Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

PES 2017 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Konami

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Konami

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • PES 2017
    • 3+ pegi 3+
      • 6.9 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (7)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://pes.konami.com/ FOLLOWERS 10 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Μπορούν να ειπωθούν πολλά για το Pro Evolution Soccer και την κατεύθυνση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια. Η ουσία είναι ότι παρά τις περυσινές βελτιώσεις, αλλά και την ενσωμάτωση της FOX Engine δύο χρόνια πριν, η ποδοσφαιρική σειρά της Κonami έπασχε από κρίση ταυτότητας. Όλα όσα είχαν λατρέψει οι fans ανά καιρούς είχαν χαθεί ή θαφτεί, κάτω από εντυπωσιακά πρόσωπα, licences διαφόρων πρωταθλημάτων και αλλαγές που άλλοτε ήταν καλές, άλλοτε κακές, όμως πάντοτε άφηναν διαφορετική γεύση. Ειδικότερα για παίκτες που ακολουθούσαν την Konami από τις ιστορικές εποχές του ISS Pro. Το ζητούμενο λοιπόν ήταν η επιστροφή αυτής της ταυτότητας, κάτι που, παραδόξως και χωρίς πολλές φανφάρες από πλευράς δημιουργών, επιτυγχάνεται με τη φετινή κυκλοφορία.


Έχουν γίνει άλματα στην αμεσότητα της εκτέλεσης των εντολών από τους παίκτες μας, με αποτέλεσμα, μετά από καιρό, την αίσθηση ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο.

Πολλές φορές, για να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο και απλούστερο, πρέπει να κοπούν οι δεσμοί με το παλιό, το περίπλοκο. Αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι ακολούθησαν οι Ιάπωνες developers στο σχεδιασμό των menu του PES 2017. Και αν στην αρχή χαθείτε, είναι σίγουρο ότι σε χρόνο μηδέν θα βρείτε πολύ ευκολότερα την επιλογή που ψάχνετε, είτε αυτό έχει να κάνει με την αντιμετάθεση των πλήκτρων ελέγχου, είτε με την επιλογή κάποιου mode, με την αλλαγή στρατηγικής ή της σύνθεσης της ομάδας μέσω του μενού της παύσης. Τα πάντα πλέον είναι πιο εύκολα προσβάσιμα, βάζοντας τάξη στο χάος, βοηθώντας τους νεότερους στο franchise, ενώ ταυτόχρονα λύνουν τα χέρια στους παλαιότερους. Αφήνοντας όμως κατά μέρος τα μενού, προφανώς αυτό που μετράει είναι το gameplay σε έναν τίτλο ποδοσφαίρου και εδώ μπορεί να μην έχουμε ριζικούς ανασχεδιασμούς, έχουμε όμως σωρεία βελτιώσεων σε περισσότερα σημεία από όσα περιμέναμε. Ξεκινώντας ένα ματς, αμέσως παρατηρούμε τη φυσικότητα που χαρακτηρίζει την κίνηση παικτών και μπάλας. Όμως αυτήν τη φορά νιώθουμε λίγο διαφορετικά. Έχουν γίνει άλματα στην αμεσότητα της εκτέλεσης των εντολών από τους παίκτες μας, με αποτέλεσμα, μετά από καιρό, την αίσθηση ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Το ενοχλητικό lag που υπήρχε, χαρακτηριστικά, στην εκτέλεση μιας πάσας, έχει πλέον μηδενιστεί. Οι αλλαγές κατεύθυνσης των παικτών εκτελούνται άμεσα, σχεδόν φυσικά, αλλάζοντας κατεύθυνση στον αριστερό μοχλό του DualShock 4, τόσο άμεσα που θα τους δείτε να προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία τους σε περίπτωση υπερβολής.



Αυτό οφείλεται στο βελτιωμένο μοντέλο φυσικής, που δεν σταματά μόνο στους παίκτες και στις κινήσεις του σώματός τους, αλλά επεκτείνεται στην μπάλα και στην κίνηση αυτής. Τα φάλτσα στα σουτ και τις σέντρες φαίνονται, τόσο στις στροφές που παίρνει η μπάλα στον αέρα, όσο και στην κίνησή της στον τρισδιάστατο χώρο. Οι λόμπες κάνουν την μπάλα να παίρνει ύψος ρεαλιστικά, σχεδόν πραγματικά, προσθέτοντας στην αίσθηση ότι το αντικείμενο που βλέπετε επί της οθόνης, είναι αληθινό και όχι κάτι…στο περίπου. Ελέγχοντας την μπάλα με κάποιον παίκτη, νιώθουμε αυτήν τη φορά ότι εμείς ορίζουμε την κατεύθυνσή της, ενώ οι κόντρες πάνω σε αυτή από τους αντίπαλους παίκτες είναι πιο απρόβλεπτες, ως όφειλαν καιρό τώρα.
Φέτος όμως δυσκολευόμαστε να σκοράρουμε. Και αυτό γιατί οι τερματοφύλακες πλέον αντιδρούν ως τέτοιοι και όχι ως…τροχονόμοι σε ώρα αιχμής. Πραγματοποιούν δε πιο σταθερές αποκρούσεις, μετριάζοντας το φαινόμενο της περυσινής κυκλοφορίας, όπου μια ασταθής απόκρουση συνήθως κατέληγε σε επιθετικό rebound και γκολ. Οι κινήσεις τους και τα άλματά τους προς την μπάλα κάνουν πασιφανείς τις βελτιώσεις στο μοντέλο φυσικής. Σίγουρα αλάνθαστοι δεν είναι και οι επιλογές τους σε διάφορες περιπτώσεις, όπως τα τετ-α-τετ, χωρά βελτίωση, όμως η συμπεριφορά τους στο σύνολο σημειώνει μια μεγάλη βελτίωση που θέλαμε να δούμε.


Οι τερματοφύλακες πραγματοποιούν πιο σταθερές αποκρούσεις, μετριάζοντας το φαινόμενο της περυσινής κυκλοφορίας, όπου μια ασταθής απόκρουση συνήθως κατέληγε σε επιθετικό rebound και γκολ.

Γενικότερα η τεχνητή νοημοσύνη των παικτών που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο μας παρουσιάζεται βελτιωμένη, όμως και πάλι υπάρχουν φορές που οι αμυντικοί βγαίνουν εκτός θέσης, αφήνοντας την άμυνά μας ακάλυπτη. Ακόμα και στον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, το αντίπαλο AI κάνει λάθη και πολύ ριψοκίνδυνες κινήσεις που στερούνται ρεαλισμού, όπως επιστροφή της μπάλας στον τερματοφύλακα τη στιγμή που ο επιθετικός μας καραδοκεί να τη κλέψει. Και το προσαρμοζόμενο AI έχει ελαφρώς βελτιωθεί, με τους παίκτες μας να προσαρμόζονται ευκολότερα στις on-the-fly αλλαγές συστήματος ή να μας ακολουθούν γρηγορότερα κατά τη διάρκεια μιας αντεπίθεσης.
Τα πάντα πλέον είναι πιο εύκολα προσβάσιμα, βάζοντας τάξη στο χάος, βοηθώντας τους νεότερους στο franchise, ενώ ταυτόχρονα λύνουν τα χέρια στους παλαιότερους.
Πρόκειται για τομέα όπου σίγουρα χωρούν ακόμα περισσότερες προσθήκες στο μέλλον. Άλλος ένας προβληματικός τομέας είναι αυτός του licencing. Και αν τα πράγματα σάς φαίνονταν άσχημα στην προ-μηνών κυκλοφορία του PES UEFA Euro 2016, εδώ είναι ακόμα χειρότερα αφού, αφήνοντας ασχολίαστη, για προφανείς λόγους, την έλλειψη των ελληνικών ομάδων, λείπει ακόμα και η επίσημη άδεια για ομάδες που πάντα έδιναν το “παρών”, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης. Αντισταθμίζοντας αυτήν την έλλειψη, φέτος η Konami επιτρέπει να πειραματιστούμε με τις εμφανίσεις, τα εμβλήματα και τα ονόματα των ομάδων, οπότε είμαστε σίγουροι ότι αφιερώνοντας λίγο χρόνο, ή ψάχνοντας κάποιο “σωστό” option file σε διάφορες γωνιές του διαδικτύου θα βρείτε αυτό που αναζητάτε.



Στα τεχνικά τώρα, η γραφική απεικόνιση βρίσκεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, πάντα με τις ευλογίες της FOX Engine. Για ακόμα μια φορά ξεχωρίζουν τα πρόσωπα των διασημοτήτων, που είναι και σχεδιασμένα με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Ηχητικά, παρατηρήσαμε το πιο ενθουσιώδες κοινό στον εκάστοτε αγώνα, που φαίνεται να αντιδρά πιο άμεσα στα τεκταινόμενα εντός του αγωνιστικού χώρου. Αντίθετα ο σχολιασμός περνά απαρατήρητος για ακόμα μια χρονιά, ειδικότερα στην ελληνική γλώσσα, όπου δεν υπάρχει καμία βελτίωση ή έστω αλλαγή στις γνωστές φράσεις των Σωτηρακόπουλου και Θαναηλάκη. Άλλο ένας προβληματικός τεχνικός τομέας ήταν το online multiplayer. Η αργή εύρεση matches, ή το μεγάλο lag αποδείχθηκαν πιο σκληροί αντίπαλοι τις πρώτες μέρες μετά το λανσάρισμα, όμως κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας υπήρξε μεγάλη βελτίωση, ειδικότερα στο matchmaking. Συνεπώς κρίνουμε ασφαλές να υποθέσουμε ότι μεγάλο μέρος αυτών θα έχει λυθεί μέχρι την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές.



Καταλήγοντας, το φετινό Pro Evolution είναι πολύ βελτιωμένο. Σε άλλους τομείς πολύ, σε άλλους τομείς λίγο, κάνει βήματα μπροστά σε σχέση με τις προηγούμενες προσπάθειες και αποκτά, μέσω αυτών, ταυτότητα. Τη δική του ταυτότητα που ομολογουμένως μας είχε λείψει. Ακόμα και το ελλιπές licencing, ένα ξεκάθαρο μειονέκτημα, μας φέρνει νοσταλγικά στο μυαλό τα “σκοτεινά” χρόνια των πρώτων τίτλων της σειράς την εποχή του πρώτου PlayStation. Δεν ξέρουμε ακόμα, και δεν είναι ο σκοπός αυτού του κειμένου, αν φέτος θα είναι η χρονιά της Konami. Το σίγουρο είναι ότι το Pro Evolution Soccer 2017 πατά γερά στα πόδια του αυτήν τη σεζόν και είναι καλά διαβασμένο για να αντιμετωπίσει στα ίσα οποιονδήποτε αντίπαλο.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Βελτιωμένο μοντέλο φυσικής
  • Αμεσότητα/φυσικότητα στους χειρισμούς των παικτών
  • Βελτιωμένη συμπεριφορά τερματοφυλάκων
  • Βελτιωμένο ΑΙ…
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Όχι όσο βελτιωμένο ΑΙ θα θέλαμε
  • Ελλιπές licensing (ναι, πάλι)
  • Προβλήματα στο online multiplayer
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
12 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • stefoukos
    • το εχω εδω και μια εβδομαδα και μπορω να πω πως φετος ανεβηκε για τα καλα στο θρονο του το online το φτιαξανε καλυτερο τωρα που μιλαμε το gameplay του ειναι απο το μελλονοι τερματοφυλακες εξαιρετικοι απορω πως περνουν φιφα οι περισσοτεροι αφου το προ ειναι οτι πιο απλο και διασκεδαστικο και συναμα ρεαλιστικο gameplay παιχνιδι που κυκλοφορει

    • Solidarity
    • Γενικως γραφεται οτι φετος ειναι καλυτερο του fifa 17. Εχοντας παιξει και τα 2 demos, δεν ειμαι τοσο σιγουρος. Απο συνηθεια κλινω προς το Fifa, αλλα σιγουρα αν ασχοληθω λιγο με Pro, θα μου αρεσει.
      Αυτο που ειναι απαραδεκτο στο pro, ειναι το γηπεδο, συγκεκριμενα το χορταρι. Ψευτικο τελειως, καμια αληθοφανεια. Εχει τοσο ομορφα και αληθοφανη μοντελα παικτων, κι αυτοι πατανε σε ενα πρασινο πραγμα, που ωρες ωρες μοιαζει να μην εχει καν υφη.

    • nikkolas
    • Καλα δεν ειναι ειναι δυνατον να γινει αντιπαραθεση φιφα με προ,,οτι αρεσει στο καθενα. Προσωπικα το μαυριζω το προ φετος γιατι πολυ απλα η εκδοση του σε υπολογιστη δεν ειναι αντιστοιχη για τις κονσολες νεας γενιας,,,εντελος απαραδεκτο ( και εχω και τις δυο κονσολες).Καλυτερο απο περυσι στο ντεμο που επαιξα αλλα κατανταει μονοτονο

    • periklis
    • Το επαιξα το Pro και είδα πραγματι οτι εχει βελτιωθει αρκετα στο gameplay κυρίως το οποιο μου ηταν εντελως αντιπαθητικό. Σεντρες, πασες, αποκριση εχουν ολα διορθωθει ενω και η κινηση ειναι πιο ομαλα ρεαλιστικη και ξεφευγει απο το arcade στυλακι που βαριομουν.
      Ομως, ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ευρω ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ. Αδειες, γηπεδα, εμφανίσεις, ομάδες, αν αυτα δε τα εχει τοτε τι να το κάνω? Προτιμώ να τα σκάσω για κατι πιο "πλήρες" οπως ειναι το ΦΙΦΑ.
      Δεν ειναι τυχαίο οτι σε sites που πουλάνε παιχνιδια βλέπεις ατομα πολλά να πουλάνε το Pro απο τη πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του! Δηλ οι τυποι δε το ειχαν πάρει ουτε 5 μέρες και το εδιναν οσο οσο! Παντα θα υπάρχει καποιος που πουλάει αλλα αυτο με το Pes17 φέτος μου εκανε μεγάλη εντυπωση.
      Προσωπικά θα το ψάξω σε μεταχειρισμένο σε χαμηλή τιμή οπως ειπα πιο πανω, κυρίως επειδη εχω φιλους που παιζουν και φιφα αλλα και αλλους που προτιμούν Pro και αυτο που με νοιαζει ειναι η παρέα και ο χαβαλές. Σιγουρα οταν το ελληνικό Patch της WeHellas κυκλοφορήσει, η εικόνα του Pes θα φτιάξει στα μάτια των Ελλήνων fans του γιατι αυτη τη στιγμη ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ! οσο βελτιωμένο κι αν ειναι το gameplay του, το οποίο παντως επειδη το λεμε και το ξαναλέμε, δεν ειναι κατι το απιστευτο, καθως θεωρώ πως διορθώθηκε σε βαθμό που επρεπε ηδη απο τα προηγ χρονια να ειχε κάνει.
      Στο ερώτημα FIFA η PES νομίζω ειναι θέμα γουστων. Και τα δυο εχουν ενα στυλ διαφορετικό, σε καποια σημεια μπορει να μοιαζουν, το ενα αντιγραφει το αλλο καποιες φορές, αλλα σημασία δεν εχει αυτο. Σημασία εχει να αντέχει στο χρόνο κατι. Και το ΦΙΦΑ με τις αδειες και τη πληθώρα ομάδων κερδίζει. Και μη τρελαθούμε! Γραφικά δεν εχει καλα το ΦΙΦΑ? γαματα ειναι....ομως επαναλαμβάνω πως η μάχη κρίνεται καθαρα στις αδειες. Δεν ειναι καλύτερο κανένα του αλλου. Αν ειχαν και τα δύο τις ιδιες αδειες τοτε θα τα είχαμε ανάγκη και τα δύο ποδοσφαιράκια για να αλλάζουμε και να μη ρουτινιάζουμε μόνο με το ένα!

    • periklis
    • Το pro evolution ειναι γενικά ενα παιχνίδι "ταυτότητα" για το playstation. Δε γινεται να εχεις playstation και να μην εχεις στη συλλογή σου ενα PES! απλα δε γινεται....αλλα οταν μπει στη μέση ο παράγοντας χρήματα, τοτε εξετάζεις καθε πλευρά απο τη καλή κ την ανάποδη και μετά ο θεος βοηθός!
      Είμαι σιγουρος οτι με κάποια updates μπορει να φτιαξει το παιχνιδι και ισως με ενα patch να εμπλουτιστει περισσοτερο. Αρκούν ομως αυτά για να δώσεις τα λεφτά σου.
      Εγώ να πω την αμαρτία μου, δε μου περισσευουν τα χρηματα, αλλα για το FIFA τα εδωσα τα 60 ευρώ για πλακα....
      Μου προκαλει τη σιγουριά οτι εχει ολα οσα χρειάζομαι για να βγάλω μια σεζόν. Αυτό ειναι σημαντικό....
      Το αν εχει η οχι ατέλειες χαιρω πολυ....μπορει να εχει. Αλλα και ποιο παιχνιδι δεν εχει? Στο συνολο τους τα κρίνουμε πάντα και το Fifa στο συνολό του περυσι πχ ηταν αψογο. Φέτος απο οσα εχω δει λιγο που προλαβα να το παιξω λογω ελειψης χρόνου δειχνει πολυ καλό. Ειδικά στο gameplay και την κινηση. (ειναι ρεαλιστικότατη!)

    • Velociraptor7
    • Mετριότατο. Βελτιωμενο στο gameplay, αλλα κουράστηκα να παίζω το 2016 σε νέας γεννιάς κονσόλες ενα ποδοσφαιράκι χωρις δικαιώματα! βαρεθήκαμε πια....

    • Georgebor
    • Εγώ είμαι φάν του Προ μεγάλος κιόλα!Λένε ότι φέτος η διαφορά μεταξύ τους μειώθηκε και ότι το προ το φετινό είναι πολύ καλύτερο απο το περσινό. Έχοντας παίξει τα 2 demos φέτος και όχι τίποτα παραπάνω νομίζω ότι το φίφα έγινε πολύ καλύτερο από το περσινό και ότι αυξήθηκε η διαφορά μεταξύ τους.Δεν έχω πάρει ποτέ Φίφα (εκτός απο καλές εποχές που υπήρχαν λεφτά) πάντα Πρό έπαιρνα φέτος συγγνώμη κοναμι αλλά δε θα σε προτιμήσω γιατί νομίζω ότι οι διαφορές με το περσινό είναι πολύ λίγες επίσης νομίζω ότι αυτό το story mode του Φιφα είναι πολύ ενδιαφέρον.Το μόνο που με προβληματίζει στο Φίφα είναι το επίπεδο δυσκολίας αν το βάλω στο legendary. γενικά το ποδοσφαιράκι έχει γίνει πολύ κλειστή αγορά μακάρι να έβγαζε ένα ακόμα η 2Κ να τους έδειχνε πως γίνεται η δουλειά.

    • stkardas
    • Μπορεί να μην έχει ομάδες φανέλες σήματα αλλά έτσι είναι το pes που όλοι αγαπήσαμε !!!! αυτό που πρέπει να φτιάξουν είναι το on line αναφορικά με τα προβλήματα lag που παραμένουν !!!!!!

    • georgedem
    • Είμαι στο στρατόπεδο του pes απο το 2006. Φέτος ξεκίνησα να παίζω το demo του και μου φάνηκε πραγματικά βελτιωμένο. Ύστερα από σύμπτωση έπαιξα το fifa 17. Αυτό ήταν! Δεν υπάρχει επιστροφή. Νιώθω μετά από τόσα χρόνια ότι δεν είχα τον έλεγχο αυτού που έπαιζα. Με το fifa αυτοί που πραγματικά έχουν περάσει ώρες προπόνησης ανταμοίβονται.
      Επίσης όπως είπαν και οι προηγούμενοι, στην konami χτυπάνε τις τιμές χωρίς να έχουν άδειες για τίποτα.
      Fifa πλεον και με ξένο σχολιασμό, όχι ελληνικό με 15 ατάκες όλες κι όλες τα τελευταία 5 χρόνια...

*