Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

God of War Collection

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Bluepoint Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ρωτούσα συνέχεια τον Παύλο αν έχει έρθει ο κώδικας για το PS Vita και εκεί που το είχα ξεχάσει τελείως έσκασε το γνωστό e-mail. «Ήρθε ο κωδικός για το God of War Collection στο PS Vita, ψήνεσαι»; Αν ψήνομαι λέει; Ακόμα και αυγό τηγανίζεις πάνω μου… Δηλώνω φανατικός της σειράς God of War και σίγουρα ανήκω σε μια μεγάλη ομάδα gamers που θεωρούν ότι τα παιχνίδια του συγκεκριμένου franchise έδωσαν μεγάλη ώθηση στις κονσόλες της Sony. Ομολογώ όμως ότι τα δύο τελευταία δεν τα χάρηκα. Το μεν God of War 3 το τελείωσα απλά για να το τελειώσω, το δε God of War: Ascension το παράτησα πάνω στη μία ώρα και το πούλησα όσο όσο. Όσο περισσότερο έβλεπα τα σκαθάρια που είχαν βάλει για εχθρούς τόσο μεγαλύτερη η αποστροφή μου για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

God of War Collection Image 01

Η κυκλοφορία του God of War Collection στο PS Vita είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη νεότερη φορητή κονσόλα της Sony. Η μεγάλη δυσκολία είναι να πείσει το κοινό ότι αξίζει η αγορά του, όχι τόσο λόγω της ποιότητας των δύο τίτλων (η οποία δεν αμφισβητείται) όσο λόγω του ότι πέραν των original κυκλοφοριών στο PS2, το 2005 και 2007 αντίστοιχα, αυτά επανακυκλοφόρησαν το 2009 στο PS3 με remastered γραφικά και ήχο. Θα μπορέσει το PS Vita να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Το πρώτο εμπόδιο από αυτά που το παιχνίδι καλείται να ξεπεράσει και μάλιστα το πιο «ορατό» είναι αυτό της ανάλυσης. Η οθόνη του PS Vita έχει ανάλυση 960x544 pixels, κάτι το οποίο αποτελεί σαφώς κάτι καλύτερο από το οπτικό αποτέλεσμα στο PS2, όμως είναι υποδεέστερο της ανάλυσης στο PS3. Παρόλα αυτά όμως, η φορητή συσκευή τα καταφέρνει άριστα στον τομέα των γραφικών. Η ποιότητα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του PS3 και αν ξεπεράσετε το γεγονός ότι τα παιχνίδια με τα οποία έχετε περάσει ώρες ατελείωτες μπροστά σε μια μεγάλη οθόνη έχουν μεταφερθεί σε αυτήν, τότε θα μείνετε ακόμα περισσότερο ικανοποιημένοι με αυτό που βλέπετε. Στο πρώτο παιχνίδι υπάρχουν μερικές στιγμές όπου το frame rate πέφτει αισθητά και το lag είναι ενοχλητικό, ειδικά όταν εμφανίζονται οι Κύκλωπες, ευτυχώς όμως το μαρτύριο δεν διαρκεί πολύ και η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς γίνεται πολύ γρήγορα. Στο δεύτερο παιχνίδι πλην ενός δύο περιπτώσεων το frame rate παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα προσφέροντας απολύτως ομαλή gaming εμπειρία.

God of War Collection Image 02

Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο είναι ο χειρισμός και το πώς γίνεται το mapping από τα DualShock 2 και DualShock 3 στα διαθέσιμα πλήκτρα του PS Vita. Όσοι είχαν αρχίσει να χαμογελούν πονηρά περιμένοντας πως το PS Vita θα επιδείκνυε ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο τομέα μάλλον θα απογοητευτούν αμέσως. Ναι μεν δεν υπάρχουν L2, L3, R2, R3, όπως η κονσόλα διαθέτει οθόνη αφής αλλά και την πίσω επιφάνεια αφής. Έτσι λοιπόν, πατώντας στο δεξί μέρος της οθόνης μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Rage of Gods/Rage of Titans, ενώ πατώντας αριστερά μπορείτε να αλλάζετε γρήγορα όπλα, κάτι που σε όσους αρέσει να εναλλάσσονται συχνά μεταξύ Blades of Chaos και Blades of Artemis θα τους φανεί άμεσο και πολύ χρήσιμο ως λειτουργία. Πατώντας τώρα παρατεταμένα την επιφάνεια αφής στο πίσω μέρος του Vita θα μπορέσετε να ανοίγετε τα σεντούκια, ενώ πατώντας πάνω σε αυτό στιγμιαία θα μπορείτε να ενεργοποιείτε τα save points και να ξεκινάτε τη διαδικασία για να ανοίξετε τις πόρτες. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ακριβώς όπως τα έχετε συνηθίσει όσοι έχετε ασχοληθεί με τα games στα οικιακά συστήματα της Sony.

God of War Collection Image 03

To God of War Collection θα μπορούσε να έχει κάποιες βελτιώσεις και προσθήκες στο PS Vita, όμως φαίνεται ότι developers δεν είχαν σκοπό να ασχοληθούν. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να βελτιώσουν την ποιότητα των cinematics, ιδιαίτερα αυτών του πρώτου τίτλου, τα οποία ξεχωρίζουν λόγω της χαμηλής ποιότητας και του γεγονότος ότι έχουν μεταφερθεί αυτούσια από την έκδοση του PS2. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν με την αρχική οθόνη του παιχνιδιού. Και αν στα cinematics έπρεπε να γίνει δουλειά και δεν υπήρχε η διάθεση να επενδυθεί αυτός ο χρόνος, αναρωτιόμαστε πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργήσεις μια σχεδόν στατική εικόνα; Μία προσθήκη, η οποία θα προσάρμοζε την αίσθηση στα δεδομένα του PS Vita θα μπορούσε να είναι η επιλογή του save slot μέσω της οθόνης αφής. Όμως ούτε αυτό υπάρχει. Κάτι ακόμα θα ήταν να μπορεί επιτέλους κάποιος να κάνει customize τα controls, λόγω και τη ιδιομορφίας του PS Vita, όμως ούτε αυτό έγινε. Και αν το παιχνίδι έχει μακρά λαμπρή ιστορία και δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, τέτοιες ελλείψεις δείχνουν ότι απλά έγινε ένα port. Όσον αφορά στο gameplay, έχουν αναλωθεί δικαίως όλα αυτά τα χρόνια τόνοι μελάνι, έχουν φθαρεί τα πλήκτρα αμέτρητων πληκτρολογίων, έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες reviews, άλλα τόσα walkthroughs και χιλιάδες videos. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και δεν έχει γραφτεί στο παρελθόν. Ό,τι λατρέψαμε βρίσκεται πλέον στα χέρια μας, εντός του λίγου χώρου μιας φορητής συσκευής. Ο ναός της Πανδώρας, το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του θεού Απόλλωνα, ο ναός της Λάχεσης, ο ναός των Μοιρών, τα εντυπωσιακά voice overs, οι πανέξυπνοι γρίφοι, τα πάντα μπορείτε να τα απολαύσετε και πάλι δίχως να βαρεθείτε καθόλου έστω και αν έχετε τερματίσει και «καεί» με τις περιπέτειες του Kratos ξανά και ξανά στο παρελθόν. Επίσης για όσους αρέσκονται στα achievemets, τα γνωστά τρόπαια έχουν μεταφερθεί αυτούσια από την έκδοση τη συλλογής στο PS3.



Η επική μουσική ακούγεται άψογα από τα ηχεία του PS Vita, ενώ το ίδιο συμβαίνει αν επιλέξετε την απομόνωσή των εξωτερικών θορύβων φορώντας τα αγαπημένα σας ακουστικά. Το God of War Collection είναι μια απαραίτητη προσθήκη για όλους τους κατόχους PS Vita. Το σύστημα δείχνει τη δύναμή του σε όλους τους τομείς, μιας και κατορθώνει να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις των τίτλων. Μπορεί να υπάρχουν διάφορα θέματα -ιδιαίτερα στο πρώτο παιχνίδι-, όμως το δεύτερο είναι άψογο από άκρη σε άκρη αποζημιώνοντάς μας και η συνολική εικόνα είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει από το God of War franchise. Ίσως η συγκεκριμένη συλλογή να αποτελέσει το έναυσμα να δούμε επιτέλους έναν αποκλειστικό τίτλο God of War στο PS Vita. Η ιστορία δείχνει ότι αυτό θα συμβεί και μάλιστα δύο φορές. Δύο GoW στο PS2, δύο στο PS3 και δύο καταπληκτικοί τίτλοι στο PSP. Καλοί οι indie τίτλοι, καλό το remote play με το PS4, όμως ως γνωστόν η κάθε κονσόλα μένει στην ιστορία από τις αποκλειστικότητες που «κατέκτησε». Ελπίζουμε έστω και μετά από 2,5 σχεδόν χρόνια από το λανσάρισμά της η Sony να της αφιερώσει το χώρο που της αρμόζει.


 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Sifs
    • Σαν πρώην κάτοχος Vita,θα 'θελα να εκφράσω την γνώμη μου και να πω τα remakes της κονσόλας της Sony είναι σαν τον Mάριο της Nintendo, ένα φαγητό που θα το ζεσταίνεις ξανά και ξανά, προσπαθώντας να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες των καταναλωτών σου.Κι όμως,η Sony, όχι μόνο δεν είναι ικανή να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της κονσόλας και ειδικότερα του συγκεκριμένου franchise, αντιθέτως με την Nintendo, αλλά φαίνεται πως τα 'χει παρατήσει τελείως, αφήνοντας το ίδιο της το μηχάνημα στο έλεος του σκληρού ανταγωνισμού.Δεν αναφέρομαι απλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο είναι αντικειμενικά κατώτερο του PS3, ενώ έχει αναμφίβολα τις δυνατότητες (δεν προσπάθησαν καν να ''αλλάξουν'' έστω και ελάχιστα τα cinematics ή την οπτική εικόνα του τίτλου, μεταφέροντάς τον απλούστατα στην μικρή οθόνη, δίχως την έφοδο κάποιας περεταίρω προσπάθειας) και εξάλλου ποιος ο λόγος να δώσεις το σαρανταράκι την ίδια στιγμή που υπάρχει το remote play ανάμεσα στα δύο συστήματα.Αναρωτιέμαι πραγματικά ποιο από τα δύο είναι ''αχρηστότερο'' αν και νομίζω πως η Sony έχει χειριστεί και τα δύο με λανθασμένο τρόπο.

    • nkav64
    • @raysod, όχι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα όπως διαβαζεις στα ξένα site. Ούτως η άλλως σιγουρα γνωρίζεις πολύ καλά και εσύ ότι το PS Vita είναι πολύ δυνατό σα μηχάνημα. Πιστεύω ότι εάν κάποιος είχε αποφασίσει να ασχοληθεί πραγματικά τότε δεν θα υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα.

    • Sifs
    • Φίλε @Raysod, μόλις το πιστοποίησα πως έκανα λάθος με την τιμή του πακέτου, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι ένα απ'τα προιόντα του συστήματος, που φτιάχτηκε μόνο για να φτιαχτεί, δίχως καμία προσπάθεια εκ μέρους της
      ομάδας ανάπτυξης.Όντως υπάρχει ένας εξευτελιστικός αρνητισμός σε οτιδήποτε ΄΄καινούριο΄΄ παρουσιάζεται για το συγκεκριμένο σύστημα από πολλές βρετανικές ιστοσελίδες οι οποίες σαφώς και υπηρεάζουν σε δραματικό βαθμό το αγοραστκό κοινό, όμως η δική μου άποψη εκφράζει ένα αίσθημα δυσαρέσκειας που αναγκάστηκα να πουλήσω το Vitακι μου σε εξευτελιστικό ποσό(120 ευρώ μαζί με Rayman(35 ευρώ) και Gravity(45 ευρώ) επειδή δεν υπήρχαν τίτλοι.Απ'την μία πλευρά βέβαια θεωρώ πως δικαιώθηκα αφού δεν έχουμε δει τίποτε σημαντική προσθήκη από τότε.Δεν θέλω να παρεξηγηθώ...ήμουν και θα είμαι πάντα φανατικός της Sony και ειδικά της οικιακής της κονσόλας...

    • nkav64
    • @Sifs θα συμφωνήσω 100% με αυτά που γράφεις. To Vita δεν είχε ως τώρα την αντιμετώπιση που του αξίζει με βάση τις δυνατότητές του. Δυστυχώς αυτά που είδαμε στο Uncharted Golden Abyss από πλευράς γραφικών και ήχου τουλάχιστον δεν είχαν αντίστοιχη συνέχεια...Όσο για το αν σε παρεξηγήσει κάποιος ή όχι απλά προσπέρασέ το ;-)

    • nkav64
    • raysod, δυστυχώς αν και το μηχάνημα έχει όλες τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές έχω πάψει να ελπίζω ότι τέτοιοι τίτλοι θα κάνουν την εμφάνισή τους στο PSVita. Δυστυχώς η έλευση του PS4 έδειξε ποιοες είναι οι πραγματικές προθέσεις της SONY για τη φορητή της κονσόλα.

    • ninty
    • μακαρι να βγει ενα για το vita αποκλειστικο που ΔΕΝ θα βγει μετα απο 5-6 μηνες για το ps3 η ps4...

    • MrDododi
    • Καλή η μεταφορά κι εδώ αλλά όποιος έχει ασχοληθεί με τις προηγούμενες εκδόσεις δε χρειάζεται να ασχοληθεί και με αυτή.

*