Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Danganronpa Another Ep. Ultra Despair Girls

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Spike Chunsoft

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    NIS America

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν επαναστάτη. Το να συμβιβαζόμαστε δεν ταιριάζει με τη φύση μας. Όσο καλός ή κακός και αν είναι ο κόσμος όπου ζούμε, αναζητάμε πάντα πρόσχημα να ανατρέψουμε υπέρ μας την οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτό συναντάται κυρίως στις μικρότερες ηλικίες που ο σπόρος της επανάστασης είναι ζωντανός και αμάραντος. Δεν έχει προλάβει να καταπιεστεί από ανάγκες και συμφέροντα. Είναι τα χρόνια που ο κόσμος των μεγάλων φαντάζει κάτι το εξωπραγματικό. Το διάβασμα, η πειθαρχία, τα όχι και τα μη είναι πράγματα που απεχθάνονται τα παιδιά. Ονειρεύονται έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν το παιχνίδι και η διασκέδαση, απαλλαγμένο από όλα εκείνα τα βαρετά και αχρείαστα που υποχρεώνονται να κάνουν για να ικανοποιήσουν τους γονείς τους.


H συμμορία των Warriors of Hope σε πλήρη παράταξη

Έτσι, με το πρόσχημα της λύτρωσης από την καταπίεση των ενηλίκων και την εγκαθίδρυση ενός επίγειου παραδείσου για τα παιδιά, οι Warriors of Hope, μια ομάδα μαθητών του δημοτικού σχολείου του Hope’s Peak Academy, με αρχηγό την ιδιαίτερα προικισμένη Monaka, αποφασίζουν να πάρουν την τύχη της Towa City στα χέρια τους, έχοντας στο πλευρό τους όλα τα παιδιά αλλά και εκατοντάδες βίαια ρομπότ Monokuma. Η επανάστασή τους έχει βυθίσει την πόλη στο αίμα και την απόγνωση. Όλοι οι ενήλικες εκτελούνται εν ψυχρώ. Κανένας οίκτος δεν υπάρχει για όσους έχουν ξεπεράσει την εφηβική ηλικία. Όμως όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από την οργανωμένη αντίσταση που επιθυμεί να επαναφέρει την τάξη. Αυτή, ακούει στο όνομα Future Foundation, μια οργάνωση ελιτιστών που καθοδηγείται από απόφοιτους του Hope’s Peak Academy. Συν κάποιους θύλακες αντίστασης ενηλίκων, που όμως, λόγω του ότι είναι διάσπαρτοι, δεν έχουν καμία ελπίδα.
Το Danganronpa: Another Episode Ultra Dispair Girls, διαφέρει από τους προκατόχους του ως προς το ότι, πέραν των διαλόγων, αυτήν τη φορά η δικαστική εξουσία απουσιάζει και τη θέση της έχει πάρει η εκτελεστική, με έμφαση στη μάχη.
Κάπου εδώ θα πρέπει να γίνουν και οι συστάσεις με τις πρωταγωνίστριες του παιχνιδιού. Από τη μία η Komaru Naegi, όπως συνεχώς επαναλαμβάνει η ίδια, ένα κανονικό κορίτσι που δεν μπορεί να κάνει τίποτα, φυλακισμένη για 1,5 χρόνο σε ένα διαμέρισμα, δίχως να γνωρίζει το γιατί. Από την άλλη, η Toko Fukawa, απόφοιτη και αυτή του Hope’s Peak Academy, με χαρακτήρα διαμετρικά αντίθετο από αυτόν της Komaru. Επιπλέον, λόγω μιας ψυχικής διαταραχής, η Toko διαθέτει διπλή προσωπικότητα και όποτε βρίσκεται σε κίνδυνο ή όποτε φταρνίζεται μετατρέπεται σε Genocide Jack, δηλαδή σε ψυχρή δολοφόνο με ιδιαίτερη προτίμηση σε νεαρούς άντρες. Η συνάντηση των δύο θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αναζήτησης για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την εξέγερση των μαθητών. Όποιος νομίζει ότι τα πράγματα είναι απλά γελιέται. Είναι σαν να πιστεύει ότι ο τρωικός πόλεμος έγινε μόνο και μόνο για τα μάτια της ωραίας Ελένης. Ίντριγκα, προδοσία, αγωνία, δράμα και σασπένς αναμένουν όσους έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν τι συμβαίνει παρακάτω. Το βέβαιο είναι πως δεν θα απογοητευτούν, μιας και η Spike Chunsoft (999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors, Danganronpa: Trigger Happy Havoc, Danganronpa 2: Goodbye Despair, κ.α.) είναι γνωστή για τη δημιουργία εκπληκτικών σεναρίων.


Με ένα χτύπημα στο δεξί μάτι, το Monokuma θα πέσει στο πάτωμα.

Το Danganronpa: Another Episode: Ultra Dispair Girls διαφέρει από τους προκατόχους του ως προς το ότι πέραν των διαλόγων, αυτήν τη φορά η δικαστική εξουσία απουσιάζει και τη θέση της έχει πάρει η εκτελεστική, υπό μορφή μαχών. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας οι δύο πρωταγωνίστριες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ορδές διαφόρων ειδών Monokuma αλλά και πανίσχυρα bosses, υπηρέτες των Warriors of Hope, στο τέλος κάθε κεφαλαίου, η κάθε μία με τα δικά της όπλα. Στη μεν Komaru έχει δοθεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, ένα hacking gun με μορφή μεγαφώνου. Αυτό λειτουργεί χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα bullets of truth. Υπάρχουν 8 διαφορετικά από αυτά και το καθένα είναι προσαρμοσμένο στις αδυναμίες των Monokuma, «πειράζοντας» συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου τους. Η δε Toka είναι εξοπλισμένη με κάτι πολύ πιο πρωτόγονο. Ένα ζεύγος από θανατηφόρα ψαλίδια, ακονισμένα όσο δεν πάει προκειμένου να ξεσκίζουν με άνεση οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα τους. Επιπλέον, οι δυνατότητες των όπλων είναι αναβαθμίσιμες. Κατά τόπους υπάρχουν υπαίθρια καταστήματα όπου οι παίκτες μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα που αφήνουν πίσω τους τα Monokuma όταν πέφτουν στο πεδίο της μάχης. Άλλοτε είναι χρυσά, άλλοτε ασημένια και άλλοτε χάλκινα νομίσματα, διαφορετικής εννοείται αξίας και φασούλι το φασούλι συγκεντρώνονται τα απαραίτητα ποσά για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των δυο κοριτσιών. Επιπρόσθετα, μέσω των experience points που σταδιακά συγκεντρώνει η Komaru, οι φυσικές της δυνάμεις αναβαθμίζονται αυτομάτως.
Όμως, προκειμένου το παιχνίδι να προφέρει τις απαραίτητες προκλήσεις, οι ικανότητες της Genocide Jack δεν διατίθενται για απεριόριστη χρήση, αλλά υπάρχει ένας μετρητής υπό μορφή μπαταριών. Όταν αυτές αδειάσουν, τότε η Komaru παίρνει αυτόματα τη σκυτάλη. Το καλό είναι ότι, τουλάχιστον στο normal επίπεδο που παίχτηκε το παιχνίδι για τις ανάγκες του review, οι μπαταρίες υπάρχουν σε σχετική αφθονία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και τα bullets of truth που ξοδεύετε. Συχνά, θα βρίσκετε αυτόματους πωλητές που με τη βοήθεια του hacking gun θα σας προσφέρουν, χωρίς να κοπιάσετε καθόλου, τα περιεχόμενά τους. Δυστυχώς, λες και δεν έγιναν καν beta tests, το πλέον αδύναμο στοιχείο του παιχνιδιού είναι η camera. Η περιστροφή της κατά τη διάρκεια της σκόπευσης είναι τόσο αργή (δίχως κάποια επιλογή αλλαγής ταχύτητας), που μέχρι η Komaru να βρει τον επιθυμητό στόχο το πιο πιθανό είναι οι αντίπαλοι να έχουν προλάβει να την «καθαρίσουν». Επίσης η έλλειψη lock on είναι κάτι που κατατάσσεται στα αρνητικά του gameplay. Ειδικά σε καταστάσεις close quarters combat, αν δεν υπήρχε η Toko, το ένα game over θα διαδεχόταν το άλλο με συνοπτικές διαδικασίες.


Η Genocide Jack δείχνει τα…ψαλίδια της

Εκεί που η Spike Chunsoft έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της είναι στο σενάριο, οι διάλογοι και το πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα των χαρακτήρων λόγω των καταστάσεων που βιώνουν. Η αγωνία για το τι θα ειπωθεί, για το τι κρύβεται πίσω από την επόμενη πόρτα, βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Το στοιχείο της έκπληξης είναι κυρίαρχο από την αρχή έως το τέλος του παιχνιδιού και οποιαδήποτε σκέψη για το τι θα συμβεί στο επόμενο λεπτό, κατά 99% θα είναι λανθασμένη. Η ροή της ιστορίας είναι πολύ ομαλή, από την άποψη ότι η συγγραφική ομάδα δεν έχει αφήσει «κενά» στο σενάριο που να δημιουργούν απορίες και σε κανένα σημείο δεν υπάρχει πλατειασμός. Αυτό όμως που ίσως ενοχλήσει πολλούς είναι το συνεχές, αναγκαστικό backtracking, ένα στοιχείο που έχει λειτουργήσει ως κολόνα του gameplay design.
Εκεί που η Spike Chunsoft έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της είναι το σενάριο, οι διάλογοι και το πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητα των χαρακτήρων λόγω των καταστάσεων που βιώνουν.
Επιπλέον, ψήγματα χιούμορ σπάνε πότε-πότε τη μουντή ατμόσφαιρα. Από την άλλη, οι φωνές των ηθοποιών είναι πολύ καθαρές, ενώ αψεγάδιαστοι είναι και οι υπότιτλοι. Η μόνη απορία που υπάρχει είναι γιατί σε συζητήσεις που ακολουθούν την εύρεση ορισμένων collectibles δεν υπάρχει υποτιτλισμός, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα cinematic cutscenes. Επιπλέον, στα θετικά κατατάσσονται τα εκπληκτικά δημιουργημένα με το χέρι γραφικά και η ατμοσφαιρική μουσική που συμβάλει και αυτή στην απορρόφηση των παικτών στον κόσμο του παιχνιδιού.


Αναζητώντας τα μυστικά του τοίχου.

Πολλές φορές θα αισθανθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα γύρω σας, μόνο εσείς και το PS Vita όπου παίζετε το Ultra Despair Girls. Τα puzzle με τη σειρά τους, αυξάνουν το ενδιαφέρον του παιχνιδιού και είναι δύο ειδών. Καταρχάς υπάρχουν γρίφοι  όπου απαιτείται η συγκέντρωση πληροφοριών με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σε ένα δωμάτιο για την αποκάλυψη του κωδικού που ανοίγει μια πόρτα. Εκεί προφανώς οι παίκτες θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλη την προσοχή τους, εξετάζοντας προσεκτικά τους χώρους, σπιθαμή προς σπιθαμή. Η δεύτερη κατηγορία είναι puzzles που κάποιος θα τα χαρακτήριζε και ως mini-missions. Για παράδειγμα, εξολοθρεύστε τα Monokuma που υπάρχουν σε ένα δωμάτιο με ένα μόνο χτύπημα, ή βρείτε το κρυμμένο παιδί χωρίς να γίνετε αντιληπτοί κ.α. Για τη διευκόλυνση των παικτών, η ομάδα ανάπτυξης πρόσθετε τα arcade machines που στη ουσία προσφέρουν προεπισκόπηση του χώρου όπου διαδραματίζεται κάθε mini-mission και κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η κατάστρωση της κατάλληλης στρατηγικής.



Παρόλο που πρόκειται για τίτλο του PS Vita, τα touch controls λάμπουν διά της απουσίας τους, ακόμα και από σημεία που είναι πολύ φυσικό να υπάρχουν, όπως το scroll-down, scroll-up στο πολυσέλιδο σενάριο κάθε κεφαλαίου. Ο χειρισμός θα κάνει πολλούς να νομίζουν πως παίζουν στο PSP και εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί δεν κυκλοφόρησε και εκεί το παιχνίδι μιας και, τουλάχιστον στην Ιαπωνία, η εν λόγω φορητή κονσόλα συνεχίζει να πουλάει. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που ναι μεν αφαιρεί πόντους από την βαθμολογία, όμως δεν ακυρώνει τη συνολικά πολύ καλή εικόνα του παιχνιδιού. Το Ultra Despair Girls, θα προσφέρει σχεδόν 25 ώρες διασκέδασης σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του, ενώ οι trophy hunters σίγουρα θα χρειαστούν λίγες παραπάνω ώρες για να συγκεντρώσουν όλα τα collectibles και να αποκαλύψουν τα κρυφά αντικείμενα που υπάρχουν διάσπαρτα σε κάθε κεφάλαιο. Τέλος, αποτελεί must για όσους έχουν παίξει τα Danganronpa και Danganronpa 2 και αναμένουν το New Danganronpa V3. Άραγε θα μπορέσει ποτέ ο κόσμος να απαλλαγεί οριστικά από τα Monokuma;


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σενάριο
  • Καταπληκτικά, σχεδιασμένα με το χέρι γραφικά
  • Έξυπνα puzzles
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • H λειτουργία της κάμερα στις μάχες
  • Παντελής απουσία touch controls
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Scott_Pilgrim
    • Έχω δει το anime και αγόρασα επιτέλους το πρώτο τίτλο, με τον οποίο και ασχολούμαι τις τελευταίες μέρες. Σίγουρα κάποια στιγμή θα αγοράσω αυτό και μετά το "Goodbye Despair" μιας και το Despari Girls τοποθετείται χρονολογικά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο από ότι ξέρω. Πιστεύω πως θα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα μετά το visual novel. Θα περιμένω μπας και πέσουν ξανά σε τιμή καθώς οι τιμές τους αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτικές.

    • nkav64
    • Βασικά θα πρέπει να κάνεις μεγάλη προσπάθεια να κρατηθείς να μην αγοράσεις τη συνέχεια μιας και σε τραβάνε από παντού για να μάθεις τη συνέχεια της ιστορίας.

      Προσωπικά, αναμένω το Danganronpa 3 που μαζί με το Zero Escape 3 ή όπως αλλιώς θα λέγεται είναι για εμένα Must αγορές για το 2016.

    • zenev
    • Το ZE3 θα λέγεται zero escape : zero time dilemma, ελπίζω να μην καθυστερήσει να έρθει προς τα εδώ. Τόση αναμονή δεν θα την αντέξω.

    • G3n3raL86
    • Αναφορικα, το V3 ΔΕΝ θα συνεχιζει το Hope's Peak Academy. Θα ειναι νεα ακαδημια και νεους χαρακτηρες και το θεμα του απο Hope/Despair θα ειναι Psycho Cool.

      Το DR3 anime ειναι αυτο που θα κλεισει την "παλια" σειρα, μιας και δηλωσαν οτι θα γινουν πραγματα που δε θα μπορουσαν να τα αποδωσουν μεσω παιχνιδιου.

      Τωρα, οσο για τις "απαγορευτικες τιμες", εδω αλλοι πηγαν και σκασαν 60αρι για το Order: 1886 που ηταν 3 ωρες ολες κι ολες, στα Ρονπα θα κολλησουμε που διαρκουν και κανα 15-20ωρο το καθενα;

    • Scott_Pilgrim
    • Σωστός Πασχάλη αλλά μην ξεχνάμε πως και το goodbye Despair είναι τίτλος ενός χρόνου οπότε γα την παλαιότητα του, οι τιμές είναι στο θεό. Άσε που έρχονται και κάποιοι τίτλοι τώρα που προσωπικά εμένα, με καίνε περισσότερο. Πάλι καλά που το βάζει και το store σε καμιά προσφορά που και που. Όσο για τα 60ρια για το The Order.. Τα περαστικά μου σε όλους όσους "επένδυσαν".

      @nkav64 είμαι σίγουρος πως θα μπορώ να περιμένω κάμποσο διάστημα για δύο λόγους. Αρχικά η τιμή που ανέφερα και πιο πάνω, αλλά και το ότι έχω δει το anime εδώ και χρόνια οπότε ξέρω το τέλος(άλλο που δεν θυμάμαι το πως εξελίσσεται το σενάριο μετά από τόσο καιρό). Επίσης δεν είμαι και μεγάλος φαν των VNs οπότε θα χρειαστώ μια αποτοξίνωση αλλιώς πιστεύω πως θα βαρεθώ.

    • G3n3raL86
    • @Ζορζ, point taken. Προσωπικα τα τσιμπησα ολα full-price και ουτε στιγμη δε το μετανιωσα. Εκανα και τα School Life, οπου ξεκλειδωνεται και στα 2 παιχνιδια και προσθετουν εξτρα ωρες για να προλαβεις να μιλησεις σε οσους εχουν θανατωθει ακομα, ωστε να συμπληρωσεις τις report cards απο εκει που τις αφησες στο κανονικο παιχνιδι.

      Και ενταξει, καθαροαιμα VN's δε τα λες, μιας και εχουν gameplay mechanics.

      Τελος, οχι και παλιος ενας τιτλος που κλεινει χρονο...:)

*