Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Mario Kart 8 Deluxe Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Nintendo

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μες την ατυχία της, η Nintendo αποδεικνύεται τυχερή. Διότι έχει μερικούς τίτλους για το Wii U που τίμησαν λίγοι, για τα δεδομένα της αγοράς και της προϊστορίας της ίδιας της Nintendo δηλαδή, σε μια κονσόλα που εμπορικά δεν στάθηκε ποτέ πουθενά, παρά μόνο στη συνείδηση των αθεράπευτα ρομαντικών. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι η Nintendo έχει ένα λόγο παραπάνω να μεταφέρει αυτούς τους τίτλους στο Switch, ένα σύστημα που ήταν εξ αρχής αδύνατο να τα πάει χειρότερο από το Wii U και από νωρίς ξεκάθαρο ότι θα το ξεπεράσει με μια κάποια ευκολία. Το Mario Kart 8 Deluxe λοιπόν μπορεί να είναι κάτι σαν remaster, κάτι σαν έκδοση Game Of The Year ή ακόμη και το Mario Kart που θα μας κάνει για χρόνια παρέα στο Switch. Η αρχική έκδοση είχε ήδη ξεχωρίσει ως μία από τις καλύτερες εκδοχές του Mario Kart, αν όχι η καλύτερη, οπότε είναι εύκολο να δει κανείς θετικά το Mario Kart 8 Deluxe, ακόμη και αν είχε επενδύσει στον τίτλο στην προηγούμενη κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας. Και μη ξεχνάμε ότι σοβαρό ανταγωνισμό στην κατηγορία του έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Οπότε αυτόματα έχουμε στα χέρια μας και τον καλύτερο τίτλο kart racing που μπορούμε να βρούμε σήμερα.



Έτσι “έτοιμο” έρχεται το Mario Kart 8 Deluxe στο Switch λοιπόν. Περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα της πρώτης έκδοσης, μαζί με εκείνα που διατέθηκαν αργότερα ως DLC, άρα σας περιμένουν 48 επίπεδα στο σύνολο και θεματικά πρωταθλήματα που, όταν διατέθηκαν ξεχωριστά, έδωσαν καλύτερο χαρακτήρα στο σύνολο. Εννοείται ότι όλες οι κατηγορίες κυβικών (και τα 200) είναι διαθέσιμες, μαζί και η επιλογή για αγώνες σε mirrored tracks για να μη νιώθει κανείς ότι ξέρει τα πάντα σαν την παλάμη του χεριού του. Σε περιεχόμενο οι γενικές προσθήκες είναι λίγες. Βλέπουμε μερικά νέα οχήματα και σχετικά εξαρτήματα, 5 επιπλέον χαρακτήρες (Bowser Jr. King Boo, Dry Bones, Boy και Girl Inkling από Splatoon), νέα κοστούμια που διατίθεται με το “σωστό” amiibo ακόμη και χρυσή παραλλαγή του Metal Mario.
Το Mario Kart 8 Deluxe λοιπόν μπορεί να είναι κάτι σαν remaster, κάτι σαν έκδοση Game Of The Year ή ακόμη και το Mario Kart που θα μας κάνει για χρόνια παρέα στο Switch.
Οι πιθανότητες να συγκινηθεί κανείς από κάτι τέτοια είναι μικρές. Βέβαια, οι νέοι χαρακτήρες, ακριβώς επειδή δεν είναι απλές παραλλαγές υπαρχόντων, έχουν να επιδείξουν περισσότερη αγάπη και ποικιλία στο animation, τις εκφράσεις τους και τα ηχητικά εφέ. Σε αυτούς που έχουν το νου τους σε λεπτομέρειες τουλάχιστον. Αλλά για την Nintendo πρόκειται, που μπορεί να αφιερώσει ολόκληρο Nintendo Direct στην εξήγηση λεπτομερών μηχανισμών ενός παιχνιδιού. Απλά δεν μπορεί να κρατηθεί. Και δεν βγαίνει σε κακό. Το fire hopping αποτελεί παρελθόν, άρα ξεχάστε τα δεξιά-αριστερά μετά από mini turbo για να κερδίσετε το κάτι παραπάνω σε ταχύτητα. Ωστόσο η Nintendo προσθέτει ένα επίπεδο mini turbo ακόμη, η ενεργοποίηση του οποίου γίνεται με ακόμη περισσότερο drifting. Δηλαδή δεν αφαιρείται ακριβώς η παράτυπη (στο Wii U) επιπλέον επιτάχυνση, μετατρέπεται περισσότερο σε θέμα ικανότητας όμως, όχι απλής εκμετάλλευσης. Επιστρέφει η δυνατότητα χρήσης δύο αντικειμένων, όπως στο Double Dash, για αυτό και εμφανίζονται πλέον διπλά τουβλάκια σε ορισμένα σημεία για άμεση πλήρωση των δύο θέσεων. Σε αντίθεση με το Double Dash όμως, δεν επιτρέπει στο χρήστη να διαλέξει τη σειρά με την οποία θα αξιοποιήσει τα αντικείμενα που μάζεψε. Πάντως η νέα αυτή υπεροπλία σημαίνει ακόμη περισσότερο χαμό, κατά μέσο όρο, σε κάθε αγώνα, για να μην πούμε τι τραβάει όποιος έχει θράσος να κρατά την πρώτη θέση.


Σε περιεχόμενο οι γενικές προσθήκες είναι λίγες. Βλέπουμε μερικά νέα οχήματα και σχετικά εξαρτήματα, 5 επιπλέον χαρακτήρες (Bowser Jr. King Boo, Dry Bones, Boy και Girl Inkling από Splatoon), νέα κοστούμια που διατίθεται με το “σωστό” amiibo ακόμη και χρυσή παραλλαγή του Metal Mario.

Γεγονός που μας οδηγεί στην προσθήκη δυο ακόμη αντικειμένων. Με το Boo ο παίκτης μπορεί να περνά μέσα από αντιπάλους κ.λπ., την ώρα που ο αποδέκτης του φαντάσματος χάνει το αντικείμενο που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά. Το Feather, από την άλλη, εμφανίζεται μόνο στο Battle Mode και επιτρέπει να γίνει άλμα ψηλά στον αέρα, άρα βοηθά να αποφύγει κανείς άμεσους κινδύνους, να παρακάμψει στροφές κ.λπ.. Υπάρχουν πάρα πολλές, ακόμη μικρότερες αλλαγές σε στατιστικά, weight classes και πολλά ακόμη, διαφορές που θα απασχολήσουν πάνω από όλα τους πιο φανατικούς φίλους της σειράς και δη εκείνους που θα αφιερωθούν στο online multiplayer. Στο πλαίσιο του κειμένου, αρκεί να πούμε ότι όλοι θα χρειαστεί να προσαρμοστούν κάπως σε σχέση με την πραγματικότητα του Wii U. Οι μεγάλες διαφορές βρίσκονται αλλού έτσι κι αλλιώς. Χάριν σασπένς, θα ξεκινήσουμε με τον τεχνικό τομέα. Το Mario Kart 8 Deluxe τρέχει σε 1080p60 στη μεγάλη οθόνη και σε 720p60 εκτός dock, άρα η εικόνα βελτιώνεται σημαντικά σε τηλεόραση ή monitor ενώ μακριά από αυτήν ζούμε μια νέα πια εποχή, ένα τεράστιο άλμα από τα προηγούμενα δεδομένα σε φορητό, σε σχέση δηλαδή με το Mario Kart 7. Ανάλυση και frame rate μένουν σταθερά και σε split screen εφόσον μένουμε στους δυο παίκτες, στον τρίτο και στον τέταρτο όλοι πέφτουν στα 30fps για να επιβιώσει η δράση (και το σύστημα) σε split screen. Εδώ κι εκεί εμπλουτίζονται εφέ και λεπτομέρειες, όχι όμως με αυτόματα αντιληπτό τρόπο.



Η γενικά υψηλότερη ανάλυση βοηθά με το aliasing, αφού ούτε στο Wii U ούτε εδώ υπάρχει anti-aliasing. Τα πολλά pixels όμως πάντα βελτιώνουν την κατάσταση και την τελική εντύπωση οπότε δεν είναι τα πράγματα όπως τα θυμάστε ενδεχομένως στο Wii U. Μπορεί γενικά το Switch να μην είναι ο ογκόλιθος του hardware που θα ήθελαν ορισμένοι, να όμως που τρέχει το καλύτερο kart racer και το τρέχει καλύτερα, πιο όμορφα και έτοιμο να σηκώσει το βάρος πολλών παικτών στο ίδιο σύστημα. Και η δυνατότητα συμμετοχής πολλών παικτών σε τοπικό επίπεδο δίνει άλλη αξία στο Mario Kart 8 Deluxe. Έως 4 στην ίδια κονσόλα, έως 8 μοιρασμένοι σε περισσότερα συστήματα φέρνουν το παιχνίδι οπουδήποτε. Το κυριότερο, που φυσικά δεν είναι πλεονέκτημα του παιχνιδιού συγκεκριμένα, είναι πως με μια κονσόλα στα χέρια μας, μπορούμε να παίξουμε διπλό ανά πάσα ώρα και στιγμή, κάτι που απλά δεν γινόταν ποτέ στο παρελθόν της σειράς.
Ένα Joy-Con ανά παίκτη αρκεί, αλλά φυσικά υποστηρίζονται και οι λοιπές εναλλακτικές. Υποστηρίζεται και το σύστημα HD Rumble μάλιστα, και θα το καταλάβετε σε συγκρούσεις, σε έξοδο από την ενδεδειγμένη διαδρομή κ.λπ. Η άλλη μεγάλη αλλαγή, και ο λόγος που πατάει τελικά στα πόδια της η νέα αυτή έκδοση, είναι το Battle Mode. Στο Wii U κάναμε ότι είχαμε Battle Mode αλλά σε αυτό όλα λάμβαναν χώρα σε διαδρομές που συναντούσαμε στα πρωταθλήματα, όχι σε αρένες σχεδιασμένες για το συγκεκριμένο mode. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο παράπονο του κόσμου στο Wii U και δικαίως. Στο Mario Kart 8 Deluxe όμως το Battle Mode δικαιολογεί όνομα και ύπαρξη. Βρίσκουμε πλέον 8 διαφορετικές αρένες σχεδιασμένες αναλόγως, 5 νέες και 3 από τα παλιά, όλες φτιαγμένες για να ενθαρρύνουν το χαμό, όχι να μας βάζουν να ακολουθούμε μια γραμμή. Και αν ο σχεδιασμός του δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο με την πρώτη ματιά, πείθουν τα 5 διαφορετικά είδη αναμετρήσεων του Battle Mode, με ένα μόνο να είναι νέο.



Έχουμε λοιπόν το Balloon Battle από τα παλιά, με τη διαφορά ότι δεν κερδίζει όποιος μείνει τελευταίος, αλλά όποιος μαζέψει τους περισσότερους πόντους -για αυτό γίνεται και respawn-, σύστημα που ίσχυε στο Mario Kart 7, όχι όμως στο Mario Kart 8. Το Bob-omb Blast λειτουργεί εδώ όπως και το Balloon Battle, με τη διαφορά ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο βόμβες. Επιστρέφει και το Coin Runners, μόνο που αυτήν τη φορά κερδίζει μεν όποιος μαζέψει περισσότερα νομίσματα, δεν υπάρχει όμως περιορισμός στα πόσα μπορεί να έχει πάνω του ανά πάσα στιγμή. Είναι η μοναδική έκφανση του Battle Mode που δεν ρίχνει όλο το βάρος στη μάχη, οπότε θα αγαπηθεί σίγουρα ακριβώς επειδή ξεφεύγει από το σύνολο και μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική γεύση, ανάλογα με τη διάθεση.
Το Mario Kart 8 Deluxe τρέχει σε 1080p60 στη μεγάλη οθόνη και σε 720p60 εκτός dock, άρα η εικόνα βελτιώνεται σημαντικά σε τηλεόραση ή monitor ενώ μακριά από αυτήν ζούμε μια νέα πια εποχή, ένα τεράστιο άλμα από τα προηγούμενα δεδομένα σε φορητό, σε σχέση δηλαδή με το Mario Kart 7.
Το Shine Sprite είναι ένας ακόμη γνώριμος. Εδώ κερδίζει ο παίκτης που θα καταφέρει να κρατήσει το Shine Sprite για 20 δευτερόλεπτα, καθώς οι υπόλοιποι παίκτες τον κυνηγούν για να του το αρπάξουν. Και για να είναι σίγουρη η σφαγή, εννοείται πως όποιος κρατά το Shine Sprite βλέπει την τελική του ταχύτητα να μειώνεται σε σχέση με το κανονικό. Και μας μένει το Renegade Roundup, που είναι το “Κλέφτες κι Αστυνόμοι” αλά Nintendo. Η μια ομάδα είναι εξοπλισμένη με Piranha Plants που αρπάζουν τους παίκτες της αντίπαλης ομάδας που βρίσκονται εντός εμβέλειας, με τους τελευταίους να καταλήγουν στη φυλακή. Οι σύντροφοί τους τρέχουν πανικόβλητοι όμως για να ελευθερώσουν τον καθένα από το κελί του, αφού φτάσουν βέβαια στο σωστό διακόπτη. Ένας “συμμορίτης” να είναι ελεύθερος στο τέλος του χρόνου και τα κακοποιά στοιχεία ανοίγουν σαμπάνιες.


Η γενικά υψηλότερη ανάλυση βοηθά με το aliasing, αφού ούτε στο Wii U ούτε εδώ υπάρχει anti-aliasing.

Συνολικά το Battle Mode είναι απολαυστικό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Τρία χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του Mario Kart 8 όμως, εκτός από νέες αρένες θέλαμε κάτι παραπάνω από ένα νέο mode, ειδικά από τη στιγμή που Ballon Battle και Bob-omb Blast δεν διαφέρουν επαρκώς μεταξύ τους. Πάντως δεν έχουμε παράπονο από το online multiplayer. Έως 12 μπορούν να βρεθούν στον ίδιον αγώνα, έως δύο από την ίδια κονσόλα αν χρειαστεί. Δεν είχαμε προβλήματα τεχνικής φύσεως πέρα από μια αποσύνδεση, η προσθαφαίρεση παικτών από το lobby γίνεται δυναμικά και γρήγορα ενώ, ευτυχώς αυτήν τη φορά, ο καθένας μπορεί να κάνει αλλαγές στο όχημά του κ.λπ. χωρίς να χρειάζεται να φύγει από το lobby, άρα δημιουργώντας πρόβλημα στον ίδιο αλλά και στους υπολοίπους που περίμεναν να ξεκινήσει επιτέλους ο αγώνας. Μένει λοιπόν το θέμα των assists, ένα από τα παράξενα της νέας έκδοσης. Χωρίς να προειδοποιείται ο παίκτης, το σύστημα έχει αυτόματα ενεργό το Smart Steering και το Auto Accelerate. Το δεύτερο είναι απλό, απλά κάνει το kart να επιταχύνει αυτόματα, για να μη χρειάζεται να κρατά πατημένο το πλήκτρο για πάντα ο παίκτης. Το Smart Steering καθιστά αδύνατο να βγει εκτός διαδρομής ο παίκτης. Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη των βοηθειών αυτών, παρότι και οι δύο μαζί μπορούν να κάνουν το παιχνίδι να τρέχει και χωρίς τη συνεισφορά του παίκτη, προφανώς όχι με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το πρόβλημα είναι πως είναι εξ αρχής ενεργά, η ρύθμισή τους αλλάζει μόνο το pause menu και τα σχετικά εικονίδια δεν είναι αρκετά σαφή. Το Smart Steering συνοδεύεται από οπτική σήμανση, αφού εμφανίζεται κεραία πάνω στο kart, με άκρη που φωτίζεται όποτε παίρνει τα ηνία η βοηθητική αυτή λειτουργία. Για κάποιοι λόγο η Nintendo δεν βιάζεται να εξηγήσει τα τι και τα πως σε αυτό το θέμα πάντως.



Οι ίδιες οι βοήθειες πάντως λειτουργούν αρκετά καλά ώστε να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή παικτών διαφορετικής ηλικίας και εξοικείωσης σε αγώνες με πιο έμπειρους, όχι για πρωταθλητισμό, σίγουρα όμως για διασκέδαση. Γενικότερα πάντως το Mario Kart 8 Deluxe πείθει πως είναι το καλύτερο kart racer στην αγορά, αν και δύσκολα θα πίστευε κανείς το αντίθετο. Μπορεί να μην είναι ολοκαίνουριος τίτλος, αλλά αυτό ξεπερνιέται και λόγω ποιότητας όσο και λόγω της νέας διάστασης που παίρνει το multiplayer χάρη στις ιδιαιτερότητες του Switch. Η Nintendo εξιλεώνεται για την πρότερη αμαρτία της στο Battle Mode, προφέρει εργαλεία που βοηθούν τους λιγότερο ανταγωνιστικούς παίκτες, βελτιώνει τεχνικό τομέα και απόδοση, ενώ κάνει πολλές μικροπαρεμβάσεις που, συνολικά, αν και αόρατες, δεν είναι αμελητέες. Σε 3 χρόνια όμως χώραγε και κάτι παραπάνω, έστω ένα νέο mode ακόμη. Άλλωστε εκείνοι που φρόντισα να τα πάει καλά εμπορικά το Mario Kart 8 στο Wii U, είναι εκείνοι που σπεύδουν να αποκτήσουν πρώτοι και το Mario Kart 8 Deluxe. Γνώμη μας είναι ότι θα έπρεπε να τιμηθεί κατά τι παραπάνω η διάθεσή τους αυτή. Υπάρχει πάντα και η θετική πλευρά βέβαια. Πού θα βρείτε καλύτερα; 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Battle Mode αντί για “Battle” Mode
  • Δεν χάνει frame ούτε σε μπαρμπούτι με πειραγμένα ζάρια
  • Βελτιώσεις QoL στο online multiplayer
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η απροειδοποίητη ενεργοποίηση των βοηθειών
  • Όλο και κάποιο νέο mode ακόμη χωρούσε
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
8 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • stefoukos
    • H nintendo απλα βαζει τα ιδια παιχνιδια αλλα με καλυτερα γραφικα να τραβηξει τον κοσμο της αυτο που αποσκοπει ο κοσμος ομως ειναι το κατι καινουριο αυτο λειπει σημερα πιστευω ιδεες καινουριες κονσολες πολλες αλλα ιδεες οχι πολλες καινουριες και αυτο καπια στιγμη ξενερωνει και κουραζει τον κοσμο

    • RiderSoMysterious
    • Μακάρι να υπήρχε κάτι αντίστοιχο στο Xbox και στα ίδια περίπου κυβικά για να τραβήξει τον περισσότερο κόσμο, αντί να υπάρχουν 4-5 ψιλομέτρια ή παμπάλαια backwards compatible και τον κόσμο μοιρασμένο, αν όχι ανύπαρκτο.

    • stefoukos
    • Γενικά απότι βλέπω με την καινουρια γενια βλεπουμε κατι που το ειχαμε ξαναδει σε όλες τις κονσολες οι εταιρειες αποσκοπουν στο κερδος και μονο δεν ρισκαρουν σε κατι διαφορετικο και ισως αυτο να φθειρει τον ιδιο τον gamer

    • aggelos24
    • @stefoukos Λόγω των χαμηλών πωλήσεων του Wii U, υπάρχει κόσμος που του άρεσε το mario kart, αλλά δεν είχε παίξει το συγκεκριμένο, επειδή δεν είχε το Wii U, αυτό είναι το target group. Εγώ πιστεύω πως αυτή η κίνηση δεν αποσκοπεί στο να εκμεταλευτούν τον καταναλωτή, καθώς το ονόμασαν deluxe version, και όχι Mario Kart 9.

    • sdragon
    • @aggelos24 Και οι άλλες εταιρίες τα ίδια έκαναν. Εκμετάλλευση στο full. Άμα είσαι έξυπνος και θες να γλιτώσεις τα σχεδόν 400 ευρώ του Switch, παίρνεις ένα WiiU και καθάρισες.

    • john-data
    • Σωστά τα λες @sdragon
      Στο δικό μου wii u κότσαρα επάνω του μια 22 οθόνη και συνδεδεμένο με ενα φωτοβολταικό πάνελ το έχω κάνει φορητό και με την ακτινοβολία τα 720p30 τα βλέπω 1080p60.

    • DrManolo
    • Μα το switch από μόνο του είναι το κάτι διαφορετικό και ένα ρίσκο, που μέχρι στιγμής δείχνει ότι πέτυχε. Το παιχνίδι είναι πολύ καλό, πολύ διασκεδαστικό. To mario kart δεν είναι παιχνίδι που παίζεις το story και μετά κάνα δυο replays for collectibles etc. Είναι παιχνίδι που παίζεις με παρέα ή παράλληλα με κάτι άλλο, και το παίζεις για χρόνια. Μέχρι να βγει το επόμενο. Και το πιο πετυχημένο του είδους του να προσθέσω.

*