Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Microsoft @ E3 2016: Σκωτσέζικο ντους

*
Θυμίζοντας Nintendo στα χειρότερά της, ως προς τη ροή της πληροφορίας, η Microsoft κατάφερε να αναφερθεί τρεις φορές σε θέματα που αφορούν στα χειριστήρια του Xbox, να δείξει gameplay κυρίως από τίτλους που είχε ανακοινώσει ήδη, ορισμένους νέους τίτλους και δυο νέα μοντέλα Xbox One, το S που έρχεται τον Αύγουστο και το Project Scorpio, το ισχυρότερο Xbox One, που θα δούμε στο τέλος του 2017. Η πληροφορία ήταν τόσο άσχημα μοιρασμένη που η οργάνωση και μόνο των σημειώσεών μας άξιζε ένα achievement παραπάνω. Τα βάλαμε όμως σε μια κάπως λογική σειρά.

Το Hardware

Xbox One S

Το κανονικό Xbox One παραμένει και το Xbox One S έρχεται στην ίδια τιμή ακριβώς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απολύτως αναμενόμενο να πάρει κάποια στιγμή τη θέση του κανονικού Xbox One. Είναι όντως κατά 40% μικρότερο παρότι ενσωματώνει, επιτέλους, το μετασχηματιστή. Ενσωματώνει επίσης Ultra HD Blu-ray Drive για την αναπαραγωγή ταινιών 4K, αλλά και υποστήριξη HDR. Το HDR αγγίζει και το gaming, σε τίτλους όπως το Gears Of War 4, αρκεί βέβαια να το “σηκώνει” και η οθόνη του καθενός. Όλα αυτά πηγαίνουν πακέτο με αναβαθμισμένη θύρα HDMI ώστε να μπορεί να μεταφέρει τέτοιου είδους σήματα.

Τα πλήκτρα αφής αποτελούν παρελθόν φαίνεται, ενώ η κονσόλα συνοδεύεται και από νέο, βελτιωμένο χειριστήριο, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω.

Η έκδοση με 500GB κοστίζει 299, στα 349 ο αποθηκευτικός χώρος φτάνει στο 1TB και στα 399 ευρώ διπλασιάζεται και πάλι για να φτάσει στα 2TB. Η τελευταία έκδοση θα είναι περιορισμένη πάντως. Οι προπαραγγελίες είναι ανοιχτές και η έκδοση αυτή φτάνει στα καταστήματα τον Αύγουστο.



Project Scorpio

Το Project Scorpio περισσότερο αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές παρά παρουσιάστηκε, αν και τα μηνύματα ήταν σαφή. Η Microsoft αναφέρεται στην επόμενη και ισχυρότερη έκδοση του XO ως την ισχυρότερη κονσόλα που σχεδιάστηκε ποτέ, αν και αυτό είναι αρκετά εύκολο να το πει κανείς δεδομένων των περιστάσεων. Λέγοντας απλά ότι θα έχει οκταπύρηνο επεξεργαστή και τονίζοντας πολύ περισσότερο ότι η ισχύς της GPU ανεβαίνει στα 6TF, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος είναι το κανονικό 4K gaming αλλά και το VR gaming χωρίς ιδιαίτερες εκπτώσεις. Τα 6 Teraflops ουσιαστικά αντιστοιχούν σε κάτι μεταξύ Nvidia GeForce 980 και 980 Ti αν θέλετε να έχετε κάποιο πιο γνώριμο μέτρο σύγκρισης. Η όψη, το κόστος και τα όποια άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά παραμένουν μυστήριο όπως είναι φυσικό. Αυτό που είδαμε στην παρουσίαση ήταν, πάνω από όλα, δήλωσε προθέσεων.



Η συμβατότητα

Η Microsoft εγγυήθηκε τη συμβατότητα των πάντων, επομένως αξεσουάρ και games θα λειτουργούν/παίζουν σε όλες τις εκδόσεις της κονσόλας, προφανώς με ποιοτικές διαφορές στην περίπτωση των game.

Xbox Controller
Νέο βασικό χειριστήριο

Το νέο ασύρματο χειριστήριο του Xbox, που θα έρχεται πακέτο με το Xbox One S, θα είναι λίγο πιο “μαζεμένο” (δεν είδαμε και ιδιαίτερο εξόγκωμα για τις μπαταρίες), ενώ η λαβή έχει καλύτερο κράτημα χάρη στη νέα της υφή. Η βασική διαφορά όμως είναι ότι προσθέτει και υποστήριξη Bluetooth που σημαίνει πιο αυτονόητη επικοινωνία με PC και tablets που τρέχουν Windows 10, χωρίς ανάγκη για προσαρμογείς/πομποδέκτες. Όπως και το γνωστό μέχρι τώρα χειριστήριο, το νέο θα κοστίζει 60 ευρώ και θα είναι διαθέσιμο από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Gears Of War 4 Limited Edition
για το Xbox Elite Wireless Controller

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε φυσικά τι εστί Xbox Elite Wireless Controller, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στην ειδική έκδοση με διακόσμηση από Gears Of War 4. Θα διατεθεί σε πολύ μικρές ποσότητες στις αρχές Οκτωβρίου και θα κοστίζει 200 ευρώ.



Xbox Design Lab

Κατά τη λογική του Nike ID, οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφθεί το Xbox Design Lab και να παραγγείλει χειριστήριο με το δικό του χαρακτήρα. Με διαφορετικά χρώματα για τα panels του χειριστηρίου, για τα caps των μοχλών, τα πλήκτρα τα ίδια, ακόμη και χάραξη κάποιου λεκτικού μηνύματος στο χειριστήριο. Ό,τι συνδυασμό και αν κάνετε, το αποτέλεσμα θα κοστίζει 80 δολάρια, με τη χάραξη να χρεώνεται 10 δολάρια παραπάνω.



Xbox Live

Με το “Xbox” να σημαίνει όλο και περισσότερο “Microsoft gaming” αντί για ένα συγκεκριμένο σύστημα, το Xbox Live, ως συνδετικός ιστός των πάντων και καθοριστικός παράγοντας της όλης εμπειρίας, αντιμετωπίζεται ως κάτι χωριστό, όχι ως μερικά updates που ενεργοποιούνται σε system software.

Έχουμε και λέμε...

Clubs

Ο νέος αυτός μηχανισμός επιτρέπει τη δημιουργία κοινοτήτων στο Xbox Live, private μάλιστα, όχι free for all, ανάλογα φυσικά με τα ενδιαφέροντα του εμπνευστή της όποιας ομάδας.

Looking For Group

Μπορεί να μοιάζει με σύστημα αγγελιών (και είναι) αλλά έχει σαφή στόχο. Κάθε παίκτης που ψάχνει άτομα για κάθε είδους multi μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια…του κοινού, θέτοντας και παραμέτρους μάλιστα. Μπορεί να ζητήσει πιο έμπειρους, το τελείως ανάποδο κ.λπ.

Arena

Είναι η πλατφόρμα στην οποία θα “πατούν” τουρνουά για τίτλους της ίδιας της Microsoft αλλά και τρίτων. Η EA Sports για παράδειγμα, που ήδη έλεγε μια μέρα νωρίτερα ότι ετοιμάζει τουρνουά ακόμη και παγκοσμίου βεληνεκούς σε Madden NFL και FIFA, σκοπεύει να στηρίξει την πλατφόρμα μέσα στα επόμενα χρόνια (ό,τι και αν σημαίνει αυτό), ενώ σίγουρη είναι η συμμετοχή των κλασικών υπόπτων όπως της Wargaming. Μέσα από την εφαρμογή Xbox και το Xbox UI οι παίκτες θα μπορούν να βρουν τουρνουά, να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν κανονικά μέρος.

Ανεξαρτησία γλώσσας/τοποθεσίας

Από τις περιπτώσεις που αναρωτιέται κανείς γιατί χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να γίνει κάτι τέτοιο, σύντομα ο χρήστης θα μπορεί να διαλέγει όποια γλώσσα θέλει στο Xbox One, άσχετα από την τοποθεσία που έχει δηλώσει.

Win32 games

Στην παρούσα μόνο τίτλοι που “πατούν” στην πλατφόρμα UWP γίνονται αντιληπτοί από το Xbox Live, κάτι που θα αρχίσει να αλλάζει αφού θα προστίθεται συμβατότητα για τίτλους Win32. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα εμφανίζεται η σχετική δραστηριότητα στο Xbox Live, παρότι μιλάμε για τίτλους που δεν έχουν σχέση με το Xbox One, τα Windows 10 ως πλατφόρμα και το Xbox Live.

Cortana

Η αλήθεια είναι ότι δεν αφορά τον Έλληνα gamer, όχι ακόμη δηλαδή, ο ερχομός της Coranta στο Xbox One. Έτσι κι αλλιώς υπόσχεται τις γνωστές εντολές σε Windows 10 συν κάποια νέα σενάρια σχετικά με gaming. Δεν έγινε και κάποιου είδους συγκεκριμένη επίδειξη, οπότε μένουμε στην απλή αναφορά.



Xbox Play Anywhere

Εδώ έχουμε κάτι που όντως μπορεί να υποσχεθεί μόνο η Microsoft και φυσικά συνδέεται με τη μετάλλαξη του Xbox σε gaming και όχι console brand. Όταν η Microsoft κάνει λόγο για το Xbox Play Anywhere, αυτό που εννοεί είναι cross play, cross buy και cross save μεταξύ Windows 10 και Xbox One. Κάθε μεγάλος τίτλος των Microsoft Studios θα το υποστηρίζει, άρα μία αγορά σημαίνει εξασφάλιση κάθε έκδοσης. Αυτός ήταν έτσι κι αλλιώς ο στόχος της πλατφόρμας UWP, μεταξύ άλλων φυσικά, και ήρθε η ώρα να γίνει η αρχή με Gears Of War 2, Forza Horizon 3, Sea Of Thieves και Scalebound, ενώ το Minecraft έκανε ένα βήμα παραπέρα με cross play μεταξύ Windows 10, iOS, Android και Windows 10 Mobile. Κατά την παρουσίαση σημειώθηκε επίσης ότι ο κανόνας σε κυκλοφορίες ID@Xbox θα είναι η υποστήριξη Xbox Play Anywhere.


Το Software
Τα παραγεμίσματα

Υπήρξαν μερικοί τίτλοι που εμφανίστηκαν για να εμφανιστούν, χωρίς να είναι αποκλειστικοί, χωρίς να κρύβουν κάποια κρυφή συμφωνία, απλά έπρεπε να καλύψουν κάποια tick boxes.

Tekken 7

Πάντα ευχαριστιόμαστε οποιαδήποτε εμφάνιση του Katsuhiro Harada που επιμένει να φορά γυαλιά ηλίου σε οποιοδήποτε χώρο και όντως το video του Tekken 7 και μια πρώτη γεύση από το story mode ήταν ευχάριστο θέαμα. Όχι όμως κάτι πέρα από αυτό. Βέβαια…η δωρεάν διανομή Tekken Tag Tournament 2 του Xbox 360 στο Xbox One δεν ήταν καθόλου άσχημη πινελιά.



Final Fantasy XV

Ανάλογη ήταν και η εμφάνιση του Final Fantasy XV κατά την οποία είδαμε ένα εντυπωσιακό επί της αρχής, αλλά κάπως άχαρο στην πράξη, boss fight.



Battlefield 1

Κι όμως. Απλά προβλήθηκε το trailer που είδαμε στη συνέντευξη Τύπου της EA. Δεν συμβαίνει πρώτη φορά κάτι τέτοιο, αυτό δεν αλλάζει πως είναι αδύνατο να χαρακτηριστεί καλή στιγμή. Η μόνη ιδιαιτερότητα που σχετίζεται με Xbox One είναι η αυτονόητη, ότι οι συνδρομητές EA Access θα έχουν πρόσβαση στο παιχνίδι από τις 13 Οκτωβρίου, χωρίς να περιμένουν μέχρι τις 21 του ίδιου μήνα.



Killer Instinct: Season 3
Ναι, είναι αποκλειστικός ο τίτλος, αν και όχι ο ορισμός της εσωτερικής παραγωγής, αλλά είναι εύκολο να απορεί κανείς για τη θέση του στην παρουσίαση αφού απλά ανακοινώθηκε και προβλήθηκε ένας νέος χαρακτήρας ακόμη, ο General RAAM από το Gears Of War, ο οποίος κάθε άλλο παρά μυστικό ήταν.



Τα ας τα λέμε αποκλειστικά

Ark: Survival Evolved

Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι έτσι κι αλλιώς γνωστό ότι έχει δώσει μια προτεραιότητα σε XO στις κονσόλες, και σύντομα αναμένεται για Windows 10. Αν ψάχνετε κάποια άλλη ανακοίνωση, δεν υπάρχει. Όχι στην παρουσίαση της Microsoft τουλάχιστον.

The Division - Underground

Και που λέτε, εμφανίστηκε ένα σύντομο trailer αλλά αποκαλύφθηκε και η κυκλοφορία του DLC στις 28 Ιουνίου. Η εμφάνιση του The Division ήταν υποχρεωτική κατά μία έννοια αφού υφίσταται συμφωνία μεταξύ Ubisoft και Microsoft ώστε το DLC να φτάνει με ένα μήνα καθυστέρηση σε οποιαδήποτε άλλη έκδοση.

Inside

Την εμφάνισή του έκανε και το Inside της Playdead που ξέρουμε καλά από το Limbo, το οποίο είναι επιτέλους πολύ κοντά στην κυκλοφορία του. Θα έρθει πρώτα στο Xbox One στις 29 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου θα φτάσει και στα Windows. Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από δωράκι αφού το Limbo διατίθεται δωρεάν σε όλους τους κατόχους Xbox One.



Minecraft
Μπορεί το Minecraft να ανήκει εδώ και χρόνια πλέον στην Microsoft αλλά σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται σαν αποκλειστικός τίτλος. Εδώ που τα λέμε, σε τέτοιο ενδεχόμενο η κατακραυγή θα ήταν τέτοια που μάλλον δεν υπάρχει εταιρεία επί Γης που να θέλει να δοκιμάσει την τύχη της με κάτι τέτοιο.

Επί της ουσίας πάντως οι εξελίξεις για το Minecraft είναι θετικές και όχι επειδή εμφανίστηκε ο John Carmack για επίδειξη με GearVR, ούτε καν επειδή είδαμε live gameplay demo με έναν παίκτη σε Microsoft Surface και άλλον σε iPad.

Σε πρώτη φάση αναμένονται texture packs για τις φορητές εκδόσεις του παιχνιδιού και, το φθινόπωρο, add ons που επιτρέπουν τροποποίηση γνωστών μεγεθών, όπως zombies, ώστε να γίνουν αγνώριστα (το zombie καταλήγει εξωγήινος για παράδειγμα). Τα add ons ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο για νέα σενάρια και θεματικές στο παιχνίδι.

Μπορείτε να περιμένετε και cross platform play μεταξύ Windows 10, Android, iOS και GearVR, οπότε η κοινότητα ενοποιείται όσο πάει.

Το σημαντικότερο όμως δεν ήταν το Friendly update που γίνεται αυτές τις μέρες, αλλά η ανακοίνωση ότι έρχονται τα Realms, δηλαδή dedicated servers, στις εκδόσεις για κονσόλες μέσα στο 2017. Αυτό σημαίνει ότι όπως και στο PC έτσι και στις κονσόλες θα μπορεί κάποιος να φτιάξει το δικό του κόσμο και να το μοιράζεται με άλλους παίκτες όποτε και όπως θέλει.



We Happy Few

Όποιος πήρε γεύση από το παιχνίδι και δεν θυμήθηκε έστω για λίγο το BioShock πρέπει να είχε αλλού το μυαλό του. Ο σχεδόν…γλυκά ανατριχιαστικός τίτλος θα εμφανιστεί στο Xbox Preview Program στις 26 Ιουλίου, ενώ το Xbox One θα το λάβει πριν από άλλη κονσόλα. Το PC είναι εκτός συναγωνισμού στην προκειμένη, δεν το περιορίζει κανείς.



ID@Xbox

Εδώ χωρά βέβαια και ένα video με γεύση από ανεξάρτητες παραγωγές που θα φτάσουν στο Xbox.



Το γνωστό, αλλά βαρύ και αποκλειστικό πυροβολικό

H Microsoft είχε φροντίσει να δώσει από πέρυσι γεύση για τους τίτλους του 2016, αν και στο μεσοδιάστημα έπαψαν να στοχεύουν όλοι στο 2016 και λογικό ήταν να επανέλθει, με περισσότερο gameplay αυτήν τη φορά τουλάχιστον.

Gears Of War 4

Είναι ο πρώτος τίτλος της Microsoft με υποστήριξη HDR, έρχεται πλέον και στα Windows 10, με υποστήριξη Xbox Live Anywhere. Κάθε co-op mode υποστηρίζει cross-play πράγμα που ισχύει και για το νέο και βελτιωμένο Horde Mode. Χειριστήρια να υπάρχουν, κονσόλες και PC να βρίσκονται και όλοι θα δοκιμάσουν sawdomy μέχρι εκεί που τραβάει η ψυχή τους.



Halo Wars 2

Μπαίνει σε σειρά σιγά σιγά το Halo Wars 2 της The Creative Assembly αλλά η παρουσίαση είχε μόνο λίγο gameplay αφού το βασικό trailer είχε μόνο CGI. Το οποίο είναι και λίγο περίεργο γιατί στο PC Gaming Show η δόση gameplay ήταν πιο γενναία.

Ανακοινώθηκε ότι ο τίτλος θα διατεθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2017 και αυτήν την εβδομάδα τρέχει κανονικότατη beta στο Xbox One.





Recore

Η αλήθεια είναι ότι gameplay από το Recore των Comcept και Armature Studio δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα. Έγινε και αυτό όμως και ο τεχνικός τομέας δεν φαίνεται και τόσο εντυπωσιακός σε αυτό το στάδιο. Από την άλλη βέβαια είδαμε ότι διαφορετικά ρομπότ φέρνουν διαφορετική γεύση στο παιχνίδι, με μάχη, platforming κ.ά. να εναλλάσσονται. Αν ο ρυθμός και η ποικιλία είναι εκεί, το design ανοιχτό σε προσεγγίσεις, τότε μπορεί και να μην έχει σημασία τελικά ο τεχνικός τομέας.

Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, ο τίτλος έρχεται στις 13 Σεπτεμβρίου σε Xbox One και Windows 10.



Scalebound

Προοριζόταν για το 2016, έρχεται τελικά το 2017, και στο gameplay demo είδαμε κλοτσιές σε ανοιχτή καρδιά. Αυτή είναι η Platinum Games άλλωστε, η οποία έδειξε 4 player co-op boss fight επικών διαστάσεων. Θυμηθείτε ότι οι δράκοι ελέγχονται κατά κόρον από την τεχνητή νοημοσύνη σε αυτό το παιχνίδι. Η σκέψη αυτή αλλάζει λίγο τη γεύση που αφήνει το gameplay video που ακολουθεί. Θα το δούμε και σε Windows 10.



Sea Of Thieves
Ούτε από το Sea Of Thieves είχαμε δει κανονικό gameplay και ο τίτλος της Rare δείχνει ότι μπορεί να πετύχει μεγάλα πράγματα με καλή παρέα. Διότι όχι απλά όλοι οι παίκτες είναι πειρατές, αλλά, όταν πρέπει να ταξιδέψουν με πλοίο, πρέπει να συνεργαστούν για να το κυβερνήσουν, να αποφύγουν τις πλημμύρες, να διαχειριστούν σωστά τα πανιά, να κάνουν μανούβρες και σωστές επιθέσεις με τα κανόνια. Ή και να αφήσουν κάποιον πίσω σε ερημονήσι αν είναι η μόνη ελπίδα να σώσουν το πλοίο. Ναι, και αυτό έρχεται σε Windows 10. Οι πιθανότητες είναι πολλές.


Οι νέοι τίτλοι
Dead Rising 4

Οι φήμες δεν ήταν φήμες και ανακοινώθηκε όντως το Dead Rising 4 από την Capcom για Xbox One και Windows 10. Σε αντίθεση με άλλους τίτλους όμως δεν συνοδεύτηκε από κάποια συγκεκριμένη δήλωση περί αποκλειστικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι η επιστροφή του Frank είναι μάλλον θέμα χρόνου να καταλήξει και σε άλλα λιμάνια. Σε Xbox One και Windows 10 τουλάχιστον, έρχεται στο τέλος του έτους.



Forza Horizon 3

Πρόλαβε να διαρρεύσει λίγο πριν την παρουσίαση, αλλά εκ των πραγμάτων πρώτη ματιά στο Forza Horizon 3 ρίξαμε στη σκηνή της Microsoft. Ο νέος τίτλος υποστηρίζει 4 player co-op. Με το που συνεννοούνται οι παίκτες, οι κόσμοι τους συντονίζονται και βρίσκονται πολύ γρήγορα μαζί και σε ετοιμότητα όπως είδαμε και σε gameplay demo. Αυτήν τη φορά όλα λαμβάνουν χώρα στην Αυστραλία. Η πιο arcade εκδοχή του Forza Motosport θα γεμίσει πολλά Xbox (και PC αυτήν τη φορά). Εννοείται η υποστήριξη Xbox Play Anywhere.





Gwent
: The Witcher Strategy Card Game


Τι δεν είναι της Microsoft, δεν είναι καν αποκλειστικότητα, αλλά ανακοινώθηκε στην παρουσίαση της αμερικανικής εταιρείας και μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος ID@Xbox; Το mini game του The Witcher 3 έγινε τόσο δημοφιλές που πάει να σταθεί στα πόδια του. Είναι free to play, θα εμφανιστεί σε Xbox One, PS4 και PC, δέχεται συμμετοχές στην beta που είναι αποκλειστική σε PC και XO και εννοείται ότι έχει και το δικό trailer. Όταν έρθει η ώρα για λανσάρισμα το Σεπτέμβριο, πρώτοι στη σειρά είναι XO και Windows 10 πάντως.



State Of Decay 2
Και φτάνουμε, τέλος, στην ανακοίνωση του State Of Decay 2 που είναι φυσικά αποκλειστικό για Xbox και Windows 10 μιας και η ομάδα ανάπτυξης έχει πολυετή συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Microsoft. Και προσθέτει και co-op.



Η γενική εικόνα
Αν η περσινή παρουσίαση της Microsoft ήταν η καλύτερή της αλλά και η καλύτερη της E3, η φετινή δύσκολα φαίνεται να διεκδικεί ανάλογες διακρίσεις, όχι επειδή ήταν ανούσια, αλλά διότι ήταν…παντού και χωρίς σαφή σειρά σε όσα ήθελε να πει.

Το ευρύτερο πλάνο παραμένει όμως. Όπως λέγαμε και παλαιότερα, το Xbox One μετατρέπεται σε consumer gaming PC ή Steam Machine α λα Microsoft. Που αποτυχία είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί, ειδικά από τη στιγμή που τα Steam Machines είναι από μόνα τους ο ορισμός αυτού του όρου.

Το Xbox είναι το gaming brand της Microsoft και η πρόσκαιρη παρενέργεια της μεταστροφής αυτής είναι ότι στην τελευταία παρουσίαση ένας χρήσης Windows 10 και κατά βάση PC gamer έμαθε ότι έρχονται προς εκείνον τίτλοι που δεν περίμενε ότι είχε λόγο να περιμένει.

Δεν έλειπαν όμως και οι ανακοινώσεις τίτλων εδώ που τα λέμε. Είχαμε μια τετράδα. Το περίεργο είναι πως ούτε ένας δεν είναι εσωτερική παραγωγή, ενώ 2 στους 4 είναι πραγματικές αποκλειστικότητες για το Xbox (το brand). Η ίδια η Microsoft δηλαδή δεν είχε να δείξει κάτι νέο από δικό της studio. Η εταιρεία είναι γνωστό ότι προτιμά συχνά τις εξωτερικές συνεργασίες, ακόμη και για τα δικά της franchises.

Για αυτό και είναι λίγο “μαγικό” στατιστικό το γεγονός ότι στα χρόνια του Xbox One η Microsoft έχει χρηματοδοτήσει 13 “Xbox Originals”, με τον όρο να είναι μάλλον εμπνευσμένος από τη Netflix παρά από οτιδήποτε άλλο. Διότι αυτό που εννοεί είναι πως χρηματοδοτήθηκαν τίτλοι όπως το Sunset Overdrive και το Quantum Break, δηλαδή τίτλοι που, άσχετα με το πού μένει τελικά το IP, προέρχονται από τελείως εξωτερικές ομάδες και συνεργασίες.



Σε επίπεδο υπηρεσιών τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από το Xbox Play Anywhere. Αν θυμάστε ο Bill Gates υποσχόταν κάποτε το Xbox Live Anywhere, ενώ από το πρώτο Xbox κιόλας ευχόταν να δει την κονσόλα να τρέχει Windows με κάποιον τρόπο. Ως συνήθως κάπου στη μέση πρέπει να συναντηθούν όλα και το Xbox Play Anywhere είναι μια ευτυχής παρενέργεια της πλατφόρμας UWP. Βέβαια η πραγματική δύναμη της ιδέας αυτής θα έρθει από την καλή υιοθέτηση από τρίτους developers χωρίς να χρειάζονται ειδικές συμφωνίες. Διότι έτσι ένας publisher ή ένας developer δέχεται ότι αποκλείεται να πουλήσει δυο φορές το ίδιο παιχνίδι, μία για Xbox One και μία στο PC, άρα δέχεται κάπως ότι όλο και κάτι θα χάσει. Που είναι και χαζός συλλογισμός γιατί είναι έτσι κι αλλιώς απίθανο να αγοράσει ο ίδιος χρήστης το ίδιο παιχνίδι σε δύο συστήματα. Παρά ταύτα οι εταιρείες είναι εταιρείες. Άρα τη δόξα πολλοί εμίσησαν. Το double dipping ουδείς.

Παρατηρήσαμε και μια μικρή παρέλαση Ιαπώνων φέτος. Η κίνηση αυτή είναι κατανοητή όσο και ανούσια. Το PlayStation απολαμβάνει πολλές αποκλειστικές συνεργασίες με Ιάπωνες, την ώρα που το Xbox One είναι πίσω και σε σχέση με το Xbox 360 ως προς αυτό το στατιστικό. Αλλά και εκτός Ιαπώνων να κοιτάξει κανείς, οι αποκλειστικότητες ή χρηματοδοτούνται και πρόκειται για ιδιόκτητα IP ή δεν υπάρχουν.
Το hardware τραβά δική του γραμμή
Στην αρχή είχαμε το χειριστήριο του Xbox One. Ύστερα ήρθε εκείνο με το audio jack. Μετά το Elite. Και τώρα το κλασικό αντικαθίσταται με ένα ακόμη πιο βελτιωμένο που φανταζόμαστε ότι σχεδιάστηκε για να είναι και πιο εύκολη η διάθεσή του σε άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς μέσω του Xbox Design Lab.

Κάποια βήματα έγιναν ύστερα από αυστηρή αλλά δικαιολογημένη κριτική (όπως στην περίπτωση του audio jack), κάποιες άλλες για πρακτικούς πια λόγους. Στην πράξη το χειριστήριο του Xbox, εφόσον το θελήσει κάποιος, μπορεί να έχει τη δική του ταυτότητα. Κάτι που χρειάζεται ενδεχομένως γιατί το χειριστήριο αυτό συνδέεται πλέον με το Xbox brand, τόσο στο PC όσο και στις κονσόλες. Αν όλα είναι τερματικά, τότε κάτι πρέπει να έχει πιο έντονο και μοναδικό χαρακτήρα για να εκφράζει κάπως τον παίκτη.

Θεωρούμε απίθανο να συνυπάρξει για πολύ το Xbox One S με το κλασικό Xbox One. Και μόνο η χρήση του γράμματος S παραπέμπει σε γνωστή προϊστορία. Η νέα, μικρότερη κονσόλα είναι βελτιωμένη στα σημεία, αν και όχι σε όλα, πράγμα που δεν μπορούσαμε να πούμε παραδοσιακά για εκδόσεις slim. Μόνο για το Xbox 360 S κι αυτό γιατί δεν κρύβονταν τα τεχνικά προβλήματα των πρώτων εκδόσεων.
Και υπάρχει και το Project Scorpio που αποτελεί όντως ορόσημο για τη βιομηχανία, αν και ήταν αναπόφευκτο. Είναι η πρώτη ουσιωδώς βελτιωμένη κονσόλα που δεν σπάει τη συμβατότητα με υπάρχοντα αξεσουάρ και τίτλους επειδή στην πραγματικότητα δεν αλλάζει καν η ίδια η πλατφόρμα. Το άλμα σε ισχύ είναι σημαντικό, αφού το Xbox One βρίσκεται στα 1,3 teraflops περίπου και λίγο πιο πάνω, προς 1,5 teraflops φτάνει στο PS4. Μιλάμε για υπερτετραπλασιασμό της διαθέσιμης ισχύος. Βέβαια το hardware αυτό θα το δούμε στο τέλος του 2017, ενώ η GeForce 1080 έχει ήδη φτάσει στα 9 teraflops. Οι ισορροπίες δεν αλλάζουν, αλλά είναι και λογικό να μην αλλάζουν.

Ακόμη και με δεδομένο ότι η Sony θα ακολουθήσει ανάλογο δρόμο, η πραγματικότητα είναι ότι η Microsoft είχε μεγαλύτερη ανάγκη να μιλήσει για το βήμα αυτό. Το Xbox One έχει τις μισές πωλήσεις του PS4 και πρέπει να πάρει με το μέρος του developers που του έχουν γυρίσει, ελαφρώς ή ολοκληρωτικά, την πλάτη. Και θέλει να το κάνει υποσχόμενη περισσότερη ισχύ, από τη μία, και άνοιγμα στο “νέο” Xbox που περιλαμβάνει και PC gamers. Στην πρώτη περίπτωση κάνει τη ζωή των developers ευκολότερη και πιο διασκεδαστική, ενώ αποκτά ευκαιρία να αναστρέψει την εντύπωση που όντως επικρατεί στην αγορά ότι το Xbox One είναι πιο αργό σύστημα. Δεν έχει σημασία τι παίζει ρόλο και που, αρκεί που το μήνυμα αυτό έχει περάσει στον καταναλωτή.

Ταυτόχρονα, αν η Microsoft είχε λόγο να πιστεύει τις φήμες για την ισχύ του PS4 Neo, τότε μπορεί κάλλιστα να θεώρησε ότι προτάσσοντας τη φημολογούμενο υπεροχή του Project Scorpio, θα στριμώξει τη Sony, και ας μη φανεί άμεσα.

Εν πάσει περιπτώσει για να περάσει το οποιοδήποτε θετικό μήνυμα, η Microsoft πρέπει να θυμηθεί περισσότερο τον περσινό της εαυτό και να φροντίσει να είναι πιο ξεκάθαρη σε όσα λέει. Και σίγουρα καλό είναι να αποφεύγει να επιτρέπει δηλώσεις όπως “το Xbox One S είναι η μικρότερη κονσόλα Xbox One μέχρι σήμερα” και “το Killer Instinct είναι το δημοφιλέστερο fighting game στο Xbox One”. Εστίαση χρειάζεται η περίσταση, όχι spin των πάντων σε πρωτιά.



Για μια ακόμη χρονιά θα πούμε ότι η Microsoft πρέπει να δεχτεί ότι χρειάζεται περισσότερες ομάδες στα Microsoft Studios, με διαφορετικά μεγέθη, και, κατ’ επέκταση, περισσότερες εσωτερικές παραγωγές. Δεν είναι άσχημες οι συνεργασίες, αλλά είναι πια 15 χρόνια στην αγορά και σίγουρα δεν έχει το εύρος της Nintendo (που είναι βέβαια η παλιότερη όλων), ή της Sony εν έτει 2009, όταν και έκλεινε εκείνη 15 χρόνια στη βιομηχανία αυτή.

Αν έχει 26 δις για το LinkedIn που κανείς δεν έχει σε πραγματικά ιδιαίτερη εκτίμηση, όλο και κάτι μπορεί να διαθέσει για περισσότερες εσωτερικές παραγωγές.

Μπορεί η γενική εικόνα να ακούγεται πολύ αρνητική. Δεν είναι όμως. Ωστόσο κάθε προσγείωση μετά από μια τόσο καλή χρονιά της Microsoft όσο η περσινή, αφήνει δυσάρεστη γεύση.

Όπως και να έχει η εταιρεία έχει ήδη προετοιμαστεί για μια πραγματικότητα που λίγο-πολύ πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι κάποια στιγμή, ο καθένας με το δικό του τρόπο, ενώ εξακολουθεί και είναι σε θέση να κάνει πράγματα σε επίπεδο υπηρεσιών και λειτουργιών που οποιοσδήποτε άλλος θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο ακόμη και για να φτάσει σε αποτέλεσμα που μοιάζει παρόμοιο.

Αυτό που θα τονίσει αργά ή γρήγορα η Microsoft όμως είναι πως, από τη μεριά της, έχει τίτλους για το 2016 και απέφυγε να δείξει κάτι που να πηγαίνει και πολύ μακριά. Και ως προς αυτό, θα έχει σίγουρα δίκιο.

Έτσι είναι η Microsoft όμως. Μπαίνει σε μια αγορά και αντέχει. Για πάντα. Και στο τέλος κάνει και ένα sawdomy για να έχουμε να θυμόμαστε. Άλλωστε, όπως φάνηκε και πέρυσι, έχουμε να υπολογίζουμε, σίγουρα, και την Gamescom στην περίπτωση της Microsoft.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
20 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • gamer
    • Βέζε, μήπως το Scorpio αναφέρεται σε νέα γενιά κονσόλων? Συνήθως, αλλάζουν γενιές όταν υπάρχει κάποιο τεχνολογικό άλμα. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο άλμα από τα 2ΤFlops στα 6TFlops. Άρα, μπορούμε να μιλάμε για νέα γενιά ή οποία θα είναι backwards compatible με την τωρινή?

    • Scott_Pilgrim
    • Είχε και τα καλά της είχε και τα κακά της σαν παρουσίαση. Ελπίζω κάποια στιγμή το DR4 να έρθει σε PS4. Εντύπωση μου έκανε που δεν ασχολήθηκαν με το hololens.

    • Jimjordan
    • Μέσα σε όλα αυτά δεν περίμενα να δώ state of decay. Το πρώτο ήταν καλό..ελπιζω και το δεύτερο καλύτερο αλλά φαίνεται τέλειο έτσι κιαλλιώς.

    • tsoumak
    • Εχω μερικες αποριες οσο αγφορα την MS.Δεν διευκρινισε αν μεσα στην νεα κονσολα θα ειναι και το χειρηστηριο η θα πωλειται χωριστα και μου δινει την εντυπωση ουτε η ιδια εχει αποφασισει τι θα κανει.Επισης ολα καλα χρυσα και αγια να παιζω gow4 στο pc μου αλλα τι καρτα θα χρειαστω τι pc θα πρεπει να εχω ?Αν ημουν μικρος η φοιτητης θα αντεχε η τσεπη μου ολα αυτα??Τελος ειδαμε και quantum break ποσο ομαλα ετρεχε στο pc.Του χρονου παλι θα λεμε για νεα κονσολα και σε καποια φαση ειχε ειπωθει οτι πλεον δεν θα αργουν τοσο να βγαζουν νεεες κονσολες μπορει και να ηταν ραδιο αρβυλλα θα δειξει προσωπικα ουτε hater της MS ειμαι ουτε fan της SONY(και εκει εχω παραπονα vr κτλ) απλα σαν gamer ανησυχω προς τα που φυσαει ο ανεμος των εταιρειων

    • Geovra
    • Αρχιζει με κονσολα...κλεινει με κονσολα....συμφωνω με το σχολιο του Portal (νομιζω στο Thread περι Scorpio) οτι θελωντας και μη ,κλεινει το Next gen Και παμε σε Next next gen...

      Σε ενα χρονο που λογικα θα εχει κυκλοφορησει το Scorpio οπως και το Neo (Λογικα) οι developers δεν θα εχουν δυνατοτερα μηχανηματα για να δημιουργησουν games? Η θα κανουν downgrade στα παιχνιδια τους απλα για να ειναι "ομαλα" και στις 2 κονσολες ?

      Για μενα το δυνατοτερο κομματι της Microsoft ηταν το παιρνεις ενα Game και το εχεις ταυτοχρονα και στα windows. Αλλα ως κλασικος "Ελληναρας" σκεφτομαι αν αγορασω παιχνιδι σε pc μπορω να το τρεξω σε Xbox? Αφου ειναι φθηνοτερο? :)

    • Alias
    • Αυτο το πραμα που φωναζουν τον καθε developer/ceo/producer της καθε εταιριας ξερει δεν ξερει αγγλικα, εχει δεν εχει κατι σοβαρο να πει/ανακοινωσει και βγαινει και λεει τη χαζομαρουλα του με εχει κουρασει. Δηλαδη ελεος, Αμερικανοι ειναι και δεν ξερουν πως να στησουν ενα σοου? Ειδικα μετα την εξαιρετικη παρουσιαση της Σονυ χτες με μηδενικους σχεδον νεκρους χρονους και τις αλλεπαληλες ανακοινωσεις/trailer/gameplay video φαινονται ακομα πιο ερασιτεχνες.
      Γενικα αν δεν ειχαν παρουσιασει τις νεες κονσολες θα μιλουσαμε για την πιο ανουσια και βαρετη press conference της δεκαετιας.

    • aggelos24
    • "Που αποτυχία είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί, ειδικά από τη στιγμή που τα Steam Machines είναι από μόνα τους ο ορισμός αυτού του όρου."
      Πιστεύω πως αυτή η πρόταση είναι πολύ απόλυτη. Καταρχάς τα steam machines δεν είναι μια κονσόλα, είναι πολλές διαφορετικές τις οποίες βγάζουν αρκετές διαφορετικές εταιρίες. Δηλαδή, θες να μου πεις πως όλες οι εταρίες που βγάλαν steam machines πάτωσαν σε πωλήσεις. Αν ίσχύει αυτό, γιατί η alienware θα βγάλει νέο steam machine με βελτιωμένα χαρακτηριστικά?

    • Roronoa
    • Πολυ καλη αναλυση.

      Η παρουσιαση τηαν καλη κατα την γνωμη μου, τα περισσοτερα παιχνιδια ομως δεν ηταν και τοσο εντυπωσιακα και ειχε αρκετους multiplatform τιτλους σε σχεση με την sony που εδειξε σχεδον μονο τα δικα της.

      Σιγουρα το scorpio ειναι η "νεα γενια" οσο και να προσπαθουν να το κρυψουν, αλλα τις αλλαγες στο compatibility ουσιαστικα η μεταβαση στην νεα γενια θα ειναι τοσο ομαλη που θα ειναι σαν να μην υπαρχει ενα γενια. Ενα απο τα θετικα αυτης της νεας ταξης πραγματων. 4 χρονια μετα το xbone και με συνέχιση στην υποστιριξη του δεν ειναι και τοσο κακο life cycle, αν και σιγουρα η διαφορα ισχύς θα ειναι τοσο μεγαλη που το xbone θα το αφησουν αρκετοι ή θα παιζει σε πολυ χαμηλες αναλυσεις, αλλα τουλαχιστον δεν θα ξεκιναει η ενα γενια απο το 0.

      Και κατι αλλο που θελω να σταθω

      " το Xbox One μετατρέπεται σε consumer gaming PC ή Steam Machine α λα Microsoft "

      Το διαβαζω συχνα τελευταια αλλα δεν το καταλαβαινω και τοσο. Εχει αρκετες διαφορες το xbone απο ενα steam machine, ποσο μαλλον απο ενα gaming pc. Καταρχας ειναι τελειως κλειστο, ακομα και αν αφησουν ελευθερη την εγκατασταση και χρηση ολων των εφαρμογων του windows store ειναι και παλι πολυ περιορισμενο.
      Περιορισμος στο xbox controller, online gaming με συνδρομη, παιχνιδια και εφαρμογες μονο όσων ειναι εγκεκριμένων, μη αναβαθμισιμο κ.α.
      Ακομα και το steamOS ειναι αρκετα πιο ανοιχτο και φυσικα το hardware δεν εμποδισει τη εγκατασταση των ανοιχτων κανονικων εκδοσεων των windows.

    • yaponvezos
    • @gamer

      Δεν μπορώ να το πω αλλαγή γενιάς διότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι το άλμα που κάνει τη γενιά, αλλά τα δεδομένα της πλατφόρμας. Αν αγοράσω ξαφνικά ένα τιτάνιο PC ας πούμε και έχει τεράστια διαφορά από το προηγούμενο, έχω ένα PC ποίημα, αλλά γιατί να σκεφτώ ότι άλλαξα γενιά; Και δεν τίθεται θέμα backwards compatibility διότι αυτό υπονοεί κάποιου είδους ειδικό support. Τον ίδιο κώδικα θα τρέχουν.

      @Scott_Pilgrim

      Νομίζω καλύτερα που δεν είπαν για HoloLens. Είναι πλέον σίγουρο ότι κάτι θα γίνει με VR στο Scorpio, ενώ το HoloLens και πιο μακριά είναι χρονικά και, το κυριότερο, πείθει πολύ πιο εύκολα σε business/utility stuff από ότι σε gaming. Όχι επειδή είναι κακό, αλλά διότι η ιδιοσυγκρασία του είναι τέτοια. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να φτιαχτεί παιχνίδι της προκοπής για κάτι τέτοιο. Θα έρθει η ώρα του.

      @tsoumak

      Το νέο χειριστήριο θα περιλαμβάνεται. Οι κονσόλες όντως θα αλλάζουν γρηγορότερα γιατί είναι πιο εύκολο και φθηνότερο να γίνεται κάτι τέτοιο. Αλλά η εταιρεία δεν θα περιμένει να περάσει ο παίκτης στα γρήγορα από το ένα μηχάνημα στο άλλο. Οπότε θα είναι πιο εύκολο να συνυπάρχουν "γενιές" για κάποιο διάστημα.

      Για το Gears Of War 4 αναγκαστικά θα περιμένουμε system reqs, ποιος ξέρει. Το Quantum Break τρέχει καλύτερα πλέον από ότι στην αρχή. Τα μεγάλα προβλήματα προέκυπταν από περιορισμούς του Universal Windows Platform που είναι στα πρώτα του βήματα, αλλά έχουν γίνεται βελτιώσεις, μέσα στο καλοκαίρι έρχονται κι άλλες και θα συνεχίσουν. Και οι βελτιώσεις αυτές δεν γίνονται ειδικά για το Quantum Break, έχουν επιπτώσεις σε κάθε παιχνίδι που γράφεται σε UWP.

      @Geovra

      Προφανώς οι developers θα έχουν μια κάποια ελευθερία, με ό,τι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο platform holder είναι να θέσει περιορισμούς ώστε να μην κάνει ο καθένας τελείως του κεφαλιού του.

      @Alias

      Για αυτό ωρύομαι πάντα για τις παρουσιάσεις σε εκθέσεις. Γιατί δεν είναι ότι δεν μπορούν ή ότι δεν ξέρουν, αλλά παλεύει η λογική, με νοοτροπίες και εταιρική κουλτούρα και power play, κάθε χρόνο από την αρχή, και όλο σκαμπανευάσματα έχουν όλοι.

      @aggelos24

      Δεν έχει σημασία τι κάνουν τα Steam Machines. Σημασία έχει ότι, σαν κατηγορία, δεν τραβάει, δεν πουλάει. Και θυμήσου ότι, υποτίθεται, στην καρδιά ενός Steam Machine είναι το SteamOS, το οποίο δεν τα πηγαίνει καθόλου, καθόλου καλά από υποστήριξη κι ας είναι απλά πειραγμένο Linux. Πάνω από όλα, in the grand scheme of things, τα Steam Machines α) δεν πουλάνε αρκετά και β) δεν είναι επαρκώς γνωστά στο κοινό.

      Σχετικά με το γιατί βγάζει νέο μοντέλο μια Alienware αν δεν πουλάει, η απάντηση είναι διότι η Alienware μπορεί να φτιάξει 100 κομμάτια αν θέλει και σε κάθε σύστημα έχει κέρδος από την πρώτη μέρα. Κονσόλα χωρίς εκατομμύρια κομμάτια στην αγορά μέσα σε λίγους μήνες και με ουσιώδες περιθώριο κέρδους δεν γίνεται. Στην κονσόλα το χρήμα βγαίνει με διαφορετικό τρόπο.

      @Roronoa

      Ο παραλληλισμός γίνεται για το ρόλο του συστήματος. Το Steam Machine δεν πωλείται κατά βάση ως PC, παρότι PC είναι ασφαλώς, υποτίθεται ότι είναι gaming terminal για το Steam. Έτσι και το Xbox One είναι gaming Terminal για το UWP.

    • PORTAL
    • Για να μη γκρινιαζουμε συνεχεια, κραταω οτι το Gears 4 ερχεται στο PC και απ'ο,τι καταλαβα, ενω θα υπαρχει co op μεταξυ Xbox και PC, δεν θα γινεται το ιδιο και για το pvp για να μην εχουν πλεονεκτημα οσοι παιζουν με mouse. Πολυ καλα νεα για το PC gaming.

    • Pleth
    • το xbox τουλάχιστον άνοιξε τα χαρτιά του και αφήνει το καταναλωτή να κάνει το πρόγραμμα και τα κουμάντα του. Έχεις φράγκα ; αγοράζεις το s το οποίο κάνει ότι υποσχέθηκε και ότι ζητήθηκε. Δεν έχεις φράγκα, αλλά έχεις υπομονή ; περιμένεις το 2017. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την αυστηρή κριτική και ιδίως για άσχετα θέματα με το gaming (π.χ. linkedin). Τo sea of thieves τα σπάει για όλους τους χιλιάδες λάτρεις των Pirate games που διψάνε και δεν βλέπουν σχετικούς τίτλους και πάνω από όλα φαίνεται ότι δεν είναι ένα απλό trailer. Την σχέση με το pc την χαρακτηρίζω flexible κίνηση και προς τα θετικά. Κακό δεν κάνει μόνο καλό. Πάλι καλά που θυμήθηκε στο τέλος ότι ανακοινώθηκαν νέοι τίτλοι γιατί θα νόμιζα ότι έβλεπα άλλη παρουσίαση. Όσο για τις ατάκες, τουλάχιστον δεν έκανε διαχωρισμό των νέων κονσολών σε hardcore gamers κλπ....Τέλεια ασφαλώς δεν ήταν όλα και υπάρχουν θέματα αλλά έλεος ρε παιδιά......

    • yaponvezos
    • @Pleth

      Αν η αναφορά στο LinkedIn πιστεύεις ότι αποτελεί κριτική για την εξαγορά του LinkedIn, τότε δεν πρόσεξες και πολύ τι έγραψα για τα ίδια studios και τις εσωτερικές παραγωγές.

      Το Sea Of Thieves μόνο θετικά το είδα ως παιχνίδι. Το ίδιο και τη σύνδεση με το PC. Οπότε σε αυτά συμφωνούμε οπότε δεν ξέρω γιατί διαμαρτύρεσαι σε πρώτη φάση.

      Τα games δεν τα "θυμήθηκα", ούτε και είναι υποχρεωτικό να ξεκινά με αυτά το κείμενο για να φαίνεται ότι δεν τα ξέχασα. Είναι κείμενο, έχει μια ροή και ομαδοποίηση της πληροφορίας.

      Και για τις ατάκες, καλό είναι να έχουμε απαιτήσεις κυρίως και πρωτίστως από τις εταιρείες που έχουμε σε εκτίμηση. Αν δεν ήμασταν αυστηροί πριν τρία χρόνια, η Microsoft δεν θα είχε κάνει την κωλοτούμπα που τη βοήθησε τελικά.

      Αλλά η κριτική πρέπει να είναι αυστηρή. Κριτική λέγεται. Πέρυσι ήταν ανάποδα. Φέτος είναι άλλο το ζύγι. Τι να γίνει; Δεν είναι κάθε μέρα του Άι Γιαννού που λένε.

    • Kafroc
    • Αναρωτιέμαι πόσο άσχημα την έχει η Microsoft αν αποτύχει να αποβάλλει τον δυϊσμό στην νοοτροπία του gamer μεταξύ κονσόλας και Η/Υ. Υπερβολικά μεγάλο το στοίχημα πιστεύω ακόμα και για το μεγεθός της από την άλλη «Life is a gamble so roll the dice."

    • diver_gr
    • Λίγο πολύ συμφωνώ με το κείμενο του Μάνου Βέζου. Εκεί που επαυξάνω είναι στο γεγονός των εσωτερικών Studio. Δεν είναι δυνατόν μια εταιρεία αυτού του μεγέθους να μην έχει επιπλέον 4-5 δικά της Studio για δημιουργία ΑΑΑ παιχνιδιών. Ιδίως από τη στιγμή που έχεις δώσει 2,6 δις για ένα Minecraft να μη δίνεις 200-250 μύρια για 4-5 νέα Studio για Exclusives.

      Αν εξαιρέσουμε τα Gears 4, FH3 και το We Happy Few προσωπικά εμένα κανένα άλλο game δεν με εντυπωσίασε στην Press της MS. Αυτό που είδα όσο αφορά τα παιχνίδια μου φάνηκε λίγο.

      Το Sea Of thives κάτι ανάμεικτο καθώς δείξανε σκηνές εδώ και εκεί χωρίς κάποια συνοχή ώστε να έχουμε πλήρες εικόνα του παιχνιδιού. Θα έχει σύστημα μάχης με τα πόδια? πως θα είναι αυτό? πως θα γίνεται η εξερεύνησει? θα έχει Platforming>? Είναι ΜΜΟ? η κάτι σαν το Division- Destiny όσο αφορά το Online του? Θα έχει PVP παντού η μόνο στη θάλασσα? τη ακριβώς θα κάνεις και πολλά άλλα ερωτήματα.

    • warlock
    • Η Microsoft χρειάζεται studios και όταν λέω studios εννοώ τουλάχιστον 5, το έχω πει και σε παλιότερο άρθρο δεν μπορεί μια Sony να έχει 13 στούντιο και η Microsoft 9 εκ των οποίων τα 2-3 ασχολούνται είτε με mobile games είτε με xbox fitness και η rare που και αυτή δεν πιάνεται για εμένα γιατί δεν κάνει και ΑΑΑ παραγωγές, όπως και η casual games είναι σαν να μην υπάρχει, βγάλτε τώρα και τις εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με forza, gears of war και halo... ουπς δεν μας έμεινε και τίποτα!

      Είναι απλά τα πράγματα λοιπόν ή αγοράζει, ή δημιουργεί, ή επεκτείνει τα υπάρχοντα στούντιο αλλιώς και το ισχυρότερο μηχάνημα να έχει, η σονυ θα έχει περισσότερα αποκλειστικά!
      Και πλέον έτσι όπως πάνε να γίνουν οι κονσόλες θα είναι αυτό που μετράει περισσότερο από όλα!

    • warlock
    • Βλέποντας τώρα το lawbreakers και το ότι είναι αποκλειστικά για pc, σκέφτηκα πως ίσως έτσι και μέσω του play anywhere να σκέφτεται και η Microsoft να επεκτείνει τα αποκλειστικά παιχνίδια... Θα έγραφα και άλλα τώρα, αλλά θα κάνω χαλαρά "σεντόνι" και βαριέμαι! :Ρ

    • yaponvezos
    • @diver_gr

      Για το Sea Of Thieves μου φτάνει ότι θα βάζω τον Πίρλο να αδειάζει το πλημμυρισμένο αμπάρι όσο, με στιλ στο τιμόνι, παίρνω θέση για να κάνουν το δικό τους τα κανόνια. Την ώρα που άλλοι θα μου ανεβοκατεβάζουν τα πανιά για τρολιά.

*