Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Gust

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Koei

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book
    • 12+ pegi 12+
      • 8.5 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (1)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.ateliergames.eu/sophie/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει και από αυτό δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς. Ούτε και αν πρόκειται για ηρωίδα video game. Πιο συγκεκριμένα, αν και στην αρχή της ζωής της δεν έδειχνε ότι είχε οποιαδήποτε κλίση προς την αλχημεία, ως εκ θαύματος, όταν πέθανε η γιαγιά της, η Sophie Neuenmuller αποφάσισε να κάνει τα πάντα προκειμένου να γίνει η νέα αλχημίστρια του Kirhen Bell. Συνοδοιπόρος της σε αυτό το ταξίδι είναι η Plachta. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια φίλη που η Sophie γνωρίζει από τα χρόνια που πήγαινε στο σχολείο, αλλά για ένα βιβλίο με συνταγές που, από τη μία, διαθέτει μαγικές δυνάμεις και μπορεί να αιωρείται και να μιλάει, από την άλλη, επειδή όλα δεν μπορεί να είναι ρόδινα, έχει χάσει τη μνήμη του. Ως αποτέλεσμα, τα περιεχόμενα των σελίδων του έχουν σβηστεί και μόνο η πρωταγωνίστρια μπορεί να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.


Βρείτε τη βέλτιστη θέση των υλικών στο πλέγμα.

Πρόκειται για τον 17ο τίτλο της σειράς που δημιούργησε η Gust πριν από αρκετά χρόνια και εκεί που όλοι θα περίμεναν ότι έχει επέλθει πλέον η φθορά του χρόνου, η εταιρεία ανάπτυξης μπορεί και βρίσκει τα απαραίτητα συστατικά για την ανανέωση του franchise. Μία από τις βασικότερες αλλαγές αφορά στον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών όπου πλέον έχει προστεθεί το στοιχείο του παζλ. Όταν λοιπόν οι παίκτες πρόκειται να συνθέσουν ένα νέο φίλτρο εμφανίζεται πλέγμα με προκαθορισμένα σημεία, διαφορετικού χρώματος, που αντιπροσωπεύουν διάφορα bonus. Εκεί ξεκινάει μια διαδικασία που σε άλλους θα θυμίσει Tetris και σε άλλους την προσπάθεια να χωρέσουν τα αντικείμενα στο inventory του Resident Evil 4. Τοποθετώντας τα απαραίτητα υλικά στο πλέγμα, το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά διαφορετικό, ανάλογα με τη θέση τους, οπότε κάθε φορά αλλάζει το πόσο δραστικό είναι ένα φίλτρο.
Η εκτέλεση συνταγών είναι μια διαδικασία που σε άλλους θα θυμίσει Tetris και σε άλλους την προσπάθεια να χωρέσουν τα αντικείμενα στο Inventory του Resident Evil 4.
Μην περιμένετε λοιπόν να πετύχετε το τέλειο εξ αρχής. Ακόμα και αν διαθέτετε τα καλύτερης ποιότητας υλικά, θα πρέπει να επιστρατεύσετε τη σκέψη σας και μην λησμονείτε ότι η γνώση αποκτάται με την εμπειρία. Η επόμενη αλλαγή, ξανά, δεν πρόκειται για προσθήκη, αλλά για αφαίρεση και έχει να κάνει με τον παράγοντα που λέγεται χρόνος. Πλέον δεν υπάρχει καμία βιασύνη, το ρολόι δεν κρέμεται πάνω από το κεφάλι σας σαν Δαμόκλειος Σπάθη, οπότε έχετε όλην την άνεση να πραγματοποιήσετε τα πάντα με το δικό σας ρυθμό, απολαμβάνοντας παράλληλα το παιχνίδι. Αυτό βεβαίως που έχει παραμείνει, είναι οι εναλλαγές ημέρας-νύχτας, γεγονός που προσθέτει στο ρεαλισμό και όχι μόνο. Τα υλικά που χρειάζεται η Sophie για την εκτέλεση των συνταγών δεν είναι πράγματα που απλά βρίσκει στο ντουλάπι της και ένας τρόπος για να τα αποκτήσει είναι η αναζήτηση στην πόλη και τα περίχωρά της. Όμως, όσοι προτιμούν να κλειδαμπαρώνονται στο σπίτι τους μετά τη δύση του ηλίου ή αρνούνται να βγουν έξω όταν βρέχει δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν αρκετά από τα υλικά που τους είναι απαραίτητα όχι μόνο για την εκτέλεση των συνταγών αλλά και για να προχωρήσουν παρακάτω το παιχνίδι.


H Sophie έτοιμη για την επόμενη κίνησή της.

Έχοντας στα χέρια μας έναν τίτλο που χαρακτηρίζεται ως JRPG, δεν πρέπει να ξεχνάμε το στοιχείο των μαχών  που εδώ, ναι μεν δεν αποτελεί το κύριο στοιχείο του παιχνιδιού, όμως συγκαταλέγεται στα απαραίτητα μυρωδικά που νοστιμίζουν το πιάτο μας. Δεν θα βρείτε εχθρούς που απειλούν τη ζωή της Sophie και των υπόλοιπων κατοίκων του φιλειρηνικού Kirchen Bell αλλά για τέρατα, η εξόντωση των οποίων μόνο προς όφελος της ηρωίδας γίνεται καθώς της αποφέρει μια σειρά από άκρως απαραίτητα υλικά. Το party των μαχών αποτελείται κάθε φορά από έως και τέσσερις χαρακτήρες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν είτε επιθετικές, είτε αμυντικές, είτε υποστηρικτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα ξόρκια που ανεβάζουν τα health points των συμπαικτών τους. Το καλό είναι ότι οπτικές ενδείξεις προειδοποιούν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των αντιπάλων, οπότε οι παίκτες μπορούν να προετοιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο τις αντιδράσεις τους. Επιπλέον, όσο περισσότερες μάχες κερδίζετε, τόσο ανεβαίνει το επίπεδο των μελών της ομάδας και άρα, σταδιακά, μπορείτε να τα βάζετε με όλο και πιο δυνατούς αντιπάλους, κάτι που θα σας αποφέρει και υλικά υψηλότερης ποιότητας.
Οι σχέσεις της Sophie με τους κατοίκους του χωριού και οι διάλογοι μαζί τους είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του gameplay. Καθένας έχει τη δική του ιστορία να σας διηγηθεί, αρκετοί θα πέσουν στην ανάγκη σας αναζητώντας γιατρικό για την ασθένειά τους, άλλοι θα σας αποκαλύψουν πολύτιμα μυστικά και ορισμένοι από αυτούς, λειτουργώντας είτε ως πραγματικοί έμποροί, είτε εμπορευόμενοι τη θρησκεία πουλώντας ακόμα και τον αγιασμό, θα αποτελέσουν για εσάς έναν ακόμα τρόπο προμήθειας πρώτων υλών. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό και συνάμα ευπρόσδεκτο, ότι πέρα από τη χαρά που έχει σκοπό να προσφέρει μέσω του gameplay, η ομάδα ανάπτυξης θέλει να περάσει τα δικά της μηνύματα, στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά κάποιων που θησαυρίζουν με τον πόνο των "αδυνάτων". Πέρα από αυτά, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πελάτες, ακόμα και η παραμικρή προμήθεια είναι χωρίς αντίκρισμα και ευτυχώς για τη Sophie o barman του χωριού θα αποδειχθεί όχι μόνο φίλος αλλά και πολύτιμος συνεργάτης. Χάρη στις αποστολές που της αναθέτει, όχι μόνο ξεκλειδώνουν νέα στοιχεία του gameplay, αλλά και φουσκώνει το πουγκί της πρωταγωνίστριας, με αποτέλεσμα αυτή να αποκτά πρόσβαση σε όλο και καλύτερης ποιότητας υλικά. Πολλά από αυτά πωλούνται στο μανάβικο του χωριού, μαγαζί που ο ανδρικός πληθυσμός θα επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές.


Ατενίζοντας την πόλη από ψηλά.

Η βιασύνη δεν έχει θέση στο Alchemist of the Mysterious Book και δυστυχώς δεν μιλάμε για τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά για τους μεγάλους και συχνούς χρόνους φορτώματος. Δεν προλαβαίνει να κάνει 2 - 3 βήματα η Sophie και να σου το επόμενο loading screen. Έχουμε λοιπόν συνεχείς διακοπές στη ροή του gameplay και είναι δεδομένο ότι πολλοί θα εκνευριστούν και μάλιστα όχι άδικα.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό και συνάμα ευπρόσδεκτο, ότι πέρα από τη χαρά που έχει σκοπό να προσφέρει μέσω του gameplay, η ομάδα ανάπτυξης θέλει να περάσει τα δικά της μηνύματα, στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά κάποιων που θησαυρίζουν με τον πόνο των "αδυνάτων".
Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο έχει να κάνει με τον τεχνικό τομέα και συγκεκριμένα με τα γραφικά. Ναι μεν ο τίτλος αποτελεί το ντεμπούτο της σειράς στη νέα γενιά (όμως με γραφικά που θυμίζουν PlayStation 3, όχι μόνο λόγω ποιότητας αλλά και λόγω απλότητας), κάτι που μας το θυμίζουν η συσκευασία και η κονσόλα που είναι συνδεδεμένη στη τηλεόραση και όχι το ίδιο το παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, δίχως να εντυπωσιάζει, ο ηχητικός τομέας απλά κάνει καλά τη δουλειά του, με το soundtrack και τα voice-overs να δένουν αρμονικά με τα υπόλοιπα κομμάτια του Atelier Sophie.



Για τους fans του franchise, το παιχνίδι είναι απλά must και παράλληλα αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για όσους έως τώρα δεν έχουν ασχοληθεί μαζί του, αφού όχι μόνο δεν χρειάζεται να έχει κάποιος γνώση του τι έχει συμβεί σε προηγούμενους τίτλους, αλλά αποτελεί και έναρξη μιας νέας τριλογίας. H Gust, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι γνωρίζει όχι μόνο να δημιουργεί επιτυχημένα παιχνίδια, αλλά και πως να δίνει νέα πνοή σε ιδέες που, αν μετρήσουμε την ηλικία τους με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας, έχουν πλέον ξεπεράσει τα μισά της χιλιετηρίδας. Τα fetch quests παραμένουν ζωντανά. Εσείς, έχετε διάθεση να κινηθείτε σε ρυθμούς ανανέωσης;


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Tο νέο σύστημα εκτέλεσης των συνταγών
  • Ο χρόνος δεν αποτελεί πλέον παράγοντα πίεσης
  • Αναζητήσεις παντός καιρού και χρόνου για τα απαραίτητα υλικά
  • Τα μηνύματα που περνάει η εταιρεία ανάπτυξης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο οπτικός τομέας θυμίζει PlayStaion 3
  • Πολύ συχνοί και μεγάλοι χρόνοι φορτώματος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*