Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Ratchet & Clank Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Insomniac Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Οι αναμνήσεις είναι περίεργο πράγμα. Αναλαμβάνουν να χαράξουν στη μνήμη κάποιου εμπειρίες που θα θυμάται για πολλά χρόνια. Με τον καιρό αυτές οι εμπειρίες, αυτές οι αναμνήσεις, έχουν την τάση να ωραιοποιούν καταστάσεις. Όλα όσα θυμόμαστε βελτιώνονται και τυχόν αρνητικά σημεία δείχνουν να ξεθωριάζουν. Τα videogames δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι παλαιότερες καλές κυκλοφορίες μένουν στο μυαλό μας ως σχεδόν τέλειες. Φαίνεται πως η εμπειρία που αποκομίζει κάποιος από έναν τίτλο είναι πιο δυνατή από τα οπτικά ερεθίσματα. Το Ratchet & Clank ήταν πάντα μια αξιόλογη σειρά. Συνδύαζε με εκπληκτικό τρόπο action και platforming και η προσοχή σε χαρακτήρες και χιούμορ αποτελούσε από την αρχή τη βάση για μια εντυπωσιακή animated ταινία. Το όραμα της Insomniac το 2002 ξεπερνούσε κατά πολύ τις δυνατότητες του μηχανήματος, αλλά και τις δικές της. Και όμως η εμπειρία ήταν εκεί και το παράδειγμα του τίτλου πολλοί προσπάθησαν να το μιμηθούν, λίγοι τα κατάφεραν.


Τα έντονα χρώματα ουρανού και γύρω περιβάλλοντος, τα δεκάδες πράγματα που συμβαίνουν παράλληλα με τις ενέργειες του πρωταγωνιστή, δημιουργούν μια αίσθηση δέους.

Fast forward 14 περίπου χρόνια μετά και η Insomniac έχει την ευκαιρία να κάνει το όραμά της πραγματικότητα. Η σειρά ετοιμάζεται για το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη και η τάση για remasters που κυριαρχεί στην τωρινή γενιά μηχανημάτων άνοιξε τις πόρτες για μια “re-imagined” έκδοση του αρχικού τίτλου. Ο όρος προσπαθεί να απομακρύνει το Ratchet & Clank από τη ρετσινιά των δεκάδων remasters και η προσπάθεια αυτή δημιουργεί δυσπιστία και αμφιβολίες. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο παίκτης τραβούν κατευθείαν το βλέμμα. Το Ratchet & Clank θυμίζει ταινία της Pixar ή τουλάχιστον έπαψε να ζηλεύει τις παραγωγές της τελευταίας. Η κίνηση ομαλή χωρίς κομπιάσματα, το animation ελαστικό όσο πρέπει και το τοπίο… Το τοπίο είναι χαοτικό. Τα έντονα χρώματα ουρανού και γύρω περιβάλλοντος, τα δεκάδες πράγματα που συμβαίνουν παράλληλα με τις ενέργειες του πρωταγωνιστή, δημιουργούν μια αίσθηση δέους. Δέος που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό καθώς ο παίκτης στο μυαλό του θυμάται ακριβώς αυτές τις εικόνες. Το σοκ έρχεται σε δεύτερη φάση, όταν ο συγκεκριμένος παίκτης, έχοντας παίξει αρκετές ώρες τη νέα έκδοση, αποφασίζει να δει βίντεο του τότε. Το άπειρο μάτι θα δει δύο τελείως διαφορετικά παιχνίδια. Το τότε ήταν εξαιρετικό για τα δεδομένα της εποχής, όμως το τώρα είναι πράγματι σοκαριστικό. Ο όρος “re-imagined” δείχνει όλο και πιο ουσιαστικός και εδραιώνεται στο μυαλό του παίκτη όταν συμμετέχει στην πρώτη μεγάλη μάχη μεγάλης κλίμακας όπου οι δεκάδες εχθροί, τα εκατοντάδες particles (με τη μορφή των bolts) και οι χορταστικές εκρήξεις δεν καταφέρνουν να λυγίσουν το frame rate. Η ομάδα ανάπτυξης με θράσος προσθέτει επιπλέον πράγματα στην οθόνη (όπως τα δεκάδες διαστημόπλοια που κάνουν αερομαχίες πάνω από το κεφάλι του παίκτη) και αρνείται πεισματικά να περιορίσει το draw distance.



Το πιο έμπειρο μάτι από την άλλη θα διακρίνει την κοινή ρίζα που ενώνει το σύγχρονο με το παλιό και θα συνειδητοποιήσει τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στους εσωτερικούς χώρους του παιχνιδιού. Το σκοτεινό και άδειο περιβάλλον του αρχικού έχει δώσει τη θέση του σε σωστά φωτισμένες περιοχές, πλούσιες σε λεπτομέρεια. Πράγματι, ο βελτιωμένος φωτισμός συνδράμει ουσιαστικά στο gameplay καθώς ο παίκτης μπορεί να προσανατολιστεί ευκολότερα, χωρίς να χάνεται σε ένα μουντό και σκοτεινό φόντο. Και αυτό το γεγονός μειώνει τα τερτίπια της κάμερας που λειτουργεί πάντα εξαιρετικά με ελάχιστες εξαιρέσεις σε πολύ κλειστούς χώρους με έντονη δράση. Το Ratchet & Clank δεν σταματά όμως στον οπτικό τομέα. Υπάρχουν φυσικά προσθήκες για χάρη της ταινίας, όπως νέα cut-scenes που προσπαθούν να δέσουν την ιστορία, όμως η ομάδα ανάπτυξης προχώρησε και σε πιο ουσιαστικές αλλαγές.
Το Ratchet & Clank θυμίζει ταινία της Pixar ή τουλάχιστον έπαψε να ζηλεύει τις παραγωγές της τελευταίας.
Το 2002 οι κανόνες των third-person shooters ήταν πολύ διαφορετικοί από αυτούς που ισχύουν σήμερα. Strafe δεν υπήρχε, η στόχευση ήταν το λιγότερο προβληματική και τα συστήματα αναβαθμίσεων δεν “ταίριαζαν” σε τέτοιου είδους τίτλους. Η Insomniac αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μείγμα μηχανισμών που συνδυάζει στοιχεία και από νεότερους τίτλους της σειράς. Πλέον ο Ratchet έχει τη δυνατότητα για strafe, το σύστημα επιλογής των όπλων επιτρέπει στον παίκτη να ορίσει και να προσαρμόσει στο σταυρό του χειριστηρίου τα όπλα που χρησιμοποιεί περισσότερο, ενώ τα bolt και τα διάφορα collectibles αποκτούν μεγαλύτερο νόημα χάρη στο σύστημα αναβάθμισης των όπλων.



Αναμενόμενα, ο πυρήνας του gameplay έχει μείνει στο 2002. Και αυτό μπορεί να ακούγεται αρνητικό, όμως συνειδητοποιεί κανείς ότι με τη βοήθεια των οπτικών και μη αναβαθμίσεων, η ιδέα και το όραμα της ομάδας ανάπτυξης ήταν αρκετά μπροστά από την εποχή του. Ναι τα bosses ακολουθούν τους κανόνες των μοτίβων, με τον παίκτη να προσπαθεί απλώς να αντέξει μέχρι να καταφέρει να εξουδετερώσει τον αντίπαλο, ναι σε πολλά σημεία υπάρχει η λογική των waves, ναι υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στο επίπεδο δυσκολίας, όμως η παλιά λογική παίρνει ανάσες από τη σύγχρονη προσέγγιση, ακόμα και όταν τα cut-scenes δεν μπλέκουν πάντα ομαλά με την υπόλοιπη δράση.



Όταν όμως η νέα παραγωγή καταφέρνει σε στιγμές να κάνει τον παίκτη να νιώσει ψήγματα από Star Wars και The Fifth Element, διατηρώντας παράλληλα το δικό της, ανάλαφρο χαρακτήρα, καταλαβαίνει κανείς ότι η προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης έχει φτάσει στον προορισμό της. Μια προσπάθεια που ήθελε το Ratchet & Clank να προσφέρει μια σύγχρονη εμπειρία platforming και action, δείχνοντας παράλληλα απεριόριστο σεβασμό στην αρχική σύλληψη και αποφεύγοντας την αρρωστημένη προσκόλληση με το παρελθόν. Σεβασμός που, καλώς ή κακώς, δεν συναντάται συχνά στις μέρες μας.


 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικός οπτικός τομέας που δεν περιορίζεται σε μια απλή αναβάθμιση των textures
  • Αναβαθμισμένο σύστημα φωτισμού που επηρεάζει ουσιαστικά το gameplay, ειδικά σε κλειστούς χώρους
  • Ισορροπημένος συνδυασμός παλαιών και νέων στοιχείων, με αρκετές προσθήκες τόσο σε επιφανειακό όσο και σε πιο ουσιαστικό επίπεδο
  • Νέα όπλα, επίπεδα και στοιχεία gameplay
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το design δεν καταφέρνει πάντα να κρύψει την ηλικία του
  • Τα cut-scenes δεν ενώνονται πάντα ομαλά με το gameplay
  • Μικρά ατοπήματα στην εξισορρόπηση του ήχου και διάφορα κατά τόπους glitches
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
25 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Scott_Pilgrim
    • Ο R&C τίτλος που όλοι ονειρεύονταν. Δεν περίμενα να διαβάσω review είναι η αλήθεια καθώς έχω τυφλή πίστη στην insomniac και τα gameplays με είχαν πείσει. Αλλά χαίρομαι που κατάφερε να φτιάξει το τίτλο όπως όλοι θέλαμε. Θα το αγόραζα σίγουρα αν δεν υπήρχε το DSIII αλλά εντάξει.. Κάποια στιγμή όπως θα μπει στη συλλογή μου. Και φυσικά η ταινία δεν χάνεται.

    • mariodm22
    • I feel young again ... Περισσοτερους τετοιους τιτλους να βλεπουμε για να καταλαβουν οι νεοι τι ωραιες αποχες gaming ζησαμε . Ευχαριστες και ομορφες ετσι οπως πρεπει ...

    • petroscy13
    • Ωραιο το review. Κατι ομως που δεν καταλαβα και αν μπορει καποιος να με βοηθησει.... Αυτο το rache and clanck ειναι κατι σαν remaster ( το ιδιο ακριβος με το πρωτο αλλα με καλυτερα γρφικα ) η ειναι ενα διαφορετικο rachet and clank απλα με την ιστορια του 1ου ως υποθεση?

    • Blackstorm
    • Για τον φίλο που έβαλε την αρνητική ψήφο στο σχόλιο μου για το Λεωνίδα, να ενημερώσω ότι με τον εν λόγω Κύριο (τον Μαστέλλο ντε) γνωριζόμαστε από το 2004, επί τρία χρόνια ήμασταν άμεσοι συνεργάτες (περίπου παντρεμένοι) ενώ πρακτικά δεν έχουμε σταματήσει ποτέ από τότε να δουλεύουμε μαζί ενώ παραμένουμε ακόμη φίλοι (δεν ξέρω γιατί). Οπότε μεταξύ μας λέμε και καμιά κιαμαλά.

    • Solidarity
    • Παιδια, το παιχνιδι ειναι ουσιαστικα το 1 , αλλα με βελτιωμενα γραφικα και strafe,αναβαθμισεις κλπ;
      Το 1 το ειχα στο ps2 και το ειχα παρατησει στο τελικο boss.Μετα πηρα την HD τριλογια στο ps3, αλλα παλι δεν ασχοληθηκα. Αυτο εδω λοιπον ειναι το 1 ή καποιο εντελως διαφορετικο παιχνιδι, σε στυλ reboot ?

    • Lonas
    • @Solidarity Είναι το 1 με πάρα πολλές προσθήκες (κάποιες λόγω της ταινίας, κάποιες για να είναι πιο σύγχρονο το gameplay) και πλήρως αναβαθμισμένα γραφικά (είναι σαν να βλέπεις άλλο παιχνίδι)

    • alessan
    • Super! Θα τσιμπηθει εν καιρω! Αν εβγαινε και ενα Metal Arms Θα ειμασταν πιο σουπερ! :) Ας ειναι και re-imagined, re-invented, re-created και δεν ξερω και τι αλλο re- :)

    • xGodKilleRx
    • @petroscy13, Solidarity Μπορείς να το πεις και reboot μιας και αλλάζει αρκετά, έχουν προστεθεί νέα πράγματα άλλα και αφαιρεθεί απ' το original. Η Insomniac το ονομάζει reimagine.

    • periklis
    • το ειδα το παιχνίδι....πολύ καλό....εχει στοιχεία full απο την εποχή που το gaming επι ps1 και ps2 κυριαρχούσε!
      1000 φορές να βγάζαν τετοια παιχνιδια παρα αυτα που εχουμε σημερα!
      CRASH ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!

    • DrManolo
    • Είναι φανταστικό δεν ξεκολλάς να παίζεις. Τα cutscenes και η μετάβαση είναι λίγο άκυρη στιγμές στιγμές αλλά δεν σε χαλάει γιατί σ' όλο το παιχνίδι γίνεται χαμός.

    • Resident_Evil
    • Πάντως τα παλιά παιχνίδια ήταν από τα πιο ωραία platform παιχνίδια που έχω παίξει.
      Αχ αναμνήσεις από εποχές PS2. Πολύ διασκεδαστικό gameplay με πολλά όπλα. Κρίμα που δεν έχω ps4 να το παίξω :(
      Και ένα Crash πρέπει να βγεί άμεσα!!!

    • MrDododi
    • Μου το έκανε δώρο η γυναίκα και το έλιωσα. Πολύ ωραίο και αξιοπρεπέστατο re-imagining του original. Από τα καλύτερα exclusives του PS4.

*