Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pokémon Super Mystery Dungeon Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Spike Chunsoft

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Τα spin-offs γνωστών και επιτυχημένων σειρών video games αποτελούσαν πάντοτε το μικρό “εξτραδάκι” για τους hardcore fans των βασικών σειρών και για τις εταιρείες το “extra money” με παράπλευρες κυκλοφορίες. Το Pokémon Super Mystery Dungeon βασίζεται στους χαρακτήρες της θρυλικής σειράς Pokémon, η οποία έχει προσφέρει με την πάροδο του χρόνου ουκ ολίγα “side projects”. Από την εποχή του Pokémon Snap και του Pokémon Pinball, μέχρι και το πιο πρόσφατο και πολυαναμενόμενο Pokken Tournament, η Nintendo στήριζε τέτοιου είδους προσπάθειες με μεγάλη της χαρά ως publisher, γιατί πολύ απλά, o Pikachu και ο Charizard “πουλάνε” σε πιτσιρίκια, σε hardcore fans των Pokémon κ.λπ. Αναφερόμαστε άλλωστε στους πλέον αναγνωρίσιμους χαρακτήρες (φορητών) κονσολών και αυτό φαίνεται αν μη τι άλλο και από τις γενικότερες πωλήσεις του franchise.


Η ουσία του Pokémon Super Mystery Dungeon βρίσκεται προφανέστατα στα dungeons τα οποία ναι μεν ακολουθούν τους τυποποιημένους κανόνες και μοτίβα ενός απλού dungeon crawler με ορόφους και διάφορους εχθρούς, αλλά το random generated level design φρεσκάρει συνεχώς τον κόσμο του παιχνιδιού.

Η σειρά Mystery Dungeon αποτελούσε πάντοτε ένα βασικό κομμάτι των Pokémon spin-offs με την (Spike) Chunsoft να δουλεύει το concept των rogue-like RPGs/dungeon crawlers από το 2005 και μετά. Ο γράφων δεν είχε εντυπωσιαστεί και ιδιαίτερα από τα Explorers of Time / Explorers of Darkness και Gates To Infinity, οπότε μία μικρή αμφισβήτηση για το πόσο “super” θα ήταν το Pokémon Super Mystery Dungeon υπήρχε στα πρώτα 30 λεπτά του παιχνιδιού. Η διαφορά με την κλασική σειρά Pokémon διακρίνεται από την πρώτη ώρα του τίτλου, μόνο και μόνο από το “personality test” που καλείται να απαντηθεί από τον χρήστη. Βάσει των απαντήσεων που θα δώσει ο παίκτης στις εν λόγω ερωτήσεις, θα του προταθεί ένα Pokémon ως βασικός χαρακτήρας τον οποίο θα χειρίζεται. Βέβαια, από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να αρνηθεί την πρόταση του παιχνιδιού και να επιλέξει το starter Pokémon της αρέσκειας του, δεν ξέρουμε κατά πόσο χρήσιμη είναι εν τέλει η παρουσία ενός personality test, αλλά αυτό δεν είναι και μείζονος σημασίας. Ο χρήστης δεν ελέγχει τον κλασικό εκπαιδευτή Pokémon, αντίθετα μεταμορφώνεται σ’ ένα Pokémon για άγνωστους λόγους. Με τον κεντρικό ήρωα να προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς έγινε και βρίσκεται εγκλωβισμένος στο σώμα ενός Pokémon, το παιχνίδι προσπαθεί να μας μάθει με αργά βήματα τους βασικούς μηχανισμούς του με σκοπό να φτάσουμε στην κεντρική πόλη (Serene Village) όπου θα βρούμε και συνοδοιπόρο (ο οποίος επιλέχθηκε στον πρόλογο του τίτλου με τα ίδια κριτήρια με το βασικό Pokémon).



Οι πρώτες 4 ώρες, και ιδιαίτερα από τη στιγμή που φτάνουμε στην Serene Village, αποκαλύπτουν ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα του Pokémon Super Mystery Dungeon που δεν είναι άλλο από το ρυθμό. Ναι, ο τίτλος προφανώς και έχει ως target group (και) τους μικρούς φίλους του gaming, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει τόσο αργό pacing και τόσοι πολλοί διάλογοι. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι το παραπάνω φαινόμενο εντοπίζεται περισσότερο στις πρώτες ώρες του τίτλου, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος για τους λιγότερο υπομονετικούς παίκτες να βαρεθούν την περιήγηση στην πόλη. Τα κανονικά Pokémon games στηρίζονταν σε λιγότερα έμμεσα tutorials και χωρίς την ύπαρξη μακροσκελών διαλόγων και ούτε οι μικροί, αλλά σίγουρα ούτε οι μεγάλοι σε ηλικία gamers, είχαν δυσκολευτεί ιδιαίτερα με την εκμάθηση των μηχανισμών εκείνων των τίτλων. Η ουσία του Pokémon Super Mystery Dungeon βρίσκεται προφανέστατα στα dungeons τα οποία ναι μεν ακολουθούν τους τυποποιημένους κανόνες και μοτίβα ενός απλού dungeon crawler με ορόφους και διάφορους εχθρούς, αλλά το random generated level design φρεσκάρει συνεχώς τον κόσμο του παιχνιδιού.
Η σειρά Mystery Dungeon αποτελούσε πάντοτε ένα βασικό κομμάτι των Pokémon spin-offs με την (Spike) Chunsoft να δουλεύει το concept των rogue-like RPGs/dungeon crawlers από το 2005 και μετά.
Δεν πρόκειται φυσικά για ένα αξεπέραστο, πανέμορφο level design που θα μείνει για πάντα στο μυαλό μας, αλλά για κάποιον που ασχολείται με το παιχνίδι σε μικρές δόσεις, τα προκαθορισμένα και συγκεκριμένα patterns που υπάρχουν στις βάσεις του τίτλου δεν ενοχλούν σε καμία περίπτωση. Τεχνικά, πρόκειται σίγουρα για το πιο όμορφο Mystery Dungeon που έχουμε δει ποτέ, κυρίως εξαιτίας των μπόλικων χρωμάτων και των καλοφτιαγμένων πλασμάτων. Ο πλουραλισμός που υπάρχει στα Pokémon που εμφανίζονται ως εχθροί και φίλοι είναι επίσης εντυπωσιακός, με τους developers να έχουν καταβάλει αρκετά μεγάλη προσπάθεια να συμπεριλάβουν όλα τα πλάσματα της αγαπημένης “φορητής” σειράς. Και φυσικά η διαλογή δεν καθορίστηκε στα…ζάρια, αλλά έγινε όντως προσπάθεια όντως να ταιριάξουν τα Pokémon με το υπόλοιπο “φυσικό” περιβάλλον.



Αν συνυπολογίσουμε και τις τέσσερις διαφορετικές επιθέσεις των κεντρικών μας Pokémon, οι οποίες βασίζονται σε PP, την παρουσία των κλασικών HP και τη δυνατότητα για level up, οι θαμώνες των αυθεντικών σειρών της Game Freak θα νιώσουν άνετα με το gameplay του Pokémon Super Mystery Dungeon, ακόμη και αν δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ τους τα εν λόγω spin-offs. Η μεταφορά από τις μάχες με cut-scenes των κανονικών Pokémon games σε ένα κλασικό dungeon crawler battle δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση πρόβλημα για τον απλό gamer, ενώ η ανάγκη κατανάλωσης τροφίμων ώστε να κρατηθούν γεμάτα τα στομάχια της ομάδας, είναι απλώς ένα παραπάνω stat, μία επιπλέον πρόκληση για όσους αποφασίσουν να εξερευνήσουν εξονυχιστικά τους ορόφους της κάθε περιοχής. Η παρουσία των items βοηθάει στο στρατηγικό κομμάτι του gameplay του Pokémon Super Mystery Dungeon. Υπάρχουν στιγμές που ο βαθμός δυσκολίας του εκάστοτε dungeon απαιτεί τη βοήθεια από items, που, παραδείγματος χάριν, μας δείχνουν που βρίσκεται η σκάλα για το επόμενο επίπεδο ή μας μεταφέρουν κάπου αλλού, ώστε να αποφευχθεί ένα ατυχές wipe. Οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στη δυσκολία του τίτλου ενδεχομένως και να εκνευρίσουν σε μερικά σημεία ακόμη και τον πιο έμπειρο gamer, γιατί από το παιχνίδι απουσιάζουν μερικές φορές τα απαραίτητα σημάδια που θα προϊδεάσουν το χρήστη για τις δύσκολες στιγμές που τον περιμένουν ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα. Τρανταχτό παράδειγμα η παρουσία ορισμένων bosses τα οποία είναι απλά απροσπέλαστα. Μαζί με τα ανούσια tutorials, αποτελούν τις πιο κουραστικές στιγμές του τίτλου, οι οποίες φρενάρουν το ρυθμό του παιχνιδιού, αφού ο παίκτης καλείται να σκαρφιστεί τακτικές hit  & run που διαρκούν αρκετά λεπτά, ώστε να υπερκεράσει τη δυσβάστακτη δυσκολία. Και μάλλον αυτό ήταν και κατά κάποιον τρόπο ηθελημένο από τους developers, αφού μετά τις πρώτες 6-7 ώρες, ο παίκτης θα καταλάβει ξεκάθαρα ότι η στρατηγική παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από το τυπικό grinding. Αυτό είναι ίσως και το σημείο κλειδί που καθορίζει πόσο θα αρέσει σε κάποιον το Pokémon Super Mystery Dungeon ως εμπειρία.



Στο στρατηγικό κομμάτι του τίτλου συμβάλει και το save system, αφού η δυνατότητα για save δίνεται μονάχα πριν εισχωρήσει κανείς στο dungeon ή στην κεντρική πόλη. Εφόσον χαθεί η μάχη εντός του dungeon, ο χρήστης μπορεί είτε να επιλέξει να ξεκινήσει από το τελευταίο save, είτε από την αρχή. Η απώλεια σημαντικών items “πονάει” στις rogue-like απαιτήσεις των dungeons και αυτό θα ωθήσει τους παίκτες σε συνεχές saving παντού και με οποιονδήποτε τρόπο. Οι παραπάνω αστοχίες και μικρές ατέλειες, όπως π.χ. το περίεργο (έως και προβληματικό) movement εντός των dungeons, μουτζουρώνουν σε κάποια σημεία τη γενικότερα θετική εμπειρία του νέου τίτλου της σειράς Mystery Dungeon. Οι developers μπορεί να παρουσίασαν ένα τρομακτικά αργό από άποψη ρυθμού πρώτο πεντάωρο, αλλά το παιχνίδι έχει αρκετά στοιχεία για να κρατήσει τον παίκτη ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του main story. Ο “καινούργιος” μηχανισμός του να κερδίζουμε νέα Pokémon ως συνοδοιπόρους με την ολοκλήρωση διάφορων αποστολών συμβάλει επίσης στη συνεχή διασκέδαση των fans των Pokémon ή των απλών dungeon crawlers και πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για τις επόμενες κυκλοφορίες. Το Pokémon Super Mystery Dungeon παρουσιάζεται ξεκάθαρα ως το πιο ολοκληρωμένο πακέτο της σειράς και το γεγονός ότι όλες οι αδυναμίες της φετινής κυκλοφορίας μπορούν να διορθωθούν εύκολα χωρίς να χαλάσει κάποιο από τα καλά του στοιχεία, αποτελεί ίσως και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της σειράς.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ικανοποιητικό σενάριο
  • Το στρατηγικό κομμάτι έχει εμπλουτιστεί
  • Το πιο όμορφο Mystery Dungeon
  • Ενδιαφέρον meta-game
  • Η «συλλογή» των Pokémon με τα Connection Orbs
  • Μερικές έξυπνες ατάκες και διάλογοι που δίνουν χαρακτήρα στα Pokémon
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τραγικός ρυθμός στις πρώτες ώρες με ανούσια tutorials και διαλόγους
  • Μετριότατο movement εντός των dungeons
  • Οι απλοϊκές μάχες και τοποθεσίες μπορεί να κουράσουν
  • Παιχνίδι που μπορεί να εκτιμηθεί μονάχα σε μικρές δόσεις
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*