Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Prof. Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Level-5

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Nortec Multimedia

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Δεν θα  κρύψω ότι όταν ο Παύλος (τι πάει να πει ποιoς Παύλος;) μου ανέθεσε την κριτική για το παιγνίδι, βαρυγκώμησα λίγο. Αμφότεροι οι δύο ήρωες του δεν ανήκουν  στις αγαπημένες μου φιγούρες και αν για τον Phoenix Wright υπάρχει μέσα μου ακόμα ένα προσωπικό ενδιαφέρον για να πάρω από την αρχή την σειρά, μετά το πρώτο επεισόδιο το οποίο είχα απολαύσει, με τον καθηγητή Layton είχαμε συμφωνήσει να κρατάμε μια απόσταση μεταξύ μας. Θέλετε οι κάπως αδιάφορες ιστορίες, αυτή η καταναγκαστική και σχεδόν ψυχωτική εμμονή του με τους gentlemen και τον καθωσπρεπισμό ή στην τελική, αυτή η κουραστική δομή του gameplay με τα συνεχή puzzles, είχαν σιγουρεύσει μέσα μου το ότι δεν μου αρέσει η σειρά. Τον καιρό όμως που μου ανατέθηκε η κριτική, οι μάγισσες και τα μυστηριώδη έργα τους με περιτριγύριζαν, καθώς κάνοντας μια αναδρομή σε αγαπημένες ταινίες thriller προηγούμενων δεκαετιών, όπως τα “Suspiria” και “Inferno”, τα δύο πρώτα μέρη δηλαδή της “Τhree Mothers” τριλογίας του Dario Argento και το “La maschera del demonio” του Mario Bava, τις είχα ήδη από κοντά μου, οπότε και με την πάντα πειστική διάθεση του Παύλου, τα πάντα πήραν τον δρόμο τους.

Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney Image 01

Σε ένα μουντό λονδρέζικο σούρουπο λοιπόν, ο Καθηγητής Layton και ο πιστός βοηθός του Luke Triton απολαμβάνουν το καθιερωμένο τσάι τους, όταν η πόρτα που χτυπά άξαφνα τους φέρνει έναν απρόσκλητο, κυνηγημένο από Μάγισσες επισκέπτη, ο οποίος έχει ανάγκη τη βοήθεια τους. Πρόκειται για την Espella Cantabella, η οποία ντυμένη με ρούχα που παραπέμπουν σε σκοτεινές, μεσαιωνικές εποχές,  κάνει λόγο για την πόλη της, την Labyrinthia, εκεί που όλα ρυθμίζονται και διαδραματίζονται από τις επιταγές του Δημιουργού (Storyteller), ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρέχει στην πόλη τις Ιστορίες του, οι οποίες μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας καθορίζουν τις ζωές των κατοίκων. Απομονωμένη, άγνωστη αυτή η πόλη, εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζεται από Μάγισσες, ραδιούργες και πανούργες, οι οποίες αποτελούν τον μόνιμο φόβο των κατοίκων και το μόνιμο άγος των Ιεροεξεταστών, οι οποίοι με κάθε τρόπο προσπαθούν να τις κάψουν στο Πυρ το Εξώτερον, ύστερα από δίκες. Με κάποιο τρόπο μαγικό οι ήρωες μας θα μεταφερθούν σε αυτή την παράταιρη πόλη και φυσικά θα τους ακολουθήσουν, παρασυρμένοι και αυτοί στην ίδια μυστική δίνη, ο Phoenix Wright και η αγαπημένη μου, συγγνώμη, αγαπημένη του βοηθός η Maya Fey. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο στήνεται το παιχνίδι, με την δράση να χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο μέρος που παραπέμπει στα παιχνίδια του καθηγητή Layton, η περιπλάνηση στους δρόμους της Labyrinthia θα μας φέρει αντιμέτωπους με συνομιλίες διερεύνησης και με λογής λογής puzzles, μέσω της λύσης των οποίων θα προωθηθεί η ιστορία. Συνεχίζοντας τις βελτιώσεις κατά τη μετάβαση της σειράς στο 3DS, πλέον κινώντας το stylus πάνω στην οθόνη αφής βλέπουμε που είναι κρυμμένα τα γνωστά hints coins αφενός και αφετέρου αναγνωρίζουμε τα σημεία ενδιαφέροντος, χωρίς το κουραστικό και συνεχές ψάξιμο που είχαμε συνηθίσει στο DS. H δράση αλλάζει όταν μεταφερόμαστε στις δίκες, όπου εδώ παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αλλαγές. Πλέον, στην πλειονότητα των δικών υπάρχουν πολλοί μάρτυρες και απαιτείται η ταυτόγχρονη εξέταση τους. Κάθε μαρτυρία έχει τη δική της βαρύτητα και καλούμαστε πέρα  από ξεχωριστές αντιφάσεις να ανιχνεύσουμε και αντιφάσεις στη σχέση των μεμονωμένων μαρτυριών, κάτι που φυσικά  προσθέτει πόντους στην αληθοφάνεια, αν και η δυνατότητα για χρήση των hint coins θα ξενίσει τους πιουρίστες. Παράλληλα, σε μία έξυπνη προσθήκη, υπάρχει και το μεγάλο βιβλίο της μαγείας, το Grand Grimoire, στο οποίο είναι καταγεγραμμένες οι περιγραφές όλων των ξορκιών που χρησιμοποιούν οι Μάγισσες της Labyrinthia, η ανάλυση των οποίων θα μπορέσει να δώσει πολύτιμα στοιχεία κατά τη διάρκεια των δικών.

Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney Image 02

Σε επίπεδο οπτικοακουστικό, τα πάντα κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα., με την συνηθισμένη εξαίρεση του 3D, που απλώς προσθέτει ένα καλοδεχούμενο βάθος στην αντίληψη μας. Η πόλη έρχεται στην επιφάνεια με έναν τρόπο ζωντανό και πάρα πολύ όμορφο, με τα ποικίλα χρώματα που της ταιριάζουν, ενώ τα cutscenes διέπονται από τη γοητεία των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Το animation είναι εκπληκτικό, ενώ οι νέοι χαρακτήρες αποδίδονται με άρτια σχέδια και μία προσοχή στη λεπτομέρεια που συναρπάζει. Οι μουσικές, τόσο οι γνώριμες, όσο και οι νέες δένουν αρμονικά με τα συναισθήματα που γεννιούνται όσο η ιστορία ξεδιπλώνεται, κινούμενες σε επικά και μυστηριώδη μονοπάτια, καθώς αυτές εκτελούνται από την Layton Grand Caravan Orchestra, ενώ η μοναδική μας ένσταση επικεντρώνεται σε κάποια από τα Voice Over, που δεν «κουμπώνουν» με τον χαρακτήρα που αποδίδουν. Άρα λοιπόν, τι δεν λειτουργεί καλά με συνέπεια τον βαθμό που βλέπετε στο κάτω μέρος; Εν πρώτοις, αυτή η συνεργασία δεν φέρνει κάτι το νέο, κάτι το ρηξικέλευθο, ειδικά για ένα τίτλο crossover, παρά τις αιτιάσεις των δημιουργών. Ουσιαστικά, δίδεται η εντύπωση για δύο παράλληλες πορείες, που δεν διαπλέκονται, έστω και σε ένα πειραματικό και άρα διστακτικό επίπεδο. Οι νεωτεριστικές προσθήκες στα μέρη του Phoenix Wright είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά η στασιμότητα στα μέρη του καθηγητή Layton και κυρίως η μη ενσωμάτωση τους με κάποιο τρόπο με τα κομμάτια των δικών σφραγίζουν και την εν γένει στασιμότητα, με εξαίρεση κάποιες αναλαμπές προς το τέλος. Παράλληλα, παρά το ότι η ιστορία εξυφαίνεται από τον μεγάλο Shu Takumi δεν καταφέρνει να φτάσει στα ύψη προηγούμενων προσπαθειών του. Παρά το ότι το παιχνίδι καταφέρνει από την αρχή να σε βάλει στο σκοτεινό κλίμα της ιστορίας, με αυθεντικούς χαρακτήρες και με την αλληλεπίδραση των τεσσάρων ηρώων να γεννά αξιομνημόνευτες στιγμές,- κυρίως από τις διαφορές τις έντονες στις προσωπικότητες τους-εν τούτοις ο τρόπος με τον οποίο θα λυθούν τα μυστήρια είναι πέρα ως πέρα απογοητευτικός, αφήνοντας μεγάλα σεναριακά κενά που ενοχλούν και τα οποία ουσιαστικά, στη λάμψη την απατηλή της μεγάλης ανατροπής, καταφέρνουν και φαίνονται ασεβή προς το γενεσιουργό υλικό της ιστορίας.



Είναι φανερό πως για τους fans αυτών των ηρώων, δεν υπάρχει θέμα για την αγορά ή μη του τίτλου, μιας και θα βρουν όλα τα στοιχεία που αγαπούν από τις δυο πολύ γνωστές σειρές. Για τους υπόλοιπους, η πολύ πειστική ατμόσφαιρα, το σκοτεινό και ατμοσφαιρικό ξεκίνημα, η παραδοξότητα των ηρώων μέσα στο μεσαιωνικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την διάρκεια του τίτλου (25 ώρες και η δυνατότητα για νέα εβδομαδιαία DLC με puzzles με βάση τη συνέχεια της αρχικής ιστορίας), δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναφωνήσετε “Αθώος!”. Από την άλλη, η απογοητευτική λύση του μυστηρίου, οι ήδη πολυπερπατημένοι δρόμοι και η απουσία νεωτερισμών θα σας κάνουν να κραυγάσετε “Ένοχος!”. Η τελική ετυμηγορία, όπως πάντα, είναι δική σας...


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • nkav64
    • Αγαπημένες σειρές και οι δύο. Έχω περάσει δεκάδες ώρες μαζί τους.

      Βασίλη αν κατάλαβα καλά η βάση του "παντρέματος" είναι το ότι ο Layton αναλαμβάνει τις έρευνες που αφορούν τις δίκες και ο Phoenix Wright έχει τον κλασσικό ρόλο του δικηγόρου υπεράσπισης;

      Αυτό με τη χρήση των hint coins ίσως αρέσει σε κάποιους, όμως κατά τη γνώμη μου χαλάει την εμπειρία βάζοντας τους παίκτες σε πειρασμό να ακολουθήσουν μια πιο εύκολη οδό.

      Η Mia εμφανίζεται πουθενά; Αν όχι τότε καλύτερα να μην ασχοληθώ με τον τίτλο :)

    • ShrinkShady
    • Νικήτα καλά κατάλαβες...Η αλήθεια είναι πως και εγώ χρησιμοποίησα κάποιες φορές τα hint coins, αλλά είναι προαιρετικό, οπότε όπως καταλαβαίνεις το όλο σύστημα είναι μια άσκηση πνεύματος και αντίστασης στον πειρασμό.
      Πάντως Mia μπορεί να μην έχει, αλλά έχει άλλες όμορφες παρουσίες..:)

*