Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    SEGA

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Από 5 έως και 21 Αυγούστου 2016, η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού θα χτυπάει στη Βραζιλία. Η χώρα της samba και του καφέ πρόκειται να φιλοξενήσει την 31η σύγχρονη Ολυμπιάδα και παρά την απειλή που συνιστά για την υγεία ο ιός Ζίκα, φαίνεται ότι τίποτα δεν θα αποτρέψει την πραγματοποίηση της διοργάνωσης. Με την ευκαιρία και κατόπιν της παρουσίασης της αντίστοιχης έκδοσης για το 3DS πριν λίγο καιρό, η Nintendo φέρνει το Mario and Sonic at the Rio 2016 Olympic Games στο Wii U, με μια έκδοση που φιλοδοξεί να ξεπεράσει τη μετριότητα αυτής για το φορητό σύστημα. Εξ αρχής όλα υπόσχονται ότι, οπτικοακουστικά τουλάχιστον, το παιχνίδι δεν θα ξεφεύγει από τα standard της σειράς που αναπτύσσει η SEGA αποκλειστικά για την Nintendo. Η υψηλή ανάλυση, τα λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων, οι πολύ επιτυχημένες επιλογές χρωμάτων και το μουσικό κομμάτι που ηχεί ευχάριστα στα αυτιά είναι τα υλικά που συνθέτουν μια εισαγωγή από αυτές που μόνο η ιαπωνική εταιρεία ξέρει να δημιουργεί. Βεβαίως τα καλά δεν σταματάνε εδώ, αλλά επεκτείνονται σε όλο το εύρος του παιχνιδιού, με το σχεδιασμό των σταδίων, το φωτισμό, τα ηχητικά εφέ και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τα γραφικά και τον ήχο να φλερτάρουν συνεχώς με το χειροκρότημα του κοινού.



Το hub του παιχνιδιού φέρνει στο μυαλό όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις. "Τοποθετημένο" σε μια παραλία του Ρίο, όσοι θέλουν να δροσιστούν μπορούν ανά πάσα στιγμή να βουτήξουν τα πόδια τους στη θάλασσα. Από εκεί παρέχεται πρόσβαση σε οτιδήποτε έχει σχέση με το παιχνίδι. Μην σας απογοητεύσει το γεγονός ότι στην αρχή η κίνηση στην παραλία είναι περιορισμένη και τα σημεία ενδιαφέροντος λίγα. Όσο προχωράει το παιχνίδι τόσο αποκαλύπτονται νέα πράγματα του και οι τουρίστες μαζεύονται σαν τις μέλισσες. Μάλιστα, όπως σύντομα θα ανακαλύψετε, τίποτα σε αυτήν την παραλία δεν είναι τοποθετημένο άσκοπα.
Όσο προχωράει το παιχνίδι τόσο αποκαλύπτονται νέα πράγματα του και οι τουρίστες θα μαζεύονται σαν τις μέλισσες. Μάλιστα, όπως σύντομα θα ανακαλύψετε, τίποτα σε αυτήν την παραλία δεν είναι τοποθετημένο άσκοπα.
Ακόμα και τα διάφορα Miis που παριστάνουν τους περιφερόμενους θεατές έχουν κάτι να σας πουν για την ιστορία της χώρας που αντιπροσωπεύουν, παρέχοντας λίγες και ουσιαστικές γεωγραφικές και πολιτισμικές πληροφορίες. Πού αλλού θα είχατε την ευκαιρία να μάθετε ότι στην παγωμένη Φινλανδία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ samba εκτός Βραζιλίας; (σ.α.: Στη Eurovision) Ένας από τους περιορισμούς που εύλογα οδήγησε σε πολλά παράπονα για την έκδοση του 3DS είχε να κάνει με τις επιλογές των παικτών στα αγωνίσματα σε σχέση με το ρόστερ των χαρακτήρων. Ευτυχώς, αυτή η φαεινή ιδέα δεν υλοποιήθηκε εκ νέου και όλο το ρόστερ, που αποτελείται από περίπου είκοσι διαφορετικούς ήρωες από τα franchises των Nintendo και SEGA είναι εξ αρχής επιλέξιμο.



Αυτό ασφαλώς διευκολύνει κυρίως στα ομαδικά αγωνίσματα όπου οι παίκτες μπορούν πλέον να προσαρμόσουν την ομάδα τους με βάση το δικό τους στιλ gameplay. Επιπλέον η απεικόνιση στη μεγάλη οθόνη λειτουργεί υπέρ του παιχνιδιού. Τα πάντα πλέον είναι πιο ξεκάθαρα, υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για την παρουσίαση περισσότερων λεπτομερειών από κάθε αγώνισμα και πλέον δεν χρειάζεται να στραβώνεστε, προσπαθώντας να καταλάβετε τι βλέπετε στην οθόνη της φορητής συσκευής. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει το χειρισμό. Τώρα πια δεν είστε υποχρεωμένοι να μαντεύετε πού θα πρέπει να τοποθετήσετε το χαρακτήρα για να χτυπήσετε με επιτυχία τη μπάλα στο beach volley. Στην έκδοση για το Wii U δεν υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Τα όποια θεωρητικά εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν οφείλονται στο γεγονός ότι κάποια αγωνίσματα, όπως για παράδειγμα το τριπλούν, έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, οπότε εκεί χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση μέχρι να κατορθώσετε να φτάσετε στην κορυφή. Άλλωστε λίγη παραπάνω πρόκληση ποτέ δεν έβλαψε, ίσα ίσα που τις περισσότερες φορές λειτουργεί υπέρ του παιχνιδιού.


Άψογη τεχνική ο Yoshi.

Το story mode είναι λίγο διαφορετικό αυτήν τη φορά και δεν αποκλείεται να σας δελεάσει να ασχοληθείτε μαζί του. Δεν υπάρχουν πλέον γυμναστήρια για να ανεβάσετε τις ικανότητές σας. Μόνο εσείς και ο στίβος των αγωνισμάτων. Όσο περισσότερες πρωτιές επιτυγχάνετε, τόσο ανεβαίνετε σε επίπεδο και με τον καιρό δεν αποκλείεται το Mii σας να αναδειχθεί σε υπερπρωταθλητή. Από εκεί και πέρα το local co-op mode δίνει το “παρών” και δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της διασκέδασης που μπορεί να προσφέρει ο τίτλος. Καθαρό online κομμάτι μπορεί να μην υπάρχει, προφανώς επειδή το matchmaiking όταν υπάρχουν αρκετά αγωνίσματα είναι δύσκολο, όμως δίνεται η δυνατότητα, σε τρία αθλήματα -100m, σκυταλοδρομία 4x100 και κολύμβηση- να αγωνιστείτε με το ghost ενός τυχαίου αντιπάλου που είτε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εσάς, είτε σε μεγαλύτερο. Αν υπολογίσει κανείς και τα δεδομένα που παρέχονται σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με την παγκόσμια κατάταξη σε κάθε αγώνισμα, τότε, τουλάχιστον έχετε μια εικόνα σε σχέση με την κατάταξή σας στον κόσμο της ψηφιακής Ολυμπιάδας. Κι αν όλα τα παραπάνω σας φάνηκαν ωραία και καλά ετοιμαστείτε για ανώμαλη προσγείωση. Από τα δεκάδες διαφορετικά αθλήματα που θα απολαύσουμε στο Ρίο, η εταιρεία ανάπτυξης έχει επιλέξει μόνο δεκατέσσερα, συν τρεις arcade παραλλαγές αυτών, αριθμός που όχι απλά φαντάζει, αλλά είναι πολύ μικρός για να μπορέσει κάποιος να πει ότι το πλούσιο περιεχόμενο είναι χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν αυτό οφείλεται στο χρόνο που δόθηκε για την ανάπτυξη, όμως μιας και η "μπογιά" του παιχνιδιού θα αρχίσει να ξεθωριάζει με γοργούς ρυθμούς και οι πωλήσεις σχεδόν θα μηδενιστούν μετά την ολοκλήρωση των ολυμπιακών αγώνων, η ύπαρξη περισσότερων αγωνισμάτων θα ήταν ένα συν για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος σε βάθος χρόνου.



Οι μεγαλύτερες δυνατότητες του Wii U σε σχέση με το 3DS παρείχαν στους προγραμματιστές την ευχέρεια να παρουσιάσουν έναν τίτλο με αρκετές σχεδιαστικές διαφορές και βελτιώσεις σε τεχνικά κυρίως θέματα, αλλά μέχρι εκεί. Οι όποιες προσπάθειες να αντισταθμιστεί η έλλειψη περιεχομένου από την ύπαρξη gimmicks όπως οι διαφορετικές ενδυμασίες, το scouting των αντιπάλων και τα καταστήματα αγοράς souvenir ναι μεν λειτουργούν μέχρι ενός σημείου, πάντοτε μέσα στα αυστηρά πλαίσια του αρχικού ενθουσιασμού για κάτι εντυπωσιακό, όμως το νόημα και η αξία τους ευτελίζονται πολύ γρήγορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τίτλος του Wii U πάσχει από περιεχόμενο και μάλιστα είναι επιεικώς απαράδεκτο να έχει λιγότερο περιεχόμενο από τον αντίστοιχο για το 3DS. Καλό θα είναι η να αρχίσει η αναθεώρηση της συγκεκριμένης πολιτική της. Μόνο τα ονόματα δεν φτάνουν για να πουλάει κανείς εις τους αιώνες των αιώνων.

 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πολύ καλός οπτικοακουστικός τομέας
  • Διασκεδαστικό co-op mode
  • Πολλά gimmicks
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα gimmicks χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους
  • Μόνο δεκατέσσερα αγωνίσματα
  • Λιγότερο περιεχόμενο από την έκδοση για 3DS
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • KAMENOSS
    • Πάντα όλοι αυτοί οι τίτλοι της Nintendo ήταν άκρος διασκεδαστικοί.... Ιδιαίτερα αν εισαι με παρέα ή αν έχεις παιδιά....

    • nkav64
    • @iankysyrath, τι δώδεκα τι δεκατέσσερα...η έλλειψη περιεχομένου είναι ούτως η άλλως κάτι παραπάνω από εμφανής. Επιπλέον, για να μην ξεχνιόμαστε, στην ουσία, σε αρκετές περιπτώσεις, μιλάμε για mini games των 2 ή 3 λεπτών το μέγιστο. Από εκεί και πέρα, για να μη μπερδευόμασε το ορθό θα ήταν, με το δικό σου τρόπο παράθεσης των πραγμάτων, 11 και 3 επιπλέον σε dual μορφή. Δηλαδή τις arcade παραλλαγές που αναφέρθηκαν στο κείμενο.

    • nkav64
    • Να πω την αλήθεια, ποτέ μου δεν κατάλαβα, ούτε ήμουν οπαδός της λεγόμενης δημιουργικής λογιστικής. Προτιμώ την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, μιας και είσαι και "συνάδελφος" σε άλλο μέσο, θεωρώ ότι καταλαβαίνεις απόλυτα αυτά που λέω.

    • iankysyrath
    • βρε συ εγω απλώς ανεφερα τον αριθμο γιατι φανταστηκα ότι είναι λαθος εκ περιδρομής..αλλωστε δε διαφωνω ουτε με το review ουτε με τη βαθμολογια.

*