Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Xbox One November 2015 dashboard update

*
Ένα από τα βασικά συστατικά μιας κονσόλας είναι το user interface. Αν και δεν μπορεί να αποτελέσει, τουλάχιστον στις περισσότερες των συζητήσεων, επιχείρημα για την αγορά μιας κονσόλας έναντι μιας άλλης, το γεγονός ότι ο χρήστης έρχεται σε συνεχή επαφή με αυτό, κάνει το UI ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών. Το Xbox One, μετά από πολλές θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο προώθησής του, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας διαφόρων επιμέρους στοιχείων του (βλέπε Kinect, το οποίο αφαιρέθηκε από το βασικό πακέτο), δέχτηκε πρόσφατα ακόμα ένα update. Το update αυτό, ένα εκ των πολλών μηνιαίων που έχουν καταφτάσει στην κονσόλα της Microsoft, αλλάζει το dashboard ριζικά και το οδηγεί σε μια καλύτερη κατάσταση, κάνοντάς το πιο λειτουργικό και πιο φιλικό προς το χρήστη.



Ξεκινώντας με τα βασικά, το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο χρήστης μόλις ενεργοποιήσει την κονσόλα του μετά το November update, είναι η καρτέλα ”Home”. Το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης στο Home καταλαμβάνει η καρτέλα με το banner του παιχνιδιού που παίχθηκε τελευταία φορά. Από κάτω υπάρχει μια λίστα η οποία περιέχει τα games και τα apps που χρησιμοποιήθηκαν από τον χρήστη με αντίστροφη χρονολογική σειρά, με τα πιο πρόσφατα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Κάτω από αυτήν την λίστα, βρίσκεται η ενότητα “My stuff”, όπου βρίσκονται όλα τα εικονίδια που βρίσκονταν στην ενότητα “Pins” στο παλιό dashboard. Ο χρήστης μπορεί ακόμα να φτάσει στο My stuff πατώντας το RT ώστε να οδηγηθεί στο κάτω μέρος του tab στο οποίο βρίσκεται εκείνη την στιγμή. Αντίστοιχα το LT ανεβάζει το οπτικό πεδίο στο ανώτερο σημείο του τρέχοντος tab. Γενικότερα το Home tab αποτελεί το tab που περιέχει όλα τα games και τα apps που υπάρχουν στην κονσόλα.



Το επόμενο tab είναι το “Community”, το οποίο ουσιαστικά είναι το Activity Feed από το παλιό dashboard, που καταλαμβάνει πλέον το δικό του tab. Έτσι, σε αυτό το χώρο ο χρήστης μπορεί να δει όλα τα posts των φίλων του, είτε αυτά είναι γραπτά posts σε στιλ ενός social media site, είτε screenshots και game clips. Ακόμη, στο ίδιο tab υπάρχει μια ενότητα στο δεξί μέρος της οθόνης όπου μπορούν να βρεθούν διάφορες ανακοινώσεις από την Microsoft και έχουν να κάνουν με νέες κυκλοφορίες, βίντεο με δηλώσεις από δημιουργούς διάφορων τίτλων, αλλά και με λειτουργίες της κονσόλας. Οτιδήποτε επομένως έχει να κάνει με τα «νέα» της κοινότητας μπορεί να βρεθεί εδώ και το εν λόγω tab παρουσιάζεται αρκετά δεμένο και με σαφές περιεχόμενο. Τα υπόλοιπα δυο tabs είναι το OneGuide και το Store. Το πρώτο περιλαμβάνει κάθε πτυχή των ταινιών που είναι διαθέσιμες μέσα από τις πολλαπλές πλατφόρμες/apps του Xbox One, ενώ το δεύτερο είναι λίγο πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς τι περιέχει. Το εν λόγω tab μάλιστα χωρίζεται σε 4 sub-tabs όταν περάσετε τον «κέρσορα» από πάνω του, τα οποία είναι τα Games, Apps, Movies & TV και Music, απλοποιώντας λίγο τα πράγματα και ξεχωρίζοντας το χαμό περιεχομένου πιο ικανοποιητικά.



Στο αριστερό μέρος της οθόνης, ανεξαρτήτως του που βρίσκεται ο χρήστης, υπάρχουν μερικές βασικές λειτουργίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση με τους φίλους του και το προφίλ του. Μέσα από αυτό το κατά μια έννοια universal menu, μπορείτε να δείτε ποιοι φίλοι σας είναι online, να δημιουργήσετε γρήγορα ένα party chat, μπορείτε να δείτε τα μηνύματά σας, τις ειδοποιήσεις σας, να έχετε πρόσβαση σε διάφορες ρυθμίσεις και τέλος μπορείτε να κάνετε snap το app της επιλογής σας (από όσα γίνονται snap δηλαδή).
Προχωρώντας στο «ζύγισμα» του dashboard στο σύνολό του, αυτό που γίνεται εμφανές από τις πρώτες στιγμές ενασχόλησης με αυτό είναι το πόσο πιο γρήγορο αποδεικνύεται σε σχέση με τον προκάτοχό του. Η μετάβαση από το ένα tab στο άλλο, αλλά και το φόρτωμα σχεδόν όλων των λειτουργιών του είναι (επιτέλους) γρήγορη διαδικασία, ειδικά όταν πρόκειται για αλληλεπίδραση με φίλους για messages ή είσοδο/έξοδο σε party chat. Προφανώς αυτή η βελτίωση είναι καλοδεχούμενη και χωρίς κάποιο αρνητικό σημείο, εκτός φυσικά από ορισμένες λειτουργίες οι οποίες αν και έγιναν και αυτές με τη σειρά τους πιο γρήγορες, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποστολή invites σε φίλους για να παίξουν μαζί με το χρήστη, ενώ αυτός βρίσκεται εντός κάποιου game. Ειδικά για την πρώτη, το Xbox One χρειάζεται αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να εμφανίσει την πλήρη λίστα των φίλων του χρήστη, κάνοντας ορισμένα κρίσιμα invites (π.χ. πριν ξεκινήσει το επόμενο ματς) να χάνονται. Η μεγαλύτερη βελτίωση από άποψης χρόνου καταλήγει εύκολα να είναι η φόρτωση των διαφόρων game clips και screenshots στο Upload Studio, όπου όχι μόνο παρατηρείται καλύτερη ροή των βίντεο, αλλά και η λίστα με αυτά φορτώνει εντυπωσιακά γρήγορα.



Κοιτώντας επίσης και την άλλη μεριά του πράγματος, πρέπει να ξεκαθαριστεί αν και πόσο έχει βελτιωθεί η εργονομία και η γενικότερη ευκολία χρήσης του νέου dashboard μιας και το προηγούμενο χαρακτηριζόταν από μια σχετικά περίπλοκη δομή, όπου ορισμένες λειτουργίες  βρίσκονταν σε λάθος μέρη εντός του UΙ. Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από τα παραπάνω, η δομή των tabs είναι πλέον πιο σωστή και πιο σαφής, με τα διάφορα features να βρίσκονται σε λογικές τοποθεσίες μέσα σε αυτό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το dashboard αποκτά και πάλι χαρακτήρα “plug-n-play”, όπου σκεπτόμενος απλά με τι έχει να κάνει η λειτουργία που θέλει να πραγματοποιήσει ο χρήστης, μπορεί να μεταβεί στο αντίστοιχο tab και να τη βρει εύκολα. Έτσι για παράδειγμα δεν θα χρειαστεί να μεταβείτε στην ενότητα Friends για να επεξεργαστείτε το προφίλ σας, αφού αυτό βρίσκεται πάντα διαθέσιμο στο universal menu που αναφέραμε παραπάνω. Δεν θα ψάξετε καθόλου για να βρείτε και να διαβάσετε το social feed σας, αφού αυτό βρίσκεται μόλις ένα πάτημα του «δεξιά» στο d-pad από το Home screen. Παρόμοια, αν ψάχνετε το επόμενο DLC του Black Ops 3 δεν θα ψάχνετε ανάμεσα σε διαφορετικά είδη περιεχομένου στο Store, αλλά στο πλέον πιο συγκεκριμένο υπο-μενού.



Το νέο dashboard, με την ανανεωμένη δομή των tabs του, αλλά και την αισθητή μείωση των χρόνων απόκρισης και μετάβασης, καταλήγει να δίνει στο χρήστη μια αίσθηση απλότητας και αμεσότητας. Μια αίσθηση η οποία δεν υπήρχε σε μεγάλο βαθμό προηγουμένως, με το εμπνευσμένο από το Modern UI design της Microsoft να μην βοηθά καθόλου. Το βασικό πρόβλημα παραμένει και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το περιεχόμενο καταλαμβάνει οπτικά πολύ χώρο ή τουλάχιστον περισσότερο χώρο από ό,τι είχαμε συνηθίσει επί Xbox 360. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μενού και τα tabs να έχουν μεγάλο…εμβαδόν προκειμένου να χωρέσουν όλες οι κατάλληλες λειτουργίες.



Αν και λοιπόν η γενικότερη αισθητική παραμένει προσανατολισμένη στην ίδια κατεύθυνση, με τις εφαρμογές (εννοούμε παιχνίδια και apps) να έχουν μεγάλα εικονίδια η καθεμία, ο διαχωρισμός των λειτουργιών έχει γίνει με πολύ πιο αποδοτικό τρόπο και έτσι το November Dashboard Update μάς προσφέρει ένα καλύτερο dashboard από κάθε άποψη σε σχέση με πριν. Για την απουσία ενός φαινομενικά τέλειου UI προφανώς ευθύνεται η προαναφερθείσα αισθητική των Windows 10 και δεδομένης της πολιτικής της Microsoft δύσκολο να δούμε ένα πραγματικά, K.I.S.S. απλό UI στο Xbox One και ίσως ακόμα και σε μελλοντικές κονσόλες της.



 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
11 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Microsoft

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microsoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Geovra
    • Αυτο επικροτω στην Microsoft....συνεχεις βελτιωσεις στο προιον τους,αρκετα συχνα, ακουγωντας την fanbase τους

    • Spartan343
    • Μπράβο Παναγιώτη, γενικά συμφωνώ με τα όσα έχεις καταγράψει, το Xbox One έχει γίνει σαφώς γρηγορότερο!

    • madapostolis
    • Τελειο μηχανημα.
      Εγω απορω με τα τωρα παιχνιδια για πιο λογο πουλαει περισσοτερο το ps4 (σιγουρα πουλαει περισσοτερο λογο τις βλακειες που λεγανε στην αρχη για το xbox one).
      Δεν μιλαω για να βγει αντιπαραθεσει με αλλους ΑΛΛΑ μιας κι εχω και τις 2 κονσολες θεωρω μακραν καλυτερη στα παιχνιδια την microsoft μεχρι τωρα τουλαχιστον.

    • Harkyn
    • Well done Μicrosoft.Το μηχάνημα έχει βελτιωθεί αρκετά και γενικά είναι πιο γρήγορο μετα απο τα τελευταία Updates.Προσωπικά έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος.
      Μπράβο για το κείμενο Πάνο!

    • Tim of Heavens
    • catcaridoctono@: Δεν ξέρω που στο καλό βρήκες πάνες Playstation αλλά σε πληροφορώ ότι τα σλιπ μου είναι μάρκα Don Corleone, Italia παρακαλώ.

    • rOOt
    • πρόσφατα τη πήρα τη κονσόλα ελέω Halo και συνέπεσα με το νέο updated dashboard.Πολύ καλή δουλειά της MS,η κονσόλα πετάει.

    • HanSolo
    • Μπορεί να έχει γίνει πιο γρήγορο στις πρώτες σελίδες ας πούμε αλλά αν αρχίζεις και ψάχνεις γίνεται πιο αργό από ότι ήταν.
      Άσε που έχουν αφαιρέσει ένα σημαντικό feature που έβλεπες τους φίλους σου τις τελευταίες 30 μέρες τι achievement έχουν πάρει και υπήρχε η αντιστοιχεί κατάσταση εσπερνε

    • HanSolo
    • Μπορεί να έχει γίνει πιο γρήγορο στις πρώτες σελίδες ας πούμε αλλά αν αρχίζεις και ψάχνεις γίνεται πιο αργό από ότι ήταν.
      Άσε που έχουν αφαιρέσει ένα σημαντικό feature που έβλεπες τους φίλους σου τις τελευταίες 30 μέρες τι achievement έχουν πάρει και υπήρχε η αντιστοιχεί κατάσταση εσπερνε

    • HanSolo
    • Το game hub είναι πιο φτωχό και πολύ αργό, άσε που κολλάει συνέχεια.Το θέμα είναι να πηγαίνουμε μπροστά όχι 2 βήματα μπροστά 1πισω.
      Τα avatars ποτε θα έρθουν άραγε οεο.

*