Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Football Manager 2016 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sports Interactive

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    SEGA

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Football Manager 2016
    • 3+ pegi 3+
      • 9.5 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (10)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.footballmanager.com/ FOLLOWERS 2 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 9

    ENTERNITY SCORE
*
Είναι αυτή η εποχή του χρόνου. Η εποχή που οι ετήσιες “όπλα” ανανεώνονται και ζητούν από τους παίκτες ένα διόλου μικρό αντίτιμο προκειμένου να τους προσφέρουν νέες συγκινήσεις. Και ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε τίτλους με μικρές βελτιώσεις που δεν καταφέρνουν να δώσουν λόγο αγοράς στους παίκτες, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που κατορθώνουν να πραγματοποιήσουν άλματα σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία της κάθε σειράς. Φέτος, περιέργως, το Football Manager κατορθώνει να υπάγεται και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.


Όλες οι ρυθμίσεις είναι στο μέρος που θυμόμαστε και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις μπορούμε να μπούμε στο ψητό.

Φορτώνοντας το Football Manager 2016 στον υπολογιστή μας, η αρχική οθόνη αποτελεί ήδη το πρώτο deja vu όντας, από όλες τις απόψεις, μια κόπια της περσινής. Αν εξαιρέσουμε τα επιπλέον modes με τα οποία θα ασχοληθούμε παρακάτω, όλες οι ρυθμίσεις είναι στο μέρος που θυμόμαστε και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις μπορούμε να μπούμε στο ψητό. Εκεί είδαμε και την πρώτη αλλαγή. Φέτος, εκτός από τις συνήθεις επιλογές στη δημιουργία του εικονικού μας manager, μας κέντρισε το ενδιαφέρον και ένας -όχι και τόσο λεπτομερής- editor για τη δημιουργία 3D model, με το ντύσιμο και τα σωματικά χαρακτηριστικά του manager μας. Καθόλου κακή προσθήκη, με μια μικρή παρένθεση:  δεν έχει κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο, πέραν της εμφάνισης του προπονητή μας στον πάγκο της ομάδας, για να σηκώνεται να δίνει οδηγίες ή να ωρύεται όπου χρειάζεται. Μας απασχόλησε τα πρώτα πέντε λεπτά από τις περίπου 40 ώρες που μας απασχόλησε συνολικά ο τίτλος της Sports Interactive και έκτοτε ούτε που δώσαμε σημασία. Συνεχίζοντας τη δημιουργία του ψηφιακού μας προπονητή, νιώσαμε ότι φέτος κάτι έχει αλλάξει σε σχέση τον προηγούμενο τίτλο. Ανατρέξαμε στη μνήμη μας, για να θυμηθούμε έναν πανικόβλητο reviewer, πέρσι τέτοια εποχή, να ψάχνει στατιστικά, στιλ προπονητών, διλήμματα κοστουμιού/φόρμας και άλλα, που φέτος δεν μας απασχόλησαν ούτε στο ελάχιστο. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Sports Interactive, γιατί έμαθε από τα λάθη της. Και μπορεί ο ίδιος μηχανισμός να υπάρχει και να δρα στο background, όμως αυτήν τη φορά δεν μας ενόχλησε, κάνοντας το ξεκίνημά μας πιο άμεσο. Μπλέξαμε με ελάχιστα στατιστικά, ενώ ακόμα και αυτά μπορούσαμε να τα παρακάμψουμε αφήνοντας το παιχνίδι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και εμάς να ασχοληθούμε με πιο ουσιώδη πράγματα. Σωτήριο για τους όχι και τόσο μυημένους και λύσιμο χεριών για τους πιο έμπειρους.



Οι μικρές βελτιώσεις στο UI, χωρίς να μεταμορφώνουν την εμπειρία, προσθέτουν σε αυτή. Στην περσινή κυκλοφορία, οι ειδοποιήσεις μάς έμπλεκαν με επιλογές με τις οποίες μπορεί να μη θέλαμε να έχουμε επαφή. Από το scouting παικτών πριν καλά καλά γνωρίσουμε τους δικούς μας, μέχρι να λάβουμε αποφάσεις για τις προπονήσεις τους στο ίδιο χρονικό διάστημα. Εδώ το παιχνίδι μάς εισάγει πιο ομαλά στο ρυθμό του. Αρχικά οι ειδοποιήσεις αφορούν μόνο όσα πρέπει να γνωρίζουμε, ενώ όλα είναι πιο συμμαζεμένα κάνοντας τη ζωή ενός καινούριου παίκτη πολύ πιο εύκολη και την ενασχόληση ενός βετεράνου πιο ουσιαστική και, προπάντων, γρήγορη. Χρήσιμη προσθήκη αποτελεί και η μεταφορά των saves από την έκδοση PC στο Football Manager Touch για να παίξετε οπουδήποτε μέσω του tablet ή άλλης φορητής συσκευής. Η εισαγωγή του ProZone, ενός εργαλείου για την ανάλυση των αγώνων που χρησιμοποιείται και από επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου και προπονητές είναι καλοδεχούμενη.
Φέτος, εκτός από τις συνήθεις επιλογές στη δημιουργία του εικονικού μας manager, μας κέντρισε το ενδιαφέρον και ένας -όχι και τόσο λεπτομερής- editor για τη δημιουργία 3D model, με το ντύσιμο και τα σωματικά χαρακτηριστικά του manager μας.
Βέβαια εμείς χρειάστηκε να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για την κατανόηση των αμέτρητων στατιστικών, προκειμένου να τα μεταφράσουμε σε αδυναμίες της τακτικής μας, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα. Το Football Manager ανέκαθεν επιβράβευε την εις βάθος ενασχόληση και η αλήθεια είναι ότι, όσο και να μας παίδεψε, δεν θα θέλαμε να αλλάξει αυτό. Αλλαγές είχαμε όμως και στην περίπτωση των τραυματισμών, αφού σύμφωνα με την Sports Interactive με το συγκεκριμένο τομέα του τίτλου ασχολήθηκαν πραγματικοί φυσιοθεραπευτές. Μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα είναι όντως βελτιωμένο, με τους τραυματισμούς να είναι πολύ πιο ρεαλιστικοί, ίσως όχι τόσο στη συχνότητά τους όσο στη λεπτομέρεια, αλλά και στο χρόνο αποκατάστασης. Πλέον γνωρίζαμε ακριβώς τι έχει πάθει ο κάθε παίκτης μας, πόσο καιρό θα έμενε εκτός, ενώ είχαμε και λόγο στη θεραπεία που θα ακολουθούσε. Μια μικρή πινελιά που όμως προσδίδει στην εξομοίωση που τόσο λατρεύει να προσφέρει η ομάδα ανάπτυξης. Και το λέμε αυτό, ακόμα και αν πριν το μεγάλο ντέρμπι του πρωταθλήματος, χάσαμε τον βασικό μας striker με...γρίπη.



Η match engine από την άλλη έχει μικρές βελτιώσεις που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Σύμφωνα με την Sports Interactive προστέθηκαν πάνω από 2000 κινήσεις στους ποδοσφαιριστές και όντως, με πιο προσεκτική παρακολούθηση, είδαμε τους παίκτες να κινούνται πιο στρωτά, ρεαλιστικότερα πάνω στο ψηφιακό γρασίδι. Φέτος τα περίεργα αποτελέσματα απουσίασαν, στο μέτρο του δυνατού βεβαίως. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πίσω από τα περίεργα σκορ, υπάρχουν λόγοι και αιτίες να αναζητήσετε, ουσιαστικά λάθη που εσείς κάνατε ή πράγματα που παραβλέψατε, σε αντίθεση με την περσινή έκδοση, όπου υπήρχαν ουκ ολίγοι αγώνες που κατέληγαν με σκορ σε ύψη...χάντμπολ χωρίς προφανή αιτία. Και αποδίδοντας το πρόβλημα της περσινής έκδοσης σε κάποιο bug, ήρθε η ώρα να αναλύσουμε την κυριότερη βελτίωση του Football Manager 2016, η οποία δεν είναι άλλη από τα περιβόητα bugs, ή μάλλον, την έλλειψή τους. Φέτος η εμπειρία μας με το παιχνίδι ήταν, κυριολεκτικά και χωρίς καμία υπερβολή, απροβλημάτιστη. Στις 40 περίπου ώρες που ασχοληθήκαμε, δεν διαπιστώσαμε τίποτα το μεμπτό να αναφέρουμε, κάποιο crash, corrupted save ή οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς που θα μπορούσε να αλλοιώσει την εμπειρία μας. Τα πάντα τρέχανε ως όφειλαν και δεν μας δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα, σε αντίθεση με πέρσι όπου οι πρώτες μέρες με τον αντίστοιχο τίτλο ήταν το λιγότερο...εφιαλτικές.


Το Football Manager ανέκαθεν επιβράβευε την εις βάθος ενασχόληση και η αλήθεια είναι ότι, όσο και να μας παίδεψε, δεν θα θέλαμε να αλλάξει αυτό.

Άξια αναφοράς είναι και τα νέα modes που προσφέρει το Football Manager 2016. Στο Create a club, μπορούμε να επιλέξουμε μια ομάδα και να τη φτιάξουμε όπως εμείς επιθυμούμε, από τα χρώματα της φανέλας, μέχρι το ρόστερ αλλά και τις σχέσεις της με άλλες ομάδες. Στο Fantasy Draft mode, τα πράγματα είναι πιο απλά. Το παιχνίδι σάς παρέχει ένα budget και με αυτό θα πρέπει να χτίσετε την ομάδα των ονείρων σας και να ανταγωνιστείτε με τις ομάδες άλλων παικτών με το ίδιο budget. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσθήκη που όμως μένει να δούμε κατά πόσο θα αγκαλιαστεί από το κοινό της σειράς, που έχει διαφορετικές και λιγότερο...κοινωνικές προτεραιότητες.



Εν τέλει, το Football Manager 2016 είναι μια σωστή κυκλοφορία. Δυστυχώς, οι μεγάλες αλλαγές λάμπουν διά της απουσίας τους, όμως είναι αυτές οι σωστές, μικρές αλλαγές, που δίνουν στον παίκτη μια πολύ διαφορετική εικόνα από τον προηγούμενο τίτλο. Αυτό είναι το φετινό παράδοξο με τον τίτλο της Sports Interactive. Θεωρούμε λοιπόν ότι η προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης στέφεται με επιτυχία και επιφυλασσόμαστε για εξίσου απροβλημάτιστες κυκλοφορίες στα επόμενα παιχνίδια της σειράς, στα οποία όμως θα θέλαμε να δούμε πιο μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις.


 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Νέα game modes
  • Βελτίωση της match engine
  • Πιο δεμένο UI
  • Απουσία σημαντικών bugs (!!!)
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρές αλλαγές σε σχέση με την περσινή έκδοση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • rOOt
    • E λίγο πολύ όλοι έχουμε περάσει απ αυτό το διάολο που ρουφάει τις ώρες.Και αυτή τη χρονιά πείτε όχι στα ναρκωτικά :)

    • rOOt
    • Pirederas ισχύει εν μέρει αυτό που λες.Το FM έχει αποχτήσει μια τεράστια βάση δεδομένων με τα χρόνια που γίνεται με scouting.και είναι λογικό να το συμβουλεύονται.Ξέρω μάλιστα ότι η Τοτεναμ πληρώνει αδρα για να αποχτήσει τη βάση δεδομένων πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι.

    • Argonath
    • Έχω αφήσει την σειρά από το 2008. Ίσως είναι καιρός να επανέλθω για τις βροχερές νύχτες του χειμώνα. Ξέχασα... έχει να βρέξει 6 μήνες -,-

*