Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Company of Heroes 2: Ardennes Assault Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Relic

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    SEGA

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Με το Company of Heroes 2, η Relic αποφάσισε να ασχοληθεί με μια από τις σκοτεινότερες πλευρές του Β’ΠΠ, το Ανατολικό Μέτωπο. Μετά το πιθανότατα πλέον αιματηρό θέατρο επιχειρήσεων του πολέμου, η αναπόφευκτη μετάβαση στο Δυτικό Μέτωπο έγινε με το “The Western Front Armies”, το οποίο και προσέφερε συναρπαστικές μάχες ανάμεσα στις Αμερικανικές Δυνάμεις και τους Oberkommando West… με μια μικρή λεπτομέρεια. Οι αναμετρήσεις αυτές ήταν σε online multiplayer επίπεδο. Έναν και πλέον χρόνο μετά την κυκλοφορία του τίτλου, οι fans έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την single-player εμπειρία μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις του Δυτικού Μετώπου, της Μάχης των Αρδεννών. Το Company of Heroes 2: Ardennes Assault είναι εδώ ως standalone πακέτο επέκτασης και υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία, πάντα πιστή στο πνεύμα της σειράς. Αλήθεια όμως, είναι αυτή η μάχη αντάξια των προσδοκιών;



Μετά το εισαγωγικό κομμάτι, το οποίο φροντίζει να βάλει τους παίκτες απευθείας στην καρδιά της μάχης και να εξοικειώσει εν τάχει τους επίδοξους… στρατηγούς με τους νέους μηχανισμούς και το γενικότερο πνεύμα της μάχης, ακολουθεί η επιλογή τριών λόχων (από τους πέντε διαθέσιμους, με τον έναν εξ’ αυτών να διατίθεται ως επί πληρωμή DLC) που θα στελεχώσουν τις δυνάμεις τους. Αμέσως μετά εντοπίζεται και η πρώτη σημαντική προσθήκη που θα παρατηρήσουν οι θιασώτες της σειράς, η οποία δεν είναι άλλη από τον διαχωρισμό της δράσης σε δύο διαφορετικά κομμάτια. Φυσικά, το Ardennes Assault δεν αλλάζει χαρακτήρα (ασφαλώς και παραμένει ένα RTS), αλλά ότι πλέον δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να επιλέξουν την επόμενη επιχείρηση των δυνάμεών τους πάνω στον χάρτη, σε turn-based σύστημα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πέραν του προφανούς, το παραπάνω σύστημα εγγυάται την ύπαρξη δυναμικών καταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα ότι κανένα playthrough δεν θα είναι ίδιο με το προηγούμενο. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα ανάπτυξης καταφέρνει να προσφέρει μια νέα, διαφορετική δυναμική που δεν απαντάται συχνά σε single-player τίτλους, ενώ όταν έρθει η ώρα της δράσης, η δυναμική αυτή αντανακλάται και στο πεδίο της μάχης. Τα νέα units και οι διαφορετικές ικανότητες του κάθε λόχου εγγυώνται την διαφοροποίηση του gameplay σε ικανοποιητικό βαθμό και το AI με τη σειρά του αντιδρά δυναμικά στις επιλογές και τις προσεγγίσεις των παικτών, ανεβάζοντας την πρόκληση στο μέγιστο.



Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την διαφοροποίηση και της έκβασης που μπορεί να έχει η κάθε επιχείρηση. Μετά το πέρας αυτών, ο λόχος αποκτά τους αντίστοιχους πόντους εμπειρίας, τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αναβάθμιση των ικανοτήτων ή την αριθμητική τους ενίσχυση. Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα μιας ακόμα ενδιαφέρουσας επιλογής από πλευράς ομάδας ανάπτυξης, αφού πλέον ο κάθε λόχος θα διατηρεί την σύστασή του κατά μήκος του campaign, με τις απώλειες να είναι μόνιμες και την προσθήκη νέων στρατιωτών να φέρει και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο ηθικό και την εμπειρία του λόχου. Με τις προαναφερθείσες επιλογές, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι η τακτική, η προσεκτική προσέγγιση και η γρήγορη προσαρμογή σε διαφορετικές καταστάσεις, με το Ardennes Assault φτάνουν σε νέα επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται όχι μόνο με τις επιταγές των ίδιων των μηχανισμών gameplay, αλλά και με το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του campaign επιτυγχάνεται ένα είδος συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στους παίκτες και τους λόχους τους, κάτι που τους ωθεί στην επιλογή της στρατηγικής που θα επιφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Tο Ardennes Assault δεν αλλάζει χαρακτήρα (ασφαλώς και παραμένει ένα RTS), αλλά ότι πλέον δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να επιλέξουν την επόμενη επιχείρηση των δυνάμεών τους πάνω στον χάρτη, σε turn-based σύστημα.
Οι μικρές αλλαγές στην ήδη πετυχημένη φόρμουλα, όπως ο σημαντικότερος ρόλος του οπτικού πεδίου και τα δυναμικά objectives, συμπληρώνουν την συνολική εικόνα με τρόπο ιδανικό. Τα παραπάνω συνθέτουν ένα σύνολο κάτι περισσότερο από ελκυστικό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Ardennes Assault είναι χωρίς ατοπήματα - ή έστω σχεδιαστικές επιλογές που μπορεί να δυσαρεστήσουν. Μία από αυτές εντοπίζεται στα πρώτα λεπτά της ενασχόλησης με τον τίτλο και την διάθεση ενός εκ των πέντε λόχων ως επί πληρωμή DLC, παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα standalone πακέτο επέκτασης - και την τιμή στην οποία αυτό προσφέρεται. Ένας άλλος μηχανισμός που πιθανότατα θα ξενίσει είναι αυτός του save. Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθεια καλύτερης απόδοσης ενός δυναμικού campaign, η ομάδα ανάπτυξης αποφάσισε την απαγόρευση του save στο επιθυμητό από τους χρήστες σημείο. Αυτό σημαίνει ότι  η αποθήκευση της προόδου γίνεται είτε μέσω των autosaves, είτε με την έξοδο του χρήστη από τον τίτλο και την επιλογή “Save and Quit”. Τέλος, από τεχνικής πλευράς, ελάχιστες είναι οι διαφορές, με τον ηχητικό τομέα να εμφανίζεται βελτιωμένος.



Η Relic είναι γνωστή για την συνεχή υποστήριξη που παρέχει στους τίτλους της και το Company of Heroes 2 δεν αποκλίνει από την παράδοση. Η κυκλοφορία του Ardennes Assault είναι κάτι παραπάνω από μια ευπρόσδεκτη προσθήκη, αφού όχι μόνο προσφέρει στους παίκτες την δυνατότητα να επιστρέψουν στο Δυτικό Μέτωπο, αλλά να το κάνουν μέσα από ένα δυναμικό single-player campaign με εξαιρετικό replayability. Το κάθε playthrough είναι μια μοναδική ιστορία, ενώ ο τρόπος με τον οποίο εισάγονται multiplayer στοιχεία της δράσης σε single-player περιεχόμενο είναι εντυπωσιακός. Το Company of Heroes 2: Ardennes Assault είναι μια… must αγορά για τους fans της σειράς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια πραγματικά αξιόλογη RTS πρόταση, γενικότερα.


 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικό replayability
  • Δυναμικό campaign
  • Μεγαλύτερο βάθος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Σύστημα save
  • Day One DLC (Fox Company Rangers)
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • mazos
    • Το εν λογω Expansion κυκλοφορησε στα 40 ευρω!ελεος πανακριβο για ενα game που ειναι μονο single play,αυτο το Σκ στο steam εχει εκπτωση 66% και παλι ομως αμφιβαλλω αν αξιζει τοσο για αυτο που δινει.

*