Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Rare Replay Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Rare

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Xbox Game Studios

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Rare Replay
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.xbox.com/el-gr/games/rare-replay FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE BEST BUY

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που εισήλθε στον χώρο των video games η Rare, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στην ιστορία της βιομηχανίας, με τίτλους που σήμερα θεωρούνται θρυλικοί, εταιρεία με διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά στην προβολή της, με τα παιχνίδια της να είναι πάντα στο επίκεντρο. Η Rare αποτέλεσε συνεργάτη της Nintendo στα τέλη της δεκαετίας του '90, με την οποία έφτασε στο δημιουργικό της peak και από την αρχή της χιλιετίας βρίσκεται σε αποκλειστική συνεργασία με τη Microsoft. Για να γιορτάσει λοιπόν, αυτά τα 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο, η Rare αποφάσισε να ετοιμάσει μια πραγματικά μεγάλη συλλογή με 30 από τους σημαντικότερους τίτλους της, το Rare Replay.



Με μια πρώτη ματιά, και αφήνοντας πίσω το μάθημα ιστορίας, η συλλογή μοιάζει και είναι μεγαλειώδης. Με τίτλους που κυκλοφόρησαν σε οικιακούς υπολογιστές, όπως το ZX Spectrum μέχρι και άλλους που διατέθηκαν για Xbox 360, το Rare Replay είναι μια ωδή στην πλούσια ιστορία της Rare, αλλά ταυτόχρονα στο ίδιο το gaming. Παιχνίδια που έχουν γράψει ιστορία, όπως το Banjo-Kazooie και το Perfect Dark, άλλα προγενέστερα και ίσως αδικημένα που δεν σημείωσαν αντίστοιχη επιτυχία, αλλά αποτελούν σημαντικότατη παρακαταθήκη για το μέλλον του χώρου, όπως το Cobra Triangle και το Jetpac, νέες και αρκετά διασκεδαστικές προσπάθειες, σαν το Viva Piñata και φυσικά το καλύτερο παιχνίδι αυτής της συλλογής, το εκπληκτικό Blast Corps, συνθέτουν μια απολαυστική πανδαισία που φτάνει σχεδόν τις 700 ώρες καθαρού gameplay και έχει τα φόντα να συναρπάσει τους παίκτες κάθε ηλικίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η παρουσίαση της συλλογής, η οποία στο παιχνίδι γίνεται μέσω ενός θεάτρου στο οποίο βρίσκονται ως θεατές όλοι οι πρωταγωνιστές των παιχνιδιών, σαν να παρακολουθούν αποσπάσματα από το παρελθόν τους, δίνοντας ο καθένας συμβουλές στον εκάστοτε παίκτη, προσπαθώντας να τον διευκολύνουν.
Με τίτλους που κυκλοφόρησαν σε οικιακούς υπολογιστές, όπως το ZX Spectrum μέχρι και άλλους που διατέθηκαν για Xbox 360, το Rare Replay είναι μια ωδή στην πλούσια ιστορία της Rare, αλλά ταυτόχρονα στο ίδιο το gaming.
Εκ πρώτης ματιάς, αυτό φαντάζει λίγο αφελές, αλλά μετά από λίγο ξεδιπλώνεται ο πραγματικός λόγος. Ανάλογα με την πρόοδο που σημειώνεται ξεκλειδώνονται και κάποια extras, τα οποία συμπληρώνουν ένα φιλμ μιας περίπου ώρας που δείχνει στιγμές από την παραγωγή των τίτλων και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, την παρακολούθηση της αγάπης των ανθρώπων της Rare για το αντικείμενό τους, μέσα από τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες που υπήρξαν. Παράλληλα, παρουσιάζεται και υλικό από ακυκλοφόρητους τίτλους, κυρίως από την εποχή της συνεργασίας με την Microsoft. Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε την Rare να ανοίγεται προς το κοινό και παρότι αυτό το άνοιγμα δεν είναι μεγάλο, είναι άκρως συγκινητικό και δένει εξαιρετικά με την όλη παρουσίαση της συλλογής.


Παιχνίδια που έχουν γράψει ιστορία, όπως το Banjo-Kazooie και το Perfect Dark συνθέτουν μια απολαυστική πανδαισία που φτάνει σχεδόν τις 700 ώρες καθαρού gameplay και έχει τα φόντα να συναρπάσει τους παίκτες κάθε ηλικίας.

Φυσικά υπάρχουν κάποια στραβοπατήματα, όπως η (αναμενόμενη) έλλειψη σπουδαίων, ίσως και των σημαντικότερων τίτλων της Rare, όπως η σειρά Donkey Kong Country και το GoldenEye 007, ενώ και κάποιες μεταφορές όπως το Perfect Dark Zero, δεν έχουν γίνει με τον καλύτερο τρόπο, μεταφέροντας κάποια σημαντικά τεχνικά θέματα στην αναπαραγωγή τους σε υψηλή ευκρίνεια. Θεματάκια υπάρχουν και με τους παλαιότερους τίτλους, που δεν έχουν τόσο ικανοποιητική απόδοση σε μια κονσόλα τελευταίας γενιάς. Πάντως, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για τίτλους 25-30 ετών, έστω και με κάποιες ορατές βελτιώσεις, το συνολικό δείγμα κρίνεται τουλάχιστον ως θετικό. Αυτό που δεν είναι τόσο θετικό, είναι το γεγονός πως για τους τίτλους που είχαν κυκλοφορήσει στο Xbox Live μέσω του XBLA, η αναπαραγωγή τους γίνεται ξεχωριστά απ' όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια και μέσω Xbox 360 emulator, που δεν είναι και η κατάλληλη ιδέα, όσον αφορά στο installation των παιχνιδιών, το οποίο θα διαρκέσει αρκετή ώρα, αλλά και στο loading που σε στιγμές μοιάζει ατελείωτο.



Ανακεφαλαιώνοντας, το Rare Replay είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα πολύ όμορφο ταξίδι στο παρελθόν. Βασισμένο σε μια εξαιρετική και πανέμορφη παρουσίαση, οι παλαιότεροι μπορούν να θυμηθούν και οι νέοι να γνωρίσουν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του gaming, μέσα από την εντυπωσιακή ιστορία 30 ετών μιας σπουδαίας εταιρείας. Μπορεί η τιμή της να μην είναι μεγάλη, αλλά η αξία της συλλογής αυτής, είναι αδιαμφισβήτητα ανεκτίμητη.


 
EDITOR’S CHOICE BEST BUY

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ένα μαγευτικό ταξίδι στην εξέλιξη του gaming
  • Πληρέστατη, τεράστια και εντυπωσιακή συλλογή
  • Συγκινητικά και πολύ σπάνια extras
  • Το Blast Corps, ένα απλό αλλά υπέροχο δημιούργημα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τεχνικά θέματα με αρκετούς τίτλους
  • Η έλλειψη σημαντικών τίτλων της Rare όπως το GoldenEye και τα Donkey Kong
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Tim of Heavens
    • Καταλαβαίνω την αξία της συλλογής και την προσπάθεια της Rare να φέρει ένα κάρο τίτλους κάτω από ένα κουτί, αλλά αξίζει να παραπονεθεί κανείς για τα προβλήματα που παρουσιάζουν πολλοί τίτλοι του Nintendo 64, σύμφωνα με αγοραστές της έκδοσης. Μακάρι να patchaριστούν στο άμεσο μέλλον.

*