Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

The Expendables 3 (Οι Αναλώσιμοι 3)

  • ΗΛΙΚΙΕΣ

    16+

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

    Patrick Hughes

  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ

    Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα. Η σειρά Expendables στο τρίτο μέρος της ακολουθεί την πορεία του είδους που δόξασε. Μετά από την πολύ καλή πρώτη ταινία και την εξωπραγματική δεύτερη, η τρίτη συνέχεια ακολουθεί την ίδια πεπατημένη αλλά χωρίς να ενθουσιάζει. Όπως μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι «αμερικανιές» που έκαναν θραύση στο παρελθόν πήραν την κάτω βόλτα αλλά συνέχισαν να προσφέρουν ευχάριστες πλην μέτριες ταινίες όπως το «Assassins» και το «True Lies», έτσι και το Expendables 3 ξύνει τον πάτο του βαρελιού από πλευράς καστ και αναμασά τα ίδια ευρήματα. Και το αποτέλεσμα, χωρίς να είναι τραγικό ή γελοίο, είναι απλά ικανοποιητικό μα προφανέστατα λίγο σε σχέση με το τι είχε προηγηθεί.

The Expendables 3 Image 01

Το σενάριο ακολουθεί τη λογική του «ο νέος είναι ωραίος μα ο παλιός είναι αλλιώς και οι δυο μαζί είναι δύναμη». Μια αποστολή πηγαίνει στραβά, ο στόχος αποκαλύπτεται πως είναι ένα παλιότερο μέλος των Expendables που o Stallone θεωρούσε πως είχε σκοτώσει, και ο Terry Crews τραυματίζεται σοβαρά. Ο Stallone διαλύει την ομάδα για να την προστατέψει και προσλαμβάνει νέους, ακόμα πιο αναλώσιμους, στρατιώτες, για μια αποστολή αυτοκτονίας ώστε να κλείσει αυτό τον τελευταίο λογαριασμό. Η πλοκή παραμένει, όπως πάντα, εντελώς προβλέψιμη, και η ταινία είναι πιο κοντά στο Expendables 1 παρά στο Expendables 2 αλλά…με λιγότερη δράση και χειρότερο ρυθμό και από τα δύο. Για μια σειρά που βασίζεται πάρα πολύ στην εντύπωση που αφήνουν οι ηθοποιοί με την προϋπηρεσία τους, οι νεοεισερχόμενοι είναι ολοφάνερα λίγοι με το Wesley Snipes να διασώζεται περισσότερο γιατί ξέρει να σταθεί μπροστά σε κάμερα και τη Ronda Rousey -κυρίαρχη φιγούρα στα πρωταθλήματα γυναικείου ΜΜΑ και UFC- να είναι η μόνη που βγάζει φρεσκάδα.

The Expendables 3 Image 02

Οι υπόλοιποι είτε δεν έκαναν ποτέ όνομα σαν ηθοποιοί πολεμικών ταινιών (Banderas, Ford, με τον πρώτο να είναι τραγελαφικός και το δεύτερο να γρυλίζει και να φαίνεται πιο γέρος από όλους) είτε δεν αφήνουν καμία αίσθηση μπροστά στην κάμερα (πχ. Victor Ortiz) με συνέπεια κανείς να μη δικαιολογεί την παρουσία του στο ελάχιστο. Ο Mel Gibson είναι ικανοποιητικός σαν κακός, επαναλαμβάνοντας την ερμηνεία του στο «Machette Kills» με ολίγη από Sgt Riggs του «Lethal Weapon» και δίνει ψυχή και νεύρο όποτε εμφανίζεται. Οι παλιοί γνώριμοι Lundgren, Statham, Li, Couture, Schwarzenegger είναι γνωστές ποσότητες μα θάβονται από το ρυθμό της ταινίας. Η προσπάθεια να δοθεί χρόνος να φανούν όλοι είναι γενικά αποτυχημένη, αφενός επειδή οι περισσότεροι έχουν το ειδικό βάρος κομπάρσου και αφ’ετέρου ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Επειδή επίσης υπάρχει μια πλοκή που πρέπει να εξελιχθεί (σε αντίθεση με το 2) ο διαθέσιμος χρόνος μειώνεται αισθητά και τελικά κανείς δεν ξεχωρίζει.

The Expendables 3 Image 03

Από πλευράς δράσης, με εξαίρεση το τελευταίο χορταστικό ημίωρο που και πάλι δε συγκλονίζει, συμβαίνουν μάλλον συμβατικά πράγματα και μάλιστα σε αραιά χρονικά διαστήματα. Υπάρχει η γνωστή βροχή από σφαίρες, μαχαίρια, κάποιες εκρήξεις χωρίς προφανή λόγο, αλλά σα σκηνές θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια περιπέτεια του συρμού και δεν αποπνέουν ένταση. Τουλάχιστον το φινάλε αποζημιώνει σε κάποιο βαθμό με κάποιες όμορφες σκηνές και κασκάντες, αλλά μέχρις εκεί. Το χειρότερο είναι πως υπάρχει μια αταίριαστη σοβαροφάνεια ενώ λείπει σχεδόν πλήρως το αυτοσαρκαστικό χιούμορ-σήμα κατατεθέν των Expendables, με εξαίρεση μια-δυο ατάκες του Arnold. Και πώς να αυτοσαρκαστείς μάλιστα όταν δεν έχεις τα γαλόνια…



Κλείνοντας, αν η ταινία έπρεπε να περιγραφεί με μια λέξη θα ήταν «κουρασμένη»: χάθηκε ανάμεσα στο να αποδώσει μια αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στην παλιά και τη νέα γενιά (με τη δεύτερη να μην έχει υπάρξει ουσιαστικά ποτέ), το μέτριο ως κακό καστ και την πλαδαρή ροή. Επιπλέον είναι έντονη η διαφορά με τις προηγούμενες δύο ταινίες, σε βαθμό που να θαμπώνει τις αρετές της. Δεν πρόκειται για κακή ταινία ή πανωλεθρία, μα περισσότερο για μια ευχάριστη μετριότητα για να περάσει ένα δίωρο. Μια ταινία που θα γύριζαν «για το μεροκάματο» οι κλασσικοί ηθοποιοί ταινιών δράσης που συμμετέχουν, που βλέπεται για να περάσει η ώρα χωρίς να προσβάλλει αλλά και χάνεται από τη μνήμη μετά, αλλά μέχρις εκεί.

Διαβάστε επίσης το review του freecinema.gr (Ηλίας Φραγκούλης 1/10) εδώ.


 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
15 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Scott_Pilgrim
    • Την ίδια ακριβώς γεύση μου άφησε όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Η δεύτερη είναι μακράν και η καλύτερη. Μου αρέσει πάντως μου βάζετε και το link του Φραγκούλη (1/10). Πάω να διαβάσω τα άισχη...

    • LIONHEART
    • ουτε Μάγος να ημουν .....Με τον φραγκούλη...1 έβαλε....ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.
      Παντος σωστό Το review γιαννο εχει αρχίζει να κουράζει το σκηνικο τον expendbles καλο σαν ξεκινημα ειχε μια καλη συνέχεια αλλα φέυγει μπογία του ...Παντως χαρηκα με τον mel gibson ειχα καιρο να τον δω σε ρολο που του πάει γάντι και δεν εννοω του κακου αλλα του ''ψυχακια''.

    • TomTom
    • Bλέπω ότι υπάρχει Review.
      Βλέπω την βαθμολογία.
      'Ωπα λέω κάτι γίνεται.
      Μπαίνω βλέπω ότι το Review δεν είναι του Ηλία.
      Στο τέλος βλέπω ότι υπάρχει όμως link μαζί και η βαθμολογία του.
      Mε έπιασαν κάτι γέλια.
      Κατάλαβα γιατί δεν μπήκε εδώ.

      Στην συνέχεια διαβάζω το Review του Ηλία.
      Ειδικά όταν διάβασα αυτό :
      Το μέγα ερώτημα γύρω από τους «Αναλώσιμους 3», λοιπόν, είναι το εξής τίμιο και προφανές: πόσο μεγάλη .......... είναι αυτή τη φορά;
      Πραγματικά πέθανα στα γέλια.

      Το γέλιο μου και στις 2 περιπτώσεις δεν ήταν ούτε ειρωνικό, ούτεμε κάποιον άλλο τρόπο ώστε να είναι κακό.
      Στην 1η περίπτωση ήταν η όλη φάση και στην 2η το τίμιο ερώτημα του Ηλία που πραγματικά γελάω ακόμα.

      Εγώ δεν διαφωνώ με κανένα από τα 2 reviews πάντως.

    • Insert_
    • Η κριτική του Φραγκούλη στο freecinema είναι ΕΠΙΚΗ! Δεν είναι επειδή η ταινία δεν βλέπεται, φυσικά. Αλλά ΚΛΑΙΣ από τα γέλια. Respect.

    • Sisyphus
    • Ωραία και "to the point"(που θα λένε και στο χωριό κάποιου) review Γιάννη, χωρίς να την έχω δει είναι λογικό μετά από κάποιο σημείο να αρχίσει να κουράζει. Προσωπικά είχα ξετρελαθεί με το πρώτο αλλά δε με ενθουσίασε το δεύτερο, πράγμα που αναμένω και από το τρίτο.
      Υ.Γ Ρε παίδες πάλι με το Φραγκούλη θα ασχοληθείτε. Σχολιάστε ολίγον και την ταινία ή το review του Γιάννη, έτσι για διαφορά...

    • korko
    • εγώ που την είδα την ταινία δεν μου άρεσε.είναι η χειρότερη της τριλογίας.μόνο ο banderas είχε λίγη πλάκα και ο μοναδικός πολύ καλός ήταν ο mel gibson που όπου εμφανιζόταν έκλεβε την παράσταση.

    • apollyon
    • Με διαφορά η χειρότερη της τριλογίας και πολύ πιο κάτω από τα άλλα δύο πολύ καλά μέρη. Σωστά τα ποίντς στο ριβιού αν και το 6 μάλλον την κολακεύει. Αν την βαθμολογούσα εγώ 2-3 θα του έβαζα.

    • BigDaddy
    • Λεει ο Φραγκουλης
      Προσπαθώντας να το κρίνω αποκλειστικά και μόνο μέσα από το πρίσμα του fun, το έργο (και το team του καστ μαζί) δεν θα έπρεπε να πάει για τη μεγάλη… απόσυρση, αλλά για τη μεγάλη… απόφραξη (Κώστας Τσάκωνας trivia alert)!

      Εγω θελω βαθμολογιες απο ταινιες της τοτε εποχης μεγάλη… απόφραξη (Κώστας Τσάκωνας Σταθης Ψαλτης Μουστακας και ολα τα 80s.Των ελληνων ηθοποιων μας.

      χαχαχαχαχα

      Θεος Φραγκουλης.

      Το θαυμα εγινε!!! Εβαλε 1.

      Την επομενη φορα περιμενω μηδεν ωστε μετα να παμε στο υπο το μηδεν :P
      Παντως εστω μια φορα με δωρεαν εισοδο που εχω, αμα δεν εχω τι να κανω και βαριεμαι θα παω να τη δω για το 1 και μονο που εβαλε :P

    • mariodm22
    • Μονο και μονο που βλεπεις σταλονε να κοπανιεται , να ριχνει κατω οτι βρισκεται μπροστα του και δινει φυσικα την θρυλικη ερμηνεια εισαι κομπλε !!! χαχαχα Καλη ταινιουλα αλλα θα μπορουσε πιστευω να ηταν και καλυτερο

    • jack124
    • Δεν είμαι και πολύ φαν του είδους μπορώ να πω όμως ότι μου άρεσε πολύ η ταινία
      Βγήκα ικανοποιημενος από την αίθουσα

*