Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Phoenix Wright Ace Attorney: Spirit of Justice Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Level-5

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Capcom

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Άσοι στη δικονομία ή ουρανοκατέβατοι απατεώνες, ταλέντα της τέχνης των επιχειρημάτων ή υπηρέτες της θεάς Τύχης, άψογοι επαγγελματίες ή αριστούχοι στην πνευματική καθοδήγηση; Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο Phoenix Wright και η παρέα του καταφέρνουν να βρίσκονται πάντοτε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και ως τώρα δεν έχουν απογοητεύσει τους πελάτες τους. Οι άδικες κατηγορίες, όσο καλλιτεχνικά και αν είναι πλεγμένες δεν πτοούν τους νεαρούς δικηγόρους και για μια ακόμα φορά, την έκτη συνολικά, εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν την αλήθεια να λάμψει. Αυτό που από την πρώτη στιγμή θα σας κάνει εντύπωση είναι τα γραφικά του παιχνιδιού, που όπως θα διαπιστώσετε όσοι αγοράσετε το Spirit of Justice, η δουλειά που έχει γίνει μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ως εντυπωσιακή. Τα πάντα παρουσιάζονται με την παραμικρή λεπτομέρεια και ακόμα και στην οθόνη του 3DS XL θα παλέψετε πολύ για να βρείτε ίχνη aliasing.


Phoenix Wright και Apollo Justice, το ανίκητο δίδυμο.

Τα cut-scenes δεν είναι πολλά, δυστυχώς, γιατί δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στο παιχνίδι, σπάζοντας για λίγο την όποια μονοτονία των συνεχόμενων διαλόγων. Όσο για ό,τι έχει να κάνει με την ηχητική επένδυση, οι αγαπημένες φράσεις “Objection” και “Hold it” θα ακουστούν δεκάδες φορές σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου. Τα μουσικά κομμάτια χαρακτηρίζονται ως ανάλαφρα, οι νότες τους ξεγλιστρούν από τις γραμμές της παρτιτούρας συνήθως δίχως κάποιος να το πάρει χαμπάρι και, έτσι, η σχεδόν αδήλωτη παρουσία τους δημιουργεί την ατμόσφαιρα που επιζητούν οι παίκτες ενός visual novel. Ένα από τα στοιχεία που τονώνουν κάθε φορά το ενδιαφέρον σε σειρές που βρίσκονται για πολλά χρόνια στο προσκήνιο, είναι η ανανέωση των μηχανισμών του gameplay. Αυτήν τη φορά η Capcom έχει να μας παρουσιάσει τα Divination Séances, μια μαγική ιδιότητα που κατέχει η αρχιιέρεια του Khura'in, και μέσω της οποίας οι παίκτες μπορούν να βιώσουν τα τελευταία λεπτά της ζωής ενός θύματος.
Τα μουσικά κομμάτια χαρακτηρίζονται ως ανάλαφρα, οι νότες τους ξεγλιστρούν από τις γραμμές της παρτιτούρας συνήθως δίχως κάποιος να το πάρει χαμπάρι και έτσι, η σχεδόν αδήλωτη παρουσία τους δημιουργεί την ατμόσφαιρα που επιζητούν οι παίκτες ενός visual novel.
Από εκεί είναι δυνατό να αντληθούν πολλές χρήσιμες πληροφορίες, όχι μόνο για τον τρόπο που το θύμα αποδήμησε εις Κύριον αλλά και για την εμπλοκή των κατηγορουμένων στη δολοφονία. Έτσι λοιπόν, μαζί με μηχανισμούς όπως τα Psyche-Locks και τo Mood Matrix, το πακέτο των υπερφυσικών βοηθειών μοιάζει ολοκληρωμένο. Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους developers να είναι  περισσότερο δημιουργικοί και ευέλικτοι, μιας και διαθέτουν ολοένα και περισσότερα όπλα αλλά και τρόπους να αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους παίκτες, ανατρέποντας καταστάσεις εκεί που κανείς δεν θα το περίμενε. Στον αντίποδα, διαμαρτυρίες όπως ότι η σειρά έχει χάσει τον αρχικό της προσανατολισμό λόγω των συγκεκριμένων προσθηκών δεν στέκουν μιας και η Capcom έχει κάνει τα πάντα ώστε όλα αυτά να μη μοιάζουν εξωπραγματικά, αλλά επέκταση των φυσικών ικανοτήτων των πρωταγωνιστών. Μάλιστα οι περισσότερες από τις μαγικές δυνάμεις, έχουν να κάνουν, κατά βάση, με την αυξημένη ανθρώπινη αντίληψη και την ικανότητα εις βάθους ανάλυσης.


To κρίμα στο λαιμό σας κύριοι δικαστές.

Διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο, όλοι σίγουρα αναρωτηθήκατε τι είναι αυτό το Khura'in και δεν αποκλείεται ορισμένοι να θέλετε να δοκιμάσετε αν τρώγεται ή όχι. Το Khura'in λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα βασίλειο που για τον κάτοικο του Los Angeles, Phoenix Wright, βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Άπω Ανατολής. Εκεί διαδραματίζεται μεγάλο μέρος του τίτλου και το υπόλοιπο, πού αλλού, στην Πόλη των Αγγέλων όπου την διεύθυνση της Wright Anything Agency έχουν αναλάβει προσωρινά ο Apollo Justice (Polly για τους στενούς φίλους) και η Athena Cykes, ανερχόμενα ταλέντα της δικηγορίας που επιστρέφουν στις δικαστικές αίθουσες.
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το παιχνίδι ως cross-civilization μιας και το ένα πόδι του πατάει σε μια πόλη τελείως απελευθερωμένη και το άλλο στο άκρως θεοκρατικό Khura'in όπου έννοιες όπως η ελευθερία της έκφρασης, η τεχνολογία αλλά και η δυνατότητα υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου λείπουν από το λεξικό της τοπικής διαλέκτου. Ο γνωστός δικαστής με την μακριά, λευκή γενειάδα επιστρέφει και για μια ακόμα φορά κατορθώνει να μην εμπνεύσει το σεβασμό σε κανέναν. Το ίδιο αξιοθρήνητοι παρουσιάζονται επίσης και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής που αν και κάνουν τα πάντα για να στήσουν την τέλεια πλεκτάνη, έχοντας εξ αρχής καταδικάσει στη συνείδησή τους τον όποιο κατηγορούμενο, στο τέλος, όταν πια έχει λάμψει η αλήθεια, το μόνο που μένει για να καλύψει το μέγεθος της ήττας και της ντροπής τους είναι ο αλύγιστος εγωισμός τους.


H πανίσχυρη αρχιιέρεια του Khura'in.

Οι αποφάσεις που θα κληθείτε να λάβετε σε αρκετές περιπτώσεις, δεν θα επηρεάσουν την πορεία της δίκης. Το όλο θέμα έχει να κάνει με το εάν θα κάνετε τη σωστή επιλογή από τις διαθέσιμες για να προχωρήστε παρακάτω. Αν δεν τα καταφέρετε, άλλες φορές μπορεί θα τη βγάλετε αναίμακτα, με το παιχνίδι να παραθέτει εκ νέου τις διαθέσιμες επιλογές, ενώ θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο δικαστής θα σας επιβάλλει μία από τις πέντε ποινές που μπορείτε να δεχτείτε, προτού προχωρήσει σε καταδικαστική απόφαση για τον πελάτη σας. Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα των ποινών μάλλον κουράζει, παρά προσφέρει κάτι σε μια γραμμική εμπειρία και μπορεί πολύ εύκολα να παρακαμφθεί εφόσον οι παίκτες ακολουθήσουν την τακτική του save and load, κάθε φορά που το σφυρί του δικαστή απειλεί να πέσει στο κεφάλι των συνηγόρων υπεράσπισης.
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το παιχνίδι ως cross-civilization μιας και το ένα πόδι του πατάει σε μια πόλη τελείως απελευθερωμένη και το άλλο στο άκρως θεοκρατικό Khura'in όπου έννοιες όπως η ελευθερία της έκφρασης, η τεχνολογία αλλά και η δυνατότητα υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου λείπουν από το λεξικό της τοπικής διαλέκτου.
Το ίδιο κουραστικοί γίνονται και κάποιοι από τους χαρακτήρες, ιδιαίτερα όταν περνάνε τα όρια της γραφικότητας και η συμπεριφορά τους φλερτάρει με την υπερβολή. Κατά τα άλλα, το σενάριο και στα πέντε επεισόδια είναι πολύ προσεγμένο, χρειάζεται αρκετή δουλειά προκειμένου να γίνει η συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων για την υπεράσπιση, ενώ η δυνατότητα για έρευνα σε 3D περιβάλλον που είχε κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο Trials and Tribulations προσθέτει πόντους στο gameplay. Οι διάλογοι είναι απολαυστικοί και οι fans της σειράς θα έχουν για μια ακόμα φορά τη χαρά να δουν τις εκφράσεις των αγαπημένων τους ηρώων, όπως τον τρόπο που χύνουν κουβάδες ιδρώτα ο Phoenix Wright και ο Apollo Justice, την έκφραση του δικαστή όταν μένει έκπληκτος, το ύφος των συνηγόρων πολιτικής αγωγής όταν καταλαβαίνουν πως όλα πάνε στραβά για αυτούς και πολλά άλλα, άκρως διασκεδαστικά.



Το Spirit of Justice αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το πως ένα franchise μπορεί να διατηρήσει την αίγλη του στο βάθος των ετών. Αν σκεφτεί κανείς πώς ήταν ο αρχικός τίτλος στο DS και πώς είναι αυτός του 3DS που έχουμε τώρα στα χέρια μας, θα διαπιστώσει ότι η θεωρία της εξέλιξης έχει βρει την απόλυτη εφαρμογή στη σειρά Phoenix Wright. H διάρκειά του είναι περίπου 30- 35 ώρες, ανάλογα το πόσο εύκολα βρίσκετε κάθε φορά τις "τρύπες" στις καταθέσεις των μαρτύρων για να παρουσιάσετε τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία. Οι φίλοι των visual novels είναι βέβαιο ότι ήδη έχουν βρει την επόμενη ασχολία τους. Για τους υπόλοιπους, ίσως έχει έρθει η στιγμή να δώσουν μια ευκαιρία στο genre.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Οι μηχανισμοί του gameplay έχουν εμπλουτιστεί
  • Ανατροπές στο σενάριο
  • Διασκεδαστικοί διάλογοι
  • Άψογα σχεδιασμένα γραφικά
  • Ατμοσφαιρική μουσική επένδυση
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγοι χαρακτήρες υπερβαίνουν τα όρια της γραφικότητας
  • Το penalty system θα πρέπει να αναθεωρηθεί
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*