Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    PlatinumGames

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon διεκδικεί θέση στην καρδιά σας δίπλα στα παραμύθια της γιαγιάς. Περισσότερες πληροφορίες στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Είναι μερικά παιχνίδια που λες, κρίμα γιατί τελείωσε και η μεγαλύτερη απορία του reviewer είναι αν θα μπορέσει να αποτυπώσει στο κείμενο επαρκώς όλα όσα έζησε. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon και είναι βέβαιο πως όποιος μπει στον κόσμο του θα ευχηθεί να μπορέσει να παραμείνει εκεί για πάντα.




Όλοι από κάπου ξεκινάνε. Το ίδιο ισχύει και για μια πανίσχυρη μάγισσα όπως η Bayonetta, Cereza όταν ήταν παιδί. Είχε την ευτυχία να γεννηθεί, αλλά την ατυχία να είναι κόρη μιας Umbra Witch και ενός Lumen Sage. Η μητέρα της φυλακίστηκε και η νεαρή πρωταγωνίστρια κατέληξε μαθητευόμενη της Morgana, μιας πανίσχυρης μάγισσας που για μυστηριώδεις λόγους πριν από πολλά χρόνια αποχωρίστηκε από τη φατρία της και επέλεξε τη "μοναχική" ζωή στα περίχωρα του δάσους Avalon. Ως δασκάλα έχει πολλά να διδάξει, όμως η συμπεριφορά της δεν ξεφεύγει από κλισέ του στυλ, κάθε μαθητευόμενος οφείλει να εκτελεί αγγαρείες. Η Cereza υπακούει, όσο μπορεί, όμως η ηλικία της είναι τέτοια που η σκανταλιά και η απόκλιση από τις επιθυμίες των μεγαλύτερων και ανώτερων βρίσκονται ακόμα στο αίμα της. Δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ από το μυαλό της τη μητέρα της, που υπεραγαπά και γεμίζει τη ζωή και τα όνειρά της. Σκοπός της είναι να γίνει τόσο δυνατή, ώστε μια μέρα να μπορέσει να την απελευθερώσει.



Μέχρι που τον ύπνο της θα στοιχειώσει η μορφή ενός μυστηριώδους αγοριού. Tης ζητάει να μπει στο απαγορευμένο δάσος Avalon και να ακολουθήσει τα ίχνη ενός Λευκού Λύκου. Αυτός θα την οδηγήσει σε τέσσερα Elemental Cores, που η Cereza θα πρέπει να καταστρέψει, δίχως να γνωρίζει το γιατί, ούτε είναι κάτι που μπορούμε να σας αποκαλύψουμε, καθώς ένα ακόμα review για παιχνίδι της Nintendo είναι γεμάτο απαγορεύσεις, μην, δεν και άλλα παρόμοια. Χωρίς να το σκεφτεί και πολύ, με την πρώτη πανσέληνο, η μαθητευόμενη μάγισσα βρίσκει τρόπο να ξεφύγει από τη Morgana, μπαίνοντας στο δάσος Avalon, καθόλου υποψιασμένη για τους κινδύνους που κρύβονται. Παράξενα, εχθρικά πλάσματα, με τη γενική ονομασία faeries (νεράιδες) και ειδικές, ανάλογα το είδος τους, λυμαίνονται την περιοχή και φέρονται δίχως ίκτο σε οποιονδήποτε τολμήσει να παραβιάσει τη ζώνη κυριαρχίας τους. Τα άμοιρα Wisps, ειρηνικοί κάτοικοι του δάσους, υποφέρουν από τα βασανιστήρια των faeries. Από ένα σημείο και μετά θα κληθείτε (προαιρετικά), να βρείτε και να σώσετε κάποια από αυτά και για να σας δείξουν την ευγνωμοσύνη τους θα σας προσφέρουν δώρα.



Αρχικά η Cereza είναι "αδύναμη", είναι βέβαιο πως πρόκειται σαν ένα πρόβατο που οδεύει στη σφαγή του και το μοναδικό αντικείμενο που σπάει τη μοναξιά της είναι το πάνινο παιχνίδι της που αποκαλεί Cheshire. Την πρώτη φορά που θα βρεθεί σε κίνδυνο, η πρωταγωνίστρια, δίχως να το επιδιώκει, θα ανοίξει μια πύλη και ένας δαίμονας θα καταλάβει το σώμα του Cheshire, δίνοντάς του υπόσταση. Από αυτό το σημείο και μετά, θα αρχίσει να χτίζεται ο μεταξύ τους δεσμός. Το δίδυμο θα είναι σχεδόν αχώριστο, δεν μπορούν να βρίσκονται για πολύ ώρα ο ένας μακριά από τον άλλο και όντας αντίθετοι χαρακτήρες, θα βιώσουν καταστάσεις που θα δοκιμάσουν πάνω απ' όλα τον εγωισμό τους και θα τονώσουν το ενδιαφέρον για την πλοκή. Το δύσκολο είναι να μπορέσετε να χειριστείτε και τους δύο ταυτόχρονα. Για τη Cereza χρησιμοποιείται το αριστερό Joy-Con και για τον δαίμονα το δεξί. Ευτυχώς, δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται συνεχώς και οι δύο στο πεδίο, οπότε σε περιπτώσεις που απλά χρειάζεται να διασχίσετε μια περιοχή, η μικρή μάγισσα θα μπορεί να βαστάει το Cheshire στην αγκαλιά της. Όμως, κατά τη διάρκεια των μαχών με τα παντός είδους faeries, o ταυτόχρονος χειρισμός και των δύο δεν είναι απλή υπόθεση και αυτό καθαρά λόγω του τρόπου που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Σιγά σιγά θα βρείτε τα πατήματά σας, αρκεί να ξεκαθαρίσετε μερικά πράγματα στο μυαλό σας. H Cereza είναι ιδανική για αμυντικές κινήσεις και ο δαίμονας για επιθετικές. Η πρώτη μπορεί να κρατάει ακινητοποιημένους μερικούς από τους εχθρούς για ορισμένο χρονικό διάστημα και το Cheshire να χτυπάει αλύπητα ό,τι άλλο κινείται με απειλητικές διαθέσεις.



Κάθε φορά που καταστρέφεται ένα Elemental Core, οι δυνάμεις του περνούν στο Cheshire, που στη συνέχεια μπορεί να τις χρησιμοποιήσει με ποικίλους τρόπους. Είτε στις μάχες, είτε για την επίλυση περιβαλλοντικών γρίφων, είτε για να ανοίξει ο δρόμος προς περιοχές που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδιάβατες. Για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι κατά 100%, θα πρέπει να επιστρέψετε σε προηγούμενα σημεία του χάρτη και ευτυχώς από ένα σημείο και μετά ξεκλειδώνει το fast travel, μέσω ενός πλάσματος που ονομάζεται Ignis. H εξερεύνηση είναι ένας σημαντικός πυλώνας του gameplay. Όσο μεγαλύτερη η "περιέργειά" σας, τόσο περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα θα συλλέξετε, είτε για την παραγωγή μαγικών φίλτρων, είτε για την αναβάθμιση των ικανοτήτων των δύο χαρακτήρων. Καταρχάς, υπάρχει ένα υποτυπώδες, απλό, απόλυτα επαρκές όμως σύστημα crafting για την παρασκευή φίλτρων που είτε θα αναπληρώσουν τη χαμένη ζωή της Cereza, είτε θα αυξήσουν προσωρινά τις μαγικές ικανότητες της ίδιας και του Cheshire κατά τη διάρκεια μια μάχης. Ρίχνει τα υλικά σε ένα μεγάλο καζάνι, σε ένα από τα, ευτυχώς, πολλά save points που υπάρχουν, ανακατεύετε και οι τσέπες σας γεμίζουν με πολύτιμα μπουκαλάκια. Πέρα από αυτά, μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά κάθε μέλος του δίδυμου των πρωταγωνιστών έχει το δικό του skill tree. Σε περίπτωση που ψάξετε κάθε γωνιά του δάσους Avalon, δεν αποκλείεται στο τέλος να καταφέρετε να ξεκλειδώσετε κάθε ικανότητα. Δεν είναι λίγες και για την απόκτηση κάποιων απαιτείται η εύρεση “σπάνιων” αντικειμένων. Η κατάληξη των παραπάνω είναι ένα σύστημα μάχης με αρκετό βάθος, που κατά πάσα πιθανότητα θα ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των fans της Bayonetta, αρκεί να μην βγάλουν από το μυαλό τους το νεαρό της ηλικίας της. Ακόμα, είναι τέτοια η ποικιλία των εχθρών, είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα boss fights, που θα σας γεμίζουν σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, το κάθε πλάσμα που θα συναντήσετε έχει τη δική του ιστορία, δεν είναι απλά ένας εχθρός που θα κατατροπώσετε και στη συνέχεια ξεχνάτε την ύπαρξή του. Για τον λόγο αυτό υπάρχει το Archive, όπου αποθηκεύονται αυτές και άλλες σημαντικές πληροφορίες, με τις οποίες μπορείτε, γιατί όχι, να φτιάξετε κάποτε τα δικά σας παραμύθια.



Όπως σας είχαμε ενημερώσει και στο preview μας, υπάρχουν και τα Tír na nÓg. Κλειστές περιοχές, άλλες προαιρετικές και άλλες υποχρεωτικές για την εξέλιξη της ιστορίας. Εικόνα απαγορεύεται να σας δείξουμε, επιτρέπεται όμως να σας πούμε λίγα λόγια. Το σκηνικό θα σας φανεί γνώριμο από τη The Legend of Zelda Breath of the Wild. Η μουσική υπόκρουση ειδικά έχει "δανειστεί" αυτούσια. Σε άλλες περιπτώσεις θα κληθείτε να δώσετε μάχη μέχρι να φτάσετε στο τέλος του Tír na nÓg, σε άλλες να λύσετε κάποιον από τους ενδιαφέροντες γρίφους και σχεδόν πάντοτε η Cereza θα πρέπει να κάνει τα μαγικά της. Λίγο πριν το τέλος θα περιμένει ένα σεντούκι, που προσθέτει "πόντους" για την επέκταση της ζωή της. Υπάρχει λοιπόν ένας επιπλέον σοβαρός λόγος να ψάχνετε στον χάρτη τα Tír na nÓg, καθώς τα οφέλη της ολοκλήρωσής τους είναι πολλαπλά.



Όπως η φωνή της γιαγιάς έδινε ιδιαίτερο χρώμα στα παραμύθια, το ίδιο ακριβώς είναι απαραίτητο στο Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon. H Jenny Lee είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτική στον ρόλο της αφηγήτριας. Η μπάσα φωνή της είναι η κατάλληλη για να αποτυπώνεται στα αυτιά του παίκτη ο δραματικός τόνος κάθε κατάστασης. Παράλληλα αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση του ότι όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού είναι προσεγμένα για να επιτευχθεί υψηλή ποιότητα. Για τον τρόπο δόμησης του κόσμου ότι και να πούμε είναι λίγο. Αν και μιλάμε για ένα δάσος, είναι τέτοια οι ποικιλία που υπάρχει στο τοπίο, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους οι περιοχές που θα διασχίσετε, που το backtracking γίνεται ακόμα πιο ευχάριστο. Αισθάνεται κανείς πως έχει μπροστά του ένα τεράστιο βιβλίο, όμως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εκάστοτε σελίδα και ποτέ δεν θα κοιτάξει πόσες απομένουν ως το τέλος. Τα γραφικά είναι τέτοια που φέρνουν στο μυαλό τις όμορφες εκείνες στιγμές που ακούγαμε ένα παραμύθι και βρισκόμενοι λίγο πριν την ολοκληρωτική παράδοση στην αγκαλιά του Μορφέα, σχηματίζαμε στο μυαλό μας ζωντανές εικόνες με τα μάτια σχεδόν κλειστά. Ίσως λίγο θολές, σίγουρα λίγο ατελείς στη δημιουργία τους και πάντα από εκείνες που θέλεις να θυμάσαι ακόμα και όταν σφραγίσεις τα μάτια σου οριστικά. Η μουσική υπόκρουση, χαρούμενη και πένθιμη ταυτόχρονα. Από τη μια θυμίζει το δράμα της νεαρής μάγισσας, από την άλλη την ελπίδα πως το όνειρο να σμίξει ξανά με τη μητέρα της μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το παζλ ολοκληρώνεται με τις πολύ καλή ερμηνεία της Joy Jillian, που δίνει στη Cereza το κατάλληλο μίγμα της παιδικής αθωότητας με την ισχύ μιας μάγισσας.



Είναι τέτοιος ο βαθμός της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες, που η λογική σκέψη από ένα σημείο και μετά είναι, γιατί δεν μας λένε από την αρχή πως ο τίτλος είναι ιδανικός για δύο παίκτες; Το δοκιμάσαμε και αυτό και το συμπέρασμα ήταν, καλύτερα δυο μυαλά, παρά ένα χωρισμένο στα δύο. Όχι πως είχαμε την οποιαδήποτε αμφιβολία. Πραγματικά, με δύο παίκτες το gameplay απογειώνεται και με μικρή συνεννόηση μεταξύ τους στις μάχες, οι αντίπαλοι υποφέρουν κυριολεκτικά. Αν υπήρχε και η δυνατότητα για online play, σίγουρα θα στεκόταν πολύ κοντά σε παραγωγές όπως το It Takes Two. Κάποιοι, ήδη φαίνονται στον ορίζοντα, θα πούνε, υπερβολές. Δίχως να έχουν δοκιμάσει. Αν δοκιμάσουν, θα πειστούν γρήγορα για όσα λέμε.



Το Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon κερδίσει επάξια μια θέση στις περιπέτειες της δημοφιλούς Umbra Witch. Αν είχατε την εντύπωση πως πρόκειται απλά για ένα παραμυθάκι, να είστε έτοιμοι για την απόλυτη διάψευση. Αν θέλετε να ζήσετε μια περιπέτεια που έχει τα πάντα στις κατάλληλες δόσεις, τότε μην διστάσετε να το αρπάξετε από το ράφι του αγαπημένου σας καταστήματος. Είναι μια από τις περιπτώσεις που η Nintendo δίνει δείγματα του τι σημαίνει ποιοτικό παιχνίδι. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σύστημα μάχης με αρκετό βάθος
  • Απλό και επαρκές σύστημα crafting
  • Η εξερεύνηση ανταμείβει
  • Ευχάριστο backtracking
  • Ποικιλία εχθρών και ενδιαφέροντα boss fights
  • Η ερμηνεία της αφηγήτριας
  • Διαφορετική εμπειρία όταν υπάρχουν δύο παίκτες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Κάνει μπαμ η αντιγραφή στα Tír na nÓg
  • Σχετικά δύσκολος ο χειρισμός από έναν παίκτη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*