Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Lemmings Touch

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    d3t Ltd

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το 1991, η εποχή των 16-bit Η/Υ βρισκόταν στο απόγειό της. Τα νέα παιχνίδια για Amiga και Atari SΤ ανταγωνίζονταν το ένα το άλλο για το πιο θα μείνει πιο ψηλά στα charts όλων των εποχών. Κάπου εκεί κάνει την εμφάνισή της μια νέα ιδέα, η οποία δεν ήρθε απλά για να γίνει μόδα και να ξεχαστεί γρήγορα, αλλά χάραξε την μετέπειτα πορεία δεκάδων χιλιάδων gamers παγκοσμίως. Η ιδέα αυτή άκουγε στο όνομα Lemmings, κάτι ανθρωπόμορφα πλασματάκια, με μπλε στολές και πράσινα μαλλιά, τα οποία όπως και τα πραγματικά Lemmings (μικροσκοπικά ζωάκια) έχουν την τάση να ελκύονται άθελά τους από παγίδες που τα οδηγούν στο θάνατο.

Lemmings Touch Image 01

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά, έπειτα και από το κλείσιμο της θρυλικής Psygnosis, η οποία είχε κυκλοφορήσει το πρώτο παιχνίδι του franchise, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το Lemmings Τouch, τη νεότερη και πλέον σύγχρονη έκδοση του παιχνιδιού, η οποία κυκλοφορεί αποκλειστικά για το PS Vita και φιλοδοξεί να μας βυθίσει στα puzzle που προσφέρει μέσα από τα 100 θεματικά επίπεδα που περιέχει. Καταρχάς από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει κάποιος ότι το παιχνίδι εκμεταλλεύεται τα touch controls του συστήματος. Αυτό από τη μία, δίνει μια νέα αίσθηση στο gameplay μιας και ξεφεύγουμε από το παραδοσιακό point and click, από την άλλη υπόσχεται να κάνει το input πιο άμεσο. Απλά επιλέγετε το Lemming που επιθυμείτε και στη συνέχεια το skill που θέλετε να του δώσετε. Επίσης μπορείτε να κάνετε zoom in/zoom out σέρνοντας τα δάχτυλά σας στην οθόνη του PS Vita, ενώ μπορείτε να μετακινηθείτε δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω. Βεβαίως πέρα από τα touch controls χρησιμοποιούνται και μερικά από τα πλήκτρα του PSVita, ειδικά όταν θέλετε να δείτε τη δράση σε fast forward, να εξολοθρεύσετε τα Lemmings σας μιας και δε βρίσκετε τη λύση στο πρόβλημα της επιβίωσής τους ή να κάνετε ένα διάλειμμα για να σκεφτείτε καλύτερα το πώς θα μπορέσετε να περάσετε την πίστα.

Lemmings Touch Image 02
Κλασικά, αν το δεξί Lemming πέσει στη λάβα, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε το επίπεδο από την αρχή...
Κλασικά, αν το δεξί Lemming πέσει στη λάβα, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε το επίπεδο από την αρχή...


Σχετικά με τα διαθέσιμα skills ή ρόλους τα οποία μπορείτε να προσδώσετε στα Lemmings, όπως πάντα υπάρχουν οι climbers, οι οποίοι μπορούν και σκαρφαλώνουν κάθετες επιφάνειες, όμως πέφτουν εάν σε αυτές υπάρχει κάποιο εμπόδιο, οι floaters που με τη χρήση ομπρέλας ως αλεξίπτωτο έχουν τη δυνατότητα να πέφτουν από μεγάλα ύψη δίχως να κινδυνεύει η σωματική τους ασφάλεια, οι bombers, οι οποίοι εντός ολίγων δευτερολέπτων ανατινάσσονται διαλύοντας οτιδήποτε βρίσκεται κοντά τους, ακόμα και άλλα Lemmings, οι blockers,
Lemmings Touch Image 06
Το παιχνίδι διατηρεί τη βασική ιδέα του franchise, αλλά εμπλέκει και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PS Vita
οι οποίοι σταματούν την κυκλοφορία προς μία κατεύθυνση, ενώ όσοι σύντροφοί τους πέφτουν πάνω τους αναγκάζονται να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία, οι builders που κατασκευάζουν σκάλες οι οποίες αποτελούνται από δώδεκα τούβλα, ενώ λίγο πριν την τοποθέτηση των τελευταίων ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος προκειμένου να προετοιμαστείτε σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά το builder skill, οι bashers που σκάβουν οριζόντια, miners που σκάβουν διαγωνίως προς τα κάτω και τέλος οι diggers που σκάβουν κατακόρυφα και πάλι προς τα κάτω. Σε κάθε πίστα είναι διαθέσιμος ένας συγκεκριμένος αριθμός από skills και ασφαλώς όχι όλα. Πάντως όλα είναι μελετημένα και με τα όσα έχετε διαθέσιμα μπορείτε, χρησιμοποιώντας ασφαλώς και το μυαλό σας, να ολοκληρώσετε κάθε πίστα.

Lemmings Touch Image 03

Πέρα από τον χειρισμό, ο οποίος είναι κάτι καινούριο, νέα στοιχεία στο παιχνίδι είναι διάφορες πλατφόρμες τις οποίες μπορείτε να μετακινήσετε σέρνοντάς τις, διακόπτες, κανόνια και τραμπολίνα. Όμως η σωστή χρήση όμως αυτών απαιτούν συγχρονισμό και ακρίβεια κινήσεων ειδάλλως τα Lemmings σας θα οδηγηθούν με συνοπτικές διαδικασίες προς το θάνατό τους. Ένας ακόμα νεωτερισμός είναι τα λεγόμενα Mischievous Lemmings. Αυτά έχουν δόλιους σκοπούς, θα τα συναντήσετε διασκορπισμένα στις πίστες του παιχνιδιού και δεν θα πρέπει να τα αφήσετε να φτάσουν στην έξοδο μιας και θα τη σαμποτάρουν εγκλωβίζοντας όλα τα υπόλοιπα σε έναν κόσμο δίχως δρόμο διαφυγής αναγκάζοντάς τα να αυτοκτονήσουν.
Το σύστημα βαθμολογίας ακολουθεί τα πρότυπα άλλων μοντέρνων τίτλων και είναι αυτό με τα τρία αστέρια. Όσο γρηγορότερα ολοκληρώνετε μία πίστα και όσο περισσότερα Lemmings καταφέρετε να οδηγήσετε στην έξοδο, τόσο μεγαλύτερη είναι η βαθμολογία σας. Αυτό είναι έναν στοιχείο που σίγουρα ανεβάζει το επίπεδο πρόκλησης και σας παρακινεί να παίξετε μια πίστα ξανά και ξανά ανακαλύπτοντας όλα τα «μυστικά» που θα σας οδηγήσουν στην ταχύτερη ολοκλήρωσή της, όμως το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού είναι τέτοιο που ακόμα και έπειτα από πολλές προσπάθειες, από τις πρώτες κιόλας πίστες ίσως να εγκαταλείψετε την ιδέα της κατάκτησης των τριών αστεριών. Πέρα από τα αστέρια υπάρχουν και τα challenges, για τα οποία ενημερώνεστε στην αρχή κάθε πίστας, μέσω των οποίων κερδίζετε νομίσματα τα οποία μπορείτε να ξοδέψετε στο κατάστημα προκειμένου να κάνετε customize την εμφάνιση των Lemmings.

Lemmings Touch Image 04

Τα challenges είναι κάθε φορά τρία και είναι στην κρίση σας το εάν θα τα «κυνηγήσετε» ή όχι. Τα trophies δίνουν και αυτά το παρόν προσθέτοντας το δικό τους χρώμα στο παιχνίδι ειδικά για όσους γοητεύονται από την κατάκτησή τους. Υπάρχουν συνολικά 27 τρόπαια, άλλα εύκολα να τα αποκτήσετε και άλλα ιδιαίτερα δύσκολα και σπάνια για τα περισσότερα εκ των οποίων θα πρέπει να ολοκληρώσετε πίστες κατακτώντας τρία αστέρια. Το Lemmings Touch είναι ένα παιχνίδι το οποίο αν και «κουβαλάει» ένα μεγάλο όνομα, δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στην ιστορία του franchise. Ναι μεν περιέχει αρκετά νέα στοιχεία όπως τα touch controls, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του PS Vita, όμως σε αρκετές περιπτώσεις ο χειρισμός αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του gameplay.
Η λειτουργία του zoom θα σας δώσει την απαραίτητη βοήθεια στο να δείτε το επίπεδο από απόσταση και στη συνέχεια να καταστρώσετε το σχέδιο ολοκλήρωσής του.
Το zoom in/out θα έπρεπε να είναι πιο άμεσο, διευκολύνοντας την επιλογή του κατάλληλου Lemming και μαζί με την πολλές φορές κακή απόκριση στις εντολές μέσω του touch screen θα αναγκαστείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία άμεσης καταστροφής των Lemmings προκειμένου να προσπαθήσετε εκ νέου μια πίστα. Τα γραφικά μπορεί να είναι eye candy, η μουσική και τα εφέ μπορεί να χαϊδεύουν ευχάριστα τα αυτιά των gamers, όμως το βασικό στοιχείο που είναι το gameplay χάνει αρκετά λόγω της κακής σχεδίασης της μεθόδου χειρισμού. Επίσης παρόλο που υπάρχει ένας δείκτης μέσω του οποίου μπορείτε να προσαρμόσετε το ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται στην οθόνη σας τα Lemmings, σε πολλές περιπτώσεις θα πελαγώσετε μιας και προτού προλάβετε να σκεφτείτε το τι πρέπει να κάνετε η οθόνη σας θα έχει γεμίσει από τα συμπαθητικά πλασματάκια και η επιλογή του κατάλληλου θα είναι υπόθεση αδύνατη. Ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα παύσης, όμως όπως γίνεται σε άλλα παιχνίδια την ώρα εκείνη δεν μπορείτε να επιλέξετε το επιθυμητό Lemming και το κατάλληλο skill. Δεν είναι κάτι το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα 100%, όμως σίγουρα θα διευκόλυνε κάπως την κατάσταση.

Lemmings Touch Image 05
Οι επιλογές εντολών για τα Lemmings παραμένουν αρκετές
Οι επιλογές εντολών για τα Lemmings παραμένουν αρκετές


Η δυσκολία του παιχνιδιού είναι επίσης κάτι αρνητικό. Ακόμα και έμπειροι χρήστες θα δυσκολευτούν πολύ, ειδικά στα τελευταία επίπεδα, ενώ αρκετοί θα τα παρατήσουν πριν ακόμα φτάσουν στη μέση. Ναι μεν υπάρχει το tutorial, όμως εκεί επεξηγούνται τα απολύτως απαραίτητα, δίχως να δίνεται έμφαση σε λεπτομερή εξήγηση των μηχανισμών, γεγονός που θα ήταν χρήσιμο σε όσους ασχολούνται για πρώτη φορά με το franchise. Ακόμα, αν και δεν είναι σωστό να γίνονται διαχωρισμοί και να τοποθετούνται οι gamers σε κατηγορίες, προκειμένου αυτό να γίνει κατανοητό θα θέλαμε να πούμε ότι από τη μία οπτικά το παιχνίδι φαίνεται ότι προορίζεται για το λεγόμενο casual κοινό, από την άλλη ο βαθμός δυσκολίας είναι αποτρεπτικός και δεν ελκύει τους μη hardcore fans της σειράς να ασχοληθούν μαζί του.



Κλείνοντας, το Lemmings Touch είναι ένα παιχνίδι που θα σας προσφέρει αρκετές ώρες διασκέδασης όμως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για σκληρές δοκιμασίες του μυαλού και των αντανακλαστικών σας. Εάν έχετε ασχοληθεί συστηματικά με τα υπόλοιπα παιχνίδια του franchise είναι πολύ πιθανό να σας αρέσει. Εάν όμως προτιμάτε κάτι πιο «ελαφρύ», καλύτερα να επιλέξετε κάτι διαφορετικό.


 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • GamingFun
    • Καλό είναι το γεγονός που έχει αυξημένη πρόκληση. Δεν μπορούν όλοι να παίξουν αυτό το παιχνίδι, μονό όσοι μπορούν.

    • vonzuchter
    • αν εχει κατι απο την αισθηση και τη μουσικη και την ατμοσφαιρα του lemmings 2 της αμιγκα θα εχει φαση...

*