Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

World of Tanks Generals Beta Preview

Υπήρξε μια εποχή περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 όπου η Wizards Of The Coast επένδυσε πολύ στην ψηφιοποίηση των card games της - τα αποτελέσματα ήταν διφορούμενα (με εξαίρεση ίσως το Magic Online που όμως ανέκαθεν στόχευε συγκεκριμένο, hardcore κοινό) και η ετυμηγορία έδειχνε σαρωτική: τα επιτραπέζια, ασχέτως του πόσο καλά είναι, δεν «γράφουν» καλά στην οθόνη. Και μετά ήρθε στις ζωές μας η επιδημία που ονομάζεται Hearthstone και όλα άλλαξαν. Το Generals εποφθαλμιά κάτι αντίστοιχο και πρακτικά είναι η μεταφορά του World of Tanks σε card game. Δεν απαιτεί πάντως προηγούμενη ενασχόληση με τη σειρά και πρόκειται για έναν εντελώς αυτόνομο τίτλο. Μάλλον όμως ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: όσοι ασχολούνται/ασχολήθηκαν με το World of Tanks και αυτοί που ξεζούμισαν το Hearthstone και βρίσκονται σε αναζήτηση νέων εμπειριών. Πιστεύουμε ότι θα απολαύσουν το πακέτο αμφότεροι.



Στην τελική του μορφή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα της Wargaming, θα είναι playable σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή που διαθέτει browser - ο τίτλος είναι γραμμένος εξ ολοκλήρου σε HTML 5 και δεν χρησιμοποιεί flash, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας περί συμβατότητας. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα αναπτυχθεί αυτόνομη εφαρμογή για Android ενώ εικάζουμε ότι θα ακολουθήσει αργότερα και η αντίστοιχη έκδοση για iOS. Αυτά βέβαια μελλοντικά γιατί προς το παρόν η closed beta τρέχει μόνο σε desktop/laptop και είναι διαθέσιμη μόνο σε όσους έχουν λάβει beta keys. Η ελπίδα όμως δεν έχει χαθεί, αφού μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ακόμα αναρτημένη στη σελίδα της του WoTG η σχετική φόρμα για συμμετοχή στην beta. Αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το WoTG διαθέτει μηχανισμούς που παραπέμπουν περισσότερο σε απλουστευμένο wargame (με τις κάρτες να αντικαθιστούν τις μινιατούρες) και λιγότερο σε “καρτοπαίχνιδο”. Ελαφρώς μας θύμισε το Cabals (διαθέσιμο δωρεάν σε iOS/Android) και το «αρχαίο» πια, BattleTech (το card game του Garfield που έσβησε άδοξα), αλλά δίνει και δικό του στίγμα με κάποιες φρέσκες ιδέες.



Η σημαντικότερη διαφοροποίηση έχει να κάνει με την οριοθέτηση του χώρου όπου παίζετε τις κάρτες σας. Το τερέν αποτελείται από ένα παραλληλόγραμμο 5 x 3 θέσεων, στο οποίο κατεβάζετε, κινείτε και αντιμάχεστε με τα τανκ σας. Η τράπουλα πάντα περιλαμβάνει μια μοναδική κάρτα Headquarter, η οποία τοποθετείται από την αρχή της παρτίδας στην κάτω αριστερή γωνία του ταμπλό. Το HQ είναι πρακτικά η αρχή και το τέλος των πάντων: αποτελεί την πρωταρχική μονάδα παραγωγής πετρελαίου (το resource που καλύπτει το κόστος των κάρτών), έχει ρόλο ορμητηρίου (τα τανκ που κατεβαίνουν στο παιχνίδι, τοποθετούνται σε γειτονικά τετράγωνα του ΗQ) ενώ διαθέτει και περιορισμένες επιθετικές ικανότητες για να βάλλετε προς αντίπαλους στόχους. Επιπλέον, σηματοδοτεί τους πόντους ζωής σας και τον πρωτεύοντα στόχο σας - μηδενίστε τους πόντους του αντίπαλου HQ που βρίσκεται στην απέναντι γωνία από το δικό σας και η νίκη θα είναι δική σας. Όντας CCG (collectable card game), το Generals δίνει πλήρη ελευθερία στην παραμετροποίηση του deck - ο μόνος περιορισμός βρίσκεται στα αντίτυπα της ίδια κάρτας που μπορείτε να έχετε (μέχρι τρία). Κάθε τράπουλα περιλαμβάνει μέχρι και 40 κάρτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 20-25 από αυτές θα πρέπει να είναι κάρτες αρμάτων. Τα τανκ κατηγοριοποιούνται κυρίως με βάση το βάρος τους (Light - Medium - Heavy) που καθορίζει το εύρος κίνησης ανά γύρο (τα light φερειπείν μπορούν να μετακινηθούν 2 φορές στο γύρο ενώ τα medium κινούνται και σε διαγώνια θέση). Φυσικά διαφοροποιούνται ανάλογα και σε θωράκιση/επίθεση, ενώ μερικά διαθέτουν επιπρόσθετες ικανότητες που ενεργοποιούνται όταν πληρούνται οι αντίστοιχες συνθήκες που αναγράφονται στην κάρτα.



To υπόλοιπο deck απαρτίζεται από κάρτες σε τύπου Support ή Order: οι Support αντιστοιχούν κυρίως σε μονάδες πεζικού και έχουν ρόλο υποστήριξης, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες των μονάδων ή του HQ (π.χ. έξτρα θωράκιση ή επίθεση) ενώ τα Orders εκτελούν την ενέργεια που αναγράφουν και καταλήγουν στην στοίβα με τις χρησιμοποιημένες κάρτες. Στην τρέχουσα φάση μπορείτε να επιλέξετε πάνω από 200 ξεχωριστές κάρτες για την τράπουλα σας, οι οποίες διαχωρίζονται ανάλογα με την παράταξη-faction του HQ σας (Αμερική - Γερμανία - Ρωσία). Πέρα από ένα βασικό deck για κάθε faction, τις υπόλοιπες κάρτες τις αγοράζετε μέσω των Research Tree (ένα για κάθε εθνότητα), εξαργυρώνοντας το in-game currency που αποκτάτε από νίκες ή εκτελώντας τα objectives που ανανεώνονται σε ημερήσια βάση. Όπως πιθανόν θα έχετε μαντέψει, υπάρχει δυνατότητα για αγορές με πραγματικά χρήματα. Σε ένα βαθμό, αυτό είναι αναμενόμενο και θεμιτό αλλά μας προκάλεσε πολύ άσχημη εντύπωση η ύπαρξη των boosters που μπορούν να αγοραστούν πριν από κάποια αναμέτρηση - αλλάζουν αισθητά την ισορροπία και προσφέρουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα, χαρίζοντας π.χ. δυνατότητα reshuffle στο αρχικό χέρι ή προσθέτοντας σε αυτό συγκεκριμένη κάρτα Order. Για έναν casual τίτλο τύπου Candy Crush αυτό είναι αποδεκτό αλλά για card game που διέπεται από αυστηρά καθορισμένους κανόνες το γεγονός είναι απλά ανεπίτρεπτο. Το layout των καρτών είναι υποδειγματικό και προσεγμένο, θα σας αφήσει την εντύπωση ότι παίζετε την ψηφιακή μεταφορά ενός πραγματικού “καρτοπαίχνιδου” - ευτυχώς τις κάρτες τις πλαισιώνει και εξαιρετικό art design, από τα καλύτερα που θα συναντήσετε σε αντίστοιχο τίτλο.



Το Generals δείχνει αρκετά υποσχόμενο και ομολογούμε ότι η πρώτη επαφή μάς έπεισε. Διαθέτει απλή δομή όπως το Hearthstone αλλά παραθέτει στο ρεπερτόριό του και πιο σύνθετες ιδέες, όπως το ακριβές placement των καρτών και την μετακίνησή τους στο πεδίο μάχης. Προς το παρόν είναι περιορισμένα τα διαθέσιμα modes (skirmish 1vs1 ή προπόνηση ενάντια σε bot), αλλά θεωρούμε δεδομένη στην πλήρη έκδοση την υποστήριξη ladder, τουρνουά και ίσως multiplayer 2vs2. Δυστυχώς η Wargaming τηρεί σιγή ιχθύος για το πότε θα προχωρήσει επίσημα σε launch, οπότε προς το παρόν η πρόσβαση περιορίζεται σε όσους κερδίσουν το πολυπόθητο key.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • aplwsninja
    • Ανοικω στην κατηγορια αυτων που λιωνουν το Hearthstone και το παρακολουθω απο τοτε που ανακοινωθηκε η closed beta γιατι οντως δειχνει πολυ ενδιαφερον. Δυστυχως ακομα δεν μου εχει πεσει key αλλα η ελπιδα πεθαινει τελευταια :P Με ξενερωσε πολυ αυτο που γραφεις για τα boosters. Ελπιζω να μην ειναι pay to win εν τελη.

      Μας πορωσες φιλε :)

    • Pampou
    • Αρκετά ωραίο review!
      Μία σημείωση θέλω μόνο να κάνω σε ότι έχει να κάνει με τα boosters :
      Αγοράζονται με silver το οποίο αποκτά ο παίκτης μετά από κάθε μάχη (άσχετα με το αν νικήσει ή αν χάσει) .
      Το premium currency [που μπορείς να αγοράσεις με πραγματικά χρήματα (έχει και μερικά quests τα οποία δίνουν και αυτά premium ) ] χρησιμοποιείται είτε ως premium membership ( +50% silver και exp per battle για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) , ή για αγορά special HQ και μερικών καρτών τα οποία ναι μεν είναι λιγο δυνατότερα αλλά όχι καθοριστικής σημασίας.
      Περισσότερα για τα quest και το κατά πόσο δίνουν αρκετό premium currency θα συμπληρώσω σε μερικές 2-3 μέρες ( ώστε να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη και να έχω δει περισσότερα )

*