Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Retrospective: Gabriel Knight Trilogy (Part 2)

Τhe Beast Within: A Gabriel Knight Mystery (1995, Sierra On Line, PC- MS DOS, Windows, Macintosh)
Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το Sins of the Fathers η δημιουργία ενός sequel ήταν κάτι που φάνταζε ως πάρα πολύ πιθανό σενάριο και η Jane Jensen και η ομάδα της απλά περίμεναν το «πράσινο» φως από τη Sierra On Line. H συνέχεια λοιπόν δόθηκε το 1995 με την κυκλοφορία του Beast Within, το οποίο δημιουργήθηκε ακολουθώντας πιστά τη μόδα και την τεχνολογία της εποχής η οποία ήταν στραμμένη στα adventures με full motion videos. Η ιστορία της οικογένειας του Gabriel Knight έχει μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται και ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του πρώτου τίτλου ο πρωταγωνιστής έχει μετακομίσει στη Βαυαρία και συγκεκριμένα στο κάστρο των Ritter όπου αναζητεί ησυχία προκειμένου να γράψει το επόμενο βιβλίο του. Ναι μεν έχει αποδεχτεί το ρόλο του ως Schattenjäger όμως ελπίδα του είναι να μην κληθεί ποτέ να αντιμετωπίσει ότι και οι πρόγονοί του. Η μοίρα όμως τις περισσότερες φορές δεν φέρνει τα πράγματα όπως τα θέλουμε και ένα απόγευμα μια ομάδα ντόπιων θα επισκεφτεί το κάστρο ζητώντας από τον Gabriel να εξερευνήσει το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού όπου για τους ίδιους, ύποπτος είναι ένας λυκάνθρωπος, ενώ η υπόθεση ίσως και να σχετίζεται με την πρόσφατη δραπέτευση δύο λύκων από τον τοπικό ζωολογικό κήπο. Ο Gabriel δεν μπορεί παρά να αποδεχτεί να διενεργήσει την έρευνα ενώ χαρακτηριστική είναι η ερώτηση ενός ηλικιωμένου προς αυτόν, καθώς αρχικά δείλιαζε:

- Are you the Schattenjäger or are you not?

Έτσι λοιπόν ξεκινάει ακόμα μία περιπέτεια όπου ο Gabriel θα κληθεί να αντιμετωπίσει σκοτεινές δυνάμεις έχοντας πάντοτε στο πλευρό του την κάτι παραπάνω από έμπιστη βοηθό του Grace Nakimura. Η Grace όχι μόνο παραμένει ιδιαίτερα γοητευτική και σε αυτόν τον τίτλο, αλλά δείχνει ότι έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τον Gabriel. Φαίνεται ότι τα γεγονότα του Sins of the Fathers την έκαναν να τον βλέπει πλέον σαν κάτι περισσότερο από εργοδότη της και σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται απέναντι στην επίσης όμορφη Gerde η οποία είναι η οικονόμος του κάστρου των Ritter. Είναι αυτό που λέμε ότι ο έρωτας δεν κρύβεται και σε αρκετές περιπτώσεις εκφράζεται μέσω σκηνών ζηλοτυπίας. Επιπλέον στο Beast Within η Grace η οποία έχει βαρεθεί να βρίσκεται στο περιθώριο και να εκτελεί τις όποιες έρευνες της αναθέτει ο Gabriel αποφασίζει να αναλάβει ενεργό δράση και πλέον είναι playable χαρακτήρας (αυτό βεβαίως είναι κάτι που η Jensen το δανείστηκε από άλλη δημοφιλή σειρά της Sierra) έχοντας τα δικά της κομμάτια στο παιχνίδι.



Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ερευνών της οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την ιστορία του Rittersberg αποκαλύπτει ότι ένας από τους προγόνους του Gabriel είχε βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πλάσμα που ονομαζόταν The Black Wolf. Στην προσπάθειά της να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο θα επισκεφτεί πολλά ιστορικά μνημεία, ενώ θα μάθει για την τύχη του βασιλιά Ludwig II της Βαυαρίας αλλά και για την ιστορία της χαμένης όπερας του Wagner. Βλέπουμε ότι σε έναν ακόμα τίτλο η Jensen καταφέρνει να συνδυάσει τον κόσμο της φαντασίας με τον πραγματικό, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό για μία ακόμα φορά. Πραγματικά γεγονότα από τη ζωή του βασιλιά Ludwig ΙΙ, οι αγωνίες του, η σχέση του με τον Wagner, η αδυναμία του να κατανοήσει τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν και πολλά άλλα αναδεικνύουν το ταλέντο της Jensen να διατηρεί το υψηλό ενδιαφέρον στην πλοκή των παιχνιδιών της, ενώ παράλληλα δεν θεωρεί ότι τα υψηλά επίπεδα των τεχνολογικών δεδομένων της εποχής εκείνης είναι από μόνα τους ικανά να στηρίξουν τη δημιουργία ενός επιτυχημένου παιχνιδιού.



Οι διάλογοι αποτελούν και πάλι σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού και οι πληροφορίες που οι Gabriel και Grace καταφέρνουν να αποσπάσουν από τους συνομιλητές τους θα τους βοηθήσουν να φτάσουν στην πολυπόθητη επίλυση των γρίφων και μυστηρίων. Το interface κατά τη διάρκεια των διαλόγων δεν έχει καμία σχέση με τον προηγούμενο τίτλο και μάλιστα όταν ένα θέμα εξαντληθεί τότε η αντίστοιχη ερώτηση εξαφανίζεται από τη λίστα των όσων μπορείτε να συζητήσετε με το εκάστοτε πρόσωπο. Αυτό ίσως έχει να κάνει με μια προσπάθεια να μειωθούν τα dialogue sequences τα οποία θα έπρεπε να έχουν γυριστεί, από την άλλη όμως οι παίκτες θα πρέπει να ακούν με ιδιαίτερη προσοχή το τι λέγεται μιας και δεν υπάρχει η επιλογή της επανάληψης μέσω του δημοσιογραφικού κασετοφώνου όπως στο Sins of the Fathers. O χειρισμός πραγματοποιείται μέσω ενός point-and-click interface το οποίο είναι διαφορετικό εν σχέση με τον πρώτο τίτλο της σειράς μιας και τώρα δεν γίνεται χρήση των λεγόμενων «dumb icons» αλλά έχουμε πλέον περάσει στην εποχή των smart cursors οι οποίοι αλλάζουν μορφή αναλόγως των διαθέσιμων επιλογών για κάθε διαφορετικό αντικείμενο πάνω στο οποίο τοποθετείτε τον δείκτη του mouse. Παράλληλα, όπως πάντα υπάρχει το γνωστό inventory όπου αποθηκεύετε τα αντικείμενα που συλλέγετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και να τα συνδυάζετε μεταξύ τους. Επιπρόσθετα διάφορα hotspots βοηθούν τους παίκτες να αναγνωρίζουν με ευκολία τα σημεία κάθε διαφορετικής «σκηνής» όπου πρέπει να επικεντρωθούν. Η πλοκή του παιχνιδιού είναι χωρισμένη σε έξι διαφορετικά κεφάλαια, όπου όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, σε άλλα χειρίζεστε τον Gabriel και σε άλλα τη Grace, ενώ αυτή τη φορά δεν υπάρχει αφήγηση, ούτε απαγγέλλονται στίχοι. Αυτό το οποίο καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες είναι τα cutscenes, τα οποία υπάρχουν στην αρχή και το τέλος κάθε κεφαλαίου.
Όπως σε κάθε adventure το οποίο έχει ή φιλοδοξεί να παραμείνει στην ιστορία έτσι και το The Beast Within περιέχει γρίφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα με αυτούς του προκατόχου του. Από την άλλη όμως υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν ακολουθούν καμία λογική, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το γρίφο με ένα ρολόι κούκο το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιήσετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο δίχως να διαθέτετε το οποιοδήποτε clue. Πάντως η συνολική εικόνα στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ καλή και αδιαμφισβήτητα προσθέτει πόντους στο παιχνίδι. Κάποια άλλα στοιχεία τα οποία δεν έκαναν καλή εντύπωση ήταν το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενέργειες που έπρεπε να πραγματοποιηθούν για την ολοκλήρωση κάποιων κεφαλαίων δεν ακολουθούσαν τη χρονολογική σειρά της πλοκής. Επίσης οι περισσότεροι ίσως να θυμούνται πως κατά τη διάρκεια της έρευνας της Grace έπρεπε κάποιος να έχει εξερευνήσει όλα τα hotspots προτού μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω. Αυτό βεβαίως δεν είναι τίποτα άλλο παρά κομμάτι της τότε νοοτροπίας της Sierra όπου η ύπαρξη των λεγόμενων dead ends αποτελούσαν κανόνα στα παιχνίδια της. Από άποψη κόστους παραγωγής, το The Beast Within σίγουρα βρισκόταν πιο υψηλά εν σχέση με το Sins of the Fathers. Αν κάποιος αναλογιστεί τα 6 CD του παιχνιδιού, τα γυρίσματα και το καστ των ηθοποιών φτάνει για να καταλάβει ότι η δημιουργία ενός τέτοιου τίτλου είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση την αρχική επένδυση ενός σημαντικού χρηματικού ποσού.



Τα γυρίσματα για το παιχνίδι πραγματοποιήθηκαν στα μέσα του 1995 στη Καλιφόρνια, ενώ ο Dean Erickson που υποδύθηκε τον Gabriel Knight θυμάται ότι λόγω του ότι επρόκειτο για video game με συγκεκριμένους περιορισμούς όσον αφορά το budget για τα γυρίσματα, οι ηθοποιοί έπρεπε να είναι έτοιμοι να αποδώσουν το τέλειο από την πρώτη κιόλας προσπάθεια. Μάλιστα ο σκηνοθέτης Will Binder είχε λάβει σαφή εντολή να μην γυρίζει κάποια σκηνή περισσότερες από δύο φορές εκτός και αν αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο. Επιπρόσθετα οι εγγραφές των narrative voice overs του Erickson πραγματοποιήθηκαν σε μία και μόνο ημέρα σε κάποιο στούντιο ηχογραφήσεων. Από την άλλη παρόλους αυτούς τους περιορισμούς η Jensen δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει ένα παιχνίδι όσο πιο κοντά μπορούσε στην πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό περισσότερα από 1.300 πλάνα γυρίστηκαν στη Γερμανία και αργότερα με τεχνικές που μόνο οι ειδικοί γνωρίζουν συνδυάστηκαν με τις ερμηνείες των ηθοποιών προκειμένου να υπάρξει το οπτικό αποτέλεσμα που όλοι θαυμάσαμε. Δίχως λοιπόν να υπάρξουν ποτέ πραγματικά γυρίσματα στη Γερμανία το παιχνίδι σε έκανε να νομίζεις ότι τα πάντα έχουν δημιουργηθεί εκεί, με την ομάδα ανάπτυξης να επιστρατεύει όλα τα απαραίτητα multimedia εργαλεία της εποχής εκείνης ούτως ώστε να επιτύχει το σκοπό της.



Μια πτυχή του παιχνιδιού που ξεχωρίζει ιδιαίτερα είναι ο τομέας της μουσικής, με την όλη ενορχήστρωση να δένει απόλυτα με το απόλυτα μυστηριώδες της πλοκής και των διαλόγων, συμβάλλοντας στη δημιουργίας της ιδανικής ατμόσφαιρας για έναν τίτλο όπως το Beast Within. Η υποτιθέμενα χαμένη όπερα του Wagner στο τέλος με τίτλο "Der Fluch Des Engelhart" ("The Curse of Engelhart") αποτελεί το αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας που κατέβαλαν ο συνθέτης Robert Holmes και η ομάδα ανάπτυξης ενώ δεν θα μπορούσε κάποιος να μην δώσει τα εύσημα και σε όλα τα μέλη της καταπληκτικής ορχήστρας. Η αποδοχή του Beast Within από τους gamers ήταν πολύ θετική, με το παιχνίδι να συγκεντρώνει ποσοστό 90,5/100 με βάση το Game Rankings. Μάλιστα το στοιχείο το οποίο ώθησε ιδιαίτερα τη δημοτικότητά του ήταν η ενεργή ανάμειξη της Grace στην πλοκή, με την Joanne Takahashi να υποδύεται υποδειγματικά το συγκεκριμένο ρόλο. Στο σημείο αυτό μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τον Peter Lucas ο οποίος υποδύθηκε τον Von Glower και κατόρθωσε να δώσει τον δικό του ξεχωριστό τόνο στο παιχνίδι. Κλείνοντας την αναφορά μας στο Beast Within θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ίσως και να πρόκειται για το κορυφαίο adventure το οποίο βασίστηκε στην τεχνολογία full motion video. Το σενάριο είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστικό και οι ηθοποιοί οι οποίοι κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τους αντίστοιχους ρόλους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου η Sierra να μπορέσει να προσφέρει στο κοινό ένα ακόμα αριστούργημα. Μπορεί να λείπει η φωνή του Tim Curry, ο οποίος υποδύθηκε τον Gabriel στο Sins of the Fathers, όμως ο Dean Erickson με το ιδιαίτερο ύφος και τις εκφράσεις του αποτελεί άξιο διάδοχό του. Για μια ακόμα φορά θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Grace είναι πιο όμορφή από ποτέ και ο γραφών οφείλει να ομολογήσει ότι τη εποχή εκείνη είχε «σκαλώσει» πολύ μαζί της. Έχει άδικο;

Πηγές: Adventure Gamers, Wikipedia, Adventure Classic Gaming, Game Boomers, Moby Games


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • RODIFIRE
    • μου άρεσαν πάρα πολύ τέτοια παιχνίδια που είχαν γυρισμένα από κανονικούς ανθρώπους!
      αν και δυστυχώς δεν τα έπαιξα τότε άλλα μετά από κάποια χρονιά με emulator... ίσως να μην έτυχε να τα ξέρω να μην έχουν έρθει κοντά στην περιοχή μου δεν ξέρω... άλλα γενικά τα βρίσκω πολύ ωραία και αστεία όλα αυτά πχ σου μιλάει η άλλη στην κάμερα! κυνηγάς κλέφτες και διάφορα παρομοια!

*