Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

LoL ή κλαίγοντας;

Αδιαμφισβήτητα όλοι έχουμε ακούσει κάπου, κάποια στιγμή το “LoL”. Δεν αναφέρομαι στο laughing out loud, αλλά στο League of Legends, ένα free-to-play MOBA που έχει κάνει πάταγο και έχει καταξιωθεί σε όλο τον κόσμο. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο τίτλος περιλαμβάνει και ένα σύστημα κατάταξης μέσα από το οποίο οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να αναμετρηθούν με ισάξιους αντιπάλους και να ανέβουν τη “σκάλα”. Σαν παιδάκι κι εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο παιχνίδι όταν άρχισε να διαδίδεται μεταξύ μαθητών, δηλαδή πριν 3-4 χρόνια περίπου. Μέσα από αυτό το blog θα εστιάσω σε έναν αγώνα κατάταξης (Ranked) -στον οποίο και συμμετείχα- ο οποίος το μόνο που μου άφησε ήταν μία πικρή γεύση και ίσως μια δόση στεναχώριας, όχι επειδή έχασα, αλλά για τον κόσμο που παίζει τέτοιου είδους παιχνίδια.

Οι κατατάξεις διαμορφώνονται από την αρχή με την έναρξη της σεζόν (κάτι που γίνεται μία φορά το χρόνο) και οι παίκτες καλούνται να ολοκληρώσουν δέκα αγώνες κατάταξης προκειμένου να ενταχθούν ξανά στην “ιεραρχία”. Έτσι λοιπόν μπήκα στο queue και περίμενα να βρεθούν οι κατάλληλοι(;) συμπαίκτες και αντίπαλοι, όπως και έγινε. Κατά τη διάρκεια του champion select διαπιστώνω πως η ομάδα μας υστερεί σε ένα βασικό τομέα (έλλειψη jungler) καθώς κανείς δεν ήθελε να συμπληρώσει το συγκεκριμένο ρόλο. Δεν ανησύχησα μιας και το σκηνικό αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο στα χαμηλά κλιμάκια όπου εντάσσομαι. Ομοίως, η αντίπαλη ομάδα δεν είχε κάποιον αντίστοιχο champion για τη θέση του support. Επιβεβαιώθηκα, μιας και αποδείχθηκε πως η έλλειψη jungler δεν ήταν τόσο σημαντική με το ένα από τα τρία lane να «κερδίζεται» από την ομάδα μου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάπου εδώ ξεκινάει το παρατράγουδο.

Ένας από τους παίκτες του «νικητήριου» lane έρχεται να μας βοηθήσει προκειμένου να κερδίσουμε και εμείς το δικό μας. Με αυτήν την κίνηση ο συμπαίκτης μου θίγεται και αποφασίζει να αποχωρήσει από το παιχνίδι. Ας το γράψω ξανά. Αποχωρεί επειδή ήρθε ένας συμπαίκτης να βοηθήσει. Σε παιχνίδι κατάταξης. Σε ένα ομαδικό παιχνίδι. Μετά από λίγο ο ίδιος “αγανακτισμένος” παίκτης επιστρέφει καθώς σκέφτηκε να κάνει κάτι καλύτερο προκειμένου να μας τιμωρήσει. Υπενθυμίζω, επειδή ήρθε ο συμπαίκτης να μας βοηθήσει. Μπήκε και εκτέθηκε επανειλημμένα στην αντίπαλη ομάδα κάνοντας το γνωστό “feed”, μιας και οι αντίπαλοι κερδίζουν EXP και χρήματα μέσα από αυτό, δηλαδή κάνοντάς τους δυνατότερους. Θα ήθελα να σημειώσω πως για να φτάσεις στο σημείο να παίζεις παιχνίδια κατάταξης, είναι αναγκαίο να είσαι level 30. Αυτό σημαίνει πως έχεις παίξει παραπάνω από αρκετούς αγώνες για να γνωρίζεις πώς λειτουργεί το όλο σύστημα. Στην προσπάθειά μου να σταματήσω το συγκεκριμένο παίκτη από αυτό που έκανε διαπίστωσα πως είναι Έλληνας, και μόλις του μίλησα στα Ελληνικά χρησιμοποίησε τις γνωστές κουβέντες που διαβάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο group/team chat στον εν λόγω τίτλο.

Σε αυτό το σημείο διαπίστωσα πως δεν υπάρχει καμία σωτηρία για το League of Legends. Ένας τίτλος ο οποίος βασίζεται στην ομαδικότητα και την επικοινωνία των παικτών έχει “καταρρεύσει” αφήνοντας πίσω μία κακή ανάμνηση και όχι κάποια καλή εμπειρία. Επιπλέον, μια ακόμη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι πως οι τίτλοι που ανήκουν στην κατηγορία F2P εύκολα αφήνουν μια κακή εντύπωση από τέτοιες συμπεριφορές μιας και μπορεί να παίξει ο καθένας χωρίς ουσιαστική τιμωρία. Τι και αν θες να το πάρεις στα σοβαρά; Σε ένα παιχνίδι 10 παικτών όλο και κάποιος θα βρεθεί να τα θαλασσώσει και να πάρει και εσένα στο λαιμό σου. Το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί συχνό φαινόμενο, ωστόσο αποφάσισα να το διατυπώσω γιατί μου έκανε “κλικ” η κακία των ανθρώπων που παίζουν και κατ’ επέκταση το community που έχει διαμορφωθεί, το πώς μπορεί να σου καταστρέψει ο οποιοσδήποτε την Χ/Υ εμπειρία και κατά κάποιο τρόπο να επιβεβαιώσω αυτά που ακούγονται.

Μήπως τελικά το μοντέλο F2P δεν είναι το καταλληλότερο για τέτοιου είδους τίτλους; Αν ναι, τότε σίγουρα η κάθε εταιρεία θα μπορούσε να παίρνει πιο δραστικά μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων συμπεριφορών και όχι να κάνει απλά ένα chat ban με περιορισμό τριών μηνυμάτων ή αποκλεισμό του λογαριασμού για μερικές μέρες.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
33 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • League of Legends
    • 12+ pegi 12+
      • 8.6 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (25)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://eune.leagueoflegends.com/ FOLLOWERS 6 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • AnimaPura
    • Άνοιξες μεγάλη κουβέντα φίλε και αδερφέ Πάνο και αυτό έχει να κάνει με το πως προβάλλονται τα μεγάλα competitive παιχνίδια πλέον.

      Το LoL προσπάθησε να γίνει το καινούργιο DotA. Αυτό το κατάφερε εν μέρει επειδή ήταν πιο προσβάσιμο και είχε απλοποιήσει ορισμένους μηχανισμούς. Το γεγονός ότι είναι και free to play συνέβαλε στο να γίνει διάσημο γενικότερα, όχι μόνο σε όσους έπαιζαν MOBA.

      Επομένως έχεις στα χέρια σου ένα δωρεάν παιχνίδι, με competitive στήσιμο, που με κάποιο τρόπο έγινε τόσο big που διάφοροι ανα τον κόσμο βγάζουν πιο πολλά από όσα έχει βγάλει ο πατέρας μου σαν CTO εταιρίας. Αυτό αυτομάτως αποτελεί συνταγή για καταστροφή, καθώς το πλήθος, ο όχλος ο οποίος είναι το κοινό του LoL πολύ απλά δεν νοιάζεται για το πως συμπεριφέρεται και έτσι απλά παίζει σκληρά με μόνο σκοπό να ανέβει. Γι' αυτό και η Riot το έχει ψιλοξεφτιλίσει με τα bans (#freeHayate). Έτσι προφανώς η μπάλα παίρνει και όσους συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι.

      Η κατάσταση είναι λιγότερο τραγικοί στο άλλο μεγάλο competitive παιχνίδι, το CS: Global Offensive, κυρίως γιατί είναι παλαιότερο και γιατί κοστίζει ακόμα έστω και 10 Ευρώ (αρχικά είχε 15 νομίζω).

      Ας το συζήτήσουμε απόψε και στο Radio.

    • Tobajaras
    • Στέκομαι περισσότερο στην τελευταία παράγραφο.

      Η Riot είναι η εταιρία που έχει κάνει τα περισσότερα για να βάλει το community σε μια τάξη, άλλοτε με επιτυχημένο και άλλοτε με λιγότερο επιτυχημένο τρόπο. Το chat ban δυστυχώς είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο αλλά από τη στιγή που αναφέρεις όποιον δε σου γουστάρει, κι ας μην έχει πει λέξη το παιδί, αναγκαστικά οδηγεί σε αδικίες. Προσωπικά πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία του EUNE πολύ καλά κάνει και είναι φιμωμένη. Το Tribunal θα μπορούσε να λειτουργεί πολύ καλύτερα και να είναι κάτι παραπάνω από ηθική ικανοποίηση, ενώ και ξεχασμένες πρωτοβουλίες όπως οι κορδέλες και τα εικονίδια στη Season 2.

      Αυτό δε σημαίνει πως η κατάσταση δεν είναι σκ...ά.

      Το πρόβλημα όμως το έχει η κοινότητα. Οι παίκτες. Και η ίδια συμπεριφορά βρίσκεται σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό παιχνίδι που ανακατεύονται όσοι παίζουν για το χαβαλέ με όσους παίζουν γιατί ειλικρινά τους αρέσει το παιχνίδι, όσους θέλουν να βγάλουν τα απωθημένα τους, όσους είναι υπερβολικά βλάκες για να καταλάβουν τι παίζει και όσους είδαν φως και μπήκαν. Το μείγμα είναι ο ορισμός της σαπίλας και καμία μέθοδος matchmaking δε μπορεί να το αλλάξει, ενώ αν η εταιρία βάλει άγριο χέρι με μαζικά bans, account s κλπ θα χάσει πελάτες. Είδαμε και τη μοίρα μικρότερων, πιο ελιτίστικων communities όπως του Heroes of Newerth, που ο νέος παίκτης ακούει τα μύρια όσα. Από την άλλη η Blizzard έχει πάρει πιο δραστικά μέσα, κλείνοντας το global chat και περιορίζοντας την επικοινωνία μεταξύ παικτών. Προσωπικά λέω "μπράβο", γιατί η πλειοψηφία έτσι κι αλλιώς δεν ακούει. Επίσης από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών accounts το ban πονάει μόνο αν έχεις ξοδέψει χρήματα - γιατί απλά κάθεσαι, λιώνεις λίγο και τον ξαναστήσεις.

      Είναι βασικότατα θέμα νοοτροπίας γιατί 1) ελάχιστοι παίζουν για να μάθουν το παιχνίδι και να γίνουν καλύτεροι 2) βλέπουν μόνο το σκορ και τη νίκη 3) αδιαφορούν πλήρως για οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας. Το free 2 play όμως δυστυχώς είναι το πιο κατάλληλο μοντέλο, με δεύτερο το buy 2 play με χαμηλό κόστος όπως το Chivalry. Ο λόγος είναι οι οικονομίες κλίμακας - μόνο με σεβαστό αριθμό παικτών είναι βιώσιμο το matchmaking και ευχαριστιέται ο παίκτης. Όταν δεν ξεπερνιέται αυτός ο αριθμός δε μπορείς να παίξεις, κυριολεκτικά.

      Αλλά όσο ζούμε στον πλανήτη Αρχηγού, όλα όσα έγραψα είναι μπούρδες και άσχετα με την πραγματικότητα. Απόδειξη ο EUW, που από ένα σημείο και μετά όλοι οι Έλληνες και Πολωνοί παιχταράδες πήγαν εκεί να γλιτώσουν από τα τρολ, τον κάνανε σαν τα μούτρα τους και τώρα κάνουν καριέρα Bronze / Silver. Η κόλαση είναι οι άλλοι.

    • GooDShiveR
    • Για όποιον έπαιζε dota1 στην καλή του εποχή θα θυμάται οτι στους ελληνικούς servers της clan NoL (και στο "θυγατρικό" chat room "eleos") υπήρχε η δυνατότητα να οριστούν admins απο τους διαχειριστές των servers, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μορφή διαιτητή σχεδόν σε όλα τα games.

      Επίσης, σου δινόταν η ευκαιρία να γίνεις κ εσύ admin αν είχες την κατάλληλη συμπεριφορά, games κλπ και σου έδιναν θετική ψήφο αρκετά άτομα.

      Ο κάθε admin είχε τη δυνατότητα να κάνει mute είτε μεμονωμένα είτε στο global chat, να kickarei, να bannarei να κάνει end το game κι άλλα διάφορα ώστε να παραμείνει ο στόχος του game το ίδιο το game κι όχι το trolling κλπ.

      Ενδεικτικά, το Ban απο το account έβγαινε μόνο εάν έκανες unban request στο αντίστοιχο forum της clan όπου head admins και οι ίδιοι οι δημιουργοί των κανονισμών και της clan έκριναν και αποφάσιζαν για το unban σου.

      Όπως επίσης υπήρχε και admin abuse όπου ο κάθε χρήστης μπορούσε να αμφισβητήσει τον αντίστοιχο admin και το πως διαχειρίστηκε το game.

      Αξίζει δε να σημειωθεί ανάλογα τον μ.ο. στις νίκες/ήττες και kills/deaths/assists, ανέβαζες βαθμολογία και υπήρχε και matchmaking, οπότε το account ήταν σημαντικό από κάποιο σημείο κ μετά.

      Μετά την αρχική "μπόρα" που κάποιος το έπαιζε καλός και όταν έπαιρνε δικαιώματα admin έκανε τα δικά του, η ποιότητα, στην συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών ήταν πάνω από μέτρια με τουλάχιστον έναν admin σε κάθε game.

      Το σημαντικό ήταν ότι οι περισσότεροι χρήστες (υπάρχουν και οι αιώνια χαζοί) και εμπιστευόντουσαν τους admins και προσπαθούσαν να είναι πιο "κυριοι" ώστε κι αυτοί να γίνουν κάποια στιγμή admins, ή απλά συνειδητοποιούσαν ότι γίνεται προσπάθεια προς το δικό τους όφελος και έπρεπε κι αυτοί να συνεισφέρουν.


      Σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να ακολουθηθεί παρόμοιο μοντέλο και από την Riot και από την Valve.

      Ή έστω να επιτραπεί σε ιδιώτες η δημιουργία προσωπικών servers ώστε να μπορεί έμμεσα να γίνει κάτι παρόμοιο.

    • Whitey
    • Καταρχάς σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

      @AnimaPura + @Tobajaras, με καλύψατε απόλυτα. Ειδικότερα ο Tobajaras που αναφέρεται και στις κορδέλες που είχαν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνιση τους και πλέον δεν ασχολείται κανείς γιατί δεν δίνονται τόσο εύκολα (ίσως έχουν αφαιρεθεί και τελείως, δεν είμαι σίγουρος)

      @GooDShiveR, δυστυχώς δεν γίνεται να υπάρχει κάποιος GM πάνω από κάθε ranked game καθώς μιλάμε για τεράστιο αριθμό αγώνων καθημερινά. Θα ήταν μια εξαιρετική λύση, ωστόσο με το πλήθος που ασχολείται με τον συγκεκριμένο τίτλο δύσκολα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο ακόμα και αν παρακολουθούσαν τον αγώνα απλοί παίκτες. Εκεί θα χρειαζόταν κάποιο κίνητρο για τους παίκτες-ελεγκτές ώστε να μπουν σε αυτή τη διαδικασία (π.χ. ένα μικρό ποσό από in-game currency)

    • Roronoa
    • "διαπίστωσα πως είναι Έλληνας "

      Δυστηχως τις περισοτερες φορες που ειχα κακη εμπειρια ηταν ή ρωσοι ή ελληνες. Δυστηχως ειμαστε απο τις χειροτερες χωρες και προσπαθουμε να φτασουμε σε αντιπαθητικοτητα ρωσους και βραζιλιανους. Οχι δλδ πως οι αλλοι πανε πισω αλλα... θελουμε να ξεχωριζουμε.

      Αnyway, τετοια παιχνιδια τα παιζεις με φτιαγμενο team με φιλους, αν πας solo queue εισαι καταδικασμενος καθε 3-4 match ας πουμε να εχεις μια κακη εμπειρια, η περιπτωση του blog μου εχει τυχη και εμενα αλλα οχι σε ranked γιατι δεν επαιζα ranked, αλλα ο ορος "elo hell" δεν βγηκε για πλακα.
      Το league of legends ειναι το κατακαθι παντως απο δικια μου εμπειρια σε online games, ισως επειδη ειναι πιο δημοφιλες, ισως επειδη ηλικιακα εχει νομιζω και λιγο πιο νεαρο κοινο (ισως φταιει το art style). Σε net cafe ολα τα πιτσιρικια lol παιζουνε.
      Dota 2 παρολο που και εκει ειχα αρκετες κακες εμπειριες ηταν λιγο καλυτερα τα πραγματα, δηλαδη ενα harashment μπορει να το φας απο διαφορα troll αλλα ηταν λιγο καλυτερα. Εχω ακουσει πως ειναι λιγο πιο αυστηρα τα bans αλλα δεν ειμαι σιγουρος.

      Παντως competitive παει αναγκαστικα με τετοιες συμπεριφορες, οπου υπαρχει ανταγωνιστικοτητα θα υπαρχουν και νευρα.

      @animapura

      Ε καλα ναι στο csgo ειναι πολυ διαφορετικα τα πραγματα απο την στιγμη που πληρωνεις, αλλα και εκει σε competitive matches που και που υπαρχει και κανας καμενος,αλλα σε λογικα πλαισια γιατι παιζουν και bans.
      Θυμαμαι βεβαια ειχα πεσει σε team που σε 5αδα ημουν μονος μου και αλλοι 3 ηταν μαζι οποτε ειχαν τον ελεγχο του voting σε kicks και ο ενας απειλησε αρκετες φορες και καλα για σπασιμο με ατακες του στυλ "αν δεν παρεις kill σε αυτον το γυρο θα σε κανουμε kick", bullying :P Αλλα ευτηχως οι φιλοι του ηταν normal.

    • Roronoa
    • Εντωμεταξυ πριν κατι μερες πηγα να παιξω λιγο μετα απο πολυ καιρο και με το που μπαινουν οι παικτες στην επιλογη χαρακτηρων βλεπω ενα κατεβατο στο chat:

      "-mid
      -mid
      -mid
      -i said first"

      Και μετα παλι στο queue γιατι οι αλλοι εφυγαν

      E απο εκει ξεκιναει το προβλημα. Αν δεν κανω λαθος το moba τις blizzard σε πολους χαρτες εχει μονο 2 lanes, σημαντικο ωστε να λυθει λιγο το προβλημα.

    • GooDShiveR
    • @Roronoa Στην Dota 2 το ban είναι 6 games στο low priority pool αν κάνεις leave ή αν μαζέψεις reports κι αν συνεχίσεις αυξάνονται. Έχει και κάποια άλλα μικροbans τύπου 6mins timeban αν δεν πατήσεις accept όταν "πιάσεις" game.

      Πάντως από προσωπική εμπειρία στην dota 2 στο casual mmr (αντίστοιχο του elo) το μόνο που συναντάς είναι flammers. Νομίζω πάνω απο 2 φορές σε 1500 games δν έχω συναντήσει gameruiner.

      @Raysod Πάντως δεν νομίζω ότι η λύση είναι να μην παίζεις. Θεωρώ ότι απλά πρέπει να μη δινεις σημασία σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και απλα να διασκεδάζεις το παιχνίδι. Όταν φτάσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο, τα "κακά" games είναι σπάνια και η διασκέδαση & αίσθηση ικανοποίησης μεγαλώνει.

      Εννοείται όμως ότι αν βρεις συνεννοήσιμα άτομα η διασκέδαση πολλαπλασιάζεται.

      @commenter "1) Δεν αξίζει να ασχολείσαι με clan wars κλπ, ειδικά αν θες να έχεις ζωή και δεν είσαι πιτσιρίκι."

      Με αυτό διαφωνώ απόλυτα!

      Τα esports είναι αντίστοιχα των real life σπορ. Όπως για παράδειγμα οι ποδοσφαιριστές βρίζονται και λοιπά σε έναν αγώνα έτσι γίνεται αντίστοιχα και στα esports. Ο Zidane (θεος) ακόμα θυμόμαστε πώς συμπεριφερόταν εντός αγωνιστικού χώρου.

      Ο -κατά την άποψή μου- καλύτερος παίχτης αυτή την περίοδο στην dota 2 είναι 27 χρονών. Πριν 1-2 μήνες η ομάδα του κέρδισε ένα τουρνουά 1,6 εκατομμύρια $$$.

      Μία από τις ανερχόμενες ομάδες είναι ελληνική.

      Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί από εμάς που δεν θα ήθελαν να παίζουν κάποιο competitve game και να πληρώνονται. Και ο τρόπος να φτάσεις σε τέτοιο σημείο, είναι μεσα από clan/clan wars κλπ.

    • Roronoa
    • @GoodShiver

      ". Θεωρώ ότι απλά πρέπει να μη δινεις σημασία σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και απλα να διασκεδάζεις το παιχνίδι."

      Αυτη ειναι η πιο καλη συμβουλη που μπορεις να δωσεις σε καποιον, απλα mute και συνεχιζεις.

    • GooDShiveR
    • @Whitey Απο LoL λίγη εμπειρία έχω, και μιλώ έχοντας στο μυαλό μου το μοντέλο που ακολουθεί η Valve στην Dota2. Εκεί για παράδειγμα υπάρχουν πολλά cosmetic items, απο διαφορετικό loading screen μέχρι διαφορετική φωνή για τα announcers in-game όπως και items και πανοπλίες για τους ήρωες.

      Επίσης, οι διοργανωτές των τουρνουά, δημιουργούν tickets & compediums, τα οποία λειτουργούν ως εξής. Αγοράζοντας το αντίστοιχο ticket/compedium μπορείς να δεις τα ματς live από το ingame client και να κάνεις bet ένα item που ας πουμε δεν σου αρεσει ή το έχεις διπλό και να κερδίσεις ένα άλλο αντίστοιχης αξίας. Επίσης αν για παράδειγμα κάποιος κάνει rampage (pentakill) και το βλέπεις σε ανταμοίβει ένα item επειδή you witnessed it.

      (Μέρος των χρημάτων που δίνεις για να αγοράσεις αυτά τα tickets/compediums πάει στο prize pool του αντίστοιχου τουρνουά και τα υπόλοιπα μοιράζονται σε valve και διοργανωτή. Έτσι η κοινότητα αυτοσυντηρείται. )

      Οπότε τρόποι υπάρχουν πολλοί ώστε να ανταμείβεται ο απλός user από τις "υπηρεσίες" του.

      @ Commenter απλά να πω ότι ακόμα είναι η αρχή των esports, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο. Και στο ποδόσφαιρο, κάποιος θα είχε πει ότι είναι χαζό 22 άντρες να κυνηγούν μία μπάλα. Δε νομίζω κάποιος που έπαιζε στις αρχές ποδόσφαιρο, να ήταν ο πιο κούλ :-)

      Στην Κορέα για παράδειγμα, οι gamers είναι οι stars της χώρας. Κάποιος που είναι καλός στο Starcraft για παράδειγμα, έχει και τις γκόμενες και τα λεφτά. Στο μουντιάλ, πριν από έναν αγώνα της Κορέας (δεν θυμάμαι με ποιον), είχαν πάει επαγγελματίες παίκτες Starcraft στα αποδυτήρια για να εμψυχώσουν την ομάδα ποδοσφαίρου.

      Ούτε ο μέσος wannabe ποδοσφαιριστής ονειρεύεται τα του Zidane.

      Και το γκολφ δεν είναι κουραστικό, αλλά είναι άθλημα. Επίσης ένας επαγγελματίας gamer κάνει περισσότερη προπόνηση από εναν αθλητη. Για να μη χάσει την επαφή με το αντικείμενο και για να βελτιώσει τα αντανακλαστικά του, την τεχνική του, τα clicks του κλπ, ο επαγγελματίας gamer χρειάζεται 6+ώρες τη μέρα..

      Δεν προσπαθώ να σου την "βγω" ούτε να σε "αλλαξοπιστήσω"

      Κουβεντούλα να γίνεται

    • GooDShiveR
    • @Whitey ξέχασα να αναφέρω ότι τα αυτά τα cosmetcis σου επιτρέπει η valve να τα δημιουργήσεις κι εσύ ,ο απλός χρήστης, και να μοιραστείς τα χρήματα από τις πωλήσεις τους με την ίδια. Τα αντικείμενα που έχεις στη συλλογή σου είναι και αυτά διαθεσιμα για να τα πουλήσεις και να βγάλεις πραγματικά λεφτα που θα ήταν ένα ακόμα κίνητρο για να είσαι σωστός admin και να παίρνεις πολλά items και να μπορείς να τα πουλάς για πραγματικά -ξαναλέω- λεφτά.

    • Whitey
    • Θέλω να απαντήσω σε όλους, αλλά επειδή κάνω και άλλα πράγματα παράλληλα θα σταθώ σε μία συμβουλή που δόθηκε.

      "Θεωρώ ότι απλά πρέπει να μη δινεις σημασία σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και απλα να διασκεδάζεις το παιχνίδι."

      Δυστυχώς το παραπάνω ισχύει μόνο για το λεκτικό spam/flame. Όταν ο άλλος troll-άρει μέσα από τις κινήσεις του δεν μπορείς να κάνεις κάτι εκείνη τη στιγμή και προφανώς τρελαίνεσαι σε κάποιο σημείο.

    • stefant7
    • Και το χειροτερο ειναι οτι οι ποινες που μοιραζονται ειναι γελοιες..μπορει επειδη ημουν afk 2 λεπτα να πρεπει να περιμενω 20 λεπτα για να παιξω 5 games, ενω καποιος αλλος που trollαρε-feedαρε να μην δεχτει καμια ποινη/παρατηρηση.

    • zenev
    • @GoodShiver Οι επαγγελματίες αθλητές πόσες ώρες νομίζεις ότι κάνουν προπόνηση την ημέρα ; Συγγνώμη αλλά επειδή ασχολούμαι με τον αθλητισμό σε επίπεδο πρωταθλητισμού τα esports δεν μπορούν να θεωρηθούν άθλημα, όπως δεν θεωρείται και το σκάκι. Δεν λέω ότι δεν απαιτούν δεξιότητες ή συγκέντρωση, αλλά οποιοδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με τα esports σοβαρά ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά με ένα άθλημα, γιατί απαιτεί (τις περισσότερες φορές ) και άλλα πράγματα εκτός από δεξιότητες

    • AnimaPura
    • @zenev
      Χωρίς να θέλω να προκαλέσω, εξάλλου τα esports δεν με αφορούν άμεσα, ψάξε αν έχεις χρόνο και δεν βαριέσαι πόσες ώρες παίζουν οι διάφοροι pros του LoL, του CS:GO και τώρα τελευταία του CoD.

    • Tobajaras
    • Συμφωνώ με τη zenev σε αυτό το θέμα, η ταμπέλα eSports έχει μπει σαν άλλοθι σε μια διαδικασία εμπορευματοποιημένου gaming. Ένα άθλημα είναι σωματική άσκηση και τελειοποίηση, ο καμμένος Κορεάτης με τα 200 clicks per minute δε μου λέει τίποτα γιατί αν τον βάλεις να περπατήσει, να σηκώσει ή να πετάξει κάτι θα διαλυθεί. Δεν αναπτύσσει κάποια σωματική δεξιότητα πλην του συντονισμού χεριού και ματιού, και αυτό σε υπερβολικά περιορισμένα πλαίσια. Αν τον βάλεις να παίξει ρακέτες δε θα μπορεί να κουνηθεί, σε αντίθεση με έναν τοξοβόλο ή ένα σκοπευτή.

    • nkav64
    • Θεωρώ τουλάχιστον τραγικό να μαζεύονται τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι σε ένα χώρο όπως ένα Internet Cafe και από κάθε PC να ακούγονται ζωώδεις κραυγές, βρισιές και οτιδήποτε άλλο αποκρουστικό και χυδαίο. Δυστυχώς το LoL και άλλα παρόμοια δημιουργήματα αντί να ψυχαγωγούν γίνονται αφορμή για δράματα.

    • GooDShiveR
    • Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα όφελος απο το να θεωρηθεί άθλημα το gaming αλλά το να λες ότι κάποιος αφοσιωμένος gamer, ο οποίος ζει απο το gaming οπότε πρέπει να προπονείται για να παραμένει καλός, θα διαλυθεί αν τον βάλεις να τρέξει. (Εννοείται οτι καταλαβαίνω τον χιουμοριστικό τόνο στο σχόλιό σου)

      Απλα και μόνο για να ειπωθεί και η απέναντι μεριά, αν βάλεις έναν τενίστα ή ρακετίστα να παίξει Starcraft ή LoLή Dota κλπ μάλλον θα κοιτάει σα να βλέπει εξωγήινο. Αυτό δν τον υποβαθμίζει σαν άνθρωπο. Ούτε θα κάτσω εγώ να κοροϊδέψω κάποιον που παίζει τένις και δεν μπορεί να παίξει games. Δλδ δεν είναι μειονέκτημα να μην είσαι καλός είτε στο gaming είτε σε κάποιο άθλημα.

      Με ξαφνιάζει δυσάρεστα το να χαρακτηρίζονται έτσι άνθρωποι που πληρώνονται για να είναι gamers, και ειδικά όταν τέτοιοι χαρακτηρισμοί έρχονται από άτομα του χώρου του gaming. Και με ξαφνιάζει ακόμα περισσότερο το οτι υποτιμάτε την αφοσίωση και την δουλειά που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει σε σημείο να είναι επαγγελματίας gamer. Όπως επίσης κ τα θετικά που σου προσφέρει αυτή η εξάσκηση σε μη gaming συνθήκες.

      @ Zenev, τώρα να είσαι αθλητής και να λες οτι δεν μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα μου φαίνεται περίεργο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι παραπάνω έχεις εσύ ας πούμε απο εμένα και εσύ μπορείς να κάνεις κάποιο άθλημα ενώ εγώ όχι. Επίσης, το ότι κάνεις πρωταθλητισμό δεν σου δίνει το δικαίωμα να κρίνεις ή όχι αν κάτι πρέπει να θεωρείται άθλημα ή όχι. (Ασχέτως αν συμφωνώ οτι το gaming δεν είναι άθλημα.)

    • Tobajaras
    • Μα δεν είναι υποτιμητικό να πει κανείς πως δεν είσαι αθλητής, πιανίστας ή αστροναύτης. Δεν υποτίμησε επίσης κανείς τις προσπάθειες και τον κόπο τους.

      Και το επιχείρημά μου δεν ήταν το αν είναι ανταγωνιστικός σε κάτι που κάνει ή όχι αλλά το ποιές σωματικές δεξιότητες αναπτύσσει. Ο αθλητισμός είναι ανάπτυξη σωματικών δεξιοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο τα eSports πού εντάσσονται?

    • GooDShiveR
    • Υποτιμητικό είναι να λες ότι τα 200-300 apm "δεν σου λέει κάτι", να λες ότι κάποιος gamer δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Και αυτό με θίγει και προσωπικά. Είναι σα να λες οτι δεν σου λέει κάτι το γεγονός ότι ο Μεσι έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στο ποδόσφαιρο. Οτι δλδ είναι ασήμαντο. Αυτό λέω.


      Αν και πουθενά δν υποστήριξα ότι ένας gamer είναι αθλητής. Απλά τόνισα ότι είναι εξίσου δύσκολο το να έισαι επαγγελματίας gamer όσο και να είσαι επαγγελματίας αθλητής.

    • zenev
    • @ GoodShiver πρώτον, είμαι αθλήτρια :P.
      Προφανώς και δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ασχοληθούν με ένα άθλημα σε επαγγελματικό επίπεδο(Δεν εννοούσα γενικώς και αν αυτο κατάλαβες συγνώμη για τη λάθος διατύπωση), γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα κατάλληλα σωματικά προσόντα (βέβαια σε όλα τα αθλήματα υπάρχουν και εξαιρέσεις). Θα σου μιλήσω για το άθλημα που εγώ παίζω , το μπάσκετ. Στο μπασκετ π.χ υπάρχει ένας βασικός κανόνας, οτι οι κοντοί δεν παίζουν μπασκετ(εκτός εξαιρέσεων βέβαια που ειναι ελάχιστες). Και δεν θέλω να ακουστεί ρατσιστικό, όμως όπως εγώ δεν θα γίνω ποτέ όσο και να θέλω μπαλαρίνα γιατί ειμαι 1.85+, έτσι και ενας που ειναι ένα 1.66 δεν θα παίξει ποτέ σοβαρό μπασκετ. Και να δώσω παράδειγμα. Το καλοκαίρι που έκανα προπονήσεις είχαν έρθει στην ομάδα μου και 2-3 άντρες να προπονηθούν επειδή οι ομάδα τους ήταν σε άλλη πόλη και δεν μπορούσαν να πάνε. Ο ένας ήταν περίπου στο σαν και εμένα.Παίζαμε λοιπόν 3 εναντίον 3. Κάθε φορά που τον πόσταρα έτρωγε hook shot. Τι θέλω να πω. Το άτομο αυτο ήταν ισοϋψής με εμένα, πολυ πιο γυμνασμένος και όμως δεν μπορούσε να με σταματήσει. Αν δεν μπορούσε να σταματήσει εμένα που ήμουν τουλάχιστον 13 χρόνια μικρότερη, πως θα σταματούσε τους άλλους άνδρες ; Άρα αυτο το άτομο δεν έχει τις σωματικές δυνατότητες για να πάει από το τοπικό να παίξει εθνική κατηγορία. Βέβαια δεν συμβαίνει αυτο πάντα, αλλα τις περισσότερες φορές έτσι ειναι.

    • Roronoa
    • @zenev

      Αρα στα e-sports οι συμμετεχοντες εχουν πιο ισες δυνατοτητες και ειναι πιο δικαιος ο ανταγωνισμος :P

      Βασικα πιστευω το ιδιο ισχύει και στα e-sports και στο σκακι και στην μουσικη και παντου, λιγοι εχουν τα προσοντα να φτασουν στην κορυφη του τομεα τους, ολοι μπορουν να προσπαθησουν ομως. Αλλα ναι ενταξει, ας πουμε εγω που εχω ενα προβλημα στο χερι μου δεν θα μπορεσω ποτε να γινω επαγγελματιας τεννιστας ή μποξερ.

      Το "e" μπροστα απο το "sports" εχει λογο που εχει μπει, ειναι για να διαχωρισει αυτες τις κατηγοριες. Το επαγγελματικο gaming χρειαζονταν και αυτο μια ονομασια περα απο "pro-gaming", ειδικα με την τεραστια δημοτικοτητα που εχουν αποκτησει , ε μαλλον επικρατησε ο ορος e-sports.

    • zenev
    • @Roronoa ακριβώς έτσι ειναι . Και προφανώς όλοι έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν, απλώς από ένα σημείο και μετά φαίνονται οι δυνατότητες του άλλου και μέχρι τι επίπεδο μπορεί να φτάσει.

    • GooDShiveR
    • @Zenev , Αυτο που λες το καταλαβαίνω, αλλά εγώ σου λέω ότι κάποιος κοντός θα δοκιμάσει άλλο άθλημα,π.χ. Πινγκ Πονγκ. Θέλω να καταλήξω δλδ, στο ότι ο κάθε άνθρωπος, μπορεί να βρει κάποιο άθλημα να κάνει κ να έιναι καλός. Όπως κάποιος που δεν είναι καλός στα FPS θα δοκιμάσει RTS κ πάει λέγοντας.

      Εγω εκεί που στέκομαι είναι στο ότι όλοι κολλάτε στον ορισμό της λέξης "Άθλημα". Οπότε αν είναι να παίξουμε με τις λέξεις κ τις έννοιες μπορούμε να πούμε οτι το gaming είναι άθλημα γτ γυμνάζει τα δάχτυλα, τον καρπό και τα χέρια. Εντάξει κ εγώ γελάω με αυτή την πρόταση αλλά έχει βάση.

      Επαναλαμβάνω ότι δεν υποστήριξα κάπου οτι τα esports είναι άθλημα, κυρίως γτ δν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Απλά (κουβέντα να γίνεται) επιχείρησα να αντικρούσω επιχειρήματα.

    • Tobajaras
    • @ GooDShiver - "Δε μου λέει κάτι" στο πλαίσιο που συζητάμε = δεν είναι κατάλληλο κριτήριο για το αν θα χαρακτηρίσω κάποιον αθλητή. Ούτε είπα "έλα μωρέ κι εγώ το κάνω αν κάτσω κάτω", ούτε "έλα μωρέ τον καμμένο", ούτε "σιγά ο άλλος το κάνει καλύτερα". Προφανώς και θέλει κόπο και προσπάθεια, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό να το βλέπεις, αλλά από εκεί και πέρα μένει στο επίπεδο της δεξιότητας και δε σε κάνει αθλητή ούτε και την ασχολία σου αθλητισμό.

    • GooDShiveR
    • @ Tobajaras, Δεν ειπα οτι σε κανει αθλητη... Απλα οτι ειναι εξησου δύσκολο και σημαντικό το να είσαι gamer και να είσαι αθλητής.

    • zenev
    • Εξήσου δύσκολο; Οι gamers κάνουν προπόνηση από τα 6 τους; 6 ώρες την ημέρα; Δεν νομίζω. Ο αθλήτισμος είναι πιο δύσκολος από το gaming με την έννοια ότι χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα από ικανότητες

    • GooDShiveR
    • Δεν μπορώ να σου απαντήσω και να καταλάβω τι εννοείς όταν δεν μιλάς συγκεκριμένα.

      Το gaming είναι πιο δύσκολο με την έννοια οτι απαιτούνται πολύ περισσότερα από σωματικά προσόντα

    • zenev
    • Νομίζεις ότι ο αθλητισμός (τουλάχιστον ο ομαδικός δεν γνωρίζω από τον ατομικό) ειναι μόνο σωματικά προσόντα, εντάξει δεν ειναι και ο hawking αυτοί που κάνουν αθλήματα, αλλα το ίδιο ισχύει και για τους gamers. Και αν θέλεις να πας μπροστά στον (ομαδικό) αθλητισμό πρέπει να σου κόβει και λίγο, τα σωματικά προϊόντα δε φτάνουν .

    • nkav64
    • Υπάρχει κάποια δραστηριότητα η οποία δεν απαιτεί να έχει ο άλλος τις απαραίτητες ικανότητες; Από τον αθλητισμό, έως το gaming, τη ζωγραφική, το σκάκι, τη μουσική ή οτιδήποτε άλλο;

    • Raphael
    • Ήλπιζα κάποτε να φτάσω diamond και να απαλαχθώ από τα trolls μα και εκεί όταν έφτασα πέρυσι το μόνο που υπήρχε ήταν wannabe challenger ψωνισμένοι που πολλές φορές ήταν χειρότεροι από τους bronze.

      Καλή σαπίλα έχει γίνει το παιχνίδι κάποτε δεν ήταν έτσι. Δυστυχώς πιστεύω μόνο μαζικά bans το σώζουν. Έχω προσωπικά σταματήσει να παίζω εδώ και πολύ καιρό και εάν δεν έρθει κάποια σημαντική αλλαγή δεν νομίζω να το ψήσω το θέμα.

      ΓΙα να δούμε τι λέει και το Heroes of the Storm μόλις βρήκα key. ;-)

    • Whitey
    • @Raphael, δυστυχώς βλέπω Έλληνες παίκτες που είναι σε μεγάλες ελληνικές ομάδες (Different Dimension συγκεκριμένα) και έχουν περιορισμένο chat 5 μηνυμάτων και συμπεριφορές που βλέπω εγώ στο bronze/silver. Παίκτες που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα και υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι πρότυπα για τους παίκτες που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά. Δυστυχώς μέχρι και εκεί τα έχουμε κάνει ντε κωλέ.

*