Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Life Is Strange Episode 1: Chrysalis

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Dontnod Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Life is Strange
    • 16+ pegi 16+
      • 10 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (2)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://lifeisstrange.com/index.php FOLLOWERS 6 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Η επεξήγηση και κατανόηση του χρόνου ως έννοια, μέτρηση ή και διάσταση ακόμα, είναι κάτι το οποίο έχει πρωταγωνιστήσει τόσο σε επιστημονικές, αστρονομικές αναλύσεις και αναζητήσεις όσο και στη σφαίρα της φαντασίας σεναριογράφων και….ονειροπόλων. Ειδικά στους τελευταίους μπορούμε να εντοπίσουμε παιδικές αναμνήσεις και φαντασιώσεις, φιλικές ή ακόμη και δικές μας, όπου η δημιουργία του ηρωϊκού alter ego μας δεν μπορούσε να ξεκινήσει αν δεν είχε ήδη επιλεγεί η κρυφή δύναμή του. Κάτι τέτοιο φαίνεται να πραγματεύεται μέσα από μία σειρά ξεχωριστά διανεμημένων επεισοδίων το Life is Strange της Dontnod Entertainment, της εταιρείας που δημιούργησε το ιδιαίτερο Remember Me, με τη διαφορά ότι δεν παρουσιάζεται κάποιος υπερήρωας αλλά μία απλή, καθημερινή και συνεσταλμένη ύπαρξη που ταλανίζεται από εφηβικά υπαρξιακά προβλήματα, αβεβαιότητα για το μέλλον και νοσταλγία για το παρελθόν.

Life Is Strange Episode 1: Chrysalis Image 01
Η Max νοσταλγεί, βυθισμένη σε σκέψεις και αναμνήσεις
Η Max νοσταλγεί, βυθισμένη σε σκέψεις και αναμνήσεις

Αυτή λοιπόν είναι η Max Caulfield, η οποία εντελώς τυχαία ανακαλύπτει ότι έχει τη δύναμη να γυρίζει το χρόνο πίσω, να προλαμβάνει γεγονότα από το να συμβούν, να διαφοροποιεί καταστάσεις ή ακόμα και συζητήσεις. Ωστόσο, η δύναμη αυτή περιορίζεται σε μία χρονική στιγμή και δεν δύναται να επαναληφθεί μετά την επιλογή της οριστικής της έκβασης. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν δίνεται στον παίκτη η δυνατότητα να δοκιμάσει και να επιλέξει κάθε πιθανή έκβαση σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό αλλά αφού οριστικοποιήσει την επιλογή του και συνεχίσει, αυτή είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Κάθε επιλογή έχει και τις αντίστοιχες συνέπειες στη διαμόρφωση κι εξέλιξη της ιστορίας και τίποτε δεν μπορεί να είναι προβλέψιμο αφού μία φαινομενικά καλή απάντηση ή αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστη κατάληξη ή και το αντίθετο. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε κάποια σημεία η εγκράτεια, το ήθος και η ελεύθερη βούληση της Max δεν επιτρέπουν στον παίκτη να επιλέξει πάντα αυτό που θα ήθελε, όπως για παράδειγμα τη στιγμή που η Max θα μπορούσε να δει ένα φάκελο με το όνομά της σε USB stick και επιλέγει να μην το κάνει.

Life Is Strange Episode 1: Chrysalis Image 02

Το πρώτο επεισόδιο του Life is Strange γνωστοποιεί τους μηχανισμούς του gameplay, παρουσιάζοντας ένα interactive adventure που σε αρκετούς θα θυμίσει ενδιαφέρουσα αλχημεία των Heavy Rain, Gone Home και Walking Dead, χωρίς καθόλου δράση ή πρόκληση, με κυρίαρχη συντροφιά τις σκέψεις και τις συζητήσεις της Max, τη συνεχή αναζήτηση κι εξερεύνηση και φυσικά τις επιλογές που θα παρουσιαστούν για την εξέλιξη της ιστορίας, η διαμόρφωση της οποίας είναι ευμετάβλητη όπως άλλωστε και ο χρόνος στα «χέρια» της πρωταγωνίστριας. To περιβάλλον όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα είναι το τοπικό πανεπιστήμιο στο οποίο η Max σπουδάζει φωτογραφία, την αγαπημένη της ενασχόληση. Mέσα από το προσωπικό της λεύκωμα μπορεί κανείς να μάθει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για το χαρακτήρα και τις απόψεις της, τον οικογενειακό και φιλικό της περίγυρο καθώς και να ξεφυλλίσει το album με τις φωτογραφίες που της δίνεται η δυνατότητα να τραβήξει κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Life Is Strange Episode 1: Chrysalis Image 03
Το σενάριο θυμίζει εφηβικό μυθιστόρημα με όλα τα καλά και τα κακά του
Το σενάριο θυμίζει εφηβικό μυθιστόρημα με όλα τα καλά και τα κακά του

Η διάρκεια του Episode 1: Chrysalis είναι υπερβολικά μικρή. Αρκεί μια μέρα για να ολοκληρωθεί αλλά με την τιμή του να είναι μόλις 5 ευρώ δεν μπορεί να παραπονεθεί εύκολα κάποιος. Αντιθέτως μάλιστα, όταν από τη μέση κι έπειτα το δέσιμο με κάποιους χαρακτήρες, η έγνοια και οι τύψεις που θα γεννηθούν καθώς και η εντύπωση που προκαλεί η υποψία μιας υπόσχεσης που δημιουργείται σχετικά με το σενάριο, ότι μάλλον θα ακολουθήσει κάτι έντονο και δυνατό στα επόμενα επεισόδια, κάνουν το πρελούδιο αυτό ιδιαίτερα δελεαστικό για αγορά. Το ενδιαφέρον και η ανυπομονησία ήδη χτυπούν κόκκινο, κάτι το οποίο ενισχύεται από την άτακτη, χρονικά, διανομή των υπόλοιπων τεσσάρων επεισοδίων. Το μόνο κακό που εντοπίζεται παραπάνω είναι ότι υπάρχουν υπερβολικά σημεία ενδιαφέροντος που «ζητούν» το point & click για εξερεύνηση, τα οποία είναι ασήμαντα ή περιττά και προδίδουν το σκοπό της ύπαρξή τους αφού λειτουργούν ως πλασματική επιμήκυνση της διάρκειας του επεισοδίου. Ο οπτικός τομέας δεν εντυπωσιάζει. Ούτε θα επιβαλλόταν εξάλλου για τα δεδομένα του τίτλου, ούτε και θα χρειαζόταν να εντυπωσιάσει. Εντούτοις παραδίδει πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα το οποίο παίρνει «ζωή» από τον εξαιρετικό ακουστικό τομέα, που διαμορφώνεται τόσο με την επιλογή του soundtrack όσο και από τους φυσικούς διαλόγους των χαρακτήρων.



Εν κατακλείδι, το Life is Strange φαίνεται να έχει ήδη προσελκύσει το κοινό του αφού από τη μία η δύναμη της χειραγώγησης του χρόνου είναι κάτι δελεαστικό απλά και μόνο ως δοκιμή και, από την άλλη, τα θέματα που πραγματεύεται το σενάριο (εφηβική ζωή και όνειρα, απαισιοδοξία για το μέλλον, καλοί φίλοι, δυσάρεστες οικογενειακές εμπειρίες, bullying) λειτουργούν ως μικρά καθρεφτάκια κάθε ψυχικού κόσμου όπου, πιθανόν, κάποιοι να αντικρίσουν το είδωλό τους.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ατμοσφαιρικό και ιδιαίτερο
  • Εξαιρετικό soundtrack
  • Υποσχόμενο σενάριο
  • Απρόβλεπτη εξέλιξη
  • Η επιλογή των πρωταγωνιστών καθώς και των δευτερευόντων χαρακτήρων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Υπερβολικά μικρή διάρκεια και φανερή η προσπάθεια επιμήκυνσής της
  • Σε κάποια σημεία το ήθος και η εγκράτεια της Max δεν επιτρέπουν στον παίκτη να επιλέξει αυτό που πραγματικά θα ήθελε
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • RiderSoMysterious
    • Αναπτύσσεται κανονικά ναι, απλά έχει πάει λίγο πίσω η ημερομηνία κυκλοφορίας του 2ου επεισοδίου. Αυτό ανακοίνωσαν στις 27 Φεβρουαρίου https://twitter.com/LifeIsStrange/status/571313925372977152 και από ό,τι βλέπω η απάντηση που δίνουν σε όποιον ρωτάει μέχρι και σήμερα είναι end of March.

*