Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

CounterSpy (PS Vita)

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Dynamighty

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • CounterSpy
    • 16+ pegi 16+
      • 6.7 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (17)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.dynamighty.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7.5

    ENTERNITY SCORE
*
Βρισκόμαστε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, μια περίοδο που η σκιά του ψυχρού πολέμου έχει απλωθεί για τα καλά πάνω από τον πλανήτη μας. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις, Imperialists και Socialists, έχουν αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα καταστροφής του... φεγγαριού και ένα διπλωματικό λάθος μπορεί να πυροδοτήσει την πρώτη επίθεση. Κάπου ενδιάμεσα υπάρχει η μυστική οργάνωση C.O.U.N.T.E.R. για λογαριασμό της οποίας δουλεύετε εσείς. Στόχος σας; Η διείσδυση στα ενδότερα των δύο κόσμων και η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για την αποτροπή του επερχόμενου χάους. Αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει χτιστεί το CounterSpy, μια ακόμη indie κυκλοφορία σε συστήματα PlayStation. Το πόσο πολύ νοιάζεται για τους ανεξάρτητους developers η Sony αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, καθώς δίπλα στην Dynamighty κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του τίτλου ήταν το SCE Foster City Studio.

CounterSpy Image 01

Το CounterSpy, όπως μαρτυράει κι ο τίτλος του, είναι ένα stealth game που διαδραματίζεται σε 2D περιβάλλον. Η εξέλιξη της ιστορίας του δε γίνεται με τον κλασσικό τρόπο τερματισμού μιας σειράς προκαθορισμένων επιπέδων. Αντ’ αυτού, διαλέγετε κάθε φορά σε ποια μεγάλη δύναμη θέλετε να διεισδύσετε και η πίστα δημιουργείται εκείνη τη στιγμή τυχαία, κάτι που τουλάχιστον στο PS Vita επηρεάζει το φόρτωμά της. Ο σκοπός σας είναι να υποκλέψετε 25 κομμάτια πληροφοριών σχετικά με το πλάνο επίθεσης στο φεγγάρι, τα οποία βρίσκονται κρυμμένα άλλοτε περισσότερα κι άλλοτε λιγότερα σε κάθε πίστα που επισκέπτεστε. Όπως σας ενημερώνει η υπηρεσία σας, μόνο τότε θα είστε σε θέση να πάτε στο τελευταίο επίπεδο, όπου και θα έχετε την ευκαιρία να σώσετε τον κόσμο μια και καλή.
Το CounterSpy, όπως μαρτυράει κι ο τίτλος του, είναι ένα stealth game που διαδραματίζεται σε 2D περιβάλλον.
Ο χαρακτήρας που χειρίζεστε είναι μια γεροδεμένη μαύρη σιλουέτα με όμορφο animation. Οι κινήσεις που μπορεί να εκτελέσει είναι οι πλέον απλές, έτσι ο χειρισμός είναι θέμα δευτερολέπτων να γίνει κτήμα σας. Πιο συγκεκριμένα έχετε τη δυνατότητα τρεξίματος ή σιωπηλού περπατήματος με το joystick, μικρού άλματος, κίνησης αποφυγής, στόχευσης και πυροβολισμού. Αν είστε ήσυχοι μπορείτε να εκτελέσετε κοντινά sneak attacks σε αντιπάλους με μορφή quick time event, ενώ μπορείτε και να καλυφθείτε πίσω από συγκεκριμένα σημεία είτε για να κρυφτείτε, είτε για να προστατευτείτε από πυροβολισμούς.

CounterSpy Image 02

Όταν βρεθείτε σε κάλυψη, η προοπτική αλλάζει και η κάμερα μεταφέρεται πίσω από τον χαρακτήρα σας. Αυτό σας δίνει δικαίωμα να στοχεύσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια και εμβέλεια σε προοπτική τρίτου προσώπου, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ένοπλη σύγκρουση. Η στόχευση δεν είναι πάντως καθόλου εύκολη τις πιο πολλές φορές, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για stealth προσέγγιση. Τα επίπεδα που θα επισκεφθείτε είναι στρατιωτικές βάσεις με ελάχιστες διαφορές μεταξύ των δύο αντιπάλων. Η διαμόρφωσή τους είναι εμπνευσμένη από κάθε είδους κατασκοπική ταινία ή βιντεοπαιχνίδι έχει κυκλοφορήσει, οπότε αποτελούνται από μάλλον προβλέψιμα περιβάλλοντα. Θα περιπλανηθείτε λοιπόν σε αεραγωγούς, control rooms με υπολογιστές, γέφυρες και σκαλωσιές με περιπόλους στρατιωτών, locker rooms και φυσικά θα συναντήσετε κάμερες ασφαλείας. Υπάρχουν και κάποια σημεία μιας χρήσης για αναπλήρωση ενέργειας ή πυρομαχικών. Το μέγεθός τους είναι σχετικά μικρό, αλλά ο χρόνος προσπέλασής τους αυξάνεται από τη stealth φύση του παιχνιδιού και την αναζήτηση μυστικών.

CounterSpy Image 03
Ο χαρακτήρας που χειρίζεστε είναι μια γεροδεμένη μαύρη σιλουέτα με όμορφο animation.
Ο χαρακτήρας που χειρίζεστε είναι μια γεροδεμένη μαύρη σιλουέτα με όμορφο animation.

Πριν από την έναρξη κάθε επιπέδου, το μενού σας ενημερώνει για το τι πρόκειται να συναντήσετε εκεί, ώστε να δείτε κάθε φορά αν οι Imperialists ή οι Socialists αποτελούν καλύτερη επιλογή. Θα σας λέει λοιπόν πόσα κομμάτια πυρηνικών πλάνων, πόσοι αξιωματικοί και πόσα κομμάτια για upgrading υπάρχουν. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε, σκοπός σας είναι να μην αφήσετε τους στρατιώτες να αντιληφθούν την παρουσία σας και να κάνετε τη δουλειά σας αθόρυβα. Αυτό γιατί αν σημάνουν συναγερμό, υπάρχει το λεγόμενο Defcon Level, που ανεβαίνει και μένει όπως το αφήσατε ακόμη και μετά το πέρας της αποστολής. Κάθε πλευρά έχει 5 επίπεδα Defcon κι αν κάποιο το φτάσετε στο τέρμα, τότε μπαίνει σε άμεση εφαρμογή το σχέδιο εκτόξευσης πυρηνικών, οδηγώντας σας σε πιθανό game over. Υπάρχουν πάντως τρόποι να το ρίξετε σιγά-σιγά, αν κρίνετε ότι έχει ανέβει επικίνδυνα.
Σε περίπτωση που κάνετε αισθητή την παρουσία σας, όλοι οι αντίπαλοι στο δωμάτιο θα είναι σε επαγρύπνηση, αλλάζοντας συμπεριφορά. Ειδικά αν σας δούνε, η ένοπλη μάχη είναι μονόδρομος και μάλιστα δεν έχετε πολύ χρόνο πριν σημάνουν συναγερμό. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα θέμα με την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν υπάρχει στάνταρ στο τι χρειάζεται για να αντιληφθεί την παρουσία σας ένας φρουρός. Μπορεί να είστε σε κοινή θέα και να μη γίνετε αντιληπτός, μπορεί όμως από κινήσεις σας που κανονικά δεν τραβάνε την προσοχή να προδοθείτε. Ίσως και να είναι επίτηδες κυμαινόμενη η αντίληψή τους, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτό. Πάντως πρόκειται για λεπτομέρειες και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι καταστροφικό για την εμπειρία.

CounterSpy Image 04

Όσο προχωράτε, ο στρατός χρησιμοποιεί όλο και πιο ισχυρά όπλα, αυξάνει σε αριθμό, ενώ ακόμη και οι κάμερες αποκτούν προστασία απέναντι στις σφαίρες σας. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν upgrades δυο ειδών. Όπλα και φόρμουλες βελτίωσης. Στις διάφορες πίστες υπάρχουν διάσπαρτα blueprints από όπλα με σιγαστήρα, αυτόματα, καραμπίνες, αλλά και σχέδια από φάρμακα που βελτιώνουν την υγεία σας, την ακρίβειά σας, το θόρυβο που παράγετε κτλ. Ενώ τα όπλα αγοράζονται μόνιμα, η αγορά φόρμουλας από την άλλη ισχύει για ένα μόνο επίπεδο. Ο τεχνικός τομέας είναι από τα δυνατά σημεία του CounterSpy. Όμορφα cell-shaded γραφικά με μια Russian avant garde αισθητική εγγυώνται πολύ ταιριαστό αποτέλεσμα στο θέμα. Τα χρώματα είναι ζωηρά με έντονες αντιθέσεις, ενώ το ομαλό animation προδίδει την προϋπηρεσία κάποιων μελών της Dynamighty σε LucasArts και Pixar. Το αποτέλεσμα, χωρίς να συναρπάζει, είναι ευχάριστο, λειτουργικό και καλαίσθητο. Το soundtrack, από την άλλη, είναι πολύ ωραίο και διακριτικό, ενώ έχει αναπόφευκτα μια James Bond χροιά. Παρ’ όλο που δεν χαρακτηρίζεται από ποικιλία, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το παιχνίδι. Τα ηχητικά εφέ πάλι είναι ικανοποιητικά και κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να τραβάνε αρνητικά την προσοχή.

CounterSpy Image 05
Παρά το πιο απλό ύφος, τα οπτικά εφέ είναι αρκετά πλούσια
Παρά το πιο απλό ύφος, τα οπτικά εφέ είναι αρκετά πλούσια

Μία ευχάριστη νότα στην παραγωγή είναι η ανάλαφρη διάθεση και το χιούμορ της ομάδας ανάπτυξης. Έχει πραγματικό ενδιαφέρον να διαβάσετε τους διαλόγους μεταξύ του χαρακτήρα σας και του αφεντικού του, αλλά ακόμη περισσότερο τις περιγραφές των ντοκουμέντων που πέφτουν στα χέρια σας. Όλα είναι μια ευδιάθετη καλυμμένη κριτική στην ματαιότητα και τον παραλογισμό του Ψυχρού Πολέμου. Το παιχνίδι διαθέτει και online κομμάτι, ή έστω μια αλληλεπίδραση, όπως προστάζει η μόδα τον τελευταίο καιρό. Πέρα από τα αναμενόμενα leaderboards, πριν από κάθε επίπεδο σας δίνεται η βαθμολογία του ατόμου που είναι πάνω από εσάς. Αν την ξεπεράσετε μέσα στο επίπεδο, την επόμενη φορά που θα παίξετε θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε το πτώμα του εν λόγω κατασκόπου και να ανταμειφθείτε με χρήματα κι έξτρα πόντους.

CounterSpy Image 06

Ενώ η δημιουργία τυχαίων επιπέδων θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι ώστε να μη νοιώσετε πως κάνετε συνεχώς τα ίδια, εν τούτοις η επανάληψη είναι το πιο μεγάλο αγκάθι της παραγωγής. Υπάρχει έλλειψη ποικιλίας στο περιβάλλον, τους εχθρούς και τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Με λίγα λόγια, μετά τα πρώτα 2-3 επίπεδα τα έχετε δει σχεδόν όλα. Κάποιες φορές τα λίγα μέτρα ερήμου που διανύετε πριν μπείτε στη βάση θα σας βάλουν σε σκέψεις για το πόσο θα επωφελούταν το παιχνίδι από την ύπαρξη εξωτερικών χώρων, ειδικά τόσο καλοσχεδιασμένων. Τα πράγματα πάντως αντισταθμίζονται από την ωραία αίσθηση που αφήνει το gameplay, τη χαμηλή δυσκολία που δεν αφήνει να χαλάσει η ροή και τη μικρή διάρκεια της κάθε πίστας.



Συνοψίζοντας, το CounterSpy είναι ένα όμορφο και ευχάριστο stealth/side-scroller που κάνει αυτά ακριβώς που υπόσχεται. Μία πολύ καλή indie παραγωγή που λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα καλά, χωρίς να υπερβάλλει. Οι σύντομες πίστες του το καθιστούν βολικό για μικρά playthroughs στο PS Vita ή αναζήτηση έξτρα πόντων και μυστικών μετά τον τερματισμό. Στον αντίποδα, υποφέρει από επανάληψη κι έλλειψη ποικιλίας, ενώ η ολοκλήρωση της βασικής ιστορίας κρατάει γύρω στις 3 ώρες. Τα 12€ που απαιτούνται για την αγορά του μπορεί σε κάποιους να φανούν αρκετά, αλλά όποιος τα δαπανήσει δεν πρόκειται να τα κλάψει. Αναμένονται πάντως κι εκδόσεις για iOS και Android, για όποιον δε βιάζεται.


 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλοδουλεμένος τεχνικός τομέας
  • Προσιτό κι ευχάριστο gameplay
  • Έξυπνο χιούμορ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Επαναλαμβανόμενο περιβάλλον και αποστολές
  • Απρόβλεπτη Α.Ι.
  • Μεγάλοι χρόνοι φορτώματος
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*