Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Luftrausers

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Devolver Digital

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Vlambeer

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Luftrausers
    • 12+ pegi 12+
      • 5.8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (20)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://luftrausers.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Το PlayStation Vita, όπως είναι γνωστό, έχει μια αρκετά μεγάλη βιβλιοθήκη indie τίτλων, η οποία συνεχώς μεγαλώνει, καθιστώντας το μηχάνημα μια αρκετά καλή πρόταση για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει κάποιο ξεχωριστό παιχνίδι, που πολλές φορές είναι τα indie videogames. Το Luftrausers που θα παρουσιαστεί στο παρόν άρθρο είναι ένα από τα τελευταία indie παιχνίδια που κυκλοφόρησε πρόσφατα για το  φορητό μηχάνημα της Sony. Πρόκειται για ένα 2D side scrolling shooter arcade λογικής, μινιμαλιστικής και ιδιαίτερης αισθητικής και με πολύ εθιστικό gameplay, που δημιουργήθηκε μάλιστα από δύο μόλις άτομα έπειτα από μία περίοδο ανάπτυξης που κράτησε δύο χρόνια περίπου.

Luftrausers Image 01

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος μόλις φορτώσει το παιχνίδι είναι η αισθητική του. Το Luftrausers δεν αποτελεί ακριβή παραγωγή και αυτό γίνεται αντιληπτό αμέσως. Τα γραφικά δεν αποτελούνται από χιλιάδες χρώματα και εκατομμύρια πολύγωνα, αλλά επικρατεί μία τύπου σέπια αισθητική με λίγα χρώματα και οι αποχρώσεις του κίτρινου και του μαύρου επικρατούν. Ο τεχνικός τομέα του τίτλου είναι πολύ απλός, αλλά  προσδίδει μία ιδιαίτερη γοητεία στο παιχνίδι.  Ο δε ήχος κάνει και αυτός πολύ καλή δουλειά καθώς μεταφέρει εξαιρετικά την έντονη δράση και την ένταση των μαχών, αν και θα ήταν καλό να υπήρχαν περισσότερα μουσικά κομμάτια. Το σενάριο είναι ανύπαρκτο και αντί αυτού το Luftrausers προσφέρει απλό και εθιστικό gameplay. Στην οθόνη των τίτλων μόλις πατήσουμε το «επάνω» το σκάφος μας απογειώνεται και η δράση ξεκινάει αμέσως. Το gameplay  είναι καθαρά arcade-based και βασίζεται στην εθιστική διαδικασία της επίτευξης καλύτερου score. Πριν από την αρχή κάθε παιχνιδιού δίνονται κάποιοι στόχοι που πρέπει να επιτύχουμε, όπως πχ η κατάρριψη ενός συγκεκριμένου αριθμού εχθρών ή το να μην πάθουμε ζημιά για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αυτούς μπορούμε να τους αγνοήσουμε και να επικεντρωθούμε καθαρά στο να πυροβολούμε ό,τι κινείται. Μόλις απογειωθεί το σκάφος μας αρχίζουν να μας επιτίθενται αεροπλάνα, πλοία και άλλες εχθρικές μονάδες οι οποίες όσο περνάει ο χρόνος αυξάνονται, με αποτέλεσμα μετά από κάποια ώρα να  επικρατεί τέτοια φρενίτιδα στην οθόνη που η δράση θυμίζει bullet hell τίτλο. Σμήνη αεροπλάνων μας κυνηγούν και μας πυροβολούν από παντού, ενώ μετά από κάποιο σημείο θα κάνουν την εμφάνισή τους ολόκληρες φρεγάτες και υποβρύχια!

Luftrausers Image 02

Η φρενήρης δράση που επικρατεί κάνει σίγουρα το παιχνίδι πολύ συναρπαστικό, αλλά ενίοτε παρατηρείται πτώση του frame rate. Κλειδί για καλύτερο score είναι ένα σύστημα combo που υπάρχει, το οποίο λειτουργεί μέσω ενός πολλαπλασιαστή που αυξάνεται με τις διαδοχικές καταρρίψεις εχθρικών σκαφών. Το παιχνίδι υιοθετεί regenerating health σύστημα και το σκάφος μας επισκευάζεται όταν δεν πυροβολούμε καθόλου. Όταν καταστραφεί το αεροπλάνο μας το παιχνίδι λήγει, κρατώντας βάση δεδομένων από το σκορ μας και τους στόχους που επιτύχαμε. Η έναρξη νέου παιχνιδιού σημαίνει ξεκίνημα από την αρχή καθώς δεν αποθηκεύεται το τρέχον σημείο. Με την επίτευξη των στόχων που μας δίνει το παιχνίδι σταδιακά ξεκλειδώνονται parts μέσω των οποίων παραμετροποιούμε το σκάφος μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τα όπλα, την θωράκιση και την ουρά του αεροπλάνου, γεγονός που μας δίνει διάφορες ιδιότητες που αλλάζουν τo gameplay και μας επιτρέπουν να ακολουθήσουμε άλλη προσέγγιση στην προσπάθειά μας για καλύτερο score. Οι ιδιότητες αυτές μπορεί να είναι κάτι συνηθισμένο, όπως αυξημένη θωράκιση και δύναμη πυρός, έως κάτι που αλλάζει εντελώς το gameplay, όπως ανοσία στη ζημιά όταν συγκρουόμαστε με άλλα σκάφη, κάτι το οποίο ενθαρρύνει μία melee προσέγγιση. Υπάρχει μεγάλος αριθμός από parts τα οποία ξεκλειδώνονται σταδιακά καθώς παίζουμε, κάτι το οποίο αυξάνει το replay value του παιχνιδιού.

Luftrausers Image 03

Αρωγός μας επίσης αποτελεί και ο πολύ καλός και ακριβής χειρισμός. Το πλήκτρο Χ ενεργοποιεί τα όπλα και το γυροσκόπιο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο του σκάφους. Κρατώντας το επάνω στο γυροσκόπιο το αεροπλάνο μας πετάει και με τις υπόλοιπες κατευθύνσεις στρίβει, επιτρέποντας έτσι ελιγμούς απαραίτητους για την αντιμετώπιση των εχθρικών σκαφών. Όταν αφήσουμε το «επάνω», το σκάφος σταματάει να ίπταται και πέφτει σταδιακά.



Κλείνοντας, το Luftrausers είναι ένα πολύ καλό indie shoot-‘em-up videogame, με πολύ εθιστικό gameplay και ιδιαίτερη αισθητική και ανήκει στην κατηγορία των απλών στην εκμάθηση παιχνιδιών αλλά δύσκολων στο να τα μάθει κανείς καλά. Είναι μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη στην indie βιβλιοθήκη τίτλων του PlayStation Vita, αλλά η τιμή του (9 ευρώ) θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερη. Όπως και να έχει, αποτελεί έναν καλό τίτλο που σίγουρα θα διασκεδάσει τους οπαδούς του είδους και θα τους χαρίσει αρκετές ώρες ψυχαγωγίας.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*