Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    From Software

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Dark Souls 2: Scholar of the First Sin
    • 18+ pegi 18+
      • 10 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (2)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.darksoulsii.com/uk/ FOLLOWERS 5 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Με μόλις δώδεκα μήνες να έχουν περάσει από την κυκλοφορία του Dark Souls 2 σε PlayStation 3, Xbox 360 και PC, κανείς θα μπορούσε να πει πως ο χρόνος δεν φέρθηκε δίκαια στον τίτλο της From Software, τουλάχιστον όσον αφορά τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας. Σε ένα βαθμό αυτό σίγουρα οφείλεται και στο γεγονός ότι το sequel του cult classic κυκλοφόρησε στη δύση της περασμένης γενιάς - με όλους τους περιορισμούς που αυτό συνεπάγεται. Μετά από ένα χρόνο, τρία πακέτα επέκτασης, tweaks και fixes, η From Software έρχεται να διορθώσει τις «αδικίες» του παρελθόντος με την κυκλοφορία του Dark Souls 2: Scholar of the First Sin για PlayStation 4, Xbox One και PC. Αλλά τι ακριβώς περιλαμβάνει η κυκλοφορία αυτή - και ποιος ο λόγος για κάποιον να επιστρέψει, αν ήδη έχει απολαύσει όλα όσα είχε να του προσφέρει το Drangleic;

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin Image 01
Οι προθέσεις των σχεδιαστών είναι σαφείς από τις πρώτες περιοχές, όπου ξαφνικά όχι μόνο την εμφάνισή τους κάνουν εχθροί που δεν περίμενε κανείς.
Οι προθέσεις των σχεδιαστών είναι σαφείς από τις πρώτες περιοχές, όπου ξαφνικά όχι μόνο την εμφάνισή τους κάνουν εχθροί που δεν περίμενε κανείς.

Η ενσωμάτωση των 3 πακέτων επέκτασης σίγουρα αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για όσους δεν είχαν την τύχη να ασχοληθούν με αυτά, ωστόσο η From Software προσφέρει κάτι περισσότερο από τον οπτικό τομέα των PCs με το περιεχόμενο του Season Pass. Η πιο σημαντική διαφορά δεν είναι άλλη από το πως η ομάδα ανάπτυξης καταφέρνει να κάνει ακόμα και τους βετεράνους του Drangleic να ξανασκεφτούν πώς θα προσεγγίσουν την κάθε μία από τις γνωστές περιοχές, σαν να τις εξερευνούν για πρώτη φορά. Και πως το καταφέρνει αυτό; Μεταξύ άλλων, αλλάζοντας όχι μόνο την τοποθέτηση των εχθρών, αλλά τους τύπους και τους αριθμούς αυτών. Οι προθέσεις των σχεδιαστών είναι σαφείς από τις πρώτες περιοχές, όπου ξαφνικά όχι μόνο την εμφάνισή τους κάνουν εχθροί που δεν περίμενε κανείς, σε μέρη και αριθμούς που πιάνουν τους παίκτες απροετοίμαστους, αλλά ταυτόχρονα μονοπάτια που μέχρι πρότινος ήταν, τώρα πια δεν είναι εξ αρχής διαθέσιμα προς εξερεύνηση. Η τελευταία κίνηση σε ένα βαθμό χρησιμεύει και ως ένας λεπτός τρόπος ορισμού (ή έστω υπόδειξης) της προτεινόμενης κατεύθυνσης, ούτως ώστε να υπάρχει ένα σαφέστερο πλαίσιο στην πρόοδο και την εξερεύνηση. Ταυτόχρονα όμως οι υπόλοιπες αλλαγές στο περιβάλλον εγγυώνται ότι οι «θρύλοι» του Drangleic θα σηκώσουν για ακόμη μια φορά την ασπίδα τους και θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα νώτα τους ενάντια σε κάθε πιθανή μορφή απειλής. Πολύ γρήγορα η κάθε περιοχή μετατρέπεται από γνωστή σε οικεία και οι μηχανικές κινήσεις εκκαθάρισης ολόκληρων κομματιών του χάρτη δίνουν την θέση τους στην προσεκτική και αγχώδη εξερεύνηση κάθε γωνίας.

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin Image 02

Μεγάλο ρόλο σε όσα περιγράφονται παραπάνω παίζει και η αναβάθμιση του τεχνικού τομέα, αφού οι οπτικοακουστικές βελτιώσεις δεν έχουν ρόλο μόνο διακοσμητικό αλλά επηρεάζουν και το gameplay. Πέραν της υποστήριξης DirectX 11 (στο PC), η πρώτη και πλέον αξιοσημείωτη αλλαγή δεν είναι άλλη από τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και η διαφορά που αυτά φέρνουν στην απόκριση του χειρισμού αλλά και την ίδια την αίσθηση που αποπνέει η δράση, σε σημείο που σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλλεται ακόμα και ο επανακαθορισμός της προσέγγισης που θα ακολουθηθεί από πλευράς παικτών.
Μετά από ένα χρόνο, τρία πακέτα επέκτασης, tweaks και fixes, η From Software έρχεται να διορθώσει τις «αδικίες» του παρελθόντος.
Ασφαλώς και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να σκεφτεί κανείς ότι σε 1080p τα textures εμφανίζονται σαφώς λεπτομερέστερα και με μεγαλύτερη ευκρίνεια, με το FXAA anti-aliasing, το βελτιωμένο εφέ depth of field, το per-object motion blur και anisotropic filtering να συμπληρώνουν ιδανικά την εικόνα. Έχοντας αναφέρει αυτό, θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι παρά τις βελτιώσεις, ορισμένες από τις πτυχές του οπτικού συνόλου του Dark Souls 2 μαρτυρούν πως πρόκειται περί ενός τίτλου που δημιουργήθηκε με γνώμονα τα συστήματα της προηγούμενης γενιάς. Όπως για παράδειγμα το ότι το μεγαλύτερο draw distance φανερώνει αρκετούς εχθρούς (και jittering μέχρι ο παίκτης να πλησιάσει σε κοντινότερη απόσταση) νωρίτερα απ’ όσο θα έπρεπε, αφαιρώντας σε ένα βαθμό το στοιχείο αιφνιδιασμού ή εξερεύνησης του αγνώστου.

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin Image 03

Από την άλλη όμως, με το Scholar of the First Sin την εμφάνισή του κάνει και ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν ενσωματώθηκε στην πρώτη έκδοση του τίτλου της From Software: Το σύστημα φωτισμού - και πιο συγκεκριμένα ο αντίκτυπος των πηγών φωτός σε σκοτεινές περιοχές. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο τίτλος κάνει σαφές ότι πλέον υπάρχουν σημεία όπου η χρήση πυρσού (ή spell με το ανάλογο αποτέλεσμα) είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Χωρίς τον τελευταίο, οι παίκτες θα βρουν τον εαυτό τους να προχωρούν κυριολεκτικά στα τυφλά, ενώ σε συνδυασμό με το διαφορετικό placement των εχθρών πολύ γρήγορα συντίθεται μια ολοκαίνουρια εικόνα για περιοχές όπου μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν λίγο πολύ γνωστά. Τέλος, πέραν της προσθήκης NPC, στοιχείων της ιστορίας, events και πολλών άλλων, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο rework του multiplayer. Στο τελευταίο -πέραν της βελτιωμένης λειτουργικότητας- αυξάνεται και ο μέγιστος αριθμός παικτών σε ένα session, φτάνοντας τους έξι.

Dark Souls 2: Scholar of the First Sin Image 04
Σε 1080p, τα textures εμφανίζονται σαφώς λεπτομερέστερα και με μεγαλύτερη ευκρίνεια, με το FXAA anti-aliasing, το βελτιωμένο εφέ depth of field, το per-object motion blur και anisotropic filtering να συμπληρώνουν ιδανικά την εικόνα.
Σε 1080p, τα textures εμφανίζονται σαφώς λεπτομερέστερα και με μεγαλύτερη ευκρίνεια, με το FXAA anti-aliasing, το βελτιωμένο εφέ depth of field, το per-object motion blur και anisotropic filtering να συμπληρώνουν ιδανικά την εικόνα.

Μία από τις πολλές πτυχές της σειράς Souls που την έκαναν να ξεχωρίσει και να αποκτήσει το status που την συνοδεύει δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η πρόοδος ενός χαρακτήρα δεν καθορίζεται μόνο από μια σειρά stats και attributes, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο παίκτης έχει κατορθώσει να εξελιχθεί και να προσαρμόσει την νοοτροπία και την προσέγγισή του βάσει του περιβάλλοντος και των προκλήσεων του. Ο τρόπος με τον οποίο η From Software επιχειρεί να αλλάξει το τελευταίο είναι αν μη τι άλλο υποδειγματικός. Με τη νέα προσέγγισή της και τη βοήθεια του βελτιωμένου τεχνικού τομέα, η ομάδα ανάπτυξης φροντίζει να προσφέρει για ακόμη μια φορά την εμπειρία και τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης του Drangleic. Εκ των πραγμάτων, κάποια σημεία του τίτλου που η κοινότητα εξέτασε σε βάθος χρόνου και αποτέλεσαν τους λόγους για τους οποίους το Dark Souls 2 στα μάτια πολλών δεν μπόρεσε να προσφέρει την ίδια συγκίνηση με τον προκάτοχό του εντοπίζονται και εδώ (όπως για παράδειγμα η εικαστική ασυνέχεια στο περιβάλλον), ωστόσο αυτές δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές για να χαρακτηρίσουν μια πραγματικά εξαιρετική πρόταση - και ένα μέτρο σύγκρισης για τις μελλοντικές επανακυκλοφορίες τίτλων.



Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος εύχεται να μπορούσε να έχει ξανά την εμπειρία του να απολαύσει έναν τίτλο για πρώτη φορά. To Dark Souls 2: Scholar of the First Sin μπορεί να μην προσφέρει ακριβώς αυτό, φτάνει όμως πάρα πολύ κοντά. Και αυτό είναι κάτι που ελάχιστες κυκλοφορίες μπορούν να ισχυριστούν.


 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η ανανεωμένη εμπειρία του Dark Souls 2
  • To νέο σύστημα φωτισμού
  • Πληθώρα βελτιώσεων
  • 60 καρέ το δευτερόλεπτο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • - Ορισμένες πτυχές μαρτυρούν την ανάπτυξη για παλαιότερα συστήματα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
19 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Scott_Pilgrim
    • Θα το αγοράσω κάποια στιγμή, καθώς το DSII δεν το έπαιξα ποτέ! Απλά θα πάω με σχετικά χαμηλότερες προσδοκίες, καθώς όλοι μου λένε ότι είναι κατώτερο του πρώτου.

    • Geovra
    • Ευγε για το συνεχομενο καψιμο καταρχας :)
      Και η ερωτηση....Bloodborne η Dark souls 2? Και γιατι ειναι editors choice? Και γιατι δεν πηρε 10? Και γιατι εγινε σε PS4? Και που μπορω να βρω θεση parking στο Παγκρατι?

    • Tim of Heavens
    • Τι εννιάρι είναι αυτό; 7 έπρεπε να πάρει. Ακούς εκεί να πάρει μεγαλύτερο βαθμό από το Bloodborne; Σαν δεν ντρέπεστε λέω 'γω τα έχετε κάνει όλα Γης Μαδιάμ. Αφού είναι αποκλειστικό το άλλονα ρε και φτιάχτηκε με την τεχνική εναπόθεση της υφής πάνω σε τρισδιάστατα πολύγωνα ( κάπως έτσι το γράφανε) δεν νογάτε κοτζαμ τίποτα; Ντιπ για ντιπ είστε; Α στα διαλα μας.

    • ezio auditore
    • Στις πρώτες δύο ώρες που ασχολήθηκα με το scholar of the first sin (στο PC το παίζω) μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι εχθροί άλλαξαν τοποθεσίες ή στις περιοχές που ήξερες ακριβώς τι θα βρεις πολλές φορές υπάρχει και κάτι καινούριο.

      Ο τεχνικός τομέας είναι πολύ καλός με σταθερά 60 frames και όντως βελτιωμένες αντανακλάσεις και φωτισμούς από την πρώτης κιόλας περιοχή που συναντάς.

      Νομίζω ότι αποτελεί έναν σημαντικό λόγο για να επιστρέψει κάποιος στον κόσμο του Drangleic καθώς περιλαμβάνει και όλα τα dlc που κοστολογούνται κανονικά στα δέκα ευρώ το καθένα.

      Υ.Γ. Πότε το τελείωσες κιόλας και αυτό βρε θηρίο Καλκάνη? :P

    • spyrousman
    • Ωραίο review, Connie,

      Ο τίτλος θα αγοραστεί στην ώρα του, διότι ψήνομαι να ξεκινήσω την σειρά από την αρχή.

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Τις τελευταίες μέρες έβλεπα τον τίτλο αλλά δεν ήξερα περί τίνος πρόκειται.Κώστα με κάλυψες και με το review σου κατάλαβα ότι πρέπει να ασχοληθώ κατευθείαν με αυτόν τον τίτλο και όχι με το Ds2,το σύστημα φωτισμού από βίντεο που είδα είναι εντυπωσιακό.

    • Connie GR
    • Hello guys!

      Δεδομένου ότι είναιι επανέκδοση και κοιτάμε τις διαφορές, δεν έχω προλάβει να τερματίσω το game και συνολικά έχω παίξει 30 περίπου ώρες.

      Εννοείται πως δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς με την μέχρι πρότινος υπάρχουσα έκδοση και να μπεις στον κόσμο του Drangleic με το Scholar of the First Sin. Το ευχάριστο είναι ότι ακόμα και αν είχες τερματίσει το DS2 και είχες εξερευνήσει όλα τα μυστικά του, το Scholar of the First Sin είναι μια "φρέσκια" επιστροφή, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι εξερευνάς πάλι τις περιοχές (στην πλειοψηφία τους) για πρώτη φορά!

    • dawnstar
    • Geovra με το που μπορω να βρω θεση στο παγκρατι πραγματικα κλαιω απο τα γελια.αισθανομαι τυχερος που δεν το αγορασα στο ps3 και θα το παρω για ps4 ωραιο review gj

    • newborn1981
    • Dark Souls 2 Scholar of the first sin!!!και το αρμεγμα της FROM συνεχιζεται....επομενος τιτλος Dark Souls Prepare to die edition Remastered με γραφικα του 2014 κ ενα εξτρα dlc με 3 ολοκληρα καινουργια bonfires σε αποσταση 10 λεπτων μεταξυ τους!

    • yaponvezos
    • Δεν νομίζω να αισθάνονται και τόσο άσχημα οι του Xbox One πάντως. Είναι η μόνη δόση από Souls που μπορούν να πάρουν στο σύστημά τους.

    • john-data
    • Βέβαια 9ρακι τώρα για να πάρεις χωρίς φόβο το αρνάκι απο τον χασάπη της γειτονιάς...
      Αν βάλω τη κασέτα του ps4 στο ps3 θα έχω γραφικά ps4 ?
      Ευχαριστώ!

    • Altair
    • Καλά ρε Κώστα τι κάνεις;Βάζεις στο exclusive 8 και στην επανέκδοση 9;Τα παίρνεις από τους εχθρούς του Miyazaki μέσα στην From,που θέλουν να του φάνε τη θέση.

    • DevilSpawn
    • Ίσως η επανέκδοση να διορθώνει προβλημάκια και να είναι πιο όμορφο το τελικό αποτέλεσμα. Αν ήταν στην τιμή του DMC παίζει να το τσίμπαγα αλλά προσπαθώ να μην επικροτώ επανακυκλοφορίες μοναδική εξαίρεση το MCC.
      Το καλοκαίρι θα υπάρχει witcher 3 και Batman μεσιέ Anima οπότε χλωμό.

*