Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dragon Ball: Xenoverse Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Dimps

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Dragon Ball: Xenoverse
    • 12+ pegi 12+
      • 7.7 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (3)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.dragonballxenoverse.com/en/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Αυτές τις μέρες, αν κάποιοι παίζουν κάποιον τίτλο Dragon Ball Z, σίγουρα δεν το κάνουν για την ιστορία του. Μετά από τόσα χρόνια σίγουρα οι περισσότεροι έχουν κουραστεί να εξαπολύουν συνεχώς την Spirit Bomb ενάντια στoν Frieza. Το να βλέπει κάποιος συνεχώς το ίδιο αποτέλεσμα καταντάει κάτι παραπάνω από κουραστικό. Από την άλλη, τι θα γινόταν αν ο Raditz απέφευγε το Special Beam Cannon του Piccolo; Είναι δυνατό όλες αυτές οι περίφημες μάχες αλλάξουν και έχουν ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα; Είναι ποτέ δυνατόν; Και όμως είναι.


Το roster είναι αρκετά μεγάλο έτσι ώστε να διαλέξετε τον χαρακτήρα της αρεσκείας σας.

Το ταξίδι ξεκινάει με τον Trunks να συλλέγει τις επτά Dragon Balls και να ανακοινώνει την ευχή του στον δράκο Shenron. Ζητά ένα γενναίο και ισχυρό πολεμιστή για να βοηθήσει να σωθεί το σύμπαν από τα χέρια του Demon Lord Demigra και των δυο βοηθών του, Towa και Mira. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να δημιουργηθεί διαφορετική ροή των γεγονότων από αυτή που γνωρίζουμε από τη σειρά anime. Αυτό που αρχικά θα πρέπει να κάνουν οι παίκτες είναι να δημιουργήσουν ένα χαρακτήρα, επιλέγοντας ανάμεσα στις πέντε διαθέσιμες φυλές: Sayians, Namekians, Humans, Majins και Friezas. Κάθε φυλή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα οι Majins είναι πολύ καλοί στην άμυνα, όμως η αντοχή τους είναι πολύ χαμηλή. Αντίστοιχα οι Saiyans είναι πολύ καλοί στις επιθετικές ενέργειες, αλλά το health meter τους βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, οι παίκτες θα βρουν ενδιαφέρον το ότι μπορούν να φτιάξουν το δικό τους χαρακτήρα με ό,τι αναλογίες προσώπου και σώματος επιθυμούν. Μετά από ένα σύντομο tutorial με τον Trunks, η δράση μεταφέρεται στην πόλη Toki Toki που είναι το hub του παιχνιδιού και η τοποθεσία όπου οι ήρωες θα περάσουν ίσως το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αγοράζοντας νέα items, νέα είδη ένδυσης, special moves, για να συνομιλούν με τους NPCs και τέλος για να αλληλεπιδρούν online με σχεδόν διακόσια άτομα κάθε φορά, χαρακτηριστικό που θα θυμίσει έντονα MMO.



Η πόλη είναι αρκετά μικρή. Είναι όμως γεμάτη καταστήματα διαφόρων ειδών, περιεχόμενο PvP και χρησιμεύει ως το βασικό lobby του τίτλου. Οι κύριες αποστολές για την εξέλιξη της ιστορίας λαμβάνουν χώρα στην τοποθεσία Time Patrol αλλά η πόλη είναι επίσης γεμάτη με side quests ή αλλιώς parallel quests. Η ολοκλήρωσή τους είναι ζωτικής σημασίας, μιας και οι ήρωες θα πρέπει να συγκεντρώνουν XP για να κάνουν level up και να κερδίζουν χρήματα, τα ονομαζόμενα Zeni, για να αγοράζουν καλύτερο εξοπλισμό και potions. Έτσι, έχοντας ένα χαρακτήρα αρκετά δυνατό και πλήρως εξοπλισμένο, θα είναι δυνατή η μετάβαση στα επόμενα στάδια αποφεύγοντας τα ανεπιθύμητα retries. Εκεί που τα πράγματα γίνονται δύσκολα είναι όταν κάποιος αποφασίζει να παίξει μόνος του -χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο- καθώς μερικές απ’ τις αποστολές χρειάζονται χείρα βοηθείας ενός πραγματικού συντρόφου και όχι της CPU.
Οι κύριες αποστολές για την εξέλιξη της ιστορίας λαμβάνουν χώρα στην τοποθεσία Time Patrol αλλά η πόλη είναι επίσης γεμάτη με side quests ή αλλιώς parallel quests.
 Αν και σχεδόν κάθε τίτλος της σειράς Dragon Ball είναι γνωστός για τις χαοτικές και συναρπαστικές μάχες του, το Xenoverse δεν ακολουθεί πάντα τον ίδιο κανόνα. Οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε μεγάλα, ανοιχτά επίπεδα με ελεύθερη κίνηση τόσο στον οριζόντιο όσο και στον κάθετο άξονα. Πάντως μην περιμένετε καταστροφές σε βράχους ή σε κτίρια της πόλης, αφού τα αποτελέσματα είναι πιο ταπεινά όπως ένα απλό άνοιγμα όπου σε μερικά δευτερόλεπτα θα έχει εξαφανιστεί. Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο για τον τίτλο είναι συστήματα για blocking και counter που είναι αρκετά φτωχά και ενώ θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση για την εξοικείωση του παίκτη με αυτά, λόγω των μικρών χρονικών παραθύρων για την αντίδραση του παίκτη.



Από το παιχνίδι δεν λείπουν ασφαλώς τα Special και Ultimate Attacks, τα οποία είναι άκρως εντυπωσιακά και με το σωστό συνδυασμό των combos έχουν εντυπωσιακά και καταστροφικά αποτελέσματα. Προσοχή όμως, η εκτέλεση τέτοιων κινήσεων απαιτούν απαιτεί και αρκετά γεμάτη μπάρα Ki. Προβλήματα και μάλιστα ενοχλητικά θα παρατηρήσουν/παραδεχτούν ακόμα και οι πλέον σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Dragon Ball Z, ιδιαίτερα με το AI των μαχητών που συνοδεύουν τους παίκτες κατά τη διάρκεια κάθε μάχης και έχουν τη δική τους, ξεχωριστή προσωπικότητα. Μπορεί αρχικά η παρέα να ακούγεται ευχάριστη και ευεργετική, στην ουσία όμως δεν είναι. Προς το τέλος κάθε μάχης το βάρος θα πέφτει πάλι στον πρωταγωνιστή, κάτι που καταντάει ενοχλητικό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που, ενώ το τέλος φαντάζει κοντά, εισβάλουν στην αρένα όλο και περισσότεροι Saiyans. Οι τελευταίοι επιδίδονται στη γνωστή πρακτική του “όλοι εναντίον ενός”, με αποτέλεσμα τα potions να καταναλώνονται εν ριπή οφθαλμού και η λέξη “Retry” να κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή της στην οθόνη. Το design του DBX είναι εντυπωσιακό και λεπτομερές, σε σημείο που κάποιος έχει τη αίσθηση ότι έχει μπροστά του το anime. Η ποιότητα του voice acting είναι επίσης εξαιρετική -ειδικά όσοι επιλέξουν το ιαπωνικό dub θα εντυπωσιαστούν - καθώς φράσεις που έρχονται αυτούσιες από το anime ξυπνούν έντονες αναμνήσεις και συναισθήματα.


Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε τις Ultimate Attacks καθώς θα κάνουν το έργο σας πολύ πιο εύκολο. Προσοχή στο Κi cauge όμως...

Στα του online, το παιχνίδι έχει επεκταθεί σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς Battle Of Z, αφού εκτός του Versus mode, έχει προστεθεί και co-op. Οι online μάχες πραγματοποιούνται χωρίς ιδιαίτερη αναμονή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ομάδας για εξόρμηση στις αρένες του World Tournament. Εκτός αυτού η ομάδα μπορεί να μετέχει στα Parallel quests κάτι που είναι διασκεδαστικό και έχει ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, τη συλλογή διαφόρων αντικειμένων. Ευτυχώς για τον τίτλο δεν υπάρχει ίχνος lag με αποτέλεσμα η κάθε μάχη να κυλάει ομαλά. Φυσικά το χάος παραμένει με τους τόσους ενεργούς παίκτες να περιφέρονται στην Toki Toki, αλλά αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την εμπειρία. Το οnline μέρος του τίτλου δένει πολύ καλά τόσο στο single player όσο και στο multiplayer και είναι το καλύτερο στοιχείο του Xenoverse.



Συνοψίζοντας, το Dragon Ball Xenoverse είναι μια καλή αρχή για τη νέα γενιά. Υπάρχει ακόμα αρκετό περιθώριο για βελτίωση, όμως οι fans της σειράς θα το αγκαλιάζουν σίγουρα και θα γοητευτούν από την αφήγηση. Το Xenoverse αποπνέει νέο αέρα με νέα στοιχεία που δεν αφήνουν το grind να γίνει αγγαρεία και μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον για πολλές, πολλές ώρες. Η αφήγηση με τη συνεισφορά του παίκτη στις εξελίξεις θα κερδίσει τους περισσότερους, ωστόσο, το gameplay είναι ρηχό, επαναλαμβανόμενο με blocking και countering να είναι μηχανισμοί ικανοί να κάνουν πολλούς να δυσφορήσουν. Πάντως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι παίκτες έχουν στα χέρια τους ένα απ’ τα καλύτερα Dragon Ball games που κυκλοφορούν στην αγορά και το πρώτο που σχεδιάστηκε επαρκώς για την τρέχουσα γενιά συστημάτων.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Character customization
  • Eνδιαφέρον multiplayer
  • Παραλλαγή του story mode
  • Οι χαρακτήρες και το περιβάλλον κάνουν τον τίτλο τόσο ζωντανό όσο το anime
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αναξιόπιστη ΑΙ
  • Επαναλαμβανόμενες μάχες
  • Απλοϊκό combat system
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
12 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • The_source
    • Περίμενα πως και πως να διαβάσω το review του Μιχάλη για το DBX και δεν έκανα την κίνηση για αγορά για να μην απογοητευτώ. Πραγματικά πάω τώρα να το πάρω και να το λιώσω μιας και οι μέρες είναι κατάλληλες. Τελικά όντως μετά από χρόνια ένας τίτλος αντάξιος του ονόματός του για τα new gen συστήματα. Άψογος, αναλυτικός όπως πάντα Kimi, πανέμορφο κείμενο. Περιμένω-ουμε streaming ξανά αν μπορέσεις.

    • Scott_Pilgrim
    • Θα συμφωνήσω με το review. Γενικά πέρασα πολύ καλά με το Xenoverse αλλά είχε αρκετά θέματα ειδικά στο ΑΙ. Ενώ το CPU ανεβαίνει lvl μαζί σου, όταν είσαι offline οι συμπαίκτες σου είναι απλά τραγικοί. Από την άλλη, η εχθρική ΑΙ σπάμμάρει ασύστολα και το gameplay καταντάει broken. Πάλι καλά που δεν έβαλαν trophy για hard mode. Δεν θα το έβγαζε κανείς.

      Να πω επίσης πως ενώ στα προηγούμενα DBZ games το ψάξιμο των dragon balls ήταν ευχάριστο, εδώ σπάει νεύρα με το drop rate τους. Ελπίζω να διορθώσουν αυτά τα θέματα στο επόμενο.

    • The_source
    • @Scott_Pilgrim συμφωνώ με το θέμα των Dragon Balls για το χαμηλό drop rate αλλά ευτυχώς υπάρχει cheat με αποτέλεσμα να τις μαζεύεις πολύ γρήγορα. Τουλάχιστον έτσι έχω δει στα των Youtube οπότε αφού έχεις το game για ψάξε και εκεί..

    • Deathracer2009
    • Ελπιζω να το κερδισω στον διαγωνισμο διοτι με ενδιαφερει το Xenoverse. Βεβαια τα 50-60 ευρω που κοστιζει δεν σκοπευω να τα δωσω σε περιπτωση που δεν κερδισω στο διαγωνισμο, οποτε θα το παρω σε καποιο πολυ καλο price drop.

      Παντως εχει καποια σοβαρα θεματακια και ψιλοαπογοητευτηκα.

    • marius_octavus
    • το παιχνίδι είναι πολύ καλό και όποιος το παίξει θα το ευχαριστηθεί και σίγουρα δεν θα κλαίει τα χρήματα που έδωσε.

      στα των dragonball τώρα, μέσα σε μια μέρα άντε δυο μπορείς άνετα να τις μαζέψεις. το κουραστικό απλώς είναι ότι θα πρέπει να επαναλάβεις/να τελειώσεις 7 φορές την ίδια αποστολή.

    • xGodKilleRx
    • @Scott Μπορείς εύκολα να κάνεις grind στο PQ 12 για να μαζέψεις τις Dragonballs, ο Time Patroller βρίσκεται στην αρχή της αποστολής, λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα να τον κερδίσεις με 2-3 hits. Αν δεν σου πετάξει Dragonball κάνε restart, δε μου έπαιρνε και "πολύ" να τις βρω όλες.

    • Scott_Pilgrim
    • Έκανα το 6 αν θυμάμαι καλά όπου αφού πέσουν οι Yamka, Crillin και τον άλλο με το μάτι αλλά τζίφος. Επίσης επειδή το έψαξα διάβασα ότι μάλλον το έχει πέσει patch για να γίνει πιο δύσκολο.

    • Panagiotis54
    • Δεν μου πολυ αρεσε το review σορρυ για αυτο αλλα γουστα υποθετω! Ξεχασες να ανφερεις τους Masters πχ! Απο την αλλη τι περιμενεις απο εναν τυπο με εικονα προφιλ τον Goku?!
      Το παιχνιδι αν εισαι fan της σειρας ειναι σιγουρα απο αυτα που πρεπει να δοκιμασεις, διοτι το overall πακετο του ειναι καλο και με την βοηθεια του multi μπορεις να ξεπερασεις τα οποια αρνητικα εμποδια λογω ιδιαιτερα κακης ΑΙ πχ!
      Ειδικα για οσους εχουν pc δεν τιθεται θεμα καθως παιζει χωρις ανταγωνισμο!
      Σαν τιμη ειναι λιγο τσουχτερη πιστευω, στο 40αρι θα ηταν πιο φυσιολογικο για μενα! Αλλα πραγματικα οι ωρες που θα βγαλεις μαζι του ειναι παρα πολλες! Aν και αυτο δεν συμβαινει παντα λογω πορωσης αλλα κυριως RNG! Drop system για items και moves αλα Destiny δηλ!
      Τωρα για dragonball grinding αν πας στο pq 12 οπως αναφερθηκε ουτε 1 ωρα δεν θα κανεις να βρεις και τις 7! Aυτο βεβαια αναλογα και το χαρακτηρα που εχεις φτιαξει!
      Παντως επειδη απο αποψη δυναμικης το παιχνιδι πηγε πολυ καλα, ευελπιστω σε ενα 2ο παιχνιδι καποια στιγμη!
      Την αλλη βδομαδα βγαινει το 2o dlc!

    • BaronNK
    • @Panagiotis54
      Το review είναι πολύ καλό και πιστεύω πως κάλυψε το παιχνίδι με μια γενική εικόνα την οποία πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις την αγορά..Τώρα αν εσύ προσωπικά θέλεις κάποιο guide που αναλύει εξονυχιστικά το παιχνίδι, πιστεύω πως ψάχνεις για πολλά.Επίσης οι masters δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα και ούτε επηρεάζουν την ιστορία του παιχνιδιού, απλά προσθέτουν μια νότα "grindfest" για 4 skill που δίνει ο καθένας.
      Φιλικά πάντα !

      Εγώ το παιχνίδι το ευχαριστήθηκα και ξόδεψα αρκετές ώρες για το platinum.Το μόνο που το κάνει "δύσκολο" και μερικές φορές βαρετό είναι το RNG που χρησιμοποιούταν για όλα τα αντικείμενα αλλά και για τα Warning στα PQ..Με το τελευταίο patch βέβαια, έκαναν τα warning να βγαίνουν περισσότερο, οπότε με μια έννοια nerfαραν το παιχνίδι.
      Από εμένα, όποιος φίλος της σειράς Dragon Ball το αγοράσει, δεν θα απογοητευτεί.

    • Panagiotis54
    • δεν ψαχνω για κατι συγκεκριμενο, δεν μου αρεσε η δομη του σαν εκθεση αν το εβλεπες δηλ οχι πως το παιδια δεν ειπε οτι ηταν να πει για το θεμα! Για αυτο και ειπα πως ειναι τελειως υποκειμενικη αποψη! σαν side note ομως ξεχασε τους Masters δεν εγινε και κατι!
      Στα σημαντικα συμφωνω το παιχνιδι ειναι ακριβως για 7, εχει θεματα με την ΑΙ του, εχει ενα καπως απλοίκο combat system κτλ...
      Πολυ θα ηθελα να δω να συγκρουνται τα waves τους πχ οπως γινοταν σε παλαιτερα dragonball games!

    • The_source
    • Πάντως εμένα μ' άρεσε η δομή του κειμένου πολύ μπορώ να πω, χωρίς να θέλω να ''ευνοήσω'' τον συντάκτη. Ίσως είναι και γούστα στο κάτω κάτω του καθενός από μας. @BaronNK θα συμφωνήσω σε ΟΛΑ απόλυτα μαζί σου bro.

*