν χρήζει συζήτησης... μιλάμε για πολλά σεντόνια! lol. Καλή συνέχεια σε όλους :)

    • panosdark1
    • μπραβο στα παιδια πιστευω οτι θα τα καταφερνουν και θα κανουν καλη δουλεια ! παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν...

    • GamingFun
    • Κατάφερα να τελειώσω και εγώ την ανάγνωση των σχολίων. Επιτέλους.
      Το μόνο που έχω να πω είναι πως είναι κρίμα να κινδυνεύει η ζωή κάποιων για να βγάλουν το ψωμί τους ζώντας σε τέτοιες καταστάσεις.

*