Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

eFootball PES 2020 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Konami

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Konami

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Zegetron

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
H Konami μπορεί να ονόμασε το φετινό της παιχνίδι eFootball PES 2020, ωστόσο δεν έμεινε μόνο στις προσθήκες, αλλά έκανε και σημαντικές βελτιώσεις!

Τη χρονική περίοδο που δεν περιμέναμε μεγάλες αλλαγές, λίγο πριν την έλευση της νέας γενιάς κονσολών δηλαδή, η Konami τολμά και διαφοροποιεί έντονα τη συνταγή της για τον τίτλο που θα μας συνοδεύσει τη φετινή ποδοσφαιρική χρονιά. Και η πρώτη εντύπωση με το που πιάνουμε το χειριστήριο είναι απολύτως θετική. Παρά το ρεαλιστικότερο βάρος τους, οι παίκτες αποκρίνονται ακόμα πιο γρήγορα στις εντολές μας. Οι πρώτες συγκρούσεις των σωμάτων των ποδοσφαιριστών μάς δίνουν τα πρώτα δείγματα ότι η Konami έχει πειράξει αρκετά τη μηχανή φυσικής. Η νέα, πιο τηλεοπτική κάμερα, σε συνδυασμό με τη βαρύτερη μα και πιστότερη αίσθηση της μπάλας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, χαρίζει πόντους και κάνει ακόμα ρεαλιστικότερη την απεικόνιση του σπορ. Τόσο αν τη συγκρίνουμε με την περσινή έκδοση, όσο και με το μεγαλύτερο αντίπαλο της σειράς.




Στους πρώτους αγώνες κυριαρχεί μια εντύπωση πως το παιχνίδι συνολικά είναι πιο αργό, όμως η εξοικείωση με τους νέους χειρισμούς δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να ανεβάσουν ταχύτητα και αποδεικνύεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα, σε στιγμές αντεπίθεσης οι παίκτες μας σπριντάρουν όσο χρειάζεται για να διατηρηθεί ο ρυθμός, μα και ο ρεαλισμός, ψηλά. Σε αυτό συμβάλλουν και τα ανανεωμένα animations, με τους αμυντικούς πλέον να «μαζεύουν» τα χέρια τους όταν η μπάλα έρχεται προς το μέρος τους, όλους τους παίκτες να εκτελούν πιο πειστικά άλματα κατά τη διεκδίκηση της μπάλας, ακόμα και να σηκώνουν το κεφάλι προκειμένου να δουν προς τα που θα σεντράρουν. Το ρεαλιστικότερο βάρος αλλά και η συμπεριφορά της μπάλας έχουν φέρει μαζί τους ένα πλεονέκτημα στις αμυντικές κινήσεις των παικτών, το οποίο ο μόνος τρόπος να αντισταθμιστεί είναι το finesse football. Καινούρια ονομασία για ένα όχι και τόσο νέο στοιχείο στη σειρά, μιας και οι λεπτομερείς ντρίμπλες, οι ξαφνικές κινήσεις προς την αντίθετη πλευρά από αυτήν που περιμένουν οι αμυντικοί, οι προσποιήσεις μα και οι γρήγορες εναλλαγές της μπάλας πάντα υπήρχαν στη σειρά, από τα γεννοφάσκια της ως ISS Pro. Φέτος εκτελούνται αρκετά πιο εύκολα και γρήγορα, μια λογική επιλογή, καθώς διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα απέναντι στους αμυντικούς οι οποίοι μπορούν ακόμα και χωρίς την κίνηση του κλεψίματος να αποσπάσουν την μπάλα πολύ εύκολα πια από κάποιον επιθετικό, απλά και μόνο με την ορμή τους. Όλες οι παραπάνω αλλαγές κάνουν το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο για κάποιον νεοφερμένο, όμως κατορθώνουν να μη διαταράσσουν τη συνολική ισορροπία στο gameplay.



Η Konami ακούει το κοινό της και προσπαθεί να προσφέρει ό,τι ζητά εκείνο αλλά και ένας σωστός εξομοιωτής του λαοφιλέστερου σπορ στην υφήλιο. Στοιχείο που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καταλυτικό, δηλαδή η αυθεντικότητα, η έλλειψη της οποίας καταβαράθρωσε την περσινή έκδοση. Φέτος τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, αφού αν και πάλι πολλές ομάδες λάμπουν (επισήμως) διά της απουσίας τους, έχουμε την αποκλειστική εμφάνιση της Juventus αλλά και ψευδή ονόματα τα οποία τουλάχιστον «φέρνουν» λίγο περισσότερο στα γνήσια των ομάδων. Αξίζει να σημειωθεί δε πως το χέρι μπήκε ακόμα βαθύτερα στην τσέπη, αφού η φετινή έκδοση θα λάβει εν καιρώ και επίσημο DLC για το επερχόμενο Euro 2020. Μπορεί σε μια αμιγώς αριθμητική σύγκριση σε σχέση με το απέναντι στρατόπεδο να μην κλείνει η ψαλίδα, όμως τουλάχιστον έχουμε πλέον σαφή δείγματα ότι η ομάδα ανάπτυξης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και σε αυτόν τον τομέα. Και μέχρι τώρα δεν έχουμε καν αναφερθεί στο νέο όνομα του Pro Evolution Soccer.



Συμπεριλαμβάνοντας τη λέξη eFootball στον τίτλο, πλέον η Konami κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της να δει πιο σοβαρά τα online modes. Το ανασχεδιασμένο μενού χωρίζει ξεκάθαρα τα διαφορετικά είδη παιχνιδιού ακόμα και αν τα modes που περιέχουν είναι λίγο-πολύ τα ίδια. Ενδιαφέρουσα επιλογή το Matchday, στο οποίο επιλέγετε μια ομάδα και όσο κερδίζετε με αυτήν βοηθάτε στο να κυριαρχήσει σε ένα συνολικό σκορ ημέρας. Πέραν αυτού, τα υπόλοιπα online modes είναι λίγο-πολύ ίδια, με τη διαφορά ότι φέτος δεν είχαμε κανένα παράπονο από τους servers που φιλοξενούσαν τις αναμετρήσεις μας στο διαδίκτυο. Εκτός από μία περίπτωση που το match διακόπηκε πριν καν ξεκινήσει λόγω αποσύνδεσης, όλες οι υπόλοιπες αναμετρήσεις μας ξεκίνησαν και τελείωσαν ομαλότατα. Ευχάριστη είναι επίσης η επιλογή που μας προσφέρεται να μην προχωρήσουμε σε ένα match με κάποιον αντίπαλο online, αν δεν μας αρέσει η πιθανώς χαμηλή ταχύτητα σύνδεσής του.



Εκτός δικτύου οι διαφορές είναι μικρές. Στο Master League έχουμε για παράδειγμα την επιλογή να συνεργαστούμε με διάσημους manager αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουμε ρεαλιστικές μεταγραφές χωρίς να ξοδέψουμε υπέρογκα ποσά. Το MyClub συνεχίζει από εκεί που έμεινε πέρσι, με τα microtransactions να δίνουν το «παρών», όμως μας έμεινε η αίσθηση ότι φέτος χρειάστηκε λιγότερος χρόνο να χτίσουμε μια ομάδα με «dream team material». Η συλλογή παικτών παραμένει κάτι εθιστικό βέβαια, οπότε τουλάχιστον εκτιμάμε την επιλογή που μας προσφέρει και φέτος η Konami να παίξουμε με την ομάδα που έχουμε χτίσει με αφοσίωση, είτε εναντίον του AI, είτε πραγματικών αντιπάλων στο διαδίκτυο.



Διασκεδάσαμε εν τέλει με το φετινό τίτλο της σειράς PES. Μπορεί το eFootball να προστίθεται στον τίτλο, όμως η Konami δεν έμεινε μόνο στην ενίσχυση της παρουσίας του τίτλου online. Αντίθετα πείραξε σε βάθος μηχανισμούς που κάθε χρόνο βελτιώνονταν ελαφρώς, με σκοπό να φέρει το ψηφιακό ποδόσφαιρο ένα βήμα πιο κοντά στο πραγματικό. Και φυσικά με ρίσκο, είτε να διαταραχθούν οι ισορροπίες του gameplay, είτε να αποξενώσει κάποιους παίκτες από τη σειρά. Αν και το πρώτο το αποφεύγει ευστόχως, είναι σίγουρο πως στην αρχή κάποιοι θα ενοχληθούν από τις αλλαγές. Κέρδος όμως δίχως κόστος δεν υπάρχει και έχουμε δει περιπτώσεις πειραματισμών στο παρελθόν που έχουν αποτύχει παταγωδώς. Το φετινό PES σε καμία περίπτωση δεν αποτυγχάνει. Απαιτεί απλώς λίγο χρόνο παραπάνω από τους παίκτες. Και εκ του αποτελέσματος εμείς εγκρίνουμε απόλυτα. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καινούρια, πιο ρεαλιστικά, animations
  • «Πειραγμένο» μοντέλο φυσικής, που διατηρεί τις ισορροπίες
  • Σταθερότητα στo online που είχαμε καιρό να δούμε σε λανσάρισμα τίτλου της σειράς
  • Περισσότερες ομάδες με «γνήσια» ονόματα και στάδια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Konami υστερεί ακόμα στον τομέα της αυθεντικότητας
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*