Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Disney Illusion Island

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Dlala Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Disney Interactive

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
H Disney έχει μία μακρά ιστορία στον χώρο των videogames και όταν αποφασίζει να βάλει τους βασικούς της χαρακτήρες στο επίκεντρο ενός βιντεοπαιχνιδιού, τα πράγμα εξελίσσονται συνήθως θετικά. Το Disney Illusion Island αποτελεί τη νέα περιπέτεια των πιο γνωστών και αγαπημένων ηρώων της Disney και πρόκειται για μία αποκλειστική κυκλοφορία για την βιβλιοθήκη του Nintendo Switch. Η κονσόλα της Ιαπωνικής εταιρείας βρίσκεται φέτος να ακολουθεί μία ιδιαίτερα θετική ροή καλών παιχνιδιών, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να έχει ξεχαστεί από τον κόσμο η εν λόγω κυκλοφορία με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού.



Η αλήθεια είναι ότι ο όρος “accessible metroidvania” και η χαμηλότερη τιμή μας είχαν κάπως ανησυχήσει, μήπως και επρόκειτο για έναν πιο low budget τίτλο και με χαμηλότερη ποιότητα. Οι άνθρωποι της Dlala Studios θέλησαν με το καλημέρα να μας καθησυχάσουν, αφού δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι με το art style, την παρουσίαση των ηρώων και τη μουσική του τίτλου. Αυτά τα τρία στοιχεία παρουσιάζουν ένα εξαίρετο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, με τους Mickey, Minnie, Donald και Goofy να ακροβατούν ανάμεσα στα πολύ παλιά σκίτσα του Mickey αλλά και στο νέο στυλ και ύφος της Disney που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Είμαστε σίγουροι ότι ανάμεσα στους developers βρίσκονται fans του κόσμου της Disney, μιας και πέρα από τις πανέμορφες εικονογραφήσεις, μας έκανε θετική αίσθηση και η παρουσίαση των ηρώων σαν χαρακτήρες. O Mickey είναι ο γνωστός και αγαπητός leader, η Minney η πανέξυπνη ηρωίδα που πετάει τις κατάλληλες ατάκες, ο Goofy ο θετικός και φαγανός ήρωας και ο Donald δεν βγάζει προς τα έξω μία γραφική χαζομάρα που έχουμε δει ανά διαστήματα σε νεότερους σκιτσογράφους. Είναι όσο γκρινιάρης και κατσούφης πρέπει, ενώ όλοι μαζί λειτουργούν εξαιρετικά σαν ομάδα, ειδικά κατά την διάρκεια των cutscenes όπου υπάρχει και κανονικό voice over.



Μέσα στο παιχνίδι θα θέλαμε να ακούμε περισσότερο τις φωνές των χαρακτήρων κατά την διάρκεια των διαλόγων ή αν ήθελαν οι developers να το παρουσιάσουν ως comic adventure που παίζει με τις λέξεις, θα θέλαμε να το εξελίξουν λίγο περισσότερο από τα ένα-δύο σημεία όπου πάει να περαστεί κάτι τέτοιο μέσω του (πετυχημένου) χιούμορ. Η μουσική από την άλλη είναι πραγματικά εξαιρετική, ταιριάζει απόλυτα με τον κόσμο του Disney Illusion Island και ακολουθεί τα ενορχηστρωμένα και πλούσια soundtracks που έχουμε αγαπήσει κατά καιρούς από τις ταινίες. Είτε ο παίκτης ανήκει στους βετεράνους κομιξάδες, είτε σε νεότερο κοινό, θεωρούμε ότι θα αγαπήσει το ύφος του οπτικοακουστικού υλικού του τίτλου σε σχεδόν απόλυτο βαθμό. Αυτή η βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού και από άποψη gameplay και επιλογών είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει επιλογές ώστε να μπορεί να παιχτεί από έμπειρους παίκτες αλλά και νεοφερμένο και νεαρό κοινό. Το “accessible Metroidvania” που είχε χρησιμοποιηθεί ως όρος ισχύει σε μεγάλο βαθμό, αν και πρόκειται πρώτα για ένα platformer και σε δεύτερο βαθμό για ένα metroidvania. Η δομή υπάρχει, αφού μιλάμε για έναν τεράστιο κόσμο με διαφορετικές περιοχές, όπου για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση απαιτείται και το κατάλληλο ability. Να μάθουμε το double jump, να πετάμε ή και να κολυμπάμε, μέσα από κάποιες εφευρέσεις που μας δίνει ένας ιδιαίτερα συμπαθής ροζ κροκόδειλος. Όλοι οι ήρωες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά από άποψη gameplay, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο παρουσίασης ο καθένας χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό item (O Donald χρησιμοποιεί για γάντζο ένα καλάμι ψαρέματος και ο Goofy λουκάνικα). Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μία ικανοποιητική και απροβλημάτιστη εμπειρία τόσο στον τομέα του platforming, όσο και στο Metroidvania. Οι developers φαίνεται ότι έχουν παρακολουθήσει παιχνίδια όπως το Rayman Legends, ενώ παράλληλα το έχτισαν σαν δομή στα πιο βασικά στοιχεία ενός metroidvania τίτλου.



Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι απαιτητικοί παίκτες να νιώσουν σε κάποια στοιχεία ότι δε βλέπουν κάτι το ιδιαίτερο και ειδικά στην αρχή όπου αισθανθήκαμε έντονα τα κενά σημεία σε κάποιες περιοχές και την ελάχιστη ποικιλία στον τομέα των εχθρών. Γενικότερα υπάρχει μία ανισορροπία ανάμεσα στα έντονα platfmorming επίπεδα και στις πιο βασικές και flat εμπειρίες, αλλά από τη μέση και μετά τα πράγματα είναι εμφανώς καλύτερα. Επίσης μας άρεσε πολύ η αισθητική της μετάβασης από περιοχή σε περιοχή, η οποίες ναι μεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους με τα διαφορετικά τους χρώματα, αλλά κρατάνε και κοινά στοιχεία με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι όλα ανήκουν στον ίδιο κόσμο, χωρίς να μοιάζουν όμως πολύ. Τα εξαιρετικά ομαλά animations σε συνδυασμό με το εθιστικό wall jump δημιουργούν μία ιδιαίτερα θετική ροή ως προς το gameplay και υπάρχουν όντως σημεία που ενδεχομένως να δυσκολέψουν και πιο έμπειρους παίκτες. Βέβαια, η συνολική εμπειρία θα επηρεαστεί πλήρως από την επιλογή των παικτών για το πόσες καρδιές θέλουν να έχει ο χαρακτήρας τους, ο οποίος μπορεί να γίνει μέχρι και άτρωτος. Είναι ξεκάθαρο ότι ο τίτλος έχει δημιουργηθεί με φόντο να μπορεί να παιχτεί από όλες τις ηλικίες και ειδικά σε co-op θα το προτείναμε ανεπιφύλακτα σε οικογένειες σαν παιχνίδι. Το Disney Illusion Island μπορεί να παιχτεί μέχρι και με 4 παίκτες συγχρόνως, το οποίο μπορεί να γίνει λίγο χαοτικό, αλλά παραμένει μία όμορφη διαδικασία, εφόσον κάποιος δεν είναι σούπερ ικανός με αποτέλεσμα να αφήνει τους υπόλοιπους πίσω. Ο καθένας παίκτης είναι ελεύθερος να επιλέξει το πόσες καρδιές θέλει να έχει, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικροκινήσεις όπως π.χ. η αγκαλιά μεταξύ των παικτών η οποία προσφέρει έξτρα καρδιές. Υπάρχουν τέτοιες πολύ μικρές λεπτομέρειες που δείχνουν ότι υπήρχε η θέληση στην ομάδα να φτιάξει κάτι καλό, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες μικρές ατέλειες.  



Για παράδειγμα, τα γραμματοκιβώτια που λειτουργούν ως αυτόματο save και checkpoints βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, με το οποίο δεν θα είχαμε τόσο πρόβλημα, αν δεν το έκαναν τόσο safe και εύκολο. Παραδείγματος χάριν, αν φύγουμε από ένα γραμματοκιβώτιο, μαζέψουμε κάποια collectibles και χάσουμε πριν φτάσουμε στο επόμενο checkpoint, μεταφερόμαστε προφανώς σε αυτό που ήμασταν πριν, αλλά τα συλλεκτικά αντικείμενα που μαζέψαμε τα κρατάμε. Αυτό ικανοποιεί σίγουρα τους παίκτες που ενδεχομένως ζορίζονται λίγο περισσότερο με την πρόκληση, από την άλλη αφαιρεί εντελώς την ουσία του να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε ένα collectible που βρίσκεται σε δύσκολο σημείο χωρίς να πεθάνουμε. Από την στιγμή που ξέρουμε ότι άμα χάσουμε, θα μεταφερθούμε λίγα μέτρα πιο πίσω, μπορούμε για παράδειγμα απλά να πηδήξουμε και να πιάσουμε το εκάστοτε αντικείμενο και ας πέσουμε π.χ. στα καρφιά, μιας και το collectible θα παραμείνει στην κατοχή μας, ανεξαρτήτως με το αν χάσουμε όλες τις ζωές μας πριν αποθηκεύσουμε στο επόμενο checkpoint. Πρόκειται για μία μικρή ανισορροπία σ’ ένα στοιχείο που δεν μας χαλάει προφανώς τη συνολική εμπειρία, απλά νιώθαμε ότι μας το δίνουν στο πιάτο και θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί.   



Επίσης μας έκανε εντύπωση  το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα εύκολα μέσα από το μενού. Ακριβώς επειδή ο κάθε ήρωας έχει τις ιδιαιτερότητές του ως προς το παρουσιαστικό του, ο χρήστης που θα το απολαμβάνει σαν single player εμπειρία θα θελήσει αρκετές φορές να κάνει την αλλαγή. Αυτό δυστυχώς γίνεται μόνο εφόσον βγούμε εντελώς από το παιχνίδι, στο αρχικό μενού και να κάνουμε ξανά όλη την διαδικασία με την επιλογή του χαρακτήρα. Από την στιγμή που το Nintendo Switch δεν έχει τις δυνατότητες του PlayStation 5 σε θέματα loading, αυτό δημιουργεί μία αχρείαστη ενόχληση. Πάντως το βιντεοπαιχνίδι τρέχει ομαλά, οι χρόνοι φόρτωσης για τα επίπεδα της κονσόλας είναι πάρα πολύ καλοί και ο τίτλος είναι απροβλημάτιστος και χάρμα οφθαλμών.  
Με μία συνολική διάρκεια γύρω στις δέκα ώρες, το Disney Illusion Island δεν καταφέρνει να γεμίσει πολύ τις ώρες των παικτών, ακόμα και αν μπούμε στη διαδικασία να συλλέξουμε όλα τα collectibles.



Το παιχνίδι έχει μπόλικα συλλεκτικά items που ξεκλειδώνουν έξτρα καρδιές για το game, αλλά και πλούσιο art από την ιστορία και τον κόσμο της Disney. Αυτή η θετική αύρα ενός collectathlon και σε συνδυασμό με τον όμορφο διαχωρισμό των διαφορετικών περιοχών, μας έκανε να θέλουμε λίγο παραπάνω. Κάτι που προφανώς πρέπει να προσμετρηθεί και ως θετικό, αφού νιώσαμε ικανοποιημένοι από αρκετά στοιχεία του παιχνιδιού ώστε να θέλουμε κι άλλο. Θα μπορούσαν να κόψουν ελαφρώς από την διάρκεια των boss fights τα οποία ακολουθούν ένα αυστηρά platform-only πλάνο χωρίς να πρέπει να τους χτυπήσουμε, απλώς τα phases είναι ίσως λίγο περισσότερα απ’ ό’τι θα έπρεπε.  
Τα περισσότερα αρνητικά όμως είναι θέμα balancing και θεωρούμε ότι όλα αυτά μπορούν εύκολα να διορθωθούν από την ίδια ομάδα σ’ ένα μελλοντικό sequel. Ο λόγος που αναφερόμαστε σ’ ένα sequel, είναι ότι παρ’ όλα τα μικρά του προβλήματα και τις όποιες ατέλειές του, θα θέλαμε να δούμε μία συνέχεια από την ίδια ομάδα γιατί φαίνεται ότι καταλαβαίνουν τον κόσμο της Disney δημιουργώντας μία στιβαρή κυκλοφορία.



Ο τίτλος της Disney δεν μπορεί να κοντράρει τον πλουραλισμό και τις απαιτήσεις ενός Hollow Knight ή Metroid Dread, αλλά προσφέρει ένα concept  που θα μπορούσε να λειτουργήσει τέλεια ως εισαγωγή στον κόσμο των metroidvania αλλά και των platformers για μικρότερες ηλικίες ή λιγότερο έμπειρους παίκτες. Το Disney Illusion Island αποτελεί ίσως την πιο διασκεδαστική οικογενειακή εμπειρία για το 2023, είναι ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό παιχνίδι που μπορεί να φέρει μικρούς και μεγάλους πιο κοντά με έναν κλασικό αλλά ιδιαίτερα θετικό τρόπο. Σαν single player έχει να προσφέρει θετικότατα στοιχεία στους λάτρεις των platformers, αλλά για τους fans της παλιάς φρουράς της Disney και για όσους ψάχνονται για μία χαλαρή local co-op εμπειρία, το Disney Illusion Island έχει να δώσει ακόμη περισσότερα. 
EDITOR’S CHOICE

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικό art style και παρουσίαση χαρακτήρων
  • Πανέμορφο soundtrack
  • Gameplay που ρολάρει
  • Μπόλικα accessibility options
  • Ομαλή και όμορφη μετάβαση ανάμεσα στις περιοχές
  • Εξαιρετικό couch co-op για όλη την οικογένεια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Level design με ανισορροπίες
  • Θα θέλαμε περισσότερο ρίσκο ως προς το στήσιμο
  • Σχετικά εύκολο εξαιτίας της λογικής των cehckpoints
  • Μικρή διάρκεια για completionists
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*