Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Baldur’s Gate 3 PS5 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Larian Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Larian Studios

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Baldur’s Gate 3 PS5
    • 18+ pegi 18+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://baldursgate3.game/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Τι εντυπώσεις αφήνει το Baldur’s Gate 3 PS5; Καταφέρνει να ξεχωρίσει;

Στις 3 Αυγούστου 2023, κυκλοφόρησε (επιτέλους) το πολυαναμενόμενο Baldur’s Gate 3 για PC, ένα sequel το οποίο η κοινότητα περίμενε υπομονετικά για πάνω απο 20 χρόνια. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, έγινε και η πολύ επιτυχής μεταφορά του σε PlayStation 5 για την οποία θα μιλήσουμε σε αυτό το review. Θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε σε όσα τη διαφοροποιούν από την έκδοση για υπολογιστές, καθώς ο συνάδελφος Νίκος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη γράψει το review του, το οποίο περιγράφει εξαιρετικά τα στοιχεία του gameplay και της ιστορίας. Θα δώσουμε πολύ λίγες συνοπτικές λεπτομέρειες για το σενάριο, το gameplay και ορισμένα χαρακτηριστικά.




Το Baldur’s Gate 3, αναπτύχθηκε από την Larian Studios, η οποία έγινε γνωστή για τα πραγματικά εκπληκτικά Divinity: Original Sin. Η αλήθεια είναι πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναπτύξει κανείς παιχνίδι σε ένα φαινομενικά νεκρό είδος για τα video games, αυτό των turn-based RPGs που βασίζεται στην πέμπτη έκδοση του Dungeons & Dragons. Πόσο μάλλον, όταν η ίδια εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει τα Divinity, τα οποία ήταν εκ των κορυφαίων του είδους (ή και σε όλα τα είδη για πολλούς παίκτες). Παρόλα αυτά, η Larian κατάφερε για άλλη μια φορά να ξεπεράσει τον εαυτό της, προσφέροντάς μας ένα απο τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών με Baldur’s Gate 3. Η ιστορία τοποθετείται 100 χρόνια μετά τα γεγονότα των πρώτων παιχνιδιών, γνωστά και ως “Bhaalspawn Saga”. Στο Baldur’s Gate 3, τα φώτα πέφτουν πάνω στο είδος των mindflayers, οι οποίοι δεν είχαν αναφερθεί πάρα πολύ στους προηγούμενους τίτλους. Το εξωγήινο αυτό είδος, τρέφεται με εγκεφάλους άλλων ειδών και αναπαράγεται εισάγοντας ένα μικρό σκουλήκι στον κεφάλι αυτών, το οποίο αναπτύσσεται, σκοτώνει βίαια τον “οικοδεσπότη” του και εξελίσσεται σε έναν ενήλικα mindflayer. O χαρακτήρας μας είναι ένας απο τους άτυχους που απήχθησαν απο έναν mindflayer, ο οποίος εισήγαγε ένα μικρό σκουλίκι στον οργανισμό του προκειμένου να εξελίξει το είδος του.  Σύντομα στην εισαγωγή, το διαστημόπλοιο του mindflayer δέχεται επίθεση και ο χαρακτήρας μας μαζί με άλλους που μοιράζονται την ίδια μοίρα, δραπετεύουν. Η νέα πλέον συντροφιά, ταξιδεύει στον κόσμο οδεύοντας προς την πόλη του Baldur’s Gate, προκειμένου να βρούν μια θεραπεία για την κατάστασή τους και να σώσουν την ζωή τους.



Ας ξεκινήσουμε απο τα αρνητικά, η μάλλον το ένα και μοναδικό αρνητικό που έχουμε να παρατηρήσουμε. Ως ένα sequel το οποίο ήρθε πάνω απο 20 χρόνια μετά τα αρχικά παιχνίδια, δεν γίνει ιδιαίτερα καλή δουλειά στην εισαγωγή ενός νέου παίκτη στο υπερπλούσιο lore του κόσμου του Baldur’s Gate. Πολλές αναφορές σε ιστορία, όπως ο αιώνιος πόλεμος της θεότητας Shar με την Selune, γίνονται στιγμιαία με πολύ λίγες πληροφορίες, απαιτώντας γνώση του τι έχει προηγηθεί. Πολλά πράγματα, είναι στο χέρι σας να τα ανακαλύψετε, όπως τα χαρακτηριστικά, τα ήθη και τα έθιμα της κάθε φυλής ή να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα κείμενα του character creation screen για να αποκτήσετε ένα καλύτερο background. Για όσους δεν έχουν ξαναασχοληθεί με το Baldur’s Gate, προτείνουμε να δείτε κάποιο video με lore στο internet, αν και ακόμη και αν δεν δείτε τίποτα δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η εμπειρία σας με την τρέχουσα ιστορία, πάρα μόνο ορισμένες συζητήσεις των οποίων δεν θα αντιληφθείτε το βάρος και την σημασία τους στον συνολικό κόσμο. Το character creation screen, είναι ένα από τα πιο πλούσια που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε να επιλέξετε να παίξετε ως ένας από τους origin characters που συμμετέχουν στην ιστορία, με το δικό του backstory, τους στόχους και τα όνειρά του, ή να φτιάξετε έναν εντελώς δικό σας χαρακτήρα, τον οποίο μπορείτε να παραμετροποιήσετε σχεδόν με κάθε τρόπο, αφού σας δίνεται μέχρι και η δυνατότητα να προσαρμόσετε τα γεννητικά του όργανα όπως τα θέλετε. Ναι, δεν αστειευόμαστε καθόλου.



Αυτό που ξεχωρίζει το Baldur’s Gate 3 από τα υπόλοιπα RPG, είναι ότι πολλά τμήματα της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου και του τέλους έχουν πάρα πολλές διαφορετικές εξελίξεις, βασισμένες στις επιλογές που κάνετε στις συζητήσεις και στον κόσμο με τον χαρακτήρα και το party σας. Κάθε ένα party member λειτουργεί σαν κεντρικός χαρακτήρας, επιτρέποντάς σας να κάνετε αμέτρητες επιλογές στα stats, τα skills, μέχρι και τις συζητήσεις, καθώς διαφορετικά πράγματα θα συμβούν αν επιλέξετε να μιλήσετε σε έναν NPC με Githyanki Fighter, ή με έναν Drow Sorcerer. Αυτό αυξάνει κατακόρυφα το λεγόμενο “replayability”. Ένα πιθανό δεύτερο playthrough, μπορεί να σημαίνει ότι θα δείτε σχεδόν όλα τα sidequests και την ιστορία με εντελώς διαφορετικά συμβάντα, καταλήγοντας σε έναν ξεχωριστό τερματισμό. Σχεδόν τα πάντα είναι στο χέρι σας, για να τα πλάσετε όπως θέλετε, να ανταμειφθείτε ή να τιμωρηθείτε για τις επιλογές σας, να χειριστείτε όποιους τέσσερις χαρακτήρες επιθυμείτε και να αφοσιωθείτε στο main quest ή στα (πάρα) πολλά sidequests και companion quests που θα σας προσφέρονται συνεχώς κατά την πορεία σας στον κόσμο του παιχνιδιού. Όλες οι μάχες, παίζουν ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό επιτραπέζιο DnD. Οι χαρακτήρες σας και οι αντίπαλοι στην αρχή της μάχης, ρίχνουν ζάρι για initiative, δηλαδή για το ποιος θα παίξει πρώτος – δεύτερος κ.ο.κ. Κάθε χαρακτήρας έχει συγκεκριμένους πόντους κίνησης, spells, επιθέσεις και κινήσεις που ταιριάζουν στην φυλή του και στην κλάση του. Κάθε επίθεση γίνεται με ρίψη ζαριού από τον επιτιθέμενο και ρίψη ζαριού από τον αμυνόμενο, για να κριθεί ο βαθμός της ζημιάς, αν θα αστοχήσει, ή αν θα κάνει “critical hit” (δηλαδή αν φέρετε 20 στο ζάρι). Κάθε φορά που ένας χαρακτήρας παίρνει level, μπορείτε να εξελίξετε πράγματα που αφορούν την κλάση του και να αποκτήσετε νέες δυνατότητες, να εξελίξετε τις υπάρχουσες, ή να ανεβάσετε τα stats του.



Η μάχη γενικότερα, είναι γεμάτη δράση και στρατηγικές αποφάσεις οι οποίες θα ικανοποιήσουν απόλυτα τον σκακιστή μέσα σας. Οι επιλογές προσέγγισης βρίσκονται καθαρά στο χέρι σας και στο πως έχετε σχηματίσει το party σας και τις ικανότητες του καθενός. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να αποφύγετε την μάχη εντελώς και πάλι να ανταμειφθείτε με πόντους εμπειρίας, αν ξεγελάσετε σε συζήτηση τους αντίπαλους NPCs, ηρεμήσετε τα πνεύματα ή εφαρμόσετε θανατηφόρες τεχνικές stealth. Γεγονός είναι πως το Baldur’s Gate 3 είναι εξαιρετικά μεγάλο συγκριτικά με άλλα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων. Το μέγεθός του παρόλα αυτά δεν ενοχλεί, αντιθέτως, η πορεία της ιστορίας συνεχώς γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και θα σας καθηλώσει. Όλος ο τίτλος χωρίζεται σε τρία Acts. Το τέλος του Act 2, ανάλογα με τις επιλογές που έχετε κάνει, θα μπορούσε να είναι ο τερματισμός, ενώ όλο το Act 3 φαντάζει ως ένα εξαιρετικό DLC. Οι χρόνοι τερματισμού διαφέρουν πάρα πολύ ανά παίκτη, καθώς οι επιλογές είναι πολλές και ο καθένας μπορεί να απολαύσει τα γεγονότα σε δικό του ρυθμό. Εμάς μας πήρε περίπου 70 ώρες σε single player, ενώ ο συντάκτης βρίσκεται ήδη σε δεύτερο playthrough μέσω online co-op.



Έχοντας πει αυτά, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά της έκδοσης του PlayStation 5. Το Baldur’s Gate παραδοσιακά ήταν παιχνίδι προσαρμοσμένο σε PC, καθώς σίγουρα το ποντίκι και ένα οργανωμένο spellbar μπορούν να σας γλυτώσουν χρόνο στην επιλογή της κίνησης που θέλετε να κάνετε. Παρόλα αυτά, το μοντέλο χειρισμού έχει σχεδιαστεί εξαιρετικά, κάνοντας πιο εύκολη τη μετακίνηση στον ανοιχτό κόσμο με το analog stick. Κατά την διάρκεια της μάχης, τα προβλήματα που υπήρχαν με την στόχευση ενός αντιπάλου που βρισκόταν πολύ κοντά σε δικό σας χαρακτήρα, δεν υπάρχουν πλέον, αφού εκτός από το analog stick, μπορείτε να στοχεύσετε τους εχθρούς και με τα βελάκια από ένα οριζόντιο μενού με εικονίδια για τον κάθε συμμετέχοντα. Τα spells είναι οργανωμένα σε κυκλικά spellbars, τα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε ακριβώς όπως επιθυμείτε για κάθε χαρακτήρα. Δεν εντοπίσαμε κανένα πρόβλημα, ή μειονέκτημα στον χειρισμό του συστήματος με χειριστήριο, το κάθε άλλο, μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους.



Υπάρχουν δύο επιλογές γραφικών, Quality και Performance. Εμείς επιλέξαμε το performance mode για να απολαύσουμε την περιπέτεια. Η ρύθμιση ήταν απόλυτα ικανοποιητική, καθώς το παιχνίδι τρέχει σε 60fps στο μεγαλύτερο κομμάτι, με μικρές πτώσεις που συχνά ήταν αμελητέες. Έντονο πρόβλημα παρουσιάζεται σε μια συγκεκριμένη πόλη του Act 3 η οποία έχει πάρα πολλή πληροφορία και NPCs, όπου τα frames πέφτουν στα 30 και μερικές φορές παρακάτω, δημιουργώντας tearing στην οθόνη. Τα bugs και τα τεχνικά προβλήματα πλην του προαναφερθέντος, έχουν διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς η Larian Studios εκδίδει εβδομαδιαία patches. Δεν μπορούμε να πούμε πως το τεχνικό πρόβλημα της συγκεκριμένης πόλης είναι αρκετό για να μας κάνει να παραπονεθούμε, καθώς όλα τα υπόλοιπα τρέχουν άπταιστα. Τα γραφικά του PS5 στο Baldur’s Gate 3, συγκρίνονται άνετα με τα Ultra Settings σε PC.



Όσον αφορά την υλοποίηση Haptic Feedback και Adaptive Triggers, δεν υπάρχει κάτι ουσιώδες να προσφέρουν στην εμπειρία και ενώ υποστηρίζονται, σας προτείνουμε να τα απενεργοποιήσετε. Είναι μια απλή γενική υλοποίηση που καταλήγει να δονά το χειριστήριο συνεχώς στα χέρια σας, προκαλώντας κυρίως αναστάτωση. Το 3D Audio υποστηρίζεται με εξαιρετικό τρόπο. Οι ήχοι, η μουσική και η κατεύθυνση των θορύβων με ακουστικά και χωρίς, ακούγονται εκπληκτικά. Βέβαια εδώ βοηθά και η άπταιστη δουλειά της Larian στο audio design και το soundtrack του Baldur’s Gate 3.



Συνοπτικά, τοποθετούμε το Baldur’s Gate 3 ως υποψήφιο για Game of the Year 2023. Η Larian Studios, απέδειξε και με το παραπάνω πως το είδος των open world turn-based RPG δεν απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό, αλλά μπορούν να το απολαύσουν όλοι. Ακόμη και αν δεν έχετε παίξει ποτέ κάτι παρόμοιο, το Baldur’s Gate 3 θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην συλλογή σας. Είναι κατά πολύ καλύτερο σε κάθε τομέα από τους προκατόχους του, αν και κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς κυκλοφόρησε πάνω από 20 χρόνια μετά. Είναι όμως αρκετά βελτιωμένο και από τα δύο διαμάντια που πρόσφερε η Larian Studios στον κόσμο, τα Divinity: Original Sin 1 & 2 που ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία. Ο συγκεκριμένος τίτλος θα παίζεται και θα συζητιέται για χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Αν ο συντάκτης διαφωνεί κάπου με το review του συναδέλφου για την έκδοση του PC, αυτό είναι η τελική βαθμολογία. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετική ιστορία με πάρα πολλές διαφορετικές εξελίξεις βασισμένες στις επιλογές του παίκτη
  • Καθηλωτικό soundtrack και audio design
  • Πιστή εφαρμογή της πέμπτης έκδοσης του DnD σε κλάσεις, ικανότητες και character development
  • Πολύ καλή μεταφορά του τίτλου σε PlayStation 5 σε τεχνικό τομέα και χειρισμό
  • Μεγάλη, απολαυστική διάρκεια που προωθεί τα πολλαπλά playthroughs
  • Αμέτρητες επιλογές
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δεν προσφέρει πληροφορίες για τον κόσμο και το backstory σε εντελώς νέους παίκτες
  • Framerate drops και screen tearing σε συγκεκριμένο σημείο του Act 3
  • Καμία ουσιαστική υλοποίηση του haptic feedback και των adaptive triggers
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*