Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Fallout TV Series Review

*
Αν το Fallout είχε γυριστεί την δεκαετία του ’50, είμαστε πεπεισμένοι ότι κάποιες σκηνές θα ήταν ακριβώς ίδιες. Άκρατος ηρωισμός, περιστάσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο για τους πρωταγωνιστές που αναγκάζονται να πάρουν ηθικά επιλήψιμες αποφάσεις… Μια αίσθηση ελπίδας για το μέλλον με συστάδες πυρηνικών πυραύλων να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας και καταφύγια στην πίσω αυλή των άσπρων μονοκατοικιών στην περίπτωση που το απευκταίο γίνει αναπόφευκτο. Να επιζήσουν κάποιοι και να επανεκκινήσουν την ανθρωπότητα απαλλαγμένοι από τα λάθη του παρελθόντος

Ή μήπως πιστέψαμε και εμείς το παραμύθι της Vault Tec;


Ομολογούμε ότι δεν έχουμε ασχοληθεί αναλυτικά με τη σειρά παιχνιδιών Fallout, και έτσι παρακάτω δε θα διαβάσετε για ειδικές αναφορές σε easter eggs και χαρακτήρες που εμφανίζονται σε παιχνίδια. Κεντρικός σκοπός του κειμένου είναι να παρουσιάσει τον πρώτο κύκλο της σειράς και εν τέλει να δούμε αν αξίζει το ντόρο που έχει σηκώσει.

Αξίζει να αφιερώσετε οκτώ και βάλε ώρες από τη ζωή σας στη νέα παραγωγή του Prime;

Κάθε λεπτό
Οι δημιουργοί της σειράς Geneva Robertson-Dworet (Tomb Raider, Captain Marvel) και Graham Wagner (Portlandia, Silicon Valley, Office)  έχουν ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό που συνδυάζει θέαμα και καλογραμμένες ιστορίες. Και αυτό είναι η κρίσιμη λεπτομέρεια που κάνει την πρώτη σεζόν του Fallout τόσο απολαυστική: παρουσιάζουν στο κοινό μια πλοκή(ή και πολλές) που αξίζει να ειπωθεί. 8 ώρες τηλεόρασης που σε κανένα σημείο δεν παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε με το θέμα της σειράς να είναι το τέλος του κόσμου και το μετά, σε χορηγία και υλοποίηση αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών.

Το Fallout ακολουθεί πιστά μια ρετρό- μελλοντολογική (retro-futurist) αισθητική, με ισχυρές νότες νοσταλγίας για την εποχή των 1950ς στις ΗΠΑ. Μια εποχή που η υπόσχεση του Αμερικανικού Ονείρου περιείχε την οικογένεια, την οικονομική ευμάρεια, ένα σπίτι στα προάστια, και ένα πυρηνικό καταφύγιο σε περίπτωση που όλα πάνε στραβά.

Η ιστορία ξεκινάει ακριβώς σε αυτή τη συνθήκη, 219 χρόνια μετά από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, μέσα σε ένα πυρηνικό καταφύγιο μεγέθους πολυκαταστήματος (mall) όπου γνωρίζουμε τον κύριο χαρακτήρα σε μια άκρως ευτυχισμένη, αν όχι αρκετά υπολογισμένη κίνηση διαιώνισης του είδους. Και αν η ζωή στα καταφύγια παρουσιάζεται ως ψυχρά υπολογισμένη σε κάθε της λεπτομέρεια, σύντομα μια σειρά ατυχών γεγονότων αναγκάζουν την πρωταγωνίστρια της σειράς Lucy MacLean (Ella Purnell) να αρχίσει την περιπλάνηση της στον έξω κόσμο, όπου τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από ό,τι της είχαν πει.

«Το μεγάλο παιχνίδι του καπιταλισμού»
Ο κόσμος των δυτικών ΗΠΑ, όπου και διαδραματίζεται η πρώτη σεζόν, χαρακτηρίζεται από ραδιενεργά κατάλοιπα, τέρατα παντός είδους, μεταλλαγμένους/ζόμπι, κανίβαλους, απατεώνες, και τάγματα στρατιωτών-μοναχών που θυμίζουν έντονα την Ιερά Εξέταση και τις Σταυροφορίες. Σε αυτόν τον κόσμο, με εμφανή τα σημάδια του ολέθρου, οι ηθικοί κώδικες των ηρώων συχνά τίθενται σε ισχυρή αμφισβήτηση: η επιλογή των συγγραφέων για παράλληλες ιστορίες που τέμνονται όσο περνούν τα επεισόδια μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τις αλλαγές στους χαρακτήρες, που συχνά χάνουν κομμάτια τους που θεωρούσαν απαραίτητα.

Κυριολεκτικά.

Η παραγωγή της σειράς είναι ξεκάθαρο ότι έχει δώσει βάση στο περιβάλλον που κινούνται οι χαρακτήρες, με την ποιότητα των σκηνικών, κουστουμιών, και ειδικών εφέ να αντανακλά τις αντιθέσεις του κόσμου που μαθαίνουμε μαζί με τη Lucy. Τα διαλυμένα κτήρια δίνουν τη θέση τους σε παραγκουπόλεις, ενώ  η ένταση που συχνά επικρατεί προϊδεάζει για πιστολίδι και βία κατά δικαίων και αδίκων. Πράγματι, η σειρά δεν απογοητεύει σε αυτόν τον τομέα, με αρκετή βία και κομμένα μέλη, δόντια, δάχτυλα σε μέρη που δεν έχετε φανταστεί (θα καταλάβετε όταν το δείτε), συχνά ως επίπτωση αποφάσεων και αντιδράσεων των χαρακτήρων σε συμβάντα που μοιάζουν να έχουν απλούστερες λύσεις, αρκεί κάποιος να έπαιρνε μια βαθιά ανάσα πριν δράσει.

Αυτή όμως η υπερβολή είναι που κάνει το Fallout απολαυστικό, θυμίζοντας μας ότι είναι απότοκο μιας σειράς παιχνιδιών, ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι αποφάσεις που πήρε ο χαρακτήρας μας γιατί βαρεθήκαμε να διαβάσουμε όλο το κείμενο διαλόγου, ή γιατί τα Charisma και Luck στατιστικά μας είναι πολύ χαμηλά για το επίπεδό μας.

Η σάτιρα για τον ακραίο καταναλωτισμό που ζούμε είναι εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια των 8 επεισοδίων, και οι φίλοι των παιχνιδιών θα αναγνωρίσουν πολλά σημεία που θυμίζουν τις εμπειρίες τους, με πιο χαρακτηριστικό κάτι θεόβαριες τσάντες που κουβαλάνε οι ακόλουθοι των Ιπποτών της Brotherhood of Steel. Αν δεν νιώσατε ότι καταλαβαίνετε τον πόνο του να πρέπει να ξεφορτωθείς αντικείμενα, ή να χρειάζεται να κρύψετε μερικά για να τα πάρετε αργότερα τότε είστε ευτυχείς. Ή δεν έχετε παίξει αρκετά τέτοιου τύπου παιχνίδια.

Welcome to the Wild, Wild West
Στον βίαιο, συχνά μάταιο, δυστοπικό κόσμο του Fallout ξεχωρίζει με την ερμηνεία του ο Walton Goggins (Justified, The Hateful 8, The Shield), ο οποίος υποδύεται τον Ghoul, γνωστός πριν το τον όλεθρο ως Cooper Howard. Η φιγούρα του σχεδόν απέθαντου κυνηγού επικηρυγμένων, με ατάκες εξίσου εύστοχες με τις εκρηκτικές του σφαίρες αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σειρά της Amazon, καθώς ο ηθοποιός αποτελεί τον «οδηγό» μας στα απομεινάρια της ανθρωπότητας.

Μαζί με τη Lucy και τον Ghoul, συνοδοιπόρος των θεατών είναι ο ιπποκόμος Maximus του Aaron Moten (Disjointed, Next) του Brotherhood of Steel, μέσα από τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται ότι επιβίωση στην έρημο της Καλιφόρνια δεν περιλαμβάνει εύκολες αποφάσεις, ειδικά αν ανήκει κανείς σε αίρεση στρατιωτικού τύπου με πανοπλίες που περιέχουν μίνι πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Oh Lucy…
Τα μυστήρια που σταδιακά προκύπτουν, χωρίς να επιλύονται οριστικά, αφήνουν πολλές υποσχέσεις για τις επόμενες σεζόν του Fallout, με τις δυνατότητες να είναι απεριόριστες. Καθώς η πρώτη σεζόν ολοκληρώνεται με τη Lucy να αντιλαμβάνεται ότι για να επιζήσει στην επιφάνεια και να βρει την αλήθεια που της έχουν κρύψει θα πρέπει να ξεχάσει όσα ξέρει, οι θεατές απολαμβάνουμε την υψηλή ποιότητα παραγωγής, τα πολλά γνώριμα πρόσωπα σε μικρότερους ρόλους, και την πιθανότητα να δούμε παραπάνω τον Kyle MacLachlan.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Fallout.

Kαι να θυμάστε:

Αν το μανιτάρι καπνού της έκρηξης είναι μικρότερο από τον αντίχειρά σας, κατευθυνθείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε σε ασφαλές σημείο.

Αν το μανιτάρι καπνού είναι μεγαλύτερο από το δάχτυλο σας, μην κάνετε καν τον κόπο.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*