Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Gears of War: Ultimate Edition Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    The Coalition

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Xbox Game Studios

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Gears of War: Ultimate Edition
    • 18+ pegi 18+
      • 9.6 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (4)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://gearsofwar.com/en-gb FOLLOWERS 4 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE BEST BUY

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Κάθε φορά που ο τίτλος ενός παιχνιδιού περιέχει την λέξη “edition” και έχει κυκλοφορήσει το 2013 και μετά, το πιο πιθανό είναι αυτό το παιχνίδι να είναι κάποιου είδους επανακυκλοφορία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα από τα μεγαλύτερα franchises του Xbox δεν θα μπορούσε να λείπει από την εν λόγω κατηγορία. Το Gears of War Ultimate Edition επαναφέρει για ακόμα μια φορά την ιστορία του πρώτου παιχνιδιού της σειράς, από μια κατά τόπους διαφορετική οπτική γωνία, δημιουργώντας ένα όμορφο αποτέλεσμα, το οποίο κάθε άλλο παρά υστερεί σε ουσία.



Όπως προαναφέραμε, το GoW: UE αποτελεί επανακυκλοφορία του πρώτου Gears of War για το Xbox One. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι απλά υπέστη αναβάθμιση στην ανάλυση και το frame rate. Δουλεύοντας παρόμοια με άλλες περιπτώσεις επανακυκλοφοριών όπως το Halo 2 Anniversary ή το Tomb Raider Anniversary, οι άνθρωποι της The Coalition (πρώην Black Tusk) επανασχεδίασαν σχεδόν όλα όσα υπάρχουν μέσα στον κόσμο του παιχνιδιού. Αυτή η «φτου και απ’ την αρχή» λογική δεν σταματά μόνο στα textures στις επιφάνειες των κτιρίων, τα μοντέλα των χαρακτήρων και του sky box. Περιλαμβάνει αλλαγές και στα cut-scenes, για τα οποία το motion capture έγινε από την αρχή, αλλά και στην αρχιτεκτονική των επιπέδων ως ένα βαθμό. Έτσι, ακόμα και αν το σενάριο παραμένει ίδιο, με τους ανθρώπους του πλανήτη Sera να προσπαθούν να σταματήσουν την επίθεση των εξωγήινων Locust, η Ultimate Edition καταφέρνει να μεταφέρει καλύτερα ορισμένα νοήματα, προσφέρει αμεσότερη απόδοση συναισθημάτων μέσα από έξυπνη σκηνοθεσία και καλύπτει ορισμένα κενά στην πλοκή της τριλογίας των Gears of War.
Το Gears of War Ultimate Edition επαναφέρει για ακόμα μια φορά την ιστορία του πρώτου παιχνιδιού της σειράς, από μια κατά τόπους διαφορετική οπτική γωνία, δημιουργώντας ένα όμορφο αποτέλεσμα, το οποίο κάθε άλλο παρά υστερεί σε ουσία.
Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσα από το διάρκειας 90 λεπτών περίπου επιπλέον περιεχόμενο εντός του Campaign, με πέντε νέα chapters να διευρύνουν τη διάρκεια της offline εμπειρίας του τίτλου, περιεχόμενο το οποίο υπήρχε στην έκδοση του αρχικού παιχνιδιού για PC. Ακόμη, υπάρχουν νέα Achievements, με το συνολικό Gamerscore που μπορεί κανείς να αντλήσει από το παιχνίδι να ανέρχεται στα 1250G, ενώ ευχάριστη πινελιά αποτελούν τα πέντε comic books τα οποία μπορούν να ξεκλειδωθούν και περιέχουν ενδιαφέρον υλικό από το lore του Gears of War. Κάπως έτσι το Gears of War: Ultimate Edition αυτοπαρουσιάζεται ως ένα λιγότερο “dudebro shooter” από όσο είχε σκιαγραφηθεί αρχικά από όσους δεν είχαν ασχοληθεί μαζί του σε βάθος.



Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα ως προς το gameplay. Το Gears of War: Ultimate Edition παραμένει πιστό στη συνταγή που πρωτοεμφανίστηκε στο Xbox 360 το 2006 και έκανε πολλά franchises να το αντιγράψουν, σε υπερθετικό βαθμό σε κάποιες περιπτώσεις, αφού οι επιρροές ήταν εμφανείς ακόμα και σε κάποια παιχνίδια τα οποία δεν ήταν third-person shooters (εσένα κοιτάμε Rainbow 6). Έτσι ο τρόπος κίνησης παραμένει στιβαρός και με βάρος, με το όλο σύστημα εισόδου και εξόδου από την εκάστοτε κάλυψη να είναι σμιλεμένο και βελτιωμένο από το αρχικό παιχνίδι, κάνοντας το cover juggling πιο εύκολο από ποτέ. Το gunplay συνεχίζει να είναι σφιχτό καθώς τα διάφορα όπλα δίνουν την αίσθηση της απόλυτης φονικής μηχανής. Τα Gnasher shotguns συνεχίζουν να διαμελίζουν τους αντιπάλους (ή εσάς, αναλόγως) καταφέρνοντας το τελειωτικό χτύπημα και το gore γενικότερα δηλώνει και πάλι «παρών». Η συνολική εικόνα που παρουσιάζει το campaign της Ultimate Edition είναι ουσιαστικά μια καλύτερη μορφή του αρχικού campaign σχεδόν από όλες τις απόψεις, με πιο εμφανή τη βελτίωση στον τομέα του χειρισμού, ο οποίος είναι πιο λεπτομερής και με μεγαλύτερη σαφήνεια, επιτρέποντας στον παίκτη να ανταποκριθεί καλύτερα στο γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού. Και λέμε “σχεδόν” γιατί στοιχεία όπως το ΑΙ των συμπολεμιστών του Marcus Fenix παραμένουν «αγκάθι», με τους συντρόφους σας να περνάνε από μπροστά σας ενώ πυροβολείτε ή να σας μπλοκάρουν καθώς προσπαθείτε να περάσετε μέσα από μια πόρτα.


Το Gears of War: Ultimate Edition αυτοπαρουσιάζεται ως ένα λιγότερο “dudebro shooter” από όσο είχε σκιαγραφηθεί αρχικά από όσους δεν είχαν ασχοληθεί μαζί του σε βάθος.

Το multiplayer αποτελεί μίξη των καλύτερων συστατικών των προηγούμενων Gears, με το επίθετο «πλήρες» να αποτελεί τον πιο ουσιαστικό χαρακτηρισμό που μπορεί να του προσάψει κανείς. Περιλαμβάνοντας όλα τα DLC χαρτών που κυκλοφόρησαν για το αρχικό release, μαζί με άλλους τρεις χάρτες από την έκδοση για PC, το παιχνίδι προσφέρει συνολικά 19 χάρτες, οι οποίοι μάλιστα έχουν δεχθεί με τη σειρά τους την πλήρη φροντίδα του remastering. Αποκτούν έτσι περισσότερο χαρακτήρα, απορροφώντας περισσότερο τον παίκτη και ξεχωρίζοντας σαφέστερα μεταξύ τους, ενώ παράλληλα προσφέρουν gameplay καλύτερης ποιότητας από το παρελθόν, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν υποστεί αλλαγές ως προς τη δομή τους σε συγκεκριμένα στρατηγικής σημασίας σημεία. Όλα τα γνωστά game modes επιστρέφουν (Execution, Annex, Assassination, Warzone), ενώ την εμφάνισή τους κάνουν δυο νέα modes, το Team Deathmatch και το King of the Hill. Ενδιαφέρουσα είναι η τρίτη προσθήκη, η οποία είναι ένα 2v2 mode το οποίο έχει σχεδιαστεί από το community του Gears of War.
Επίσης, υπάρχουν 17 χαρακτήρες από το Gears of War 3 για να διαλέξετε και να χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, στο παιχνίδι υπάρχει για ακόμα μια φορά μια πληθώρα skins για τα όπλα του παίκτη, κάνοντας το κυνήγι για κάποια από τα πιο σπάνια εξ αυτών ένα από τα πιο διασκεδαστικά σημεία ολόκληρης της προσπάθειας της The Coalition. Όλα τα παραπάνω είναι λίγο πολύ αναμενόμενα για μια remastered έκδοση ενός παιχνιδιού με πολύ δημοφιλές και σκληροπυρηνικό multiplayer mode και έτσι τη μεγαλύτερη αλλαγή την επιφέρουν οι dedicated servers που χρησιμοποιεί ο τίτλος, με το hit detection να είναι σίγουρα καλύτερο από ό,τι στο παρελθόν. Αν και δεν έλειψαν τα match στα οποία το παιχνίδι δεν προσέφερε ούτε κατά διάνοια την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε όλους εντός του lobby λόγω έντονου lag, σε κανένα match δεν υπήρξε κάποιος παίκτης ο οποίος είχε το πάνω χέρι λόγω καλύτερου connection. Και στο multiplayer, ο χειρισμός δημιουργεί ένα αποτέλεσμα με πολύ όμορφη ροή, βελτιώνοντας κυρίως τη χρήση όπλων ακριβείας όπως το Longshot sniper rifle, όπλο το οποίο θα ψάχνουν περισσότεροι παίκτες πλέον μέσα στα επίπεδα, δεδομένου και του αυξημένου frame rate των 60fps.


Το multiplayer αποτελεί μίξη των καλύτερων συστατικών των προηγούμενων Gears, με το επίθετο «πλήρες» να αποτελεί τον πιο ουσιαστικό χαρακτηρισμό που μπορεί να του προσάψει κανείς.

Πέρα από τις βελτιώσεις «στα χαρτιά», η The Coalition πραγματοποίησε και άλλες αλλαγές που επηρεάζουν αρκετά το gameplay και βασίζονται κυρίως στο Gears of War 3. Μπορείτε πλέον να κάνετε revive συμπαίκτη σας πίσω από κάλυψη, να εναλλάσσετε το όπλο που έχετε στα χέρια σας με κάποιο άλλο ενώ πραγματοποιείτε roadie run ή combat rolls, ενώ μπορείτε να spotάρετε τους αντίπαλους παίκτες a la GoW 3. Ακόμη, το sensitivity μπορεί να ρυθμιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και υπάρχουν περισσότερες επιλογές στα control configurations. Η υποστήριξη όμως του multiplayer δεν σταματά εδώ και έτσι είναι εμφανές ότι η The Coalition προωθεί το παιχνίδι πολύ προκειμένου αυτό να μπορέσει να φιλοξενήσει μια ισχυρή ανταγωνιστική σκηνή μέχρι την κυκλοφορία του Gears of War 4. Πέρα από τους dedicated servers και τα νέα modes, η Ultimate Edition περιλαμβάνει ένα σχετικά απλό αλλά χρήσιμο spectator mode, ενώ είναι το πρώτο παιχνίδι για το Xbox One το οποίο υποστηρίζει παιχνίδι σε LAN.



Η επιμέλεια των γραφικών οδηγεί την Ultimate Edition σε μια ελαφρώς πιο πολύχρωμη παλέτα, διατηρώντας όμως τη χαρακτηριστική μουντίλα που θεμελίωσαν τα προηγούμενα μέρη της σειράς. Πλέον οι λεπτομέρειες στα αντικείμενα εντός των επιπέδων, τα μεγάλα set-pieces, οι εκφράσεις των χαρακτήρων και γενικότερα οτιδήποτε βρίσκεται επί της οθόνης αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, αφού όχι μόνο υπήρξε άνοδος στην ανάλυση, κάτι που μεγάλωσε και το draw distance, αλλά όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου κάθε aspect του οπτικού τομέα έχει δουλευτεί ξανά από την αρχή. Συντρίμια που αρχικά δεν υπήρχαν βεβαιώνουν ότι ο παίκτης θα επηρεαστεί έντονα από τις εικόνες παρακμής των διαφόρων κτιρίων ή μνημείων που καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές από τον μακροχρόνιο πόλεμο εναντίων των Locust.
Το gunplay συνεχίζει να είναι σφιχτό καθώς τα διάφορα όπλα δίνουν την αίσθηση της απόλυτης φονικής μηχανής.
Τα ανανεωμένα lighting και particle effects κάνουν καλύτερη δουλειά στο να δημιουργούν μια πιο ρεαλιστική αίσθηση του που βρίσκεται ο παίκτης, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους που διαθέτουν παράθυρα ή σπασμένους τοίχους και ταβάνια, αφήνοντας το φως να μπει μέσα στο κτήριο και να φωτίσει τη σκόνη που ίπταται στην ατμόσφαιρα. Ο ηχητικός τομέας παραμένει…“brutal” με τους Locust να διατηρούν τις απόκοσμες, μπάσες φωνές τους και τα όπλα να ακούγονται σαν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά 50 χιλιοστών, κάτι που σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αρχικού concept των γραφικών, κάνουν τον παίκτη να αισθάνεται σαν να βρίσκεται συνέχεια σώμα με σώμα με τον αντίπαλο σε ένα τελείως κλειστοφοβικό περιβάλλον, αίσθηση ιδιαίτερη και σχετικά σπάνια στα σύγχρονα shooters.



Το Gears of War Ultimate Edition είναι μια ευχάριστη επίσκεψη στο παρελθόν ενός τίτλου που κατήργησε αρκετές νόρμες στο είδος του third-person shooter. Η διαφορετική παρουσίασή του, μαζί με τις μικρές αλλαγές εδώ και εκεί, βελτιώνουν κάποιες πτυχές του, αλλά κάνουν πιο εμφανή την παρουσία ελαττωμάτων που δεν εξαλείφθηκαν μέσα από την διαδικασία του remastering. Αποτελεί όμως με τα λάθη του και τα θετικά του σημεία, το απόλυτο third-person shooter αυτή τη στιγμή εκεί έξω, είτε θέλετε να σώσετε τον κόσμο από άσχημους εξωγήινους οι οποίοι έχουν μαζί τους και μεγάλα τέρατα εκτός από κανονικούς οπλίτες (ακόμα αναρωτιόμαστε πως τα σκέφτηκε όλα αυτά ο Cliff Bleszinski), είτε θέλετε να κόψετε στα δυο κάποιον τυχαίο αντίπαλο παίκτη με το chainsaw του Lancer assault rifle. Αν θέλετε μάλιστα να κάνετε catch-up σε όλο το lore της σειράς, πρέπει να παίξετε το παιχνίδι πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να λάβετε δωρεάν όλα τα προηγούμενα Gears of War, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω του backwards compatibility του Xbox One. Γιατί η ανάγκη να ξεκληρίζεις Locusts δεν ικανοποιείται ποτέ.


 
EDITOR’S CHOICE BEST BUY

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Aναβαθμισμένο τεχνικώς campaign
  • Βελτιωμένος χειρισμός
  • Ουσιαστικές βελτιώσεις επί του multiplayer
  • Κλασικό GoW gameplay
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το ΑΙ παραμένει σε κάποιες φάσεις προβληματικό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Harkyn
    • H Microsoft δειχνει οτι οταν κανει remake εναν τιτλο, κανει οντως Remake και οχι HD remaster με λιγη παραπανω αναλυση.Προκειται για παιχνιδι σταθμο που δεν πρεπει να χαθει απο κανενα που εχει xbox one.
      Πολυ ωραιο review Πανο, Θα αγοραστει αμεσα!

    • Viper71
    • Πολύ καλο REVIEW!! Συγχαρητηρια!!

      Το παιχνιδι το πηρα D1, αυτό που παρατηρησα (όπως σωστα και εσυ επισημανες) είναι ότι μεχρι στιγμης το πρωτο GOW μεσω του backwards compatibility είναι ηδη διαθεσιμο για κατεβασμα με το που εβαλα το δισκακι και εγινε η εγκατασταση του παιχνιδιού.

      Από εκει και περα...Ε Π Ο Σ και ας εχω παιξει όλα τα της προηγουμενης γενιας, το Ultimate σε κανει να νοιωθεις όπως όταν πρωτοβαλες το δισκακι του 1ου της σειρας στο tray του 360....ΔΕΟΣ!!!

      Πιστευω ότι απο μονο του είναι ΑΙΤΙΑ αγορας του ΟΝΕ όπως ακριβως και το προηγουμενο ηταν λογος αγορας του 360!!

      Αυτά....

    • petroscy13
    • Απιστευτη παιχνιδαρα , πολυ μπροστα η MS με βαθμολογιες στα παραπανω exclusive του xbox one πανω απο 8-8,5 σε αντιθεση με τον ανταγωνισμο οπου μετα βιας εχει exclusive πανω απο 8. Congrats ^^

    • kokouman
    • Εχω παιξει μονο το 1ο στο 360 και το αγαπησα.Συγχαρητηρια για το review Πανο, θα αγοραστει ανετα και με την ευκαιρια θα παιξω και τα υπολοιπα.

    • WolfRathmA
    • Αγαπημενο παιχνιδι του 360 και τρελος φαν της σειρας. Φυσικα δε θα μπορουσα να μη το αγορασω D1 στο One, γιατι εχει το καλυτερο online που επαιξα ποτε μου. Πολυ διασκεδαστικο. Ξανα βρεθηκαμε με φιλαρακια που ειχαμε καιρο να τα πουμε και θυμηθηκαμε τα παλια. Σημαντικος τιτλος για το One πολυ αγορασαν και τη κονσολα χαρης αυτου του τιτλου!

      Πολυ ωραιο review!

    • MrDododi
    • Εμένα μου φάνηκε ακριβώς το ίδιο (τουλάχιστον στο campaign) με μια μικρή διαφορά στα γραφικά από το original. Κατά τ'άλλα είναι αυτό που λάτρεψα και στο 360, μια παιχνιδάρα. ;)

*