Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Swapper

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Facepalm Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Facepalm Games

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • The Swapper
    • 18+ pegi 18+
      • 7.8 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (15)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://facepalmgames.com/the-swapper/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Τα survival games είναι πολύ της μόδας. Ειδικά όσα ανήκουν στο είδος των horror αποτελούν πόλο έλξης για τους απανταχού gamers. O φόβος για το άγνωστο; Η αγωνία για την αποκάλυψη του επόμενου θανάσιμου κινδύνου; Η ευχαρίστηση που απολαμβάνει κάποιος όταν εξοντώνει ό, τι απειλεί τη ζωή του; Σίγουρα όλα αυτά είναι στοιχεία που ελκύουν το κοινό και σε συνδυασμό με την ιδανική ατμόσφαιρα που οι εταιρείες ανάπτυξης χτίζουν όσο προχωράει το gameplay έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη δημοτικότητα του genre. Το Swapper, δεν περιέχει πολλά από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ναι μεν πρόκειται για ένα παιχνίδι επιβίωσης, όμως δεν κατατάσσεται στο χώρο των θρίλερ. Αντιθέτως είναι ένα space survival game που στηρίζεται στη λογική των puzzle platformers. H πλοκή είναι απλή. Ο ήρωας είναι ναυαγός, όχι στη θάλασσα, αλλά στο διάστημα και συγκεκριμένα βρίσκεται «εγκλωβισμένος» σε έναν διαστημικό σταθμό ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σκοπός του είναι να δραπετεύσει από τη «φυλακή» στην οποία έχει βρεθεί και να επιστρέψει στη θαλπωρή του σπιτιού του.



Μοναδικό όπλο του πρωταγωνιστή ή καλύτερα εργαλείο του για την επιβίωση, το Swapper, μέσω του οποίο έχει τη δυνατότητα να κλωνοποιεί τον εαυτό του έως και τέσσερεις φορές και ταυτόχρονα να επιλέγει ποιος θα είναι ο εκάστοτε «ενεργός» κλώνος. Μέσω της κλωνοποίησης θα μπορεί να τοποθετεί αντίγραφά του σε διάφορα μέρη της οθόνης τα οποία εκτελούν ταυτόχρονα τις ίδιες κινήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να επιλύσει τα διάφορα puzzles που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι ότι πιο απλοϊκό έχουν συναντήσει οι gamers, παρόλα αυτά το κάθε ένα τους έχει από μία απόλυτα λογική λύση. Εχθροί δεν υπάρχουν, ούτε ο χρόνος αποτελεί εμπόδιο στο gameplay. Το μόνο πράγμα που φράζει το δρόμο προς τη σωτηρία είναι το φως και οι κόκκινοι, μπλε, κλπ χρωματισμοί του, που είτε εξαφανίζουν όλους τους κλώνους από την οθόνη, είτε εμποδίζουν τη δημιουργία τους, είτε δεν επιτρέπουν το να καταστεί κάποιος κλώνος ενεργός. Όλα αυτά βεβαίως αποτελούν μέρος της επίλυσης των puzzles και απενεργοποιούνται/ενεργοποιούνται μέσω ειδικών tabs που υπάρχουν στο έδαφος.
Μοναδικό όπλο του πρωταγωνιστή ή καλύτερα εργαλείο του για την επιβίωση, το Swapper, μέσω του οποίο έχει τη δυνατότητα να κλωνοποιεί τον εαυτό του έως και τέσσερεις φορές
Από ένα σύγχρονο διαστημικό σταθμό, αν και ναυαγισμένο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν πύλες τηλεμεταφοράς οι οποίες διευκολύνουν τη μετάβαση από ένα σημείο σε ένα άλλο, αλλά και ποταμοί αστεριών που άλλοτε κάνουν την επίλυση γρίφων ευκολότερη και άλλοτε μεταφέρουν τον αστροναύτη συνεχώς στο ίδιο σημείο, λες και αυτός έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο. Το βραβείο για την επίλυση των puzzles είναι πράσινα orbs μέσω των οποίων ξεκλειδώνονται πύλες που επιτρέπουν το άνοιγμα νέων διαδρόμων και περιοχών, άρα την εξέλιξη στο παιχνίδι. Κάθε κλειδαριά θα πρέπει να ανοιχτεί εάν ο ήρωας θέλει να διαφύγει από το διαστημικό σταθμό, οπότε η επίλυση όλων των puzzles αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα ζωτικής σημασίας. Επίσης, διάσπαρτα, υπάρχουν log files τα οποία εξηγούν μέχρι ένα βαθμό το πως ήταν κάποτε η ζωή στο σταθμό ο οποίος δεν έχει ακόμα εγκαταλειφθεί πλήρως. Ακόμα και εκεί δεν επικρατεί η απόλυτη μοναξιά μιας και στο δρόμο των παικτών θα βρεθούν κάποιοι NPC’s επιβεβαιώνοντας το ότι πουθενά δεν είμαστε μόνοι. Επιπρόσθετα, διάφορες φωνές που ο πρωταγωνιστής νομίζει ότι ακούγονται  από πέτρες, μάλλον προέρχονται από τα βάθη του μυαλού του και ο μόνος τρόπος να αποφύγει την παράνοια είναι η γρήγορη εύρεση της εξόδου.


Οι φωτισμοί διαφόρων χρωμάτων θέτουν εμπόδια στον αστροναύτη

Το Swapper είναι από τα παιχνίδια που κάποιος θα έλεγε ότι αξίζει να τα απολαμβάνεις στη μεγάλη οθόνη και όχι σε αυτή του Wii U GamePad. H ομάδα ανάπτυξης, έχει κατορθώσει να αποδώσει τον κόσμο του διαστημικού σταθμού με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ενώ τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί, παραπέμπουν σε φουτουριστικό περιβάλλον, πολλά έτη φωτός μακριά από τη γη. Η μουσική και τα ηχητικά εφέ τονίζουν τη μοναξιά και το χάος του διαστήματος ενώ επίσης όσον αφορά στα τεχνικά στοιχεία, στα θετικά προσμετρείται η χρήση της οθόνης του GamePad ως χάρτη, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος σε τέτοιους είδους παιχνίδια.



Κλείνοντας, έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που θα προσφέρει 5-6 ώρες διασκέδασης σε όσους αποφασίσουν να το αγοράσουν, αναλόγως το βαθμό που θα τους δυσκολέψουν τα puzzles. Ως ιδέα, οι μηχανισμοί του gameplay είναι κάτι που συναντάται μάλλον σπάνια, ενώ η υλοποίησή τους είναι πολύ καλή αν και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ακρίβεια σε βαθμό σαδισμού. Ό,τι απαιτείται για την επίλυση των puzzles είναι διαθέσιμο εξ’ αρχής οπότε οι παίκτες δεν χρειάζεται να ψάχνουν για όπλα, εργαλεία, ή οτιδήποτε άλλο. To Swapper, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ο αστροναύτης για να πετύχει το στόχο του, δηλαδή την επιστροφή στην οικογένειά του. Δυστυχώς όπως συμβαίνει σε αντίστοιχους τίτλους το replayability είναι σχεδόν ανύπαρκτο, μιας και κάθε puzzle έχει τη δική του μοναδική λύση, οπότε λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ίσως και να προσέλκυε περισσότερο κόσμο στο να το αγοράσει.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Υπέροχη ατμόσφαιρα
  • Έξυπνοι, λογικοί γρίφοι
  • Πολύ καλή υλοποίηση των μηχανισμών gameplay
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μικρή Διάρκεια
  • Σχεδόν ανύπαρκτο replayability
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
7 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Thomas_Th
    • Συγχαρητήρια για άλλο ένα πληρέστατο, το the point και ενδιαφέρον review.

      Ήμουν έτοιμος να το κατεβάσω, ώσπου ανακοινώθηκε ότι θα είναι δώρο στο PS4 το Γενάρη (PS Plus, όπως εύστοχα σημειώνει και ο φίλος tomic20). Όπως και να χει θα το παίξω σίγουρα!

    • GamingFun
    • Φέτος ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησαν πολλά και καλά Indies παιχνίδια. Άρα το 2014 ήταν η χρονιά τους. Ωραία.

    • Ripos
    • Και γω το απέκτησα μέσω του PS+. Πολύ καλό γιαυτό που προσφέρει! Έχει φτιαχτεί με μεράκι σε όλους του τομείς πράγμα που φαίνεται. Δε χρειάζονται τρελά budget για να σε κρατήσει ένα παιχνίδι! Δοκιμάστε το!

*