Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Hue Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Fiddlesticks Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Curve Digital Games

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η βιομηχανία διασκέδασης είναι γεμάτη δακρύβρεχτες ιστορίες. Το κοινό δείχνει μια ιδιαίτερη τάση προς ό,τι έχει να κάνει με το μελοδραματικό και εννοείται ότι από αυτήν την κατάσταση δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο χώρος του gaming. Μια τέτοια ιστορία αφορά και η πλοκή του Hue, του παιχνιδιού για το οποίο γράφονται οι συγκεκριμένες αράδες. H Anne είναι ερευνήτρια, με εξειδίκευση σε ό,τι έχει να κάνει με τη θεωρία των χρωμάτων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της είχε κατορθώσει να δημιουργήσει το Annular Spectrum, ένα δαχτυλίδι με τη δυνατότητα να αλλάζει το χρώμα του γκρίζου κόσμου στον οποίο ζει. Όμως, επειδή τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα, έπειτα από μια διένεξη με το συνεργάτη της και άδικες εναντίον της κατηγορίες, η Anne παγιδεύεται σε μια δίνη χρωμάτων. Όπως είναι λογικό, την όλη κατάσταση αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει ο γιος της, Hue, που είναι και ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για την τιμή της φουκαριάρας της μάνας του.


Τώρα, με τι χρώμα να βάψει ο Hue τον κόσμο;

Το Hue ανήκει στην κατηγορία των puzzle platformers και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις εναλλαγές των χρωμάτων. Το Annular Ring χωράει οκτώ χρώματα τα οποία περιέρχονται σταδιακά στην κατοχή του πρωταγωνιστή και επιλέγοντας κάθε φορά ένα από αυτά, ο κόσμος βάφεται στο αντίστοιχο χρώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρύβονται από την οθόνη παγίδες αλλά και βοηθήματα (του ίδιου χρώματος με αυτό που επιλέξατε) που θα φανούν χρήσιμα στον Hue προκειμένου να φτάσει στην έξοδο. Κάθε puzzle καταλαμβάνει το μέγεθος μιας οθόνης και ο Hue είτε καλείται απλά να βρει τρόπο να φτάσει στην έξοδο μετακινώντας αντικείμενα και αλλάζοντας τα χρώματα ή πρέπει πρώτα να βρει τον τρόπο να αποκτήσει το αντίστοιχο κλειδί.
Από τοποθεσία σε τοποθεσία, το ενδιαφέρον δεν ατονεί σε καμία περίπτωση.
Από την πρώτη κιόλας ώρα, αυτό που καταλαβαίνει κάποιος είναι ότι η εταιρεία ανάπτυξης (Fiddlesticks) έχει κάνει τα πάντα προκειμένου οι παίκτες να μην αισθανθούν σε καμία περίπτωση βαρεμάρα. Από τοποθεσία σε τοποθεσία, το ενδιαφέρον δεν ατονεί. Το είδος των γρίφων αλλάζει και το ίδιο συμβαίνει με το βαθμό δυσκολίας που αυξάνεται σταδιακά, δίχως να φτάνει σε βαθμό που θα σας κάνει να παρατήσετε κάποιο γρίφο, ακόμα και προς το τέλος του παιχνιδιού που υποτίθεται ότι οι προκλήσεις πρέπει να είναι μεγάλες. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μένει σε όλους ένα ευχάριστο συναίσθημα που τροφοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο τη δίψα για να δουν τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια.


Μπαλόνια, κουτιά, τοίχοι, ηλεκτρισμός, βρύσες. Άντε να βρεις τώρα πως συνδυάζονται όλα αυτά.

Εκτός από τα puzzles, υπάρχουν και σημεία όπου, μέσω επιστολών που βρίσκει στο δρόμο του ο Hue, η μητέρα του παρεμβαίνει και ξεδιπλώνει, σιγά σιγά, το κουβάρι της ιστορίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να μην αποσπάται το μυαλό των παικτών από την επίλυση γρίφων, σε μια άρτια υλοποίηση μιας πολύ έξυπνης ιδέας, το παιχνίδι μετατρέπεται σε κάτι σαν walking simulator και έτσι όλοι έχουν τη δυνατότητα, ακόμα και με τη βοήθεια των υπότιτλων, να καταλάβουν τι πραγματικά έχει συμβεί στην Anne. Όμως, παρόλο το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το σενάριο, μελανό σημείο είναι η χροιά της φωνής της ηθοποιού που έχει αναλάβει την αφήγηση. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, νομίζει κανείς ότι πρόκειται για παιδί πρώτης δημοτικού που δεν χρησιμοποιεί καθόλου "χρώμα" στο λόγο του. Έτσι χάνεται μεγάλο μέρος από το συναίσθημα αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθεί η τέλεια ατμόσφαιρα που με τη σειρά της θα προκαλούσε αυθόρμητα συγκινήσεις.


Φουρτουνιασμένη σαν τη θάλασσα η ζωή του Hue.

Αν και κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το Hue λόγω των γραφικών του, η Fiddlesticks έχει σχεδιάσει τα πάντα με τις απαραίτητες λεπτομέρειες και μάλιστα στο χέρι. Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος ισχυριζόταν ότι έχει εγκλωβιστεί μέσα σε ένα εκπληκτικό κέντημα, βγαλμένο από τους αργαλειούς που με τόση μαεστρία χειρίζονταν οι γιαγιάδες μας. Τα εύσημα παίρνει επίσης και η μουσική υπόκρουση. Αν και λιτή, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να δημιουργηθεί σε όλους το συναίσθημα θλίψης και συμπάθειας προς τον ήρωα, που, αν και μικρός σε ηλικία, δεν διστάζει να αντιμετωπίσει θανατηφόρες παγίδες προκειμένου να "καθαρίσει" το όνομα της μητέρας του. Όσον αφορά στο χειρισμό, οι παίκτες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το παραμικρό πρόβλημα. Ούτως η άλλως οι μηχανισμοί του gameplay είναι πολύ απλοί.
Το είδος των γρίφων αλλάζει και το ίδιο συμβαίνει με το βαθμό δυσκολίας που αυξάνεται σταδιακά, δίχως να φτάνει σε βαθμό που θα σας κάνει να παρατήσετε κάποιο γρίφο, ακόμα και προς το τέλος του παιχνιδιού που υποτίθεται ότι οι προκλήσεις θα πρέπει να είναι μεγάλες.
Ένα πλήκτρο για το άλμα, ένα για τη μετακίνηση αντικειμένων και πέρα του αριστερού μοχλού, που προφανώς χρησιμοποιείται για την κίνηση του Hue, ο δεξιός μοχλός χρησιμοποιείται για την επιλογή των χρωμάτων. Τίποτα παραπάνω, προκειμένου να επικεντρώσετε όλη σας την πνευματική προσπάθεια στα puzzles. Τώρα, έννοιες όπως το replayability δεν χωράνε σε ένα παιχνίδι όπως το Hue. Άλλωστε, κανείς δεν έχει όρεξη να λύνει ξανά ήδη γνωστούς γρίφους. Το μόνο κίνητρο είναι η εύρεση των 28 φίλτρων που είναι διάσπαρτα στον κόσμο του παιχνιδιού και αυτό για όσους είναι κυνηγοί τροπαίων και η μεγαλύτερή τους χαρά είναι η 100% ολοκλήρωση του παιχνιδιού.



Η ικανότητα της Curve Digital να "αλιεύει" διαμάντια από indie developers (Thomas Was Alone, Swindle κ.α.), είναι αυτή που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα ακόμα παιχνίδι μικρού προϋπολογισμού μεν, άριστου gameplay δε, όπου ο σχεδιασμός των επιπέδων κατορθώνει, όχι άδικα, να κλέψει την παράσταση. Είναι, το λιγότερο, εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία ανάπτυξης κατόρθωσε να συνδυάσει απλά υλικά για να μας προσφέρει αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό, που θα το ζήλευαν ακόμα και μεγάλες παραγωγές. Τέλος, πέρα από τις εκδόσεις για οικιακά συστήματα, υπάρχει και η αντίστοιχη για το PS Vita και καθώς το παιχνίδι ταιριάζει γάντι σε φορητές συσκευές, όσοι διαθέτετε την εν λόγω κονσόλα της Sony θα κάνετε πολύ καλά εάν επιλέξετε την αντίστοιχη έκδοση.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ο σχεδιασμός των επιπέδων
  • Ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος
  • Το σενάριο και η εξέλιξή του
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα voice-overs δεν συμβάλουν στη δημιουργία σωστής ατμόσφαιρας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*