Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

LittleBigPlanet 3 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sumo Digital

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • LittleBigPlanet 3
    • 7+ pegi 7+
      • 6.6 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (16)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://littlebigplanet.playstation.com/ FOLLOWERS 1 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Το LittleBigPlanet από το ντεμπούτο του κατάφερε να συγκεντρώσει τα εγκωμιαστικά σχόλια κοινού και κριτικών, με τον γενικότερο σχεδιασμό της Media Molecule να χαρίζει στον τίτλο πληθώρα βραβείων. Η συνέχεια το καθιέρωσε ως franchise και του χάρισε τον απόλυτα ξεχωριστό του χαρακτήρα, απελευθερώνοντας το gameplay -αλλά και τα εργαλεία δημιουργίας που προσφέρθηκαν στους παίκτες- από τα στενά πλαίσια του 2D platforming. Μια γενιά συστημάτων αργότερα, τη σκυτάλη αναλαμβάνει η Sumo Digital για την δημιουργία του επόμενου τίτλου της σειράς LittleBigPlanet, με την πλατφόρμα της Sony να είναι κάτι παραπάνω από έτοιμη για να υποδεχθεί τις περιπέτειες του Sackboy στην βιβλιοθήκη της. Είναι όμως το LittleBigPlanet 3 μια συνέχεια αντάξια της «κληρονομιάς» των προκάτοχών του;



Το video που συνόδευσε την αποκάλυψη του τίτλου στην E3 2014 σίγουρα έδωσε περισσότερες από αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον της σειράς, με την ιδέα της χρήσης διαφορετικών playable χαρακτήρων ταυτόχρονα να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και να χαρίζει μια νέα πνοή στο gameplay. Το κατά πόσο βέβαια αυτό συμβαίνει -και σε ποια έκταση- είναι μια άλλη υπόθεση. Στο LBP3 ο Sackboy ταξιδεύει στην χώρα του Bunkum, η οποία κάποτε σώθηκε με την βοήθεια τριών ηρώων, από τους 3 τιτάνες που έκλεψαν όλη την φαντασία και την δημιουργικότητα της χώρας. Ο αφελής Newton, ένας αδέξιος… ηλεκτρικός λαμπτήρας που ενσαρκώνεται από τον Hugh Laurie, απελευθερώνει κατά λάθος τους τιτάνες, έτσι οι παίκτες ξεκινάνε ένα ταξίδι στο Bunkum, με σκοπό να βρουν τους τρεις ήρωες και να ανατρέψουν το χάος που δημιουργήθηκε.
Το co-op δίνει φυσικά το παρόν και εκτοξεύει την διασκέδαση σε ένα άλλο επίπεδο, ενώ είναι πραγματικά κρίμα που η δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης και των τεσσάρων χαρακτήρων περιορίζεται σε μόλις ελάχιστα side-missions.
Όπως πολύ σωστά μπορεί να μαντέψει κανείς, οι τρεις ήρωες είναι πράγματι οι νέοι χαρακτήρες που κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στη σειρά. Ο Oddsock, ο Toggle και ο Swoop. Ο καθένας από αυτούς διαθέτει μοναδικές ικανότητες και κινήσεις, χαρίζοντας μια ξεχωριστή… πινελιά στο gameplay. Πιο συγκεκριμένα, ο Oddsock θυμίζει σκύλο και μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα στον χώρο και να τρέξει κάθετα σε τοίχους, ο Toggle εναλλάσσει την μορφή του και μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε το βάρος, είτε τις μικρές του διαστάσεις για να εκμεταλλευτεί τα physics και να φτάσει σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ τέλος ο Swoop ίπταται και αιωρείται.


Ο καθένας από τους ήρωες διαθέτει μοναδικές ικανότητες και κινήσεις, χαρίζοντας μια ξεχωριστή… πινελιά στο gameplay.

Όλα μέχρι στιγμής ακούγονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα (και θεωρητικά είναι), μόνο που οι παίκτες χρειάζονται να φτάσουν μέχρι το τέλος του story mode -το οποίο μάλιστα μετά βίας ξεπερνάει τις 5 ώρες- ούτως ώστε να ξεκλειδώσουν και τους τρεις ήρωες. Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία του LBP3 χωρίζεται σε hubs, στα οποία ο Sackboy θα πρέπει να συλλέξει τους βώλους που χρειάζεται για να ελευθερώσει τον καθένα από τους τρεις ήρωες. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά ο καθένας από τους νέους χαρακτήρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κεντρική ιστορία μόλις δύο φορές (μία στο boss fight του αντίστοιχου hub και μία φορά στο τελικό boss fight, όπου και οι χαρακτήρες εναλλάσσονται). Ασφαλώς, μετά το πέρας του αντίστοιχου boss fight, το κάθε hub είναι διαθέσιμο προς εξερεύνηση (χρησιμοποιώντας είτε τον Sackboy, είτε τον ήρωα της περιοχής), με την πληθώρα των side-missions και activities να δίνουν μια μικρή γεύση από τις πραγματικά άπειρες δυνατότητες που προσφέρει το LittleBigPlanet 3 για την δημιουργία των επιπέδων. Το co-op δίνει φυσικά το παρόν και εκτοξεύει την διασκέδαση σε ένα άλλο επίπεδο, ενώ είναι πραγματικά κρίμα που η δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης και των τεσσάρων χαρακτήρων περιορίζεται σε μόλις ελάχιστα side-missions.



Από την άλλη βέβαια, κάτι τέτοιο λύνεται πολύ εύκολα από την ενασχόληση και τις δημιουργίες της κοινότητας του LittleBigPlanet - και μάλλον εκεί είναι που ποντάρει η Sumo Digital. Σαν απόφαση αυτή κρίνεται μάλλον ασφαλής, αφού τα εργαλεία στην διάθεση των παικτών για την δημιουργία των δικών τους επιπέδων είναι περισσότερα από ποτέ. Με τα 16 layers που προσφέρονται, οι δημιουργίες της κοινότητας του LBP δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, ορισμένες φορές ξεπερνώντας ακόμα και την ομάδα ανάπτυξης. Ανάμεσα στα νέα εργαλεία συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα δημιουργίας custom gadgets για το Sackpocket πέραν αυτών που χρησιμοποιούνται στο campaign, μια κίνηση που προσφέρει επιπλέον βάθος σε μια νέα προσθήκη. Φυσικά, με τα συνολικά 250 διαθέσιμα εργαλεία οι παίκτες είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν και να μοιραστούν τις δημιουργίες τους, ενώ όλες οι δημιουργίες και τα outfits από τους προηγούμενους τίτλους μπορούν να εισαχθούν και στο τρίτο μέρος της σειράς. Για τους νεοεισερχόμενους η όλη διαδικασία της δημιουργίας μπορεί να φαντάζει ως κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο ή δύσκολο, ένα θέμα του οποίου η Sumo Digital φρόντισε να επιληφθεί με τα Popit Puzzles. Αυτά αναλαμβάνουν να εξοικειώσουν τους παίκτες με τους μηχανισμούς και να απαλύνουν λίγο από το «άγχος» που συνοδεύει πολλές φορές τους επίδοξους δημιουργούς. Μπορεί να μην το επιτυγχάνει στον απόλυτο βαθμό, καταφέρνει ωστόσο να απομυθοποιήσει την όλη διαδικασία, έστω μέχρι ενός σημείου.



Το LBP3 δεν προκαλεί αίσθηση από τεχνικής πλευράς (το αντίθετο μάλιστα), ενώ τα loading screens κρίνονται ως αδικαιολόγητα χρονοβόρα. Από την άλλη, βέβαια, η αισθητική και η καλλιτεχνική του διεύθυνση αποζημιώνει με το παραπάνω, με υπέροχα σχεδιασμένα επίπεδα που ταξιδεύουν τους παίκτες σε μέρη που φλερτάρουν ανάμεσα στο σουρεαλισμό και την απόλυτα αφηρημένη έκφραση. Στον ηχητικό τομέα την παράσταση κλέβει η ερμηνεία του Hugh Laurie, αλλά και οι όμορφες συνθέσεις που ντύνουν την δράση και συνοδεύουν ιδανικά το ταξίδι στον κόσμο του Bunkum με τις τόσο διαφορετικές θεματικά και ενδιαφέρουσες περιοχές. Είναι όμως το LBP3 το γενναίο άλμα της σειράς στην νέα γενιά συστημάτων; Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη. Δεδομένου του χαρακτήρα της σειράς, είναι λογικό κάποιος να περίμενε το κάτι παραπάνω. Τα σημάδια ενός τίτλου που επιχειρεί το κάτι διαφορετικό είναι φανερά, ωστόσο επίσης φανερές είναι και οι προθέσεις τις ομάδας ανάπτυξης να κινηθούν εκ του ασφαλούς.



Η Sumo Digital φαίνεται πως βασίστηκε λίγο περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε στο community για να γεμίσει τον τίτλο με περιεχόμενο, με το story να αποδεικνύεται μικρό και μάλλον… λίγο. Όπως φαίνεται, το LittleBigPlanet 3 μάλλον λειτουργεί ως μια γέφυρα για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον στη σειρά. Οι fans σε καμία περίπτωση δεν θα απογοητευτούν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό είναι το LBP που οι φίλοι της σειράς περίμεναν.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εργαλεία δημιουργίας
  • Αισθητική
  • Πλήθος custom περιεχομένου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρή διάρκεια story mode
  • Περιορισμένη χρήση νέων χαρακτήρων
  • Τεχνικός τομέας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • dawnstar
    • Μιας και που το εχω τερματισει μπορω να πω οτι το review τα λεει ολα και συμφωνο με τον dim (και ας τον δερνουν στο injustice) απογοητευτικα κυριως απο την διαρκεια του.

    • BoBKiD
    • @Commanter
      Από το πληκτρολόγιό σου και στου θεού το αυτί.. εεε, μάτι!
      Όλα τα LBP έχουν δωθεί στο PS+ εκτός από την έκδοση PSVita.

    • babis_1984
    • Γενικά το παιχνίδι πέρασε και δεν ακούμπησε!

      Βέβαια είναι εργολαβία,δεν είναι απ την Media Molecule.Έχει κι αυτό την σημασία του!

      Εγώ προσωπικά περιμένω το Τearaway στο ps4 που φαίνεται εξαιρετικό και επιτέλους το νέο ΙP της Μedia Molecule.

    • Deathracer2009
    • Μετα το LBP2 η MM σταματησε να ασχολειται με το Franchise. Eγω εαν ημουν στην θεση της Sony θα εβγαζα το LBP2 στο τελος της γενιας του PS3. Ετσι το LBP3 θα εβγαινε στο PS4 καποια στιγμη αργοτερα.


      ΥΓ. Και εγω περιμενω το Tearaway με μεγαλη ανυπομονησια.

*