Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Pokémon Shuffle Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Genius Sonority Inc.

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Nortec Multimedia

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Οι περισσότεροι gamers έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους έναν τίτλο free-to-play, είτε κατά λάθος, είτε από περιέργεια ή επειδή συνδυάζει κάποια θεματολογία που τους ενδιαφέρει πολύ. Οι developers τέτοιων παιχνιδιών δοκιμάζουν διάφορα concepts για να προσελκύσουν νέο κοινό, με τίτλους που ασχολούνται με τo ποδόσφαιρο (Top Eleven), με υπερήρωες (Marvel: Avengers Alliance) ή με…φάρμες (Farmville). H Nintendo αποφάσισε να ακολουθήσει αυτήν την λογική τοποθετώντας στην βιτρίνα του νέου της freemium game τους αντικειμενικά καλύτερους χαρακτήρες για την διεκπεραίωση αυτής της «αποστολής». Το Pokémon Shuffle χρησιμοποιεί τα αγαπημένα Pokémon ως «δούρειο ίππο» για την εισβολή του μοντέλου free-to-play στο Nintendo 3DS. Πρόκειται για τίτλο που στηρίζεται στην τεράστια αναγνωρισιμότητα του πετυχημένου franchise και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως άλλο Bejeweled με Pokémon skin. Στο εν λόγω puzzle game ο παίκτης προσπαθεί να ταιριάξει 3 ή παραπάνω ίδια Pokémon σε σειρά με σκοπό να πληγώσει το αντίπαλο Pokémon. Ο χρήστης χρησιμοποιεί την κάτω οθόνη για να λύσει τα puzzles και να αδειάσει την life bar του αντίπαλου πλάσματος, με σκοπό να προχωρήσει στην επόμενη πίστα, αλλά και να αιχμαλωτίσει τον εχθρό σε Pokéball.



Οι developers προσπάθησαν να δώσουν βάθος στους μηχανισμούς του παιχνιδιού προσθέτοντας γνωστά στοιχεία των κανονικών Pokémon games. Ο παίκτης καλείται να συνθέσει μια ομάδα από τα Pokémon που βρίσκονται ήδη στην κατοχή του για να αντιμετωπίσει τον επόμενο αντίπαλο, με τα διαφορετικά types να παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Για παράδειγμα, απέναντι σε Pokémon της φωτιάς θα έχετε μεγαλύτερη τύχη αν στην τετράδα υπάρχουν Water και Rock-type Pokémon που θα ρίχνουν extra damage, ενώ η συμμετοχή ενός Pokémon που θα κατέχει δυνατότητα για Mega Evolution κρίνεται επιτακτική εξαιτίας των special combos μέσω των οποίων «καθαρίζονται» ολόκληρες στήλες.
Το Pokémon Shuffle χρησιμοποιεί τα αγαπημένα Pokémon ως «δούρειο ίππο» για την εισβολή του μοντέλου free-to-play στο Nintendo 3DS.
Μην φανταστεί κανείς βέβαια ότι απαιτίται πολύπλοκη σκέψη για τη σύνθεση της ομάδας, αφού από ένα σημείο και μετά ο παίκτης θα πατάει απλώς το «Optimize» για να του προταθεί η καλύτερη δυνατή τετράδα από το ρόστερ του. Το πόσο γρήγορα θα λυθεί το κάθε puzzle δεν παίζει μεγάλο ρόλο στο βασικό κομμάτι του παιχνιδιού (με εξαίρεση το Expert Mode), αφού η κάθε μάχη ξεκινάει με προκαθορισμένο μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων κινήσεων. Όσο λιγότερες κινήσεις χρειαστούν για να νικηθεί το αντίπαλο Pokémon, τόσο μεγαλώνουν τα high scores του χρήστη και τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα για να πιαστεί με την Pokeball. Αυτή η επιλογή βοηθάει το Pokémon Shuffle να φανεί πιο στρατηγικό, αφού η έλλειψη timer δίνει την επιλογή στον παίκτη να σκεφτεί καλύτερα την κάθε του κίνηση χωρίς κανένα άγχος. Έμμεσα βέβαια υπάρχει μια μικρή πίεση από τα αντίπαλα πλάσματα τα οποία προσπαθούν κατά περιόδους να βάλουν τρικλοποδιές μπλοκάροντας το puzzle με blocks ή αντικαθιστώντας κάποια Pokémon με άλλα που θα χαλάσουν την τριάδα που ετοιμαζόταν να συμπληρωθεί από τον παίκτη.


Όσο λιγότερες κινήσεις χρειαστούν για να νικηθεί το αντίπαλο Pokémon, τόσο μεγαλώνουν τα high scores του χρήστη και τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα για να πιαστεί με την Pokeball.

Όλα αυτά συνθέτουν μια βάση η οποία ακούγεται (και είναι) αρκετά διασκεδαστική, μέχρι τη στιγμή που θα ανακαλύψετε τις απαράδεκτες τιμολογήσεις της εταιρίας. Στο Pokémon Shuffle υπάρχουν τρία διαφορετικά αναλώσιμα: Gems, Hearts και Coins. Ένα διαμάντι κοστίζει 0,99 ευρώ και με αυτό οι χρήστες μπορούν να προμηθευτούν 5 καρδιές ή 3000 νομίσματα. Κάπου εδώ, ξεκινάει ο εφιάλτης του freemium service. Μετά από κάθε μάχη, ο παίκτης χάνει μία καρδιά ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν δεν θελήσει να αγοράσει καρδιές, ο παίκτης θα πρέπει να περιμένει 30 λεπτά για να αναπληρωθεί μόλις μία εξ αυτών. Το καλύτερο της υπόθεσης είναι ότι αυτές δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 5. Με λίγα λόγια, ο χρήστης περιμένει 30 λεπτά για να παίξει περίπου 1 λεπτό και σε περίπτωση που περιμένει μέχρι το επόμενο πρωί για να φορτωθεί με μπόλικες (λέμε τώρα) καρδιές, η ενασχόλησή του θα διαρκέσει περίπου 7 λεπτά. Η διάρκεια των μεμονωμένων μαχών είναι μικρή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδειχθούν ούτε τα ακριβότερα πακέτα αρκετά καλό deal στα μάτια του παίκτη. Ο τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί το σύστημα αγορών του Pokémon Shuffle είναι εξ αρχής λάθος.



Όσο για τα 3000 coins που αναφέρθηκαν νωρίτερα στο κείμενο, αξίζει να σημειωθεί ότι μία Great Ball κοστίζει περίπου 2500 νομίσματα. Η ενισχυμένη αυτή μπάλα διπλασιάζει το αρχικό το catch rate του Pokémon (που ορίζεται από σπανιότητα και επίδοση του παίκτη), αλλά δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Αν αναλογιστούμε ότι τα καλά και πιο γνωστά Pokémon ξεκινούν με μόλις 2-10% πιθανότητα να πιαστούν στη «φάκα», ακόμη και 5000 νομίσματα να δαπανηθούν για χάρη του πολυπόθητου πλάσματος, ο παίκτης δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος ότι θα το κάνει δικό του εξαιτίας του πολύ χαμηλού ποσοστού στην αρχή της μάχης. H επιλογή αγοράς (ακριβών) βοηθητικών items ενδεχομένως να αποτελεί την πιο σοφή επένδυση των κερδισμένων νομισμάτων, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να ξεπεραστούν οι πιο δύσκολες πίστες του τίτλου.



Όλα αυτά συνθέτουν ένα θανατηφόρο combo για την επιβίωση του μοντέλου freemium σε μια αφιλόξενη για τέτοιου είδους εγχειρήματα κονσόλα. Το Nintendo 3DS δεν μπορεί να συνδεθεί ανά πάσα στιγμή στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να αποξενώνεται η λογική της ολιγόλεπτης διασκέδασης σε μέρη όπου δεν υπάρχει WiFi. Οι υψηλές τιμολογήσεις και το απαράδεκτο heart-drain θα ταίριαζαν στο προφίλ ενός (πανάκριβου) game για smartphones το οποίο απολαμβάνεται συνήθως στο τρένο, στο λεωφορείο και γενικότερα on-the-go. Παρατηρώντας το Pokémon Shuffle βάσει της τρέχουσας κατάστασης που επικρατεί στο 3DS, το παιχνίδι μοιάζει σαν εξωγήινος που σιγοτραγουδάει το «Englishman In New York». Τα θετικά στοιχεία του gameplay και η λογική «Gotta Catch ‘em All» έχουν «θαφτεί» κάτω από τεράστια paywalls, με αποτέλεσμα να έχουμε στα χέρια μας το λιγότερο «Nintendoπαίχνιδο» στη νεότερη ιστορία της Nintendo. Το παιχνίδι δεν αποτυγχάνει για λόγους ποιότητας ή καλλιτεχνικής προσέγγισης, αλλά περισσότερο εξαιτίας της φιλοσοφίας και της τακτικής που ακολουθεί η εταιρία στην προκειμένη περίπτωση. Το Pokémon Shuffle δείχνει εγκλωβισμένο και καταδικασμένο να παρουσιάζεται ως ένα «κακό» Pokémon Battle Trozei με υπερβολικές χρηματικές απαιτήσεις οι οποίες «πληγώνουν» το πρεστίζ του franchise και αδικούν ένα παιχνίδι που είχε όλα τα φόντα να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.


 

4.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ενδιαφέροντα στοιχεία που εμπλουτίζουν το match-3 concept
  • Η «νεραϊδόσκονη» του Pokémon franchise
  • Εθιστικό gameplay
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Απαράδεκτη τιμολόγηση αναλώσιμων που βάζει φρένο στη διασκέδαση
  • Σύστημα free-to-play στα χειρότερά του
  • To leveling των Pokémon χάνει γρήγορα την αξία του
  • Τα ποσοστά αιχμαλώτισης σε Pokéball
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Πάγος13
    • Δεν συμφωνώ με το review,τέλος πάντων... ανετα παίζεται το παιχνίδι χωρίς να δώσεις ούτε λεπτό!

      Το Pokémon Shuffle έχει το καλύτερο ''gameplay'' στο είδος του. 8 από μένα

    • Viper71
    • Συμφωνω με το Review καθως περιγραφει ότι ακριβως "ειδα" και εγω οσο ασχοληθηκα με το παιχνιδι, ενώ και η βαθμολογια που εδωσε ο συντακτης (παροτι μου αρεσουν αυτου του είδους τα παιχνίδια) είναι υπερ του δεοντος καλη, εγω θα του εβαζα τουλάχιστον 3 καθως εάν δεν "περιστρεφοταν" γυρω από τα ΡΟΚΕΜΟΝ ισως δεν θα επαιρνε ουτε 3!!!

    • alex4444
    • Χαμενη ευκαιρια για δυνατο μπασιμο στο free to play μοντελο... Το παιχνιδι ειναι πολυ ομορφο, απλο και εθιστικο, αλλα οι τιμες απαραδεκτες. Αν ειναι να ακολουθησει παρομοιες τιμολογιακες πολιτικες και στα smartphones, ας το αφησει απο τωρα.

    • Dural
    • @παγος13: απαντάω αργά γιατί δεν πήρα πρέφα ό,τι είχε ανέβει το review επειδή τρέχω σαν τρελος αυτές τις λίγες μέρες που ήρθα Αθήνα.

      Όπως είδες από το review, εγώ δεν έχω θέμα με το gameplay (χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι ολοκαίνουργιο και super innovative), αλλά προσωπικά εστιάζω στην απαράδεκτη τιμολόγηση που ακυρώνει όλο το concept του Pokemon Shuffle. Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε αυτή την κατηγορία παιχνιδιών οι τιμές και η διάρκεια παίζουν αρκετά μεγάλο ρόλο και το συγκεκριμένο παιχνίδι το χάνει εντελώς σε αυτό το σημείο. Δεν γίνεται να περιμένω ένα ολόκληρο βράδυ να φορτώσει 5 καρδιές οι οποίες θα μου επιτρέψουν να ασχοληθώ για 7 λεπτά (!). Το "30 λεπτά και μία καρδιά" για παιχνίδι όπου ο ένας του γύρος διαρκεί πολλές φορές 20-30-40 δευτερόλεπτα, είναι πάρα πολύ κακό σαν ιδέα, σαν διάρκεια, σαν υλοποίηση γενικότερα. Και όλα αυτά σε μία κονσόλα που δεν είναι Smartphone με 3G, πολύ βασικό στοιχείο.

      Και γι' αυτό είμαι και αρκετά σκληρός με την βαθμολογία, γιατί όπως είπε ο alex444, είναι μία "χαμένη ευκαιρία" με ένα παιχνίδι που στην βάση του είναι καλό και θα μπορούσε να είναι πραγματικά διασκεδαστικό.

*