Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Square Enix

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Final Fantasy X/X-2 HD Remaster
    • 12+ pegi 12+
      • 8.8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (31)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.finalfantasyxhd.com/ FOLLOWERS 1 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE BEST BUY

    9.5

    ENTERNITY SCORE
*
Υπάρχουν φορές που η HD επανακυκλοφορία ενός συγκεκριμένου τίτλου είναι απαραίτητη προκειμένου να επαναφέρει τη δόξα και την αίγλη σε ένα franchise που -τελευταία- οι πειραματισμοί και οι προσπάθειες ανανέωσης κι εκσυγχρονισμού «κανιβάλισαν» τη δύναμη που είχε ως όνομα αλλά και ως παρουσία στο χώρο των video games και της κατηγορίας παιχνιδιών ρόλου. Το σύμπαν του Final Fantasy X παραμένει ίσως η τελευταία πραγματικά καλή στιγμή του franchise, τουλάχιστον έτσι όπως είχε καθιερωθεί μέχρι τότε. Όντας τότε, πίσω στο 2002, το πρώτο next generation Final Fantasy με εντυπωσιακά οπτικά εφέ καθώς και ζωντανούς διαλόγους, κατάφερε να κερδίσει σχεδόν όλους όσοι ασχολήθηκαν μαζί του, όχι μόνο για τα γραφικά του αλλά και για την εξαιρετική ιστορία του, που ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα καλύτερα σενάρια που έχουν γραφτεί ποτέ σε video game.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster Image 01

Εκτός των υπέροχων γραφικών και της συγκινητικής ιστορίας του, το FF X κορυφώνεται ως τίτλος μέσα από το πιο μελωδικό, όμορφο και συναισθηματικό soundtrack που έχει γραφτεί ποτέ στη σειρά. Τα συναισθήματα που προκαλούν οι συνθέσεις του Nobuo Uematsu, δεν μπορούν να περιγραφούν μέσα από ένα κείμενο καθώς κάτι τέτοιο θα αποχρωμάτιζε την όποια ένταση θα ζωγράφιζαν οι νότες  στις σκέψεις του παίκτη. Για όσους δεν έχουν συντροφεύσει ακόμα τη Yuna και τον Tidus στο μεγάλο τους ταξίδι στον κόσμο της Spira, να αναφερθεί πως μια απειλητικά επικίνδυνη οντότητα που ονομάζεται Sin τιμωρεί τους ανθρώπους για τη ματαιοδοξία και τις αμαρτίες τους, αλλά η νέμεση αυτή δεν υπολογίζει και δεν ξεχωρίζει τελικά το καλό από το κακό, το αθώο από το ένοχο κι έτσι πρέπει να αφανιστεί. Οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ενδιαφέροντες χαρακτήρες όπως τη Lulu, τη Rikku και τον Auron, με τη Yuna και τον Tidus να αποτελούν τους χαρακτήρες κλειδιά για την εξέλιξη της ιστορίας. Οι ανατροπές καθώς και το απίστευτο (πραγματικά) φινάλε είναι σίγουρο πως θα καθηλώσουν τόσο τους λάτρεις της σειράς όσο και τους νεοφερμένους. Ειδικά για τους τελευταίους θα πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως το FFX είναι ιαπωνικό RPG παλιάς σχολής, με υπερβολικό αριθμό τυχαίων μαχών και σύστημα μάχης που βασίζεται στον order μηχανισμό, κάτι που σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται σε άμεσο/ζωντανό χρόνο αλλά οι επιθέσεις γίνονται εναλλάξ (μεταξύ εχθρών και ηρώων) παραδίδοντας έναν περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα. Εκτός από τους ζωντανούς διαλόγους, δύο ακόμη στοιχεία ανέδειξαν το FFX: αρχικά, το σύστημα μάχης που εγκαταλείπει την Active Time Bar (ATB) που μέχρι πρότινος είχαν συνηθίσει οι παίκτες (χρειαζόταν δηλαδή στα προηγούμενα κεφάλαια να γεμίσει η αντίστοιχη μπάρα προκειμένου να επιτεθεί ο εκάστοτε χαρακτήρας) και τη θέση της δίνει στο σύστημα Conditional Turn-Based Battle (CTB) όπου μέσω ενός διαγράμματος εμφανίζεται η σειρά που θα επιτεθούν οι ήρωες και οι εχθροί ενώ κατά τη διάρκεια της μάχης, ο παίκτης μπορεί να αλλάξει την ομάδα του καθώς και τον εξοπλισμό του ανά πάσα στιγμή!

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster Image 02

Επιπλέον (και παραμένοντας στο σύστημα μάχης), η επίκληση ισχυρών πνευμάτων (summoning) που πάντα αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά και δημοφιλή χαρακτηριστικά της σειράς, επιστρέφει ανανεωμένη προσφέροντας απλόχερα στον παίκτη τον έλεγχο των Aeons, όπως ονομάζονται στο FFX. Μέχρι πριν, τα πνεύματα όταν επικαλούνταν έκαναν απλά μία ισχυρή επίθεση κι έφευγαν, τώρα όμως μένουν στο πεδίο της μάχης κι ελέγχονται από τον ίδιο τον παίκτη, μέσω της Yuna κι η εμπειρία που εισπράττεται είναι πραγματικά μοναδική ενώ και ο σχεδιασμός των Aeons όμορφος, αιθέριος και επιβλητικός, με τις επιθέσεις τους να αφήνουν κυριολεκτικά το στόμα ανοιχτό. Το δεύτερο στοιχείο που αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς για αρκετές RPG κυκλοφορίες, είναι το σύστημα αναβάθμισης χαρακτήρων, γνωστό ως Sphere Grid, το οποίο εμπλουτίζει το κλασικό level up στοιχείο αφού δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα να ακολουθήσει εκείνος το διάγραμμα αναβάθμισης μέσα από έναν πρωτότυπο πίνακα ταμπλό που ενεργοποιείται με ειδικές σφαίρες που μπορούν να αποκτηθούν μέσα από τις μάχες ή σαν αντικείμενα ανταμοιβής από quests και σεντούκια. Οι όμορφες κι ευφάνταστες τοποθεσίες, τα mini games και το extra in game περιεχόμενο ολοκληρώνουν έναν πληρέστατο Final Fantasy τίτλο που πραγματικά θα πρέπει να αποκτηθεί από όλους εκείνους που αναζητούν ένα καλό ιαπωνικό παιχνίδι ρόλων.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster Image 03

Το Blu-ray disc περιέχει και το sequel του FFX με τίτλο Final Fantasy X-2. Την περίοδο εκείνη ήταν η πρώτη φορά που κυκλοφορούσε ένα άμεσο sequel και η κίνηση αποτέλεσε έκπληξη. Βασισμένο στον κόσμο του FFX μετά την εξόντωση της οντότητας Sin, η Yuna μαζί με τη Rikku και την Paine γίνονται sphere hunters και αναζητούν τον Tidus. To FFX-2 θα λέγαμε πως είναι η Final Fantasy εκδοχή του… Charlie’s Angels, γεγονός που δίχασε αρκετούς fans αλλά αυτό δεν εμπόδισε το FFX-2 από το να πετύχει υψηλές πωλήσεις και τελικά να γίνει και αυτό πλατινένιο όπως και το FFX άλλωστε. Η όλη παρουσίαση του δεύτερου μέρους βασίζεται σε αποστολές ενώ και το σύστημα μάχης έχει αλλάξει επαναφέροντας στο προσκήνιο το Active Time Bar, καθώς και τα Jobs όπου οι ηρωίδες χρησιμοποιούν spheres για να αλλάξουν ρούχα και κατ’ επέκταση ρόλους και δυνάμεις! Έτσι από πολεμίστριες μπορούν να γίνουν μάγισσες, από thieves να μεταμορφωθούν σε τραγουδίστριες και ούτω καθεξής. Η στιγμή που αλλάζουν είναι εντυπωσιακή ενώ και το level up system των jobs θα εθίσει το σύνολο των παικτών. Τα γραφικά είναι ανανεωμένα όχι όμως και το soundtrack το οποίο είναι δραματικά διαφορετικό από εκείνο του προκατόχου και καταλήγει να ακούγεται κάπως ανόητο και αταίριαστο με το σύμπαν του Final Fantasy. Η παντελής απουσία του Nobuo Uematsu γίνεται άμεσα αισθητά αντιληπτή αφού Jazz κομμάτια(!), generic ακούσματα και αδιάφορες μουσικές επιλογές αμαυρώνουν το κατά τα άλλα εξαιρετικό περιεχόμενο του τίτλου. Τι το καινούριο όμως προσφέρει η HD επανακυκλοφορία για τα FFX και Χ-2; Καταρχάς, είναι αναγκαίο να επισημανθεί πως πρόκειται για το καλύτερο HD remake που έχει δει το Enternity μέχρι σήμερα και ειδικά ως προς την ποιότητα των γραφικών: εκπληκτική 1080p απεικόνιση, εμφανείς βελτιώσεις στις υφές και στα χρώματα, σταθερή και αδιάκοπη ανανέωση των καρέ, ανανεωμένο remastered soundtrack (δυστυχώς μόνο για το FFX, το απαράδεκτο soundtrack του FFX-2 έμεινε ανέπαφο κι ήταν το μόνο που χρειαζόταν πραγματικά την ανανέωση) με πολυκάναλο περιτύλιγμα, καθώς και extra περιεχόμενο που ήταν διαθέσιμο μόνο στην Ιαπωνία και αφορά μία ταινία μικρού μήκους για το FFX καθώς και extra αποστολές και στολές για το FFX-2.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster Image 04

Το μόνο αρνητικό για την HD επανέκδοση είναι οι αδικαιολόγητα μεγάλοι χρόνοι loading, καθώς και ο κακός συγχρονισμός των χειλιών που δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται. Το lip synch καταντάει τραγικό σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεί όμως την πρώτη προσπάθεια φωνητικού ντυσίματος σε έναν τίτλο της σειράς οπότε δεν μπορούμε να το κατακρίνουμε αλλά να το αγκαλιάσουμε παρόλα αυτά. Επιπροσθέτως, αν ο χρήστης έχει ήδη αποκτήσει και την PS Vita έκδοση της συλλογής θα μπορεί να μεταφέρει το save file του στο φορητό σύστημα και να έχει πάντα μαζί του τους τίτλους αυτούς. Σίγουρα, ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της συλλογής είναι το FFX, ωστόσο η αξιολόγηση προκύπτει και από τις δύο κυκλοφορίες μαζί. Όμως, πραγματικά, πολλές φορές τα λόγια και οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη μαγεία που αντλείται μέσα από τον πανέμορφο κόσμο της Spira και ίσως όσο προσπαθεί κανείς να αποτυπώσει με λέξεις τα συναισθήματα που εισπράττει, καταλήγει να τα πληγώνει και να τα αποχρωματίζει, όπως όταν αγγίζει τα φτερά μιας πεταλούδας.



Με περιεχόμενο που ξεπερνάει τις 200 ώρες, η συλλογή αυτή είναι μία απαραίτητη προσθήκη στη βιβλιοθήκη εκείνων που αναζητούν ένα πραγματικά καλό ιαπωνικό RPG, ενώ σίγουρα θα υπενθυμίσει τη δύναμη και τη μαγεία του σε όσους απογοητεύτηκαν από τις τελευταίες FF κυκλοφορίες. Μπορεί οι απόψεις για το ποιο είναι το καλύτερο Final Fantasy να διίστανται εν γένει αλλά ο υπογράφων θεωρεί πως το Final Fantasy X διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο αυτόν ενώ σίγουρα έχει ήδη κερδίσει επάξια μία θέση ανάμεσα στα 3 καλύτερα μέχρι σήμερα. Εσείς τι πιστεύετε;


 
EDITOR’S CHOICE BEST BUY

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
13 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • alex4444
    • Aν δε σεβοντουσαν ουτε αυτο το παιχνιδι, θα υπηρχε προβλημα!!! Οποιος δε το εχει παιξει καλα θα κανει να το αποκτησει και να καταλαβει γιατι αυτη η σειρα καποτε ηταν βαρομετρο στη βιομηχανια! Πολυ ωραιο το Review, αν ειχα κονσολα της Sony θα το εοχα αποκτησει ασυζητητι.

      Το 10ο μερος της σειρας ηταν σιγουρα και το πιο τολμηρο, αφου οι αλλαγες ηταν παρα πολλες, και δε μειναν στην εκμεταλλευση της δυναμης του ps2. Η περιπλανηση στους ναους και η επιλυση των γριφων τους ηταν μαγευτικη, το συστημα leveling σου εδινε μεγαλη στρατηγικη ελευθερια ενω και οι αγωνες blitzball ηταν ενα πολυ καλα δομημενο mini game.

      Για μενα 2 σημεια μονο δεν το φερνουν στην κορυφη των FF, αλλα μιλαμε για υποκειμενικη γνωμη. Ο μηχανισμος με τα Aeons με ειχε ξενερωσει και κατεληξα να μη τα χρησιμοποιω καθολου, ενω κι ο Tidus σαν χαρακτηρας στην μαχη μου ηταν ο πιο αδιαφορος. Οπως και να χει, τιμηστε το!

    • vonzuchter
    • τελευταιο FF που επαιξα ηταν το ΙΙΙ στο SNES... αδιαφορος τιτλος για μενα αλλα ξερω οτι πολυς κοσμος γουσταρει τρελά

    • Scott_Pilgrim
    • Ωραίο review Στάθη. Ήμουν ανάμεσα σε αυτό και το καινούριο Ys, και τελικά πήρα το 2ο. Όχι ότι είναι άσχημο το FF. Απλά από το PS2 που είχα παίξει με ξένιζε το turn based του. Ανέκαθεν ήμουν των action. Παρόλα αυτά κάποια στιγμή θα φύγει για αγορά γιατί δεν το τερμάτισα ποτέ και είναι και πολύ τούμπανο πακέτο.

    • Solidarity
    • Το ειχα παιξει το Χ στο ps2 και κλασσικα το ειχα αφησει στη μεση γιατι ειχα τη συνηθεια να τα παραταω ολα στη μεση σε νεοτερη ηλικια. Τωρα θα κοιταξω να τελειωσω τουλαχιστον το Χ που ηταν πραγματικα υπεροχο.

    • spinemm
    • Εχοντας το αγορασει για το VITA θα γραψω ότι είναι ένα Must buy/have game και ότι δεν εχει να ζηλεψει (σχεδόν)τιποτα από την εκδοση για το PS3, το μονο κακο ότι Ελλαδα δεν κυκλοφορει η 2πλη εκδοση και το Χ-2 δινεταιμε κωδικο και πρεπει να το κατεβασετε, το μέγεθος του οποιου είναι 3 περιπου GB, για την ακριβεια 3436ΜΒ.

    • The White Prince
    • Σας ευχαριστώ παιδιά, είναι πραγματικά ένα από τα παιχνίδια που δεν πρέπει να λείπουν από τη συλλογή εκείνων που λατρεύουν τα jrpg :)

      raysod η έκδοση για το PSVita είναι σχεδόν πανομοιότυπη! :D

    • RiderSoMysterious
    • Summer 2002. A new Beginning...

      Πακέτο με το PS2(μπλε κουτί με Tidus και FFX logo μπροστα). Το τελευταίο FF που διέθετε όλο το πακέτο(παιχνιδάρα-story-soundtrack). Και το 12 το ευχαριστήθηκα αλλά από ιστορία πλέον δεν θυμάμαι τίποτα και από ήχους δεν μου έχει μείνει τίποτα.

      Το X-2 ακόμα ψάχνω το κουράγιο να το τερματίσω. Τέτοια πίκρα δεν χωνεύεται ούτε τώρα...:p

    • Darkthronen
    • Αγορά σίγουρη.

      Το story απλά φανταστικό, εμένα με συγκλόνισε και στο σημείο που ο Tidus αντιλαμβάνεται τι είναι. Βαρύ να πω πως με συγκλόνισε, αλλά αυτό καταφέρνουν τα ωραία βιβλία, οι καλές ταινίες, τα όμορφα παιχνίδια. Τα ζεις και τα ευχαριστιέσαι.

      Ανεπιφύλακτη πρόταση για όσους έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν.

    • basiliseven
    • HD Αναμνήσεις.Φοβερό το γκέιμ η αλήθεια είναι οτι δεν θα το ξανά έπαιζα αλλα το συνιστώ σε όσους δεν το έχουν.Μπράβο για το review

    • Zarkadas
    • Το τελευταίο single player Final Fantasy που άξιζε τον κόπο, δεν λέω και το 12 καλό ήταν αλλά πιο πολύ κόλλαγε στο Tactics branch της σειράς παρά στο main numerical... Δυστυχώς από την συγχώνευση με την enix και μετά δεν έχω δει Final Fantasy που να άξιζε τον κόπο, και κάναν σεφτέ με τα δύο χειρότερα της σειράς, το Crystal Chronicles και το FF Barbie doll edition AKA FFX-2. Καταραμένη enix, το μόνο σωστό πράγμα που στραβώθηκες και έκανες ήταν το 7th Saga....ίσως και το Dragon Quest.

    • rezdon
    • To Final Fantasy X/X-2 HD Remaster einai ena exeretiko paixnidi.An skeftis tin istoria stamatac na skeftesai kati allo.To x einai apla telio me to sphere grid pou einai ap ta kalitera level up system pou exw dei pote mou kai oli i omorfia ton xaraktirwn einai ola telia!As min poume gia to iperoxo soundtrackk 'suteki dane' kai tin exeretiki kai sygginitiki istoria tou Tidus kai tis Yuna.To x 2 einai kalo oxi oso to proto.Exi wrea grafika alla i istoria mpazi ligo apo kapou.Telos panton einai exeretiko paixnidi .Mia erotisi apla:to soundtrack tou x w2 einai to real emotion i to 1000 worlds? Euxaristo.

*