Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Grand Prix Rock 'N' Racing Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    EnjoyUp Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    EnjoyUp Games

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Grand Prix Rock ‘N’ Racing, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, αποτελεί δημιουργία της indie σκηνής, η οποία διατίθεται στο Xbox One και προσπαθεί να προσελκύσει τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού με μια...διαφορετική οπτική γωνία. Κυριολεκτικά διαφορετική, μιας και σε αυτό το racer η κάμερα είναι αποκλειστικά σε προοπτική τριών τετάρτων, θυμίζοντας λήψεις ελικοπτέρων, που σίγουρα κάπου θα έχετε δει αν έχετε παρακολουθήσει, έστω και έναν αγώνα Formula 1 στη ζωή σας. Αντίθετα, ο χειρισμός παραμένει στο στιλ που έχετε μάλλον συνηθίσει, με τα δεξιά και αριστερά triggers να αναλαμβάνουν τον ρόλο του γκαζιού και του φρένου αντίστοιχα, ενώ ο αριστερός αναλογικός το τιμόνι όπως και σε όλα τα υπόλοιπα racers. Από μόνη της αυτή η επιλογή είναι ικανή να μπερδέψει στα πρώτα σας βήματα, αφού είναι σίγουρο πως στις πρώτες στροφές, αλλού θα θέλετε να πάτε και αλλού θα πηγαίνετε. Ευτυχώς για την EnjoyUp Games, αυτή η παραξενιά συνηθίζεται γρήγορα, σε αντίθεση με την αργή εκκίνηση του οχήματός σας.


Ο τεχνικός τομέας λειτουργεί ικανοποιητικά και απροβλημάτιστα, χωρίς φυσικά να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο.

Χαρακτηριστικά, στην πρώτη μας εκκίνηση νομίζαμε ότι πατούσαμε λάθος πλήκτρο και όχι το γκάζι. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα και με το σύστημα αναβαθμίσεων που παρέχει ο τίτλος στο championship mode, δεν υπάρχει σχεδόν καμία βελτίωση. Γνωρίζαμε ότι η εκκίνηση αγωνιστικού μονοθεσίου είναι δύσκολη υπόθεση, όμως το συγκεκριμένο πρόβλημα θα έπρεπε να έχει αποδοθεί με τέτοιον τρόπο ώστε ο εκάστοτε παίκτης να βελτιώνεται με την εκμάθηση των μηχανισμών του τίτλου, ειδικότερα σε τίτλο που δεν εστιάζει στην εξομοίωση, αλλά στη διασκέδαση με μηχανισμούς arcade. Επιπλέον, αυτό που θα δυσκολευτείτε να χωνέψετε, σε δεύτερο χρόνο, είναι η AI των αντιπάλων. Πολλές φορές θα παρακολουθήσετε τους άλλους οδηγούς να αδιαφορούν για την ιδανική αγωνιστική γραμμή, μόνο και μόνο για να πέσουν πάνω σας και να σας βγάλουν εκτός δρόμου. Το μοναδικό υπέρ της έλλειψης “εξυπνάδας” των αντιπάλων είναι οι απρόβλεπτοι αγώνες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα έχετε ιδανικές εκκινήσεις χωρίς ατυχήματα, ενώ ακόμα και όταν δείτε κάτι τέτοιο, τίποτα δεν αποκλείει στον επόμενο γύρο μια καραμπόλα που θα οδηγήσει ακόμα και τα μισά αυτοκίνητα του αγώνα εκτός πίστας. Η προσέγγιση arcade που έχει το Gran Prix Rock ‘N’ Racing ακολουθείται και στο μοντέλο φυσικής, με την υλοποίησή του όμως να χωλαίνει αρκετά. Ακολουθώντας την αγωνιστική γραμμή, προφανώς θα χαράξετε την πορεία σας και πάνω από τα curbs της πίστας, τα οποία όμως προκαλούν απρόβλεπτες αντιδράσεις. Μπορείτε να κάνετε δύο συνεχόμενες φορές, στην ίδια στροφή, ακριβώς τις ίδιες κινήσεις και τη πρώτη να κυλήσουν όλα ομαλά, ενώ τη δεύτερη να εκτοξευτείτε προς τον τοίχο χωρίς προφανή λόγο. Η μόνη επιλογή που θα μπορούσε να καλύψει το ανωτέρω πρόβλημα θα ήταν η ύπαρξη άμεσης επανάληψης, που τώρα τελευταία έχει γίνει της μόδας στα racers. Λάμπει όμως διά της απουσίας της, όπως και η επιλογή για restart ολόκληρου του αγώνα, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που καταστραφεί η προσπάθειά σας, είτε από τη προβληματική συμπεριφορά του μοντέλου φυσικής είτε από την “χαζή” AI, θα πρέπει να βγείτε στο αρχικό μενού για να ξεκινήσετε από την αρχή. Φυσικά στον τίτλο δεν περιλαμβάνεται κάποιο μοντέλο φθοράς για τα οχήματα, έλλειψη όμως που δικαιολογείται από τη φύση του παιχνιδιού και δεν προβληματίζει.



Το ίδιο ισχύει και για τον τεχνικό τομέα, ο οποίος λειτουργεί ικανοποιητικά και απροβλημάτιστα, χωρίς φυσικά να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Με μια εξαίρεση στα του ηχητικού μέρους, με ενοχλητικά εφέ για τα αυτοκίνητα αλλά και έναν ακόμα πιο ενοχλητικό εκφωνητή να επαναλαμβάνει τις ίδιες φράσεις κάθε λίγο και λιγάκι, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε τον εαυτό σας να κλείνει τον ήχο, ή να τον αντικαθιστά με κάτι άλλο για την εξασφάλιση της ψυχικής σας υγείας. Δυστυχώς και τα modes του παιχνιδιού κρίνονται ελλιπή, αφού στο αρχικό μενού θα βρείτε τα Championship, Single race και multiplayer mode. Στο πρώτο, καλείστε να τρέξετε στις 10 πίστες που περιέχονται στον τίτλο, οι οποίες σε τίποτα δεν θυμίζουν τις πραγματικές τοποθεσίες, εκτός μόνο από την πίστα της Ισπανίας που αποτελεί ένα -σχεδόν- πιστό αντίγραφο της Circuit de Barcelona.
Η προσέγγιση arcade που έχει το Gran Prix Rock ‘N’ Racing ακολουθείται και στο μοντέλο φυσικής, με την υλοποίησή του όμως να χωλαίνει αρκετά.
Η θέση εκκίνησης εξαρτάται από τη θέση σας στο πρωτάθλημα, οπότε η πρόοδός σας αναγκαστικά θα γίνει με αργούς ρυθμούς. Ειδικότερα με το πρόβλημα της εκκίνησης που αναφέραμε προηγουμένως, μην περιμένετε να καταφέρετε πολλά από τις τελευταίες θέσεις, παρά μόνο σε περίπτωση που σταθείτε τυχεροί και οι αντίπαλοι χτυπήσουν μεταξύ τους. Στο τέλος κάθε αγώνα ανταμείβεστε με tokens, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αναβάθμιση του οχήματός σας. Βέβαια αυτά είναι λίγα και μην περιμένετε να αποκτήσετε ανταγωνιστικό μονοθέσιο παρά μετά τα μέσα της σεζόν. Το single race δεν νομίζουμε ότι απαιτεί και ιδιαίτερη εξήγηση, ενώ στο multiplayer αξίζει μια αναφορά, μόνο και μόνο για να σταθούμε στο γεγονός ότι υποστηρίζεται σε τοπικό επίπεδο με έως 4 παίκτες, αλλά όχι online, κάτι παράξενο για τη μόδα της εποχής που διανύουμε. Τουλάχιστον όταν παίζετε με φίλους σας υπάρχει και περίπτωση να διασκεδάσετε, παρά τις αδυναμίες του τίτλου.



Αυτό είναι εν τέλει το Gran Prix Rock ‘N’ Racing. Ένας απλοϊκός τίτλος, που προσπαθεί να θυμίσει παλιές εποχές, όμως αποτυγχάνει σε καίρια σημεία για ένα racer. Ενώ κατορθώνει στο δύσκολο κομμάτι, να μην αποξενώσει τους παίκτες με τον παράξενο χειρισμό του, αποτυγχάνει στη σταθερότητα των μηχανισμών του και…τρακάρει στην...ευθεία. Συνίσταται μόνο έναντι ελαχίστου χρηματικού αντίτιμου και μόνο αν έχετε διάθεση να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Αλλιώς, τόσα arcade racers εκεί έξω μπορούν να αποτελέσουν σαφώς καλύτερες επιλογές.


 

4

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Παράξενη προοπτική που όμως συνηθίζεται
  • Διασκεδαστικό local co-op
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ασταθές μοντέλο φυσικής
  • Αργές εκκινήσεις των οχημάτων
  • Ενοχλητικός ήχος μονοθεσιών και εκφωνητή
  • Επαναλαμβανόμενες πίστες
  • “Χαζή” τεχνητή νοημοσύνη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*