Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Chibi-Robo! Zip Lash Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Skip Ltd.

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Nortec Multimedia

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Chibi-Robo! Zip Lash
    • 7+ pegi 7+
      • 4.8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (2)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://chibirobo-ziplash.nintendo.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 5

    ENTERNITY SCORE
*
Ο Chibi Robo δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Ανήκει θα έλεγε κανείς στους χαρακτήρες της Nintendo που, αν και έχουν όλα τα φόντα, δεν έχουν κατορθώσει να κατακτήσουν την καρδιά των gamers όπως ο Kirby, ο Yoshi, ο Bowser και τόσοι άλλοι που απαρτίζουν το πολυάριθμο ρόστερ της ιαπωνικής εταιρείας. Ρομπότ με ύψος μόλις 10 εκατοστά, ανήκει στο χώρο των επαγγελματιών που ασχολούνται με την καθαριότητα και πρωτοεμφανίστηκε το 2005, στο Chibi Robo Plug Into Adventure που κυκλοφόρησε αρχικά στο GameCube. Φέτος πρωταγωνιστεί στο Chibi-Robo! Zip Lash, το πέμπτο παιχνίδι της σειράς μέσα σε μια δεκαετία, το οποίο κυκλοφορεί αποκλειστικά στο Nintendo 3DS.


Με τέτοια γραφικά, θα μπορούσε να είναι άνετα παιχνίδι του DS.

Αυτήν τη φορά ο Chibi έχει σκοπό να καθαρίσει τον πλανήτη από τα σκουπίδια που κοντεύουν να τον πνίξουν. Η περιπέτεια διαδραματίζεται σε έξι θεματικούς κόσμους που αντιπροσωπεύουν κάθε μια από τις ηπείρους της Γης. Να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός “θεματικοί” γράφεται με πάσα επιφύλαξη μιας και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν τον ένα κόσμο να ξεχωρίζει από τους άλλους και αυτό το θυμίζουν, συνεχώς, οι επαναλήψεις στο σχεδιασμό τους. Από εκεί και πέρα κάθε ήπειρος είναι με τη σειρά της χωρισμένη σε έξι επίπεδα, ενώ στο τέλος περιμένει, ποιος άλλος, το αντίστοιχο boss που, ναι μεν θα επιστρατεύσει ό,τι μέσο έχει διαθέσιμο προκειμένου να ανακόψει την πορεία σας, όμως οι ικανότητές του είναι πολύ περιορισμένες.
Η ποικιλία εχθρών είναι προφανώς ένα στοιχείο που η ομάδα ανάπτυξης δεν θεωρεί σημαντικό για ένα platform game.
Ο πρωταγωνιστής δεν διαθέτει όπλα. Βασικό εργαλείο του είναι η καλωδιο-ουρά του, που στην άκρη της υπάρχει η απαραίτητη πρίζα για να φορτίζει τις μπαταρίες του στις γεννήτριες που βρίσκονται διάσπαρτες στο παιχνίδι. Αν και μικρόσωμος, η ουρά του μπορεί να φτάσει έως και τα τρία μέτρα, χάρη στις επεκτάσεις που παρέχονται. Το “άσχημο” είναι ότι στο τέλος κάθε επιπέδου, το μήκος του καλωδίου επανέρχεται στην αρχική του διάσταση, όμως το θετικό είναι πως η εταιρεία ανάπτυξης έχει φροντίσει ώστε οι παίκτες να μη βρεθούν ποτέ σε κατάσταση όπου, λόγω του μεγέθους του, δεν μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω. Επιπλέον, το καλώδιο εκσφενδονίζεται είτε οριζόντια, είτε με κλίση 45ο προς τα πάνω και χρησιμοποιείται για την εξόντωση των εχθρών ή για να φτάνει ο Chibi σε σημεία όπως υψηλότερες πλατφόρμες και collectibles. Δυνατότητα πραγματοποίησης αλμάτων υπάρχει, ο ήρωάς μας διαθέτει και έλικα για να παρατείνει την παραμονή του στον αέρα, όμως αυτά είναι χρήσιμα μόνο σε περιπτώσεις που ο Chibi πρέπει να ξεπεράσει ένα όχι ιδιαίτερα μεγάλο κενό. Επιπρόσθετα, η ικανότητά του να συρρικνώνεται τον κάνει να χωράει σε κάθε “χαραμάδα” που θα βρει μπροστά του.


Δροσιστική βόλτα στα κύματα.

Η ποικιλία εχθρών είναι προφανώς ένα στοιχείο που η ομάδα ανάπτυξης δεν θεωρεί σημαντικό για ένα platform game. Δυστυχώς, τα είδη των εχθρών είναι λίγο περισσότερα από τα δάχτυλα των χεριών, ένα ακόμα γεγονός που δεν βοηθάει την όποια προσπάθεια για διαφοροποίηση μεταξύ των κόσμων. Επιπλέον, όπου αυτοί υπάρχουν δεν προβάλουν ιδιαίτερα εμπόδια, είτε πρόκειται για τις πρώτες πίστες, είτε για τις τελευταίες, που υποτίθεται ότι ο βαθμός δυσκολίας θα έπρεπε να είναι αυξημένος. Από την άλλη, εκεί που το παιχνίδι παραμένει πιστό στα standards τίτλων που κυκλοφορούν υπό την αιγίδα της Nintendo είναι τα collectibles. Πέρα από τα γνωστά τρία μεγάλα νομίσματα, όπως ακριβώς συμβαίνει στα Mario games, υπάρχουν σεντούκια που κρύβουν πακέτα snacks που ο Chibi Robo πολλές φορές θα προσφέρει σε NPCs που βρίσκονται σε «κρυφές» περιοχές του παιχνιδιού και τέλος τα διάσημα chibi-tots που είναι δύσκολο να αιχμαλωτιστούν καθώς όχι μόνο κινούνται συνεχώς αλλά τα περισσότερα προτιμούν την αυτοκτονία από την αιχμαλωσία. Όσα περισσότερα από τα παραπάνω συγκεντρώνουν οι παίκτες, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το score τους και το βέβαιο είναι ότι επειδή τα πιο πολλά είναι καλά κρυμμένα, ένα μόνο playthrough δεν φτάνει για να γίνει το 3/3 σε κάθε κατηγορία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε και τα σκουπίδια που συγκεντρώνει ο καθαριστής μας. Αυτά μόνο άχρηστα δεν είναι, αφού ανακυκλώνοντάς τα στον ειδικό θάλαμο που έχει εγκατασταθεί στο διαστημόπλοιό του, μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται για την επαναφόρτιση του πρωταγωνιστή. Μια προσθήκη που κανείς δεν θα μπορέσει να κατανοήσει είναι ο λεγόμενος τροχός της τύχης, που οι παίκτες θα κληθούν να γυρίσουν στο τέλος κάθε επιπέδου. Αυτός είναι χωρισμένος σε έξι κομμάτια, αριθμημένα από το 1 έως το 3. Σε όποιον αριθμό “κάτσει” ο δείκτης, τόσα επίπεδα παρακάτω θα προχωρήσουν οι παίκτες, πράγμα που σημαίνει ότι ναι μεν κάθε κόσμος ξεκινάει από το πρώτο επίπεδο, αλλά το τελευταίο μπορεί να είναι οποιοδήποτε άλλο πέρα από το έκτο. Ακυρώνοντας πρακτικά τον τροχό της τύχης, δηλαδή την ίδια της την ιδέα, η ομάδα ανάπτυξης επιτρέπει στους παίκτες να αγοράζουν (με in-game χρήματα) αριθμούς από το 1 έως το 5 και να τους τοποθετούν πάνω στον τροχό. Έτσι, αυτός μπορεί να «γεμίσει» με έξι άσους, έξι δυάρια κ.ο.κ. κάνοντας έτσι το γύρισμά του ένα mini-game δίχως την παραμικρή ουσία. Όμως τα ανούσια πράγματα δεν σταματάνε εδώ. Οι παίκτες καλούνται να γυρίσουν τροχό της τύχης και όταν φτάσουν στο σημείο να αντιμετωπίσουν το boss κάθε ηπείρου. Ναι μεν και αυτός είναι χωρισμένος σε έξι κομμάτια, όμως, από τη μία αυτά είναι απολύτως όμοια μεταξύ τους, από την άλλη σε όποιο κομμάτι και να σταματήσει ο δείκτης, το ίδιο boss θα εμφανιστεί.


Το φίδι «πεινάει» για βόμβες.

Τεχνικά και ειδικότερα στον τομέα των γραφικών, το παιχνίδι βρίσκεται πολύ πιο πίσω από την εποχή του, με το έντονο aliasing και το «δωρικό» design να μην παραπέμπουν σε τίτλο του 3DS αλλά του DS. Το soundtrack ναι μεν είναι συμπαθητικό, αλλά μέχρι εκεί. Κλείνοντας την κονσόλα, κανείς δεν πρόκειται να θυμάται το ρυθμό του.
Τεχνικά και ειδικότερα στον τομέα των γραφικών, το παιχνίδι βρίσκεται πολύ πιο πίσω από την εποχή του, με το έντονο aliasing και το «δωρικό» design να μην παραπέμπουν σε τίτλο του 3DS αλλά του DS.
Από την άλλη, το 3D δεν κουράζει τα μάτια και ειδικότερα όσοι διαθέτουν το new Nintendo 3DS, λόγω του adaptation, θα μπορέσουν να απολαύσουν την τρισδιάστατη εμπειρία. Όσον αφορά το χειρισμό τώρα, οι παίκτες δεν θα παραπονεθούν σε κανένα σημείο. Η ανταπόκριση στο πάτημα των πλήκτρων είναι άμεση και για τις περιπτώσεις που η στόχευση απαιτεί απόλυτη ακρίβεια, έχει προβλεφθεί η χρήση του ψηφιακού χειριστηρίου.



Το Chibi Robo είναι ένα platform game που θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους αρκετές ώρες ξεγνοιασιάς δίχως να αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση. Τα αρκετά αρνητικά στοιχεία του, λογικά, θα υποχρεώσουν την skip Ltd να κάνει πράξη τις πρόσφατες δηλώσεις της, ότι δηλαδή το Zip Lash θα είναι το τελευταίο παιχνίδι με ήρωα το συμπαθές ρομπότ, αν οι πωλήσεις του εν λόγω τίτλου δεν κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η κυκλοφορία του Chibi Robo amiibo θα βοηθήσει ως ένα σημείο τις πωλήσεις, αλλά δεν αποκλείεται οι περισσότεροι να αγοράσουν μονάχα τη φιγούρα, αποκλειστικά για συλλεκτικούς λόγους. Κρίμα πάντως, γιατί ο Chibi Robo είναι από τους ήρωες που σε σχέση με άλλους χαρακτήρες της Nintendo, έχει πάρει αρκετές ευκαιρίες, όμως η εταιρεία ανάπτυξης δεν κατόρθωσε να τις εκμεταλλευτεί σε καμία περίπτωση.


 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Platforming για όλες τις ηλικίες
  • Μεγάλη ποικιλία collectibles και replayability
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Επαναλαμβανόμενος σχεδιασμός κόσμων
  • Μικρή ποικιλία εχθρών
  • Χαμηλός βαθμός πρόκλησης
  • Ο τροχός της τύχης
  • Πεπαλαιωμένο graphics design
  • Αδιάφορο soundtrack
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • gamelover
    • Επαιξα το demo του....μου άρεσε.....διαβάζοντας βέβαια το review του Νικήτα καταλαβαίνω ότι δεν έχει γίνει πολύ σωστή δουλειά απο την skip Ltd.Παρόλα αυτά εγώ νομίζω ότι θα το αγοράσω όταν πέσει λίγο ακόμα η τιμή του και σκέφτομαι να το αγοράσω με το amiibo και το σχέδιο μου αρέσει και σίγουρα θα είναι συλλεκτικό.

*