Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Satoru Iwata (1959-2015)

*
Η πορεία της Nintendo μετά τη χρυσή εποχή δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Η εταιρεία άρχισε να χάνει σοβαρά ποσοστά στα οικιακά συστήματα ψυχαγωγίας, παραμένοντας ιδιαίτερα εστιασμένη στα φορητά. Κι εκεί όμως, η πίεση από το gaming σε tablet και smartphones την έχει οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες. Μετά από πολλές πιέσεις, η ιαπωνική εταιρεία επένδυσε στον εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης με το Wii, κατέκτησε ξανά την κορυφή και συνέχισε με νέα φορητά. Ο άνθρωπος που πήρε τις σημαντικές αποφάσεις αυτή την περίοδο δεν ήταν άλλος από τον Satoru Iwata, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από προγραμματιστής και έφτασε να κρατάει τα ηνία μιας εκ των σημαντικότερων εταιρειών στη βιομηχανία. Ο Satoru Iwata άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Ιουλίου, κάτι που ανακοινώθηκε επίσημα από την Nintendo.



To 2005, κατά τη διάρκεια του keynote speech του για το Game Developers Conference, ο Satoru Iwata έκανε μια δήλωση που αποκαλύπτει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την προσωπικότητά του και τον τρόπο με τον οποίο ζούσε το gaming στο τιμόνι της Nintendo: «στην business card μου είμαι ένας πρόεδρος εταιρείας, στο μυαλό μου είμαι ένας game developer. Αλλά στην καρδιά μου, είμαι ένας gamer». Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1959 στο Sapporo της Ιαπωνίας. Ο πατέρας του είχε πάντα αγάπη για τη διοίκηση και φαίνεται πως τα γονίδια έκαναν τη δουλειά τους. Ο Iwata έδειξε από τα πρώτα του χρόνια την αγάπη για τα video games. Πέραν της ασχολίας του με αυτά σε μικρότερη ηλικία, άρχισε να ασχολείται με την παραγωγή τους από τα πρώτα χρόνια στο λύκειο, προσφέροντας εμπειρίες διασκέδασης σε συμμαθητές του μόνο με τη χρήση ενός calculator. Τελειώνοντας το σχολείο, μπήκε στο Tokyo Institute of Technology, όπου και ασχολήθηκε με τον τομέα computer science. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, ήταν εξωτερικός συνεργάτης της HAL Laboratory Inc., έναν developer που συνεργαζόταν στενά εκείνη την περίοδο με την Nintendo.



Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Satoru Iwata εντάχθηκε στο δυναμικό της HAL Laboratory ως full time απασχολούμενος και ανέλαβε τα ηνία της παραγωγής λογισμικού κατά τη διάρκεια του 1983. Υπό την καθοδήγησή του ή τη συμμετοχή του, η HAL παρέδωσε στην αγορά των video games τίτλοι όπως τα Balloon Fight (NES - 1985), EarthBound (SNES - 1994) και μία σειρά από Kirby games, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Kirby’s Adventure (NES - 1993), Kirby’s Dream Land (Game Boy - 1992), Kirby’s Dream Land 2 (Game Boy - 1995) και Kirby’s Super Star (SNES - 1996). H κατάσταση στην HAL δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και η εταιρεία συνάντησε αρκετά προβλήματα που επήλθαν και από εσωτερικούς κλυδωνισμούς, αλλά και από την συνολική κατάστασης της αγοράς. Το 1993, ο Satoru Iwata ανέλαβε τη θέση του προέδρου και κατάφερε με εντατική δουλειά να σώσει τη HAL από τη χρεοκοπία.



Λίγο μετά από αυτήν την περίοδο και συγκεκριμένα στα τέλη του 1994, ο Satoru Iwata βοήθησε τον Tsunekazu Ishihara στη δημιουργία της Creatures Inc., της εταιρείας που έχει υπό την ευθύνη της την ανάπτυξη των video games στη σειρά Pokémon. Ο ίδιος συμμετείχε στην ανάπτυξη του Pokémon Gold and Silver (Game Boy Color - 1999), ενώ βοήθησε και στο development του Pokémon Stadium (Nintendo 64 - 1999). Η συμμετοχή του στα της Nintendo δεν ήταν αδύνατο να περάσει απαρατήρητη από τα στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας, η οποία τον ενέταξε στο δυναμικό της. Εκεί, συμμετείχε στην ανάπτυξη τίτλων για τις σειρές The Legend of Zelda, Mario και Animal Crossing και σε αρκετά ακόμη. Το 2000, είναι η χρονιά που σίγουρα άλλαξε για πάντα την πορεία της ιαπωνικής εταιρείας, όταν και ανέλαβε τη θέση του director. Το «σκουριασμένο» (κατά τους επικριτές) μυαλά του Hiroshi Yamauchi (προέδρου της Nintendo από το 1949!) έδωσαν τόπο σε ένα πιο νέο στέλεχος. Ο Satoru Iwata ανέλαβε την προεδρία τυπικά στις αρχές Απριλίου του 2002 και έτσι έγινε ο τέταρτος σε αυτή τη θέση και ο πρώτος που δεν σχετιζόταν με οποιονδήποτε τρόπο με την οικογένεια του μέχρι πρότινος ισχυρού ανδρός του Kyoto.
Τα πρώτα του χρόνια στην Nintendo δεν συνοδεύτηκαν από μεγάλη επιτυχία, αφού το GameCube κατέγραψε μια μέτρια πορεία. Το 2006, ο Iwata δήλωσε πως η βιομηχανία είχε γίνει ιδιαίτερα ακριβή και εξωτερίκευσε τη σκέψη του για κάτι πιο προσιτό σε όλα τα δημογραφικά. Τα πρώτα δείγματα του οράματος του Iwata φάνηκαν στο νέο (τότε) φορητό σύστημα Nintendo DS, αλλά και στην οικιακή κονσόλα που επανέφερε την Nintendo στην πρώτη θέση, το Wii. Μέχρι το 2006, η αξία της μετοχή της Nintendo διπλασιάστηκε, ενώ σε πολλές φάσεις η εμπειρία του από τα στάδια που πέρασε στη HAL φάνηκε να λειτουργεί υπέρ των game development studios. Η πορεία της ιαπωνικής εταιρείας εξασφάλισε στον Iwata πολλά θετικά σχόλια στα media, ενώ ο ίδιος μπήκε και στη λίστα της αμερικανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Barron’s με τους 30 πιο πετυχημένους CEOs από το 2007 έως και το 2009.



O Iwata προσπάθησε να αλλάξει αρκετά και στον τρόπο με τον οποίο «μιλούσε» η εταιρεία με το κοινό. Ως εκ τούτου, δημιούργησε έναν ειδικό τομέα στο site της με τίτλο Iwata Asks. Εκεί, o πρόεδρος της Nintendo συνομιλούσε με τους παραγωγούς διαφόρων video games, δίνοντας έτσι περισσότερες πληροφορίες για τα παιχνίδια που θα ακολουθούσαν τους επόμενους μήνες στους αναγνώστες και fans. Το 2013, ο Iwata ανέλαβε και τη θέση του CEO της Nintendo of America και μία από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ήταν να σταματήσει η Nintendo τις μακροσκελής, κουραστικές και δαπανηρές press conferences κατά τη διάρκεια της έκθεσης Ε3. Τα πολλά προβλήματα στην πορεία του Wii U και η πίεση που δέχεται το Nintendo 3DS στα φορητά ανάγκασαν την εταιρεία να περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στα οικονομικά της. Τον Ιανουάριο του 2014 μάλιστα, ο Iwata ανακοίνωσε πως θα κάνει 50% μείωση στο μισθό του, με περαιτέρω μειώσεις επιπέδου 20%-30% και για τους υπόλοιπους executives. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που πήρε και σίγουρα θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ήταν αυτή της δραστηριοποίησης στην αγορά των mobiles (smartphones, tablets) σε συνεργασία με την εταιρεία DeNa.



Το γεγονός ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια το 2014, όταν και η Nintendo ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν την έναρξη της E3 ότι θα απέχει από την έκθεση. Όπως φάνηκε αργότερα, είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεσης όγκου από τη χοληδόχο κύστη. Η εμφάνισή του στα διάφορα digital events καθησύχασε κάπως τους fans, οι οποίοι όμως άρχισαν να εντοπίζουν (τουλάχιστον οι πιο προσεκτικοί), αλλοίωση στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Η Nintendo ανακοίνωσε και στα τέλη Μαΐου, ότι ο Satoru Iwata θα απουσιάσει και από την Ε3 2015, καθώς οι γιατροί του του συνέστησαν να μην κάνει μεγάλης διάρκειας ταξίδια με το αεροπλάνο. Κάπου εκεί, το…καμπανάκι άρχισε να χτυπάει για όσους παρακολουθούν την αγορά των video games. Ο Satoru Iwata άφησε την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 55 ετών στις 12 Ιουλίου του 2015, όπως ανακοίνωσε επίσημα και η ίδια η Nintendo. H κηδεία του θα γίνει στις 17 Ιουλίου.



Η σημαία στα κεντρικά γραφεία της Nintendo κυματίζει μεσίστια, ενώ πολλά στελέχη της βιομηχανίας όπως οι Shuhei Yoshida και Phil Spencer έσπευσαν να μεταφέρουν τα συλλυπητήρια στους οικείους του, με την παραδοχή ότι ήταν ένα από τα πιο χαρισματικά στελέχη της βιομηχανίας των video games.



Με τα καλά του και τα κακά του, ο Satoru Iwata ήταν ο άνθρωπος που έβαλε τη Nintendo ξανά στο προσκήνιο με το Wii και ετοίμασε το Kyoto για το κόλπο γκρόσο με τη συνεργασία με την DeNa. Ασχέτως του αν συμφωνούσε κανείς μαζί του ή όχι, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί το γεγονός ότι έδειξε πως ήθελε -σεβόμενος την ιστορία της Nintendo- να δώσει μια νέα πνοή στην εταιρεία που αποτελεί πυλώνα στη βιομηχανία του gaming. Η απουσία του είναι σημαντική και η ιαπωνική εταιρεία καλείται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Θα τα καταφέρει; Θα φανεί στο άμεσο μέλλον...



ΥΓ) Ακολουθεί ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα συγκινητικό σχέδιο που εντοπίσαμε στο 9gag.



 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
15 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Thomas_Th
    • Μπράβο Παύλο, εκπληκτικό αφιέρωμα για έναν άνθρωπο τόσο σπουδαίο, χαρισματικό, ξεχωριστό.

      Δεν ξεχνάμε και ευχαριστούμε, τιμούμε και υποκλινόμαστε όπως έκανε και ο ίδιος όταν μας χαιρετούσε στα Nintendo Direct.

    • Volga
    • Αναθεμά αυτή την κωλοαρρώστια. Μου έχει πάρει ήδη 2 πολύ κοντινά πρόσωπα και πάει για το 3ο...

      Δυστυχώς αν στο φυλά η μοίρα δεν υπάρχει απόδραση...

    • Harkyn
    • Το τελευταίο σχέδιο τα λέει όλα νομίζω...Προσφέρε πάρα πολλά σε αυτό που αγαπάμε γιατί στη καρδιά ήταν ένας από εμάς...Ένας gamer...RIP....

    • GamingFun
    • Ας αναπαυτεί η ψυχή του. Καλό παράδεισο να έχει.
      Πολύ άδικο να φύγει τόσο νέος (μόνο 55 ετών).
      Μια πολύ δυνατή φυσιογνωμία για την gaming βιομηχανία αλλά και την gaming κοινότητα. Δεν ξέρω αλλά εδώ ισχύει αυτό που λένε ότι οι σπουδαίοι άνθρωποι πεθαίνουν νωρίς.
      Πρέπει να επισημάνω, αυτό που μου έκανε εντύπωση στο άρθρο σου Παύλο, όπου αναφέρει ότι ο Satoru Iwata τον Ιανουάριο του 2014 ανακοίνωσε ότι θα έκανε 50% μείωση στο μισθό του. Αυτό είναι σημάδι θάρους και αλτρουισμού.
      Τέλος πρέπει να σε συγχαρώ για το άρθρο σου, με το οποίο ενημερώνεις και άτομα όπως είμαι εγώ που ξέρω ελάχιστα για τη Nintendo.

    • mysterious
    • Gentleman,ταπεινος,ηθικος,παιδι μεχρι το τελος.Μειωσε τον μισθο του 50% αλλα αυξησε την κληρονομια του 10000000000000%.Ας ειναι καλα εκει που βρισκεται παρεα με τους αγαπημενους του ηρωες...

    • Fotis333
    • Κρίμα για τον άνθρωπο... Ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό της παιδικής μου ηλικίας όσο αναφορά τα video games. Καλά να 'ναι όπου και να είναι!

    • gamelover
    • Πολύ ωραίο άρθρο Παύλο.Για μένα ο satoru έδειξε ότι ήταν διαφορετικός γιατί ο Hiroshi Yamauchi τον επέλεξε να αναλάβει τα ηνία της εταιρείας,μιας εταιρείας που για χρόνια ήταν οικογενειακή.

    • athangem80
    • Μεγάλωσα με την Nintendo. Μετά για κάποιο λόγο στράφηκα σε playstation. Δέν ξέρω γιατί & τώρα λένε νέα κονσόλα σε συνεργασία με την Dena. Πολύ καλή σκέψη η κίνησή της για επέκταση σε smartphone, tablet και pc απ ότι διάβασα.
      Άν γίνει κάτι καλό τόσο από κονσόλα όσο και από εξοικονόμηση ενέργειας (γιατί οι σημερινές ρουφάνε πολύ)
      θα επιστρέψω στις ρίζες.

*