Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Bayonetta 2

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    PlatinumGames

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Nortec Multimedia

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Bayonetta 2
    • 16+ pegi 16+
      • 7.5 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (4)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://bayonetta2.nintendo.com/ FOLLOWERS 7 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9.5

    ENTERNITY SCORE
*
Συνήθως ένα επιτυχημένο παιχνίδι ακολουθείται από τουλάχιστον ένα sequel και σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι καλύτερο από τον αρχικό τίτλο, μιας και οι ομάδες ανάπτυξης μαθαίνουν από τα λάθη τους και παράλληλα επεξεργάζονται το feedback των gamers, ενσωματώνοντας στους νεότερους τίτλους πολλές από τις προτάσεις του κοινού. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που μια εταιρεία όπως η Nintendo αναλαβαίνει τη χρηματοδότηση και κυκλοφορία του sequel ενός άκρως επιτυχημένου παιχνιδιού, το οποίο απέκτησε φανατικούς οπαδούς, ιδιαίτερα μεταξύ των κατόχων Xbox 360; Όπως σωστά έχετε καταλάβει το αποτέλεσμα είναι το Bayonetta 2, με τη γοητευτική μάγισσα να μας υπόσχεται μοναδικές gaming εμπειρίες μέσω της νέας της περιπέτειας όπου για μια ακόμα φορά θα κληθεί να παλέψει με αγγέλους, θεούς και δαίμονες.

Bayonetta 2 Image 01
Η Nintendo αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και κυκλοφορία του Bayonetta 2 αποκλειστικά για τη νεότερη οικιακή της κονσόλα
Η Nintendo αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και κυκλοφορία του Bayonetta 2 αποκλειστικά για τη νεότερη οικιακή της κονσόλα

Το 2011, ο Hideki Kamiya δήλωνε ότι ένα sequel του Bayonetta είναι πολύ πιθανό, παρόλο που ανάπτυξή του ήταν συνδεδεμένη με το πόσο καλά θα πήγαιναν οι πωλήσεις του πρώτου παιχνιδιού, δίνοντας έτσι κάποιες ελπίδες στους οπαδούς της Umbra Witch, ο αριθμός των οποίων αυξανόταν διαρκώς. Ψηλή, με μακρύ μαύρο μαλλί, τέλειες αναλογίες και βλέμμα που μαγνητίζει, πίσω από τα γυαλιά της που της προσέδιδαν ένα σοφιστικέ look, η Bayonetta ή Cereza είχε κατορθώσει να κάνει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας των gamers να μιλάει για αυτή. Ακολούθησε μια περίοδος σιωπής. Κανείς δε μιλούσε για το Bayonetta 2, μέχρι που μαύρος καπνός άρχισε να αναδύεται από τα γραφεία της Platinum Games. Η συνεχιζόμενη κακή πορεία στα οικονομικά δεδομένα της SEGA που ήταν η publisher του πρώτου τίτλου έκανε επιτακτική την ακύρωση των οποιονδήποτε σχεδίων για ένα sequel. Όμως, ουδέν κακό αμιγές καλού και επειδή θα πρέπει να έχεις την ανάλογη εμπειρία για να καταλαβαίνεις πότε παρουσιάζονται οι μεγάλες ευκαιρίες, το 2012, η Nintendo ήταν αυτή η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία να δώσει χείρα βοηθείας στο franchise το μέλλον του οποίου ήταν κάτι παραπάνω από δυσοίωνο. Έτσι λοιπόν η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και κυκλοφορία του Bayonetta 2 αποκλειστικά για τη νεότερη οικιακή της κονσόλα, γεγονός το οποίο ναι μεν δυσαρέστησε τους κατόχους κονσολών των Sony και Microsoft, όμως η Nintendo θεώρησε ότι θα αποτελούσε ένα δυνατό χαρτί το οποίο θα ωθούσε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις του Wii U. Η ανάπτυξη παρέμεινε στα χέρια των Platinum Games και Team Little Angels, όπως ακριβώς συνέβη και με τον πρώτο τίτλο, με το όνομα της SEGA να παραμένει στη μαρκίζα των publishers, μιας και η Nintendo προφανώς δεν ήθελε να πληρώσει επιπλέον χρήματα για να αποκτήσει τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα.

Bayonetta 2 Image 02

Δύο χρόνια μετά και έπειτα από παρουσία σε 2 συνεχόμενες Ε3 μέσω των γνωστών Nintendo Direct, το Bayonetta 2 βρίσκεται προ των πυλών της διάθεσής του στην Ευρώπη και όλοι οι κάτοχοι Wii U αναμένουν με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα για έναν τίτλο που το hype δεν βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη όπως σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Για να δούμε θα τα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που όλοι αναμένουν προκειμένου οι πωλήσεις του Wii U να πάρουν τα πάνω τους; Παρακολουθώντας κάποιος την εισαγωγή του παιχνιδιού, όπου πέρα από την αφήγηση συμμετέχει ενεργά μέσω της Bayonetta, η οποία επιδίδεται στην αγαπημένη της ασχολία που είναι να στέλνει τους εχθρούς της να συναντούν το δημιουργό τους, σχηματίζει μια πρώτη άποψη για τα γεγονότα που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Η πραγματικότητα έχει χωριστεί σε τρία μέρη, το Φως, το Σκότος και το Χάος. Ο δικός μας κόσμος δημιουργήθηκε μέσα από το Χάος και ηγέτης του είναι ο θεός Aesir.
O Aesir πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο ιερό βουνό όπου βρισκόταν η κατοικία του και από εκεί παρατηρούσε ήσυχα το τι συνέβαινε στη γη. Μέσα από την πραγματικότητα δημιούργησε τις προοπτικές του κόσμου και μέσα από τα όσα παρατηρούσε δημιουργήθηκαν οι δυνάμεις του. Τα μάτια του Aesir ήταν αυτά που δημιούργησαν τον κόσμο μας. Συμπονούσε τους ανθρώπους για την αθωότητά τους και την έλλειψη ελεύθερης βούλησης και αποφάσισε να χωρίσει τις δυνάμεις τους σε δύο μέρη τα οποία εμπιστεύτηκε στους ανθρώπους. Αυτά ήταν το δεξί μάτι του φωτός και το αριστερό μάτι του σκότους. Με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι απέκτησαν δική τους βούληση και ταυτότητα και μπορούσαν πλέον να καθορίζουν την τύχη τους.

Bayonetta 2 Image 03

Οι κληρονόμοι των ματιών του Aesir απέκτησαν τη δύναμη της δημιουργίας. Με την παραπάνω αφήγηση οδηγούμαστε στη σκηνή η οποία σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου παιχνιδιού. O Balder νικημένος, με τις δυνάμεις του να τον έχουν εγκαταλείψει, χάνεται από τη γη και μαζί του το δεξί μάτι του φωτός. Κανείς δεν τον ξαναείδε και κανείς δεν ήξερε που είχε αποσυρθεί. Από την άλλη η νικήτρια της αναμέτρησης και κάτοχος του αριστερού ματιού, Bayonetta, με ανανεωμένη εμφάνιση μιας και πλέον έχει κόψει κοντό το μαλλί της, απολαμβάνει πλέον την κοσμοπολίτικη ζωή και ο πρόλογος του παιχνιδιού τη βρίσκει να ψωνίζει δώρα, έχοντας παρέα τον κατά τα άλλα συμπαθέστατο Enzo ο οποίος αναλαβαίνει το ρόλο του κουβαλητή. Η Jeanne δεν θα μπορούσε να λείπει από την παρέα και σύντομα θα κάνει την εμφάνισή της, όμως θα την ακολουθήσει μια ομάδα αγγέλων, ορκισμένοι εχθροί των Umbra Witches. Κατά τη διάρκεια της μάχης, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη Bayonetta, η Jeanne θα πέσει θύμα ενός δαίμονα και η ψυχή της θα ταξιδέψει στα βάθη της κολάσεως. Αποφασισμένη να μην αφήσει τη φίλη της να χαθεί, η Bayonetta, αφού λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες από τον Enzo ξεκινάει το ταξίδι της για το ιερό βουνό Fimbulvinter όπου βρίσκονται οι πύλες της κολάσεως. Όμως η σωτηρία της φίλης της δεν θα είναι η μοναδική της αποστολή. Παράλληλα, για μια ακόμα φορά θα κληθεί να σώσει τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος στο παιχνίδι είναι η χρωματική παλέτα η οποία είναι πλήρως ανανεωμένη. Τα μουντά χρώματα του πρώτου παιχνιδιού, έχουν δώσει τη θέση τους σε μια γκάμα χρωμάτων που μόνο η Nintendo μπορεί να παρουσιάσει στα παιχνίδια της, κάνοντας τον κόσμο να μοιάζει όσο το δυνατό πιο αληθοφανής. Η στολή της ηρωίδας είναι κατά κύριο λόγο μπλε και το ίδιο χρώμα κυριαρχεί στα μενού του τίτλου, αντικαθιστώντας το κόκκινο που υπήρχε στο πρώτο παιχνίδι.
Η δράση παραμένει καταιγιστική και στα ίδια επίπεδα με τον πρώτο τίτλο ενώ οι μάχες με τους εχθρούς έχουν γίνει λίγο πιο δύσκολες λόγω της βελτίωσης της ΑΙ τους, κάτι το οποίο τους δίνει περισσότερες κινήσεις για να πολεμήσουν την Bayonetta. Όσο περισσότεροι εχθροί εξολοθρεύονται, τόσο περισσότερο ανεβαίνει το magic meter και όταν γεμίσουν όλοι οι κύκλοι η επιλογή δεν είναι μόνο το Torture Attack, αλλά για να διευκολυνθούν οι μάχες σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει πλέον η επιλογή Umban Climax, πατώντας το κουμπί L στο gamepad. Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική, η Bayonetta μπορεί να ενισχύει τα combos της με επιπλέον Wicked Weaves και Infernal Demon summons για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να καταναλωθεί το περιεχόμενο όλων των μαγικών κύκλων. Έτσι λοιπόν όχι μόνο αυξάνεται η δύναμη των επιθέσεών της αλλά και το δραστικό βεληνεκές τους, ενώ παράλληλα όσο μεγαλύτερη η χρήση, τόσο μεγαλύτερη η αναπλήρωση της ενέργειας της Bayonetta.

Bayonetta 2 Image 04

Το σύστημα μαχών, συνεχίζει να παραμένει ένα από τα κορυφαία για παιχνίδια του είδους και ο αριθμός των combos που μπορεί να εκτελέσει η πρωταγωνίστρια είναι πολύ μεγάλος. Η ενίσχυσή του με την επιλογή Umbran Climax αναφορά στην οποία έγινε ακριβώς παραπάνω το κάνει ακόμα περισσότερο ελκυστικό για τους fans, με την Bayonetta να αποκτάει έτσι όλο και περισσότερες επιλογές στην προσπάθειά της να σώσει τον κόσμο. Όπως πάντα έχει στη διάθεσή της τα όπλα της από τα οποία ξεχύνεται καυτό μολύβι το οποίο διαπερνάει με μανία τις σάρκες των αντιπάλων, ενώ όσο προχωράει το παιχνίδι ξεκλειδώνονται και άλλα όπλα τα οποία όπως πάντα είναι διαθέσιμα έναντι συγκεκριμένου αριθμού halos μέσω των καταστημάτων του Rodin τα γνωστά Gates of Hell. Πέρα από όπλα εκεί κάποιος μπορεί να αγοράσει μια σειρά από αντικείμενα τα οποία προσφέρουν μοναδικές ιδιότητες στη Bayonetta όπως η επίκληση δαιμόνων, η αναπλήρωση του energy bar μέσω του χλευασμού των αντιπάλων, η δημιουργία ασπίδας γύρω από την ηρωίδα σε στιγμές που κινδυνεύει και πολλά άλλα. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα έρχονται υπό μορφή κοσμημάτων, δαχτυλίδια, κολιέ, σκουλαρίκια και άλλα και κάθε φορά είναι δυνατή η ταυτόχρονη χρήση μόνο δυο εξ’ αυτών. Η χρήση τους προϋποθέτει ότι υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα στο magic meter και κάποιος αντιλαμβάνεται εύκολα ότι είτε θα στηρίζει τις «δυνατές» επιθέσεις στα μαγικά αντικείμενα, είτε στο Umbran Climax και τα Τorture Attacks.

Bayonetta 2 Image 05
Το σύστημα μαχών, συνεχίζει να παραμένει ένα από τα κορυφαία για παιχνίδια του είδους και ο αριθμός των combos που μπορεί να εκτελέσει η πρωταγωνίστρια είναι πολύ μεγάλος
Το σύστημα μαχών, συνεχίζει να παραμένει ένα από τα κορυφαία για παιχνίδια του είδους και ο αριθμός των combos που μπορεί να εκτελέσει η πρωταγωνίστρια είναι πολύ μεγάλος

Στα Gates of Hell, κάποιος μπορεί επίσης να βρει χρήσιμα power ups, με τα περισσότερα από αυτά να είναι διαθέσιμα στην αγαπημένη μορφή των Umbra Witches, δηλαδή ως γλειφιτζούρια. Power ups όπως τα green lollipops που αναπληρώνουν την ενέργεια, purple lollipops που αναπληρώνουν το magic meter, green lollipops που κάνουν τη Bayonetta άτρωτη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και red lollipops που αυξάνουν τη δύναμη των επιθέσεων για λίγα δευτερόλεπτα είναι πολύ χρήσιμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει το τέλος και η δυσκολία των εχθρών αυξάνεται σημαντικά. Δυστυχώς η αγορά των ειδών αυτών υπόκειται σε περιορισμούς οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον αριθμό που διαθέτει κάθε φορά το κατάστημα στους πελάτες ο οποίος κυμαίνεται από ένα έως τρία τεμάχια ανά είδος, ανάλογα το μέγεθος της ισχύς κάθε lollipop. Ο Rodin, ως επιχειρηματίας προσπαθεί για χάρη του κέρδους να κρατήσει σε ορισμένες περιπτώσεις μια σχετική ισορροπία και αυτός είναι ο λόγος των συχνών προστριβών του με την πρωταγωνίστρια. Ακόμα στα Gates of Hell μπορεί κάποιος να αγοράσει τις γνωστές από το πρώτο μέρος τεχνικές, δηλαδή έναντι ενός ποσού από hallos να «ξεκλειδώσει» κάποιες ειδικές επιθετικές ή αμυντικές κινήσεις αλλά και ξόρκια μέσω των οποίων η ηρωίδα μεταμορφώνεται σε πλάσματα από το ζωικό βασίλειο.
Η δράση παραμένει καταιγιστική και στα ίδια επίπεδα με τον πρώτο τίτλο ενώ οι μάχες με τους εχθρούς έχουν γίνει λίγο πιο δύσκολες λόγω της βελτίωσης της ΑΙ τους, κάτι το οποίο τους δίνει περισσότερες κινήσεις για να πολεμήσουν την Bayonetta.
Τέλος υπάρχουν οι λεγόμενοι θησαυροί του Rodin, συνήθως γυναικεία αρώματα τα οποία ξεκλειδώνουν όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος με τον τίτλο και ασφαλώς αποτελούν απαραίτητο «αξεσουάρ» για όλες τις σύγχρονες μάγισσες που σέβονται τον εαυτό τους. Εξίσου σημαντική βοήθεια αποτελεί και το λεγόμενο βιβλίο με τις συνταγές μέσα στο οποίο μπορεί να βρει κάποιος τις αναλογίες υλικών που χρειάζονται για να δημιουργήσει μόνος του μαγικά lollipops. Έτσι λοιπόν σε κάθε πίστα υπάρχουν διάσπαρτα αποθέματα από τα τρία βασικά υλικά, δηλαδή Mandragora Roots, Backed Geckos και Unicorn Horns η συλλογή των οποίων είναι ένα από τα side quests του παιχνιδιού θα έλεγε κάποιος. Βρίσκονται κρυμμένα είτε σε σεντούκια είτε σε πιθάρια, είτε αποκαλύπτονται όταν η Bayonetta κάνει γυαλιά καρφιά τους πάγκους πωλητών, παγκάκια, παρτέρια και διάφορα άλλα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά την κατοχή τους, απλά δεν θα πρέπει να σπαταλούνται άσκοπα μιας και είναι απολύτως απαραίτητα στα τελευταία επίπεδα όπου οι bosses δεν αστειεύονται και κάποιος θα πρέπει να καταβάλει υπερπροσπάθειες για να τους νικήσει με τις συμβατικές μεθόδους.

Bayonetta 2 Image 06

Κάποιες από τις αλλαγές που υπάρχουν εν σχέση με την πρώτη έκδοση έχουν να κάνουν καταρχάς με τα μενού και ιδιαίτερα με αυτό των Items, η πλοήγηση στο οποίο έχει απλοποιηθεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τον καθορισμό των απαραίτητων συστατικών για τα μαγικά lollipops μέσα από το βιβλίο των συνταγών. Ακόμα το mini-game που υπήρχε ανάμεσα στα επίπεδα όπου η Bayonetta στόχευε αγγέλους και όσους περισσότερους πετύχαινε, τόσο περισσότερα halos κέρδιζε έχει καταργηθεί. Στη θέση του υπάρχουν πλέον τα Muspelheim, κρυμμένες αρένες στις οποίες οι μεταφορά γίνεται μέσω ειδικών portals, όπου η πρωταγωνίστρια καλείται να εκπληρώσει ένα συγκεκριμένο challenge το οποίο μπορεί να αφορά είτε την εξολόθρευση των εχθρών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε τη χρήση ενός και μόνο combo για να νικήσει όλους τους εχθρούς, είτε τη χρήση συγκεκριμένων όπλων και πολλά άλλα. Η νίκη έχει ως ανταμοιβή ένα μεγάλο βραβείο το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις είναι το κομμάτι μιας καρδιάς. Συμπληρώνοντας τέσσερα το health meter της πρωταγωνίστριας αυξάνεται, οπότε η επικράτηση σε κάθε Muspelheim είναι ένα task η ολοκλήρωση του οποίου κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη.
Τα αρχικά διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας παραμένουν τρία, με την ονομασία τους να έχει πλέον αλλάξει σε Climax 1, Climax 2 και Climax 3, με το δεύτερο να είναι το αντίστοιχο Normal του πρώτου παιχνιδιού. Επιπλέον επίπεδα ξεκλειδώνουν όταν ολοκληρώνεται το παιχνίδι, ενώ αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνει κάποιος περισσότερες από μία φορά, εάν θέλει να μπορεί να παίξει σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας. Το σύστημα επιβράβευσης από την άλλη δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, με τα έξι επίπεδα βαθμολογίας, pure platinum, platinum, gold, silver, bronze και stone να είναι διαθέσιμα και αυτή τη φορά. Όσο περισσότερα continues χρησιμοποιεί κάποιος, όσο περισσότερο χρόνο κάνει για να κερδίσει τις μάχες και όσο περισσότερη ζημιά δέχεται τόσο μειώνεται η βαθμολογία του, όμως η δυνατότητα επανάληψης των επιπέδων ξανά και ξανά δίνει τη δυνατότητα κατάκτησης της κορυφής με την προϋπόθεση βεβαίως ότι κάποιος θα αφιερώσει πολύ χρόνο για την εξάσκηση των τεχνικών μάχης.

Bayonetta 2 Image 07
Τα γραφικά του παιχνιδιού, σε ανάλυση 720p, δείχνουν τις δυνατότητες του Wii U και αποτελούν ότι καλύτερο έχουμε δει ως σήμερα στη συγκεκριμένη κονσόλα σε τίτλο ο οποίος φέρει την υπογραφή της Nintendo.
Τα γραφικά του παιχνιδιού, σε ανάλυση 720p, δείχνουν τις δυνατότητες του Wii U και αποτελούν ότι καλύτερο έχουμε δει ως σήμερα στη συγκεκριμένη κονσόλα σε τίτλο ο οποίος φέρει την υπογραφή της Nintendo.

Ο χειρισμός γίνεται μέσω του GamePad, με τη δράση να εκτυλίσσεται ταυτόχρονα στην τηλεόραση και την οθόνη του χειριστηρίου, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης μίας από τις δύο πηγές εξόδου. Ο πρωτοποριακός χειρισμός των κινήσεων της πρωταγωνίστριας μέσω του stylus και της οθόνης του gamepad υπάρχει και στο sequel και δίνει μια νέα διάσταση στο gameplay. Θέλει βεβαίως πολύ εξάσκηση, όμως εάν κάποιος εξοικειωθεί με το συγκεκριμένο σύστημα χειρισμού θα απολαύσει μία νέα διάσταση του παιχνιδιού που απευθύνεται κυρίως σε casual users οι οποίοι δεν αρέσκονται σε δύσκολα combos και πολλά κουμπιά. Ο τεχνικός τομέας είναι το κομμάτι για το οποίο είναι βέβαιο ότι θα γραφτούν διθύραμβοι. Τα γραφικά του παιχνιδιού, σε ανάλυση 720p, δείχνουν τις δυνατότητες του Wii U και αποτελούν ό,τι καλύτερο έχουμε δει ως σήμερα στη συγκεκριμένη κονσόλα σε τίτλο ο οποίος φέρει την υπογραφή της Nintendo. Οι περισσότεροι σίγουρα θα «ξοδέψουν» τον περισσότερο χρόνο από το πρώτο playthrough παρατηρώντας τον εντυπωσιακό σχεδιασμό των τοπίων και είναι βέβαιο πως όσα χρόνια και αν περάσουν κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την πόλη της Γέννησης την Noatun και τον καταπληκτικό αντικατοπτρισμό των κτιρίων της κεντρικής πλατείας στο νερό. Ο στόχος της Platinum Games για 60fps επιτυγχάνεται σε αρκετές περιπτώσεις, με τον αριθμό των frames να μην πέφτει παρά σε ελάχιστε περιπτώσεις κάτω από τα 30, γεγονός που συμβάλει σε μια γενικά ομαλή gaming εμπειρία. Από την άλλη στα cut scenes όπου αυτή τη φορά είναι μισά με full motion, μισά σε στυλ anime τo frame rate είναι σταθερό στα 30fps, ενώ τα blurry γραφικά συνεχίζουν να αποτελούν σήμα κατατεθέν στα συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού. Τα οπτικά εφέ είναι εντυπωσιακά.
Ο χειρισμός γίνεται μέσω του GamePad, με τη δράση να εκτυλίσσεται ταυτόχρονα στην τηλεόραση και την οθόνη του χειριστηρίου, δίχως να υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης μίας από τις δύο πηγές εξόδου.
Οι εκρήξεις και τα σημεία όπου η Bayonetta απελευθερώνει Wicked Weaves και Infernal Demons αξίζουν της απόλυτης προσοχής των παικτών και δείχνουν ότι η ομάδα ανάπτυξης έχει προσέξει ακόμα και την παραμικρή πτυχή του παιχνιδιού. Επίσης τα εφέ του νερού έχουν δημιουργηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια και δεν είναι υπερβολή αν κάποιος πει πως σε πολλές περιπτώσεις δίνεται η εντύπωση ότι η Bayonetta κάνει τη βόλτα της δίπλα στη θάλασσα. Το tearing που υπήρχε σε κάποια σημεία του πρώτου παιχνιδιού έχει πλέον εξαλειφθεί πλήρως, ενώ κάποια μικρά graphics glitches μάλλον θα περάσουν απαρατήρητα και δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανά να σκιάσουν την όλη εμπειρία.

Bayonetta 2 Image 08

Η ηχητική επένδυση είναι για μια ακόμα φορά πολύ προσεγμένη και ο συνολικός αριθμός κομματιών ξεπερνάει τα 180, με το βασικό τραγούδι των μαχών να είναι το Tomorrow is Mine που τραγουδάει η Keeley Bumford, ενώ το Fly me to the Moon που ήταν το main theme του πρώτου παιχνιδιού έχει τώρα αντικατασταθεί από το Moon River που ακούμε από την χαρακτηριστική φωνή του Andy Williams. Από πλευράς τους τα voice overs είναι για μια ακόμα φορά εντυπωσιακά με τους ηθοποιούς, Hellena Taylor (Bayonetta), Grey De Lisle (Jeanne), Dave Fennoy (Rodin), John Kassir (Enzo) o οποίος αντικατέστησε στον ίδιο ρόλο τον Chick Venerra, Υuri Lowenthal (Luka) και όλους τους άλλους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό έτσι ώστε τα cutscenes να έχουν τη δική τους συμβολή στο να κρατάνε σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον των παικτών. Και αν κάποιος νομίζει ότι επειδή πρόκειται για παιχνίδι του Wii U όλα αρχίζουν και τελειώνουν με το Single Player Mode μάλλον βιάζεται να ολοκληρώσει την ανάγνωση του παρόντος review, ή δεν είναι καλά ενημερωμένος μιας και δε γνωρίζει για το Tag Climax, το online mode του παιχνιδιού όπου σε συνεργασία είτε με τη CPU, είτε με ένα φίλο σας, είτε με κάποιον τυχαίο σύντροφο θα κληθείτε να παλέψετε ενάντια σε ορδές εχθρών. Όποιος εκ των δύο κατορθώσει να νικήσει τους περισσότερους στο χρονικό διάστημα που διαρκεί η μάχη θα ανακηρυχθεί νικητής, ενώ οι δύο αντίπαλοι καλούνται να στοιχηματίσουν ένα αριθμό από halos τα οποία και θα διπλασιάσουν εφόσον αναδειχτούν νικητές. Για πολλούς ίσως δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι όμως άκρως διασκεδαστικό, ιδιαίτερα όταν παίζουν εναντίον φίλων τους και σίγουρα αποτελεί ένα ακόμα βήμα σε έναν τομέα όπου η Nintendo δεν έχει ως σήμερα δώσει την απαραίτητη προσοχή.



Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, το Bayonetta 2 είναι πραγματικά αυτό το οποίο τόσο καιρό περίμεναν όλοι οι κάτοχοι Wii U και αξίζει μέχρι και το τελευταίο cent τα χρήματα τα οποία θα κληθούν να δώσουν για να το αποκτήσουν. Βαδίζοντας στο δρόμο που δημιούργησε το πρώτο παιχνίδι και κάνοντας ορισμένες σημαντικές τροποποιήσεις, η Nintendo είναι σε θέση να προσφέρει στο κοινό της ένα έργο τέχνης, από αυτά που μόνο η ίδια έχει τη δυνατότητα να υπογράφει. Το παιχνίδι είναι προσεγμένο από την αρχή έως το τέλος του και κρατάει το ενδιαφέρον των παικτών σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το ούτως η άλλως κορυφαίο σύστημα μαχών έχει εμπλουτιστεί με νέες κινήσεις, καθιστώντας την πρωταγωνίστρια άκρως ανταγωνιστική ακόμα και για τα πλέον ισχυρά bosses, ενώ τα διάφορα αντικείμενα που αγοράζει και συλλέγει κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς της δίνουν διαφορετικές διαστάσεις στο gameplay. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα system seller, ενώ η διανομή του μαζί με τον πρώτο τίτλο της σειράς στη λεγόμενη special edition είναι σίγουρα το bundle που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι. Το τέλος αφήνει υποσχέσεις ότι ίσως υπάρξει και τρίτο παιχνίδι στη σειρά, κάτι το οποίο όσοι ασχοληθούν με το Bayonetta 2 θα ευχηθούν να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.


 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άψογο σύστημα μαχών
  • Άριστα σχεδιασμένα γραφικά
  • Ατμοσφαιρική ηχητική επένδυση
  • Σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις σε σχέση με τον πρώτο τίτλο
  • Σε προκαλεί να το τελειώσεις ξανά και ξανά
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ελάχιστα graphics glitches
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
24 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • DrManolo
    • Τα συγχαρητήρια μου στο reviewer! Πρώτα διάβασα Νικήτα και μετά kotaku! Τι παιχνιδάρα είναι αυτή; Take my money

    • vegeta13
    • Πραγματα χαιρομαι να διαβαζω review wii u παιχνιδιων απο τον Νικητα, εξαιρετικο κειμενο και αναλυτικοτατο, οσον αφορα την παιχνιδαρα, εδω και μηνες σκεφτομαι την αγορα ενος wii u, με αυτα που διαβαζω λογικα θα ερθει σιγα σιγα η ωρα της αγορα;!

    • stefoukos
    • Είμαι η μάγισσα πλανευτρα που την λένε μπαγιονετα... Έχω τερματίσει το πρώτο αυτο δεν μπορώ γιατί θα πάρω ps4

    • iankysyrath
    • αφιερωμενο το Nocturna των Moonspell στον Νικητα και στο "συγκυτιο" του τη Bayonetta για το εξαιρετικο review και game!

    • MEGADRIVE-78
    • Αν και είμαι κάτοχος PS3 & XBOX360 και πρώτα ο θεός στο κοντινό μέλλον και κάτοχος PS4, γουστάρω πολύ που βγήκε παιχνιδάρα το BAYONETTA 2, και για έναν πιο υγιή ανταγωνισμό, και για πολλούς άλλους λόγους!

    • Geovra
    • Εξαιρετικο review Νικητα για ενα εξαιρετικο παιχνιδι. Απο τη μια λυπαμαι που ειναι μονο για το wiiu απο την αλλη ειναι ενα δυνατο χαρτι για την Nintendo...ελπιζω να αξιοποιηθει και απο αυτους και απο το κοσμο

    • Kimi Raikkonen
    • Νικήτα μου πραγματικά εντυπωσιακό review για ακόμη μια φορά. Η αγαπημένη μου μάγισσα ξαναδίνει το παρών, άκρως ανανεωμένη με καλύτερα και εμπλουτισμένα στοιχεία από το prequel της, με σκοπό να κρατήσει την δράση και τον παίκτη αφοσιωμένο για ώρες μόνο για την πάρτη της. Πιστεύω ότι η Nintendo με αυτή της την κίνηση θα αυξήσει σίγουρα τις πωλήσεις του U καθώς θα τραβήξει κόσμο με το μέρος της σαν να λέει: Εδώ είμαστε και κάνουμε και εμείς τα μαγικά μας ;)

    • Scott_Pilgrim
    • Το μακράν καλύτερο hack 'n slash απέκτησε και αδερφάκι το οποίο φαίνεται ότι είναι αλλού! Το παιχνίδι είναι must για όλους τους κατόχους του WiiU και όταν με το καλό το αγροάσω θα είναι και ένας από τους πρώτους μου τίτλους. Μεγάλο πλήγμα για τους άλλους δύο. ;)

    • nkav64
    • Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. Tα post σας πραγματικά αποτελούν τιμή για εμένα.

      Σας εύχομαι να ευχαριστηθείτε το παιχνίδι όσο και εγώ και εννοείται θα προτιμήσετε τη Special Edition που περιέχει και τα δύο ;)

    • iankysyrath
    • raysod@ απο το demo δε δειχνει οτι προκειται να κολλαει···το πολυ πολυ να πεφτει καποια frames αλλα ποτε κατω απο 45 fps

    • nkav64
    • Καλημέρα και πρώτα απ' όλα ευχαριστώ τους φίλους Johnaras002 και raysod για τα καλά τους λόγια.

      Το παιχνίδι δεν έχει πρόβλημα με το frame rate όπως πχ είχε το πρώτο στην έκδοιση για PS3 και η όλη εμπειρία είναι γενικά ομαλή. (Αυτό ισχύει τόσο για το Bayonetta 1 όσο και για το 2 στο Wii U).

      Αρχές Σεπτεμβρίου το DF είχε κάνει τεχνική ανάλυση για το 2 όπου κάποιος μπορεί να βρει και ενδεικτικό video- παρουσίαση των αυξομειώσεων του frame rate. Για το τι συμβαίνει μπορείτε περιληπτικά να το διαβάσετε στην 3η σελίδα του review.

      Επίσης το pro controller υποστηρίζεται.

    • nkav64
    • Πάντως μια χαρά είναι το gamepad.

      Μια δοκιμή θα σε πείσει.

      Άσε που θα μπορείς να κάνεις και διάφορα κόλπα με το stylus ;)

    • Gkalas
    • 6.9 απο κριτικες χρηστων.Θα ελεγα να το βγαλετε αυτο το συστημα μιας και οπως βλεπετε απευθυνεται σε τρολαδες και μονο,εκτος αν αυτοι οι 24 που το βαθμολογησαν το εχουν παιξει.

    • RODIFIRE
    • Μακάρι να βοηθήσει αρκετά στης πωλήσεις το Wii U γιατί δεν τα πάει καθόλου καλά ΑΚΟΜΑ! και είναι κρίμα

    • RODIFIRE
    • έχω μεγάλη περιέργεια να δω την διάφορα στης πωλήσεις!
      γιατί σε τόσα εκατομμύρια πωλήσεις το 1 και δεν τα κατάφερε καθόλου! (ήταν λίγο και η πειρατεία φυσικά) και τώρα σε μια για κάποιους "παιδική" κονσόλα και τόσο μικρή βάση τι θα γίνει?
      να δούμε η Nintendo κάνει θαύματα?

*