Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Forza Horizon 3 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    PlayGround

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microsoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Forza Horizon 3
    • 3+ pegi 3+
      • 9.4 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (5)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://forzamotorsport.net/en-US/games/fh3 FOLLOWERS 4 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9.5

    ENTERNITY SCORE
*
Το -arcade- racing είναι διασκέδαση, είναι αίσθηση της ταχύτητας, είναι κομμένη ανάσα, είναι wow factor, είναι η αδρεναλίνη στα ύψη, είναι το χαμόγελο, η πλάκα, η κόντρα με φίλους και μη, γρήγορα αυτοκίνητα, γραφικά τοπία, μηχανές που βρυχώνται, ενίοτε “καγκούρικη” μουσική, γυαλιστερές λαμαρίνες που σκονίζονται, βρέχονται ή παραμορφώνονται τρέχοντας σε κάθε επιφάνεια. Το Forza Horizon είναι αυτά και άλλα τόσα μαζί. Είναι το racing που έλειπε από όλους όσους μεγάλωσαν με Test Drive και Outrun, αγάπησαν το WipEout και κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν ελπίσει ότι το Test Drive Unlimited θα ήταν κάτι εξαιρετικό. Για όλα αυτά ήρθε το Forza Horizon 3 να μας οδηγήσει πίσω στον παράδεισο. Και ο παράδεισος, μυστηριωδώς, εντοπίζεται σε μια ήπειρο, την Αυστραλία, που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα εχθρική προς τον άνθρωπο, με μόνο ανταγωνισμό σε άσχημες συνθήκες να προέρχεται από την Ανταρκτική. Και όμως το Forza Horizon 3 φροντίζει να μας δώσει μια έκδοσή της σε μινιατούρα, η οποία συνδυάζει όλα της τα στοιχεία, χωρίς να κάνει τον παίκτη να νομίζει ότι υπάρχει έντονη επανάληψη ή ότι αντικρίζει κλισέ. Και, πιστέψτε μας, η Αυστραλία που φτιάχνει είναι πανέμορφη.


Μαμά πετάω, με κομματάκι ακριβό αυτοκίνητο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με το racing με το συνολικά καλύτερο εικαστικό αποτέλεσμα στην ιστορία. Απίστευτα lighting effects, αίσθηση ταχύτητας από άλλο πλανήτη (πιο πολλά παρακάτω), το πιο όμορφο νερό στην ιστορία των racing, υπέροχα τροπικά δάση, αφιλόξενες έρημοι και μεγαλουπόλεις με ουρανοξύστες, με μόνη παραχώρηση -στο Xbox One, όχι στο PC- το κλείδωμα στα 30fps. Όλα αυτά είναι ντυμένα με εξαιρετική μουσική που καλύπτει όλα τα γούστα και την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε κατά το δοκούν, ενώ ο ήχος των κινητήρων είναι πρώτη φορά τόσο τέλειος, ουσιαστικά ξεπερνώντας και αυτό ακόμα το Forza 6. Αυτό που κάνει η Playground Games είναι να μας σερβίρει μια μικρογραφία της Αυστραλίας, σε ένα χάρτη που μπορεί να είναι μικρότερος από αυτόν του -μεσογειακού- Horizon 2, αλλά είναι γεμάτος δραστηριότητες. Τόσο γεμάτος, που μερικές φορές χανόμαστε.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με το racing με το συνολικά καλύτερο εικαστικό αποτέλεσμα στην ιστορία.
Ας τα δούμε από την αρχή. Σε επίπεδο ιστορίας, μιας και πλέον είναι φίρμα, με βάση τα προηγούμενα Horizon, ο παίκτης αναλαμβάνει να διοργανώσει εκείνος τα πάντα. Δηλαδή, δεν οργανώνει ουσιαστικά τίποτα παρά μόνο μαζεύει οπαδούς (fans) που του επιτρέπουν να “κτίζει” καινούρια festivals ή να επεκτείνει τα παλιά και να διοργανώνει showdowns. Η νέα αυτή διάρθρωση της καριέρας ξεφεύγει από την παλιά οργάνωση “πρωταθλήματα-showdowns” και είναι εντελώς ελεύθερη. Με κάθε επέκταση που κάνετε στα festivals ανοίγουν όλο και περισσότερες δραστηριότητες που δημιουργούν ένα χάος στο χάρτη σας, που, ναι μεν είναι δημιουργικό, αλλά μπορεί να κάνει τον παίκτη να μην ξέρει τι να διαλέξει, ή, αν επιστρέφει μετά από καιρό, να μη θυμάται τι έχει αφήσει στη μέση.


Έχω και τρίκυκλο πάμε μια βόλτα;

Κάθε αγώνας σχεδόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε αυτοτελώς ως exhibition ή ως μέρος πρωταθλήματος (και όλοι είναι μέρος της λειτουργίας Rivals), ενώ νέες προσθήκες είναι οι ζώνες drift και τα σημεία κινδύνου, από τα οποία εκτοξεύετε το αυτοκίνητο σας και το βλέπετε να κάνει εκπληκτικά άλματα. Πιστέψτε μας, όταν δείτε την “κοντράρω και διαστημόπλοιο πριν τον πρωινό καφέ” Lamborghini Centenario 2016 -εξώφυλλο του τίτλου- να πέφτει μέσα σε ποταμό αφού έχει κάνει άλμα 100 μέτρων, θα καταλάβετε τι σημαίνει wow factor. Επίσης τα drivatars αυτήν την φορά είναι πιο επιτυχημένα από ποτέ, θυμίζοντας όντως περισσότερο νοοτροπία ανθρώπου-παίκτη παρά ΑΙ.
Από την άλλη, ό,τι και να κάνει ο παίκτης παίρνει εμπειρία, και στις 3, ακόμη και 4 μορφές που παίρνει αυτή στον τίτλο. Είπαμε ήδη για τους οπαδούς, υπάρχει το κανονικό XP με το οποίο ο παίκτης παίρνει επίπεδα και ο γνωστός τροχός της τύχης τού δίνει ποσά ή αυτοκίνητα, τα skill points που απονέμονται ανάλογα με το πόσο εντυπωσιακά πράγματα κάνει ο παίκτης, από drift έως καταστροφή των πάντων και τέλος η συγκέντρωση των απαραίτητων credits για την αγορά αυτοκίνητων. Το σημαντικό είναι ότι στο Forza Horizon 3 οτιδήποτε και εάν κάνει κάποιος, κάτι κερδίζει, κάπως ανταμείβεται. Εδώ, να μην παραλείψουμε να πούμε ότι πλέον ο τομέας των skill points έχει επεκταθεί σε σχέση με το 2 από το ένα στα 3 skill trees, κάτι που δίνει ακόμη περισσότερο βάθος αλλά και δυνατότητα επένδυσης των skill points που από ένα σημείο και μετά ήταν άχρηστοι στο δεύτερο τίτλο της σειράς.


Πες μου τι να πρωτοθαυμάσω.

Η δυνατότητα του παίκτη να κάνει κυριολεκτικώς ό,τι θέλει, ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τη δυνατότητα δημιουργίας «Blueprints», δηλαδή τη δυνατότητα να πάρει όποιον αγώνα δίνει το παιχνίδι και να τον παραμετροποιήσει κατά τα γούστα του, αλλάζοντας ό,τι θέλει, όπως θέλει. Να σημειωθεί ότι πλέον ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τα δικά του showdowns, με αυτά αλλά και τους αγώνες που δημιούργησε να είναι διαθέσιμα προς χρήση από όλα τα άτομα στη λίστα φίλων. Δεν είναι αμελητέο χαρακτηριστικό. Ας μιλήσουμε λίγο για ταχύτητα και οδήγηση. Η σειρά Horizon έπαιρνε πάντα το μοντέλο οδήγησης του «μεγάλου» Forza και το έκανε λίγο πιο arcade, για να μπορέσει να χωρέσει σε χωράφια, ερήμους, δάση, βουνά και λαγκάδια. Αυτήν τη φορά έχει αγγίξει την τελειότητα, μιας και κανείς δεν μας εμποδίζει να μπούμε σε ποτάμι και στη θάλασσα με μια Lamborghini, ένα τρίκυκλο (ναι υπάρχουν) ή το Warthog του Halo.
Πλέον, ο τομέας των skill points έχει επεκταθεί σε σχέση με το 2 από το ένα στα 3 skill trees, κάτι που δίνει ακόμη περισσότερο βάθος.
Μπορούμε, αλλά καλύτερα από όλα θα πάει το Warthog, μιας και με τα άλλα δύο πιο πολύ surfing και βουτιές κάνουμε, παρά οδήγηση. Από την άλλη μπορείτε να κάνετε όσο πιο ρεαλιστική θέλετε την εμπειρία ανάλογα με τα assists και την δυσκολία που έχετε επιλέξει. Το Forza Horizon 3 έχει την καλύτερη αίσθηση ταχύτητας στην ιστορία των racing games. Η πρόταση αυτή δεν γράφεται με καμία δόση υπερβολής και είναι απόλυτα αληθής. Βρείτε μια ευθεία, πάρτε την Centenario, και όχι μόνο, και θα καταλάβετε. Χτυπάει τόσο δυνατά τις αισθήσεις, που περισσότερο θυμίζει WipΕout παρά οποιοδήποτε άλλο racing. Μια εμπειρία που όποιος αγαπάει το είδος πραγματικά πρέπει να ζήσει.


Βόλτα στο τμήμα του χάρτη εντός πόλης.

Εκεί που πάει να χαλάσει η μαγεία είναι το online multiplayer και ο βασικότερος λόγος είναι η υψηλή ποιότητα της εμπειρίας που παρείχε ο προκάτοχός του. Για να συνδεθείτε σε κάποιο από τα online modes θα πρέπει το αυτοκίνητό σας να είναι εντελώς ακίνητο, ενώ για να είστε σίγουροι μπορεί να χρειαστείτε δύο και τρεις προσπάθειες. Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι καλύτερα με το lag να μειώνεται όσο περνούν οι ημέρες, αλλά με μεγάλα νεκρά χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα διάφορα events. Σίγουρα, ειδικά στον τομέα των αγώνων χρειάζονται διορθώσεις με patch, ενώ τα games παρουσιάζουν μεγαλύτερη πληρότητα και επί του παρόντος είναι πιο διασκεδαστικά.



Μπορεί το «πρόβλημα» της πολύ χαλαρής οργάνωσης, συνέπεια του open world και της χαλαρής νοοτροπίας που θέλουν να προσδώσουν στον τίτλο οι δημιουργοί του, αλλά και τα προβλήματα στο online, να στερήσουν από τον τίτλο την προσέγγιση της τελειότητας και μια θέση στο πάνθεο των racing; Μετά από πολλή σκέψη η απάντηση είναι όχι, μιας και η όλη εμπειρία είναι ανεπανάληπτη, σε σημείο που να μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι στην ευχή μπορεί να συμβεί σε μελλοντικό τίτλο της σειράς για να ξεπεραστεί αυτό το μικρό θαύμα. Χωρίς υπερβολή, είναι μία από τις λίγες φορές που άνετα ένα racing μπορεί να αποκτήσει τον τιμητικό τίτλου του system seller. Γιατί εάν αγαπάτε τα racing, πρέπει να το δείτε.


 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η καλύτερη αίσθηση ταχύτητας στην ιστορία των videogames
  • Πανέμορφος εικαστικός και τεχνικός τομέας σε όλες τις εκφάνσεις του
  • Ο παίκτης κυριολεκτικά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει
  • System Seller με όλη τη σημασία των λέξεων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τόση ελευθερία που μπορεί να γίνει χάος
  • Το online επιδέχεται βελτιώσεων
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
15 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • john-data
    • Τυπώνω να διαβάσω και μετά βλέπω το video του Καρέτσου που μου είχε ξεφύγει.
      Κάποια στιγμή πρέπει να το αποκτήσω το συγκεκριμένο game.

    • joehok
    • ωραιο καλο το review αλλα το wipeout δεν εχει καποια ιδιαιτερη αισθηση ταχυτητας. κακως αναφερεται δυο φορές. το f zero το βλεπει και γελαει....τεσπα παντως τα 30 φρειμς στο χβοχ ειναι σχεδον ψεμα..μοιαζουν σαν 60 ενω στα 2 προηγουμενα horizon το καταλαβαινες το 30αρι... το παιχνιδι γενικα εχει καποια θεματακια σε pc...οπως το quantum ,6apex ,recore....killer instinct gears4 οι πιο καλες απροβληματιστες μεταφορές ως τωρα.

    • diver_gr
    • Το παιχνίδι είναι έπος! προσωπικά θεωρώ πως έχουν βρει τη χρυσή τομή όσο αφορά το χειρισμό Arcade-simulation. Εκπληκτικός χειρισμός, απίστευτα γραφικά, καταπληκτικό Setting, δεν νομίζω πως έχω να πω κάτι αρνητικό.

      Όσο για το 9,5 ετοιμάσου, αύριο κατεβαίνει πορεία διαμαρτυρίας στο σύνταγμα.....ακούς εκεί 9,5 σαν δεν ντρέπεσαι!

    • Blackstorm
    • @joehok Δεν διαφωνώ ότι το F zero είχε μεγαλύτερη ταχύτητα από το Wipeout. Αίσθηση όμως είχε καλύτερη το Wipeout και λόγω του πολλάκις καλύτερου τεχνικού του τομέα. Διαφωνούμε λοιπόν.

    • stefoukos
    • το εχω παρει απο την πρωτη μερα το παιχνιδι απλα τα σπαει η Microsoft παραδιδει μαθηματα οδηγησης σε ολους τους ανταγωνιστες της

    • periklis
    • παιχνιδαρα. To λέω εγω που εχω playstation.4 . Λείπει ενας τέτοιος τίτλος ιδιου περιεχομένου στο play ενω το Driveclub γερνάει και τα racing παιχνιδια της sony χρειάζονται ανανέωση!

      Forza Horizon & Gears of war ειναι δυο πολυ δυνατά χαρτιά αυτη τη στιγμη.

    • joehok
    • @blackstorm δεν εχει νοημα να πιασουμε κουβεντα για φουτουριστικα racing αλλα αν διαβαζει ο κοσμος να ξερει πως το f zero αποτελει κινδυνο για να ζαλιστεις να ξερασεις να δακρισουν τα ματια σου επειδη πολυ απλα δεν μπορεις να κλεισεις τα ματια σου στιγμη αρα βγαινουν υγρα στα ματια για να μην ξεραθουν στο gx μπορεις να πας πεντε γυρους μονοπατα με καρφωμενο boost.. ακομα και το fast racing neo εχει μεγαλυτερη αισθηση ταχυτητας απο τa wipeout και του μοιαζει σε track design . σε γενικες γραμμες ολα ειναι φανταστικα αλλα πρεπει να ξερει ο κοσμος οτι ολα εχουν 60φρειμς αλλα στο fzero πας στον διαολο. ειναι θεμα υγειας.

    • Blackstorm
    • @vagval Νομίζω ότι είστε στο λάθος review.

      @joehok εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου. Πήγα να πάθω με το f-zero, αλλά για τους λάθος λόγους :-)

    • Angainor G7
    • @AnimaPura Ασχολίαστο...

      @Vavgal Μην ασχολείσαι φίλε μου δεν θα βγάλεις άκρη.

      Ας σταματήσουμε τα spamαρίσματα.



      Στα του review του FH3 τώρα... Πολύ καλό και λεπτομερέστατο review που περιγράφει τα θετικά και αρνητικά του τίτλου.

    • periklis
    • Η παρατήρηση/αποψη μου ειναι οτι την εποχή του ps1-ps2 το gran tourismo εκανε παιχνιδι και δε του κουνιόταν κανεις. ΤΩΡΑ στην εποχη του xbox360-One και ps3-Ps4 το Forza ειναι ο βασιλιάς στο είδος. Bγάζει συνεχεια εκδόσεις, ωραια γραφικά, ομορφο gameplay, ενας τιτλος που βγηκε και χρονο με το χρόνο δυνάμωνε και αυτη τη στιγμη ειναι σταθερή δυναμη. Ενα (οπως ειπα πιο πάνω) απο τα δυνατά χαρτιά του XBOX.
      Εχω ps4, δε μετανιώνω για αυτο, ομως σιγουρα 2-3 games του xbox θα τα ηθελα με 1000(!)....

*