Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

WipEout: Omega Collection Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η νοσταλγία είναι άτιμο πράγμα, μαχαίρι με δύο κόψεις. Όταν φέρνει στο μυαλό ευχάριστες σκέψεις, για μεγάλες στιγμές της βιομηχανίας τις οποίες σέβεται και αναπαριστά σωστά, όλα καλά. Όταν  Syberia 3, όχι. Ευτυχώς το WipEout Omega Collection πατάει γερά στην πρώτη περίπτωση, αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα remaster, ανεξάρτητα από τα όποια συναισθήματα γεννά στον καθένα αυτή η μορφή εμπορικής εκμετάλλευσης. Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια το Omega Collection μας φέρνει στο PS4 όχι μόνο το WipEout HD και το -ατυχές στα χρόνια του- expansion Fury, αλλά και το 2048, που κυκλοφόρησε αποκλειστικά ως launch τίτλος του επίσης ατυχούς PS Vita. Αν το καλοσκεφτεί κανείς θα δει ότι η σειρά είναι δημιουργία του επίσης ατυχούς, συγχωρεμένου πια, Liverpool Studio (πρώην Psygnosis). Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση οι τρεις ατυχίες δημιούργησαν και μια καλοτυχία.


Η απίστευτη πίστα Sol. Μην τη χάσετε, μετουσιώνει όλο το είναι του παιχνιδιού.


Ας ξεκινήσουμε από το βασικό μέρος κάθε remaster που για πολλούς σωστά είναι το τεχνικό κομμάτι. Σε επίπεδο γραφικής απεικόνισης μιλάμε για αριστούργημα, που όχι μόνο δείχνει υπέροχα σε 4Κ και φυσικά στο αναβαθμισμένο Pro, αλλά προσφέρει μία από τις πιο καθαρές εικόνες που έχετε αντικρίσει ποτέ στο απλό PS4. Αδιαπραγμάτευτα 60fps, απίστευτη αίσθηση ταχύτητας, η γνωστή ζαλάδα, τα πάντα συντελούν σε ένα υπέροχο τεχνικό σύνολο, με το μοναδικό παράπονο να έρχεται από ένα από τα συνήθως πλέον δυνατά κομμάτια της σειράς: τη μουσική. Την ώρα που κάποια κομμάτια ξεσηκώνουν και αποτελούν εξαιρετική συνέχεια των αριστουργημάτων που μας έχει χαρίσει η σειρά, κάποια άλλα είναι απλά αδιάφορα και μας κάνουν να τα ξεχάσουμε αμέσως. Αλλά και πάλι μιλάμε για πταίσμα. Το πολύ θετικό της ιστορίας είναι ότι η διαφορά φαίνεται παρά το γεγονός ότι οι δύο τίτλοι που φιλοξενούνται στη συλλογή ήταν εξαιρετικά τεχνικά επιτεύγματα για την εποχή και την κονσόλα που κυκλοφόρησαν. Το HD και το Fury ήταν από τα πλέον καλά δείγματα 1080p στο PS3, ενώ με το 2048 το Liverpool Studio τα έδωσε όλα προκειμένου να δείξει τι μπορεί να επιτύχει στο Vita.


Το Zone Mode του 2048. Η ταχύτητα θα συνεχίσει να ανεβαίνει και θα σταματήσει μόνο εάν καταρρεύσετε, εσείς ή το σκάφος.

Στο 2048 φιλοξενείται και η πλέον χαρακτηριστική πίστα όλης της συλλογής, μια παραπομπή στα καλύτερα της σειράς, μια απόλυτη ζαλάδα, ένα δημιουργικό έπος, μια ωδή στο είδος και τους παλαβούς του arcade racing. Μιλάμε για την Sol, η οποία πραγματικά σας αφήνει με το στόμα ανοικτό είτε είστε βετεράνος της σειράς, είτε νέος που αποκτήσατε το παιχνίδι για να δείτε προς τι όλη αυτή η φασαρία. Γενικά το 2048 αφήνει ένα κλικ καλύτερη γεύση με τη δομή του, τις πίστες και τα modes του σε σχέση με το HD, αλλά είναι μάλλον λογικό γιατί διαπνέεται από μια πιο σύγχρονη αύρα, όντας δημιουργία του 2012.
Το Omega Collection μας φέρνει στο PS4 όχι μόνο το WipEout HD και το -ατυχές στα χρόνια του- expansion Fury, αλλά και το 2048, που κυκλοφόρησε αποκλειστικά ως launch τίτλος του επίσης ατυχούς PS Vita.
Στα modes ξεχωρίζει το Zone, μιας και η σταδιακή αύξηση της ταχύτητας αποτελεί έναν ύμνο στην πεμπτουσίας του τίτλου που είναι η επιτάχυνση μέχρι τρέλας. Προσοχή, μια χαρά είναι και τα HD και Fury, απλά μικρές λεπτομέρειες όπως η άμεση πληροφόρηση για τα όπλα -μπόνους που διαθέτετε και όχι το κλασικό σύμβολο που πρέπει να συνηθίσουμε, όπως ισχύει κλασικά στη σειρά-, οι πιο μοντέρνες πίστες και οι αρκετές διαφορές μεταξύ τους, κάνουν το 2048 να ξεχωρίζει. Το εκπληκτικό στην περίπτωση του Omega είναι ότι και το multiplayer λειτουργεί εξαιρετικά, με πολύ απλό και άμεσο interface, καλές ταχύτητες ενώ είναι αρκετά διασκεδαστικό ως εμπειρία, παρά τα κλασικά προβλήματα που έχουν όλα τα racing όταν βγαίνουν online και γίνονται έρμαιο στα χέρια κάθε τρελού με προβληματικό χαρακτήρα που θέλει να καταστρέψει την εμπειρία των υπολοίπων.


Λίγο μετά την εκκίνηση. Για τους άμαθους της σειράς, το γκάζι είναι στο Χ.

Σε άλλα νέα, ο χειρισμός είναι αυτός που ξέρετε, πανάλαφρος αλλά απαιτεί εξάσκηση, ενώ είναι σαφώς διακριτές οι διαφορές ανάμεσα στα διαθέσιμα σκάφη. Όποιου δεν του άρεσε ποτέ το γεγονός ότι τα σκάφη αιωρούνται, δεν θα γίνει φίλος τώρα. Όποιος ήταν λάτρης, ας έρθει να ζήσει άλλη μια φορά τον απόλυτο έρωτα. Πάντως δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ένα τυπικό, εύκολο racing.



Λίγες μέρες πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές το μάτι μας έπεσε στην είδηση ότι το Omega είχε φτάσει για πρώτη φορά στα χρονικά της σειράς στην πρώτη θέση των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι σαφές ότι η νοσταλγία των 30-35+ αποτελεί έναν παράγοντα που πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν η βιομηχανία στις μελλοντικές της αναζητήσεις. Σε καθαρά gaming όρους το Omega είναι ένα από τα καλύτερα remaster/remake που μπορεί να αναζητήσει κανείς στις μέρες που η σωστή μεταφορά δεν είναι και πολύ εύκολο πράγμα. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ασύλληπτα καλός τεχνικός τομέας σε Pro και απλό PS4
  • Περιποιεί τιμή στην ιστορία της σειράς
  • Πάρα πολύ -χρήσιμο- περιεχόμενο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ανισορροπίες στην ποιότητα των μουσικών κομματιών
  • Πιθανά δύσκολο για κάποιους
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*