Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες
Φαίνεται πως ο μηχανισμός και η μόδα των online passes δε θα μας αφήσουν ήσυχους ούτε στη νέα γενιά φορητών συστημάτων, αφού το πρώτο δείγμα έφτασε και στο PlayStation Vita. Συγκεκριμένα, το Hot Shots Golf: World Invitational απαιτεί τη χρήση ενός online pass που υφίσταται μέσα στο πακέτο αγοράς, αλλά απαιτείται εκ νέου για όσους προμηθευτούν την παραγωγή από δεύτερο χέρι.
Η τιμή του PS Vita Online Pass για τον τίτλο φτάνει τα 900 γιεν (8.95€).
Τουλαχιστον δεν χρεωνει το ηδη πληρωμενο στο retail multiplayer τμημα του παιχνιδιου να το ξαναπληρωνουμε μεσω περαιτερω συνδρομης για να παιζουμε ονλινε ενω το διακιουμαστε δωρεαν και βαζουν συνδρομες καποιες αλλες καλες κατα τα αλλα εταιριες αλλα ειπαμε sony ειναι και πειραζει.
BigDaddy κατι δεν καταλαβες.. το ιδιο πραγμα κανει και η sony.. χωρις το online pass δεν παιζεις online...και προφανως ειναι κατακριτεα τακτικη...ηδη και οι αλλες εταιρειες τα εχουν "ακουσει"
Παιδιά δυστυχώς αυτή η "μόδα" δεν πρόκειται να σταματήσει, αντιθέτως σε λίγο καιρό θα είναι το στάνταρ για όλα τα παιχνίδια. Η αγορά των μεταχειρισμένων είναι μεγαλύτερη πληγή για τις εταιρείες από ότι η πειρατεία, οπότε μέχρι ενός σημείου είναι λογικό που ψάχνουν να βρουν τρόπους να περιορίσουν την "χασούρα".
Θεωρώ ότι όσοι αγοράζουν αυθεντικά παιχνίδια λόγω συνειδητοποιημένης επιλογής (υποστήριξη βιομηχανίας, studio δημιουργό του παιχνιδιού κτλ) πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία λογική σε αυτή την κίνηση. Σκοπός όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι αυθεντικό είναι να ανταμείψουμε τον δημιουργό για τον κόπο του, και όχι να έχουμε το παιχνίδι αυθεντικό στο ράφι. Δυστυχώς αγοράζοντας μεταχειρισμένα ο δημιουργός δεν βλέπει φράγκο, τουλάχιστον άμεσα. Επίσης μην κοιτάτε εδώ, που οι αγορές μεταχειρισμένων είναι μεταξύ μας μέσω forum, στο εξωτερικό αλυσίδες καταστημάτων τα κονομάνε γερά από την αγοραπωλησία μεταχειρισμένων. Ε αυτό δεν είναι και πολύ σωστό, να αγοράζει το Gamestop από εμένα το παιχνίδι 10$ και μετά να το πουλάει 20$, και να βγάζει 10$ κέρδος από τα οποία ο δημιουργός δεν παίρνει ούτε ευρώ.
@spahar καλα τα λες αλλα προσωπικα δεν βρισκω με τη καμια ''λογικο'' να υπαρχει το online pass,δεν μπορω να καταλαβω απο την στιγμη που πουληθηκε το παιχνιδι η εταιρεια πηρε τα λεφτα της κ τελος ,ειτε πουληθει κ ξανα πουληθει μεταξυ καταναλωτων η εταιρεια πηρε τα λεφτα κ τελος,πως θα σου φαινοταν εαν ,στο μεταχειρισμενο αμαξι που θα πουλουσες να σου ζητουσε μεριδιο η κατασκευαστρια?η σε οτιδηποτε συσκεη πουλουσες να σου ζητουσε ο κατασκευαστης μεριδιο?κ μην μου πειτε δεν ειναι το ιδιο,γιατι ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα,ειναι λαθος τα online pass κ δεν υπαρχει δικαιολογια της προκοπης για το αντιθετο κακα τα ψεματα,κ ειναι γελοιο οι δικαιολογιες με τα κοστοι για το ονλαιν τη στιγμη που τα περισσοτερα multi ειναι peer to peer
Ήμουν σίγουρος ότι θα πέσει παράδειγμα με μεταπώληση αυτοκινήτου. :)
Κατά την άποψη μου οι δύο περιπτώσεις όντως δεν είναι το ίδιο. Κάθε προϊόν έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό και χρηστικότητα, και εκεί εντοπίζεται η διαφορά τους. Στα παιχνίδια μην κολλάμε στο online, απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το online μπορούν να χρεώσουν ξανά και ξανά. Όπως αναφέρουν παραπάνω και άλλα παιδιά θα έρθουν τέτοιες κινήσεις και για το single player.
Για να εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ, μία εταιρεία όταν φτιάχνει ένα παιχνίδι στην ουσία σου πουλάει μία εμπειρία, μία διασκέδαση κάποιων συγκεκριμένων ωρών (ειδικά σε ένα single player παιχνίδι). Η εταιρεία λοιπόν δεν σου πουλάει το δισκάκι και την θήκη, που τα αγόρασες και μετά είναι δικά σου, αλλά σου πουλάει αυτή την εμπειρία, αυτές τις ώρες διασκέδασης. Το ιδανικό (και κατά κάποιο τρόπο και το σωστό) είναι όποιος απολαμβάνει αυτήν την εμπειρία να πληρώνει στην εταιρεία και το αντίτιμο που αυτή έχει ορίσει. Εκεί είναι που χάνουν οι εταιρείες και πλουτίζουν κάποιοι άλλοι (κυρίως στο εξωτερικό) με την αγορά των μεταχειρισμένων. Την διασκέδαση του παιχνιδιού τους την απολαμβάνουν περισσότερα άτομα από αυτά που πλήρωσαν το αντίτιμο που αυτή κοστίζει. Αυτό αν το καλοσκεφτείς δεν διαφέρει από την πειρατεία, παρά μόνο σε ένα σημείο, ότι στην πραγματικότητα κάτι πλήρωσαν όλοι αυτοί (ενώ ο πειρατής δεν πληρώνει τίποτα), αλλά αυτό το κάτι δεν το βλέπει ο δημιουργός του παιχνιδιού.
Και θα σου πω εγώ ένα άλλο παράδειγμα, όταν πας στο σινεμά να δεις μία ταινία ή στο θέατρο να δεις μία παράσταση, δεν έχεις την απαίτηση να μπορείς να πουλήσεις το εισιτήριο σου σε κάποιον άλλον στην συνέχεια. Και εκεί διασκέδαση αγοράζεις, ακριβώς όπως με ένα παιχνίδι, τι αλλάζει; Ότι δεν έρχεται σε φυσική μορφή (δίσκος, θήκη κτλ);
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλη αυτή η κίνηση είναι απόλυτα σωστή, απλά την βλέπω από μία άλλη οπτική γωνία, έχοντας στο μυαλό μου τον δημιουργό του παιχνιδιού (στην περίπτωση της ΕΑ, της Sony, την Activison χεστήκαμε, αλλά υπάρχουν και πιο μικροί δημιουργοί). Επίσης βάζω στο τραπέζι τον λόγο που αγοράζει κάποιος αυθεντικά παιχνίδια. Αν το κάνει απλά για να είναι τυπικά σωστός, τότε καλά κάνει και του φαίνεται όλο αυτό μία άδικη κίνηση, αν όμως το κάνει γιατί θέλει να βοηθήσει και να ανταμείψει τον δημιουργό τότε θα πρέπει να σκεφτεί κατά πόσο αγοράζοντας μεταχειρισμένα το πετυχαίνει αυτό.
spahar οχι. δε σου χαρισει την εμπειρια χρησης. ειναι λαθος να σκεφτομαστε ετσι. οταν αγοραζεις ενα τιτλο και δινεις μαλιστα αρκετα χρηματα γιαυτο θα επρεπε να εισαι ελευθερος να το κανεις ότι θελεις απο εκει και περα. οι εταιρειες θελουν πολυ απλα να τα παρουν απο παντου.. εγω προσωπικα κανω μποικαταζ στα προιοντα με online pass. ουτε uncharted 3 πηρα, ουτε batman AC... αν σε κατι τετοια λειτουργουσαμε πιο συντεταγμενα οι gamers δε θα μας εκαναν οτι θελουν. και γιατι στην τελικη θα επρεπε να μας ενδιαφερει αν ο δημιουργος βοηθηθει με το παιχνιδι που αγοραζουμε μεταχειρισμενο??? το αντιτυπο αγοραστηκε κανονικα. υπαρχουν ανθρωποι που αγοραζουν καινουρια παιχνιδια επειδη ξερουν οτι θα βγαλουν μερος των χρηματων πουλωντας τα μεταχειρισμενα. προφανως λοιπον κερδιζει η βιομηχανια ΚΑΙ απο τη second hand market... στην τελικη ομως σαν καταναλωτες γιατι πρεπει να μας ενδιαφερει αυτο???
"spahar οχι. δε σου χαρισει την εμπειρια χρησης. ειναι λαθος να σκεφτομαστε ετσι. οταν αγοραζεις ενα τιτλο και δινεις μαλιστα αρκετα χρηματα γιαυτο θα επρεπε να εισαι ελευθερος να το κανεις ότι θελεις απο εκει και περα."
Δεν συμφωνώ, προσωπικά δεν στέκομαι στο υλικό κομμάτι, δεν πληρώνεις τον δίσκο και το κουτί. Δεν μπορείς να πεις ότι το "παιχνίδι" είναι δικό σου, δεν πλήρωσες για να το μεταπουλήσεις, να το νοικιάσεις, να το προβάλεις σε άλλους, πλήρωσες το δικαίωμα να το παίξεις. Επειδή έδωσες 40-50 ευρώ δεν έγινε κάτοχος της πνευματικής ιδιοκτησίας του τίτλου, ώστε να τον κάνεις ότι θέλεις. Ότι θέλει το κάνει η δημιουργός εταιρεία. Όπως προείπα, θεωρώ ότι μπερδεύουμε την κατοχή της υλικής υπόστασης του τίτλου (που έως πριν μερικά χρόνια ήταν απαραίτητη για την διανομή), με την κατοχή του τίτλου καθαυτού.
"και γιατι στην τελικη θα επρεπε να μας ενδιαφερει αν ο δημιουργος βοηθηθει με το παιχνιδι που αγοραζουμε μεταχειρισμενο??? "
Τότε μπορείς κάλλιστα να το κατεβάσεις από ένα τορρεντάδικο, και δεν το λέω με καμία δόση ειρωνείας/κριτικής.
"υπαρχουν ανθρωποι που αγοραζουν καινουρια παιχνιδια επειδη ξερουν οτι θα βγαλουν μερος των χρηματων πουλωντας τα μεταχειρισμενα. προφανως λοιπον κερδιζει η βιομηχανια ΚΑΙ απο τη second hand market... "
Σε αυτό έχεις δίκιο, με λίγα λόγια ανακυκλώνονται τα λεφτά. Όχι μόνο κάποιος μπορεί να αγοράσει κάτι με το σκεπτικό ότι μετά μπορεί να το πουλήσει, αλλά και τα λεφτά που παίρνει πίσω τα επενδύει ξανά. Ακόμα και έτσι όμως χάνονται λεφτά. Και όπως είπα, μην έχετε στο μυαλό σας μόνο την Ελλάδα, που οι αγοραπωλησίες είναι κατά κύριο λόγο μεταξύ μας, δείτε τι συμβαίνει έξω με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Για παράδειγμα:
http://www.joystiq.com/2008/02/05/gamestops-used-game-sales-data-in-beautiful-chart-form/
Λέει σε ένα σημείο: "Gamestop makes a ridiculous 50% gross profit margin on used game sales, compared to just 21% for new games (i.e. Gamespot keeps 50 cents for every dollar of used game revenue it receives, but only 21 cents of new game dollars)."
Τα νούμερα είναι αστρονομικά, και κάθε χρόνο αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο που σκάσανε τώρα τα online passes, το 2003 η αγορά των μεταχειρισμένων δεν ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα για τις εταιρείες. Εγώ βλέποντας αυτά τα νούμερα, καταλαβαίνω ότι καταστήματα θησαυρίζουν πουλώντας στην ουσία τον κόπο άλλων και με αυτό δεν συμφωνώ καθόλου. Ναι μεν έτσι κυκλοφορεί κάπως το χρήμα, αλλά περισσότερο κερδισμένοι βγαίνουν οι μεσάζοντες όπως το βλέπω εγώ και όχι ο δημιουργός. Και δεν θα δούμε ένα νέο παιχνίδι από κάποιο studio απλά επειδή το Gamestop είχε αύξηση εσόδων 150%.
Φυσικά οι εταιρείες μπορούν να πάρουν και άλλα μέτρα, όπως μειώσεις τιμών, προσφορές κτλ. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη και σε retail, και σε online (πχ Steam).
πληροφοριακα και μονο αγοραζω ολα τα παιχνιδια μου αυθεντικα.. μεταχειριμενα εχω παρει 2 παιχνιδια μονο. disgaea 3 και bayonetta. οταν λεω οτι δε με ενδιαφερει για τους δημιουργους εννοω οτι δε με ενδιαφερει αν χανουν απο το second hand market... μας πετανε dlc στη μαπα που τα κοβουν απο το SP, κανουν μηδενικο optimization με αποτελεσμα να εχουμε install σε ολα σχεδον τα games λες και εχουμε pc, περιοριζουν το beta testing και εχουμε συνεχεια patches, μειωνουν συνεχως τη διαρκεια των παιχνιδιων...ας βελτιωσουν την ποιοτητα των παιχνιδιων για να πουλανε καλυτερα.. η second hand market δεν ειναι διαφυγοντα κερδη. αυτος που δινει 15 και 20 ευρω για ενα παιχνιδι αν τους κοψεις τα μεταχειρισμενα δε θα παει να αγορασει full price. απλα θα σταματησει να παιζει games
για μενα κ για πολλους μα πολλους αλλους οταν αγοραζω κατι με τα ωραια μου λεφτα ειναι δικο μου κ τελος εαν θα το πουλησω η το σπασω η κ γω ξερω τι δεν αφορα αυτον που μου το πουλησε,δεν μπορω να καταλαβω με ποιο δικαιωμα ζητανε απο καποιον να πληρωσει επιπλεον 10 ευρω που θα αγορασει ενα παιχνιδι δευτερο χερι επειδη δεν ειχε την οικονομικη δυνατοτητα να το παρει καινουργιο?ολα αυτα περι κοστους ονλαιν ειναι ναχουμε να λεμε κ σκετη κοροιδια,το προβλημα ειναι οτι καθε φορα θα βρισκουν ολο κ κατι για να περιοριζουν τους χρηστες
@bahamut
Συμφωνώ εν μέρη ως προς το πρώτο κομμάτι. Ναι αυτά τα θέματα υπάρχουν, αλλά εμένα μου φαίνονται περισσότερο σαν λόγοι να μην πάρεις καθόλου το παιχνίδι (να το μποϊκοτάρεις δηλαδή) ή να το πάρεις πολύ αργότερα. Δεν νομίζω ότι αν ξαφνικά ανεβάσουν την ποιότητα των παιχνιδιών τους, τότε αυτός που ψάχνει να βρει το παιχνίδι με 15 ευρώ, θα βάλει άλλα 25 ευρώ για να το πάρει στα 40 ευρώ.
Και προφανώς δεν ισχύει ότι αυτός που ψωνίζει με 15-20 ευρώ θα σταματήσει να αγοράζει, το ξέρω και το ξέρεις ότι μετά από 2-3 μήνες τα παιχνίδια τα βρίσκεις καινούργια σε πολύ χαμηλές τιμές.
Αυτό που εγώ πιστεύω, για να το κλείσω, είναι ότι δεν θεωρώ καθόλου παράλογη την απαίτηση από μία εταιρεία όσοι απολαμβάνουν τον προϊόν της να της αποδίδουν κάποιο αντίτιμο (υψηλό όταν είναι day-one, μικρότερο όταν περνάει ο καιρός κτλ).
Φαίνεται πως ο μηχανισμός και η μόδα των online passes δε θα μας αφήσουν ήσυχους ούτε στη νέα γενιά φορητών συστημάτων, αφού το πρώτο δείγμα έφτασε και στο PlayStation Vita.
Τι αλλο θα δουν τα ματια μου απο την (αγαπητη) sony?
Τουλαχιστον δεν χρεωνει το ηδη πληρωμενο στο retail multiplayer τμημα του παιχνιδιου να το ξαναπληρωνουμε μεσω περαιτερω συνδρομης για να παιζουμε ονλινε ενω το διακιουμαστε δωρεαν και βαζουν συνδρομες καποιες αλλες καλες κατα τα αλλα εταιριες αλλα ειπαμε sony ειναι και πειραζει.
BigDaddy κατι δεν καταλαβες.. το ιδιο πραγμα κανει και η sony.. χωρις το online pass δεν παιζεις online...και προφανως ειναι κατακριτεα τακτικη...ηδη και οι αλλες εταιρειες τα εχουν "ακουσει"
Κάτι πρέπει να γίνει με την αυξανόμενη μόδα του Online pass...Aλλιώς σε λίγο θα μας χρεώνουν και για single player pass έτσι όπως το πάνε.
η αρχη ηδη εγινε με το batman AC. κοντα ειμαστε
Παιδιά δυστυχώς αυτή η "μόδα" δεν πρόκειται να σταματήσει, αντιθέτως σε λίγο καιρό θα είναι το στάνταρ για όλα τα παιχνίδια. Η αγορά των μεταχειρισμένων είναι μεγαλύτερη πληγή για τις εταιρείες από ότι η πειρατεία, οπότε μέχρι ενός σημείου είναι λογικό που ψάχνουν να βρουν τρόπους να περιορίσουν την "χασούρα".
Θεωρώ ότι όσοι αγοράζουν αυθεντικά παιχνίδια λόγω συνειδητοποιημένης επιλογής (υποστήριξη βιομηχανίας, studio δημιουργό του παιχνιδιού κτλ) πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία λογική σε αυτή την κίνηση. Σκοπός όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι αυθεντικό είναι να ανταμείψουμε τον δημιουργό για τον κόπο του, και όχι να έχουμε το παιχνίδι αυθεντικό στο ράφι. Δυστυχώς αγοράζοντας μεταχειρισμένα ο δημιουργός δεν βλέπει φράγκο, τουλάχιστον άμεσα. Επίσης μην κοιτάτε εδώ, που οι αγορές μεταχειρισμένων είναι μεταξύ μας μέσω forum, στο εξωτερικό αλυσίδες καταστημάτων τα κονομάνε γερά από την αγοραπωλησία μεταχειρισμένων. Ε αυτό δεν είναι και πολύ σωστό, να αγοράζει το Gamestop από εμένα το παιχνίδι 10$ και μετά να το πουλάει 20$, και να βγάζει 10$ κέρδος από τα οποία ο δημιουργός δεν παίρνει ούτε ευρώ.
@spahar καλα τα λες αλλα προσωπικα δεν βρισκω με τη καμια ''λογικο'' να υπαρχει το online pass,δεν μπορω να καταλαβω απο την στιγμη που πουληθηκε το παιχνιδι η εταιρεια πηρε τα λεφτα της κ τελος ,ειτε πουληθει κ ξανα πουληθει μεταξυ καταναλωτων η εταιρεια πηρε τα λεφτα κ τελος,πως θα σου φαινοταν εαν ,στο μεταχειρισμενο αμαξι που θα πουλουσες να σου ζητουσε μεριδιο η κατασκευαστρια?η σε οτιδηποτε συσκεη πουλουσες να σου ζητουσε ο κατασκευαστης μεριδιο?κ μην μου πειτε δεν ειναι το ιδιο,γιατι ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα,ειναι λαθος τα online pass κ δεν υπαρχει δικαιολογια της προκοπης για το αντιθετο κακα τα ψεματα,κ ειναι γελοιο οι δικαιολογιες με τα κοστοι για το ονλαιν τη στιγμη που τα περισσοτερα multi ειναι peer to peer
Ήμουν σίγουρος ότι θα πέσει παράδειγμα με μεταπώληση αυτοκινήτου. :)
Κατά την άποψη μου οι δύο περιπτώσεις όντως δεν είναι το ίδιο. Κάθε προϊόν έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό και χρηστικότητα, και εκεί εντοπίζεται η διαφορά τους. Στα παιχνίδια μην κολλάμε στο online, απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το online μπορούν να χρεώσουν ξανά και ξανά. Όπως αναφέρουν παραπάνω και άλλα παιδιά θα έρθουν τέτοιες κινήσεις και για το single player.
Για να εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ, μία εταιρεία όταν φτιάχνει ένα παιχνίδι στην ουσία σου πουλάει μία εμπειρία, μία διασκέδαση κάποιων συγκεκριμένων ωρών (ειδικά σε ένα single player παιχνίδι). Η εταιρεία λοιπόν δεν σου πουλάει το δισκάκι και την θήκη, που τα αγόρασες και μετά είναι δικά σου, αλλά σου πουλάει αυτή την εμπειρία, αυτές τις ώρες διασκέδασης. Το ιδανικό (και κατά κάποιο τρόπο και το σωστό) είναι όποιος απολαμβάνει αυτήν την εμπειρία να πληρώνει στην εταιρεία και το αντίτιμο που αυτή έχει ορίσει. Εκεί είναι που χάνουν οι εταιρείες και πλουτίζουν κάποιοι άλλοι (κυρίως στο εξωτερικό) με την αγορά των μεταχειρισμένων. Την διασκέδαση του παιχνιδιού τους την απολαμβάνουν περισσότερα άτομα από αυτά που πλήρωσαν το αντίτιμο που αυτή κοστίζει. Αυτό αν το καλοσκεφτείς δεν διαφέρει από την πειρατεία, παρά μόνο σε ένα σημείο, ότι στην πραγματικότητα κάτι πλήρωσαν όλοι αυτοί (ενώ ο πειρατής δεν πληρώνει τίποτα), αλλά αυτό το κάτι δεν το βλέπει ο δημιουργός του παιχνιδιού.
Και θα σου πω εγώ ένα άλλο παράδειγμα, όταν πας στο σινεμά να δεις μία ταινία ή στο θέατρο να δεις μία παράσταση, δεν έχεις την απαίτηση να μπορείς να πουλήσεις το εισιτήριο σου σε κάποιον άλλον στην συνέχεια. Και εκεί διασκέδαση αγοράζεις, ακριβώς όπως με ένα παιχνίδι, τι αλλάζει; Ότι δεν έρχεται σε φυσική μορφή (δίσκος, θήκη κτλ);
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλη αυτή η κίνηση είναι απόλυτα σωστή, απλά την βλέπω από μία άλλη οπτική γωνία, έχοντας στο μυαλό μου τον δημιουργό του παιχνιδιού (στην περίπτωση της ΕΑ, της Sony, την Activison χεστήκαμε, αλλά υπάρχουν και πιο μικροί δημιουργοί). Επίσης βάζω στο τραπέζι τον λόγο που αγοράζει κάποιος αυθεντικά παιχνίδια. Αν το κάνει απλά για να είναι τυπικά σωστός, τότε καλά κάνει και του φαίνεται όλο αυτό μία άδικη κίνηση, αν όμως το κάνει γιατί θέλει να βοηθήσει και να ανταμείψει τον δημιουργό τότε θα πρέπει να σκεφτεί κατά πόσο αγοράζοντας μεταχειρισμένα το πετυχαίνει αυτό.
spahar οχι. δε σου χαρισει την εμπειρια χρησης. ειναι λαθος να σκεφτομαστε ετσι. οταν αγοραζεις ενα τιτλο και δινεις μαλιστα αρκετα χρηματα γιαυτο θα επρεπε να εισαι ελευθερος να το κανεις ότι θελεις απο εκει και περα. οι εταιρειες θελουν πολυ απλα να τα παρουν απο παντου.. εγω προσωπικα κανω μποικαταζ στα προιοντα με online pass. ουτε uncharted 3 πηρα, ουτε batman AC... αν σε κατι τετοια λειτουργουσαμε πιο συντεταγμενα οι gamers δε θα μας εκαναν οτι θελουν. και γιατι στην τελικη θα επρεπε να μας ενδιαφερει αν ο δημιουργος βοηθηθει με το παιχνιδι που αγοραζουμε μεταχειρισμενο??? το αντιτυπο αγοραστηκε κανονικα. υπαρχουν ανθρωποι που αγοραζουν καινουρια παιχνιδια επειδη ξερουν οτι θα βγαλουν μερος των χρηματων πουλωντας τα μεταχειρισμενα. προφανως λοιπον κερδιζει η βιομηχανια ΚΑΙ απο τη second hand market... στην τελικη ομως σαν καταναλωτες γιατι πρεπει να μας ενδιαφερει αυτο???
"spahar οχι. δε σου χαρισει την εμπειρια χρησης. ειναι λαθος να σκεφτομαστε ετσι. οταν αγοραζεις ενα τιτλο και δινεις μαλιστα αρκετα χρηματα γιαυτο θα επρεπε να εισαι ελευθερος να το κανεις ότι θελεις απο εκει και περα."
Δεν συμφωνώ, προσωπικά δεν στέκομαι στο υλικό κομμάτι, δεν πληρώνεις τον δίσκο και το κουτί. Δεν μπορείς να πεις ότι το "παιχνίδι" είναι δικό σου, δεν πλήρωσες για να το μεταπουλήσεις, να το νοικιάσεις, να το προβάλεις σε άλλους, πλήρωσες το δικαίωμα να το παίξεις. Επειδή έδωσες 40-50 ευρώ δεν έγινε κάτοχος της πνευματικής ιδιοκτησίας του τίτλου, ώστε να τον κάνεις ότι θέλεις. Ότι θέλει το κάνει η δημιουργός εταιρεία. Όπως προείπα, θεωρώ ότι μπερδεύουμε την κατοχή της υλικής υπόστασης του τίτλου (που έως πριν μερικά χρόνια ήταν απαραίτητη για την διανομή), με την κατοχή του τίτλου καθαυτού.
"και γιατι στην τελικη θα επρεπε να μας ενδιαφερει αν ο δημιουργος βοηθηθει με το παιχνιδι που αγοραζουμε μεταχειρισμενο??? "
Τότε μπορείς κάλλιστα να το κατεβάσεις από ένα τορρεντάδικο, και δεν το λέω με καμία δόση ειρωνείας/κριτικής.
"υπαρχουν ανθρωποι που αγοραζουν καινουρια παιχνιδια επειδη ξερουν οτι θα βγαλουν μερος των χρηματων πουλωντας τα μεταχειρισμενα. προφανως λοιπον κερδιζει η βιομηχανια ΚΑΙ απο τη second hand market... "
Σε αυτό έχεις δίκιο, με λίγα λόγια ανακυκλώνονται τα λεφτά. Όχι μόνο κάποιος μπορεί να αγοράσει κάτι με το σκεπτικό ότι μετά μπορεί να το πουλήσει, αλλά και τα λεφτά που παίρνει πίσω τα επενδύει ξανά. Ακόμα και έτσι όμως χάνονται λεφτά. Και όπως είπα, μην έχετε στο μυαλό σας μόνο την Ελλάδα, που οι αγοραπωλησίες είναι κατά κύριο λόγο μεταξύ μας, δείτε τι συμβαίνει έξω με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Για παράδειγμα:
http://www.joystiq.com/2008/02/05/gamestops-used-game-sales-data-in-beautiful-chart-form/
Λέει σε ένα σημείο: "Gamestop makes a ridiculous 50% gross profit margin on used game sales, compared to just 21% for new games (i.e. Gamespot keeps 50 cents for every dollar of used game revenue it receives, but only 21 cents of new game dollars)."
Επίσης:
http://www.g4tv.com/thefeed/blog/post/692627/gamestop-used-game-revenue-to-hit-two-billion-dollars/
Τα νούμερα είναι αστρονομικά, και κάθε χρόνο αυξάνονται. Δεν είναι τυχαίο που σκάσανε τώρα τα online passes, το 2003 η αγορά των μεταχειρισμένων δεν ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα για τις εταιρείες. Εγώ βλέποντας αυτά τα νούμερα, καταλαβαίνω ότι καταστήματα θησαυρίζουν πουλώντας στην ουσία τον κόπο άλλων και με αυτό δεν συμφωνώ καθόλου. Ναι μεν έτσι κυκλοφορεί κάπως το χρήμα, αλλά περισσότερο κερδισμένοι βγαίνουν οι μεσάζοντες όπως το βλέπω εγώ και όχι ο δημιουργός. Και δεν θα δούμε ένα νέο παιχνίδι από κάποιο studio απλά επειδή το Gamestop είχε αύξηση εσόδων 150%.
Φυσικά οι εταιρείες μπορούν να πάρουν και άλλα μέτρα, όπως μειώσεις τιμών, προσφορές κτλ. Και κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη και σε retail, και σε online (πχ Steam).
πληροφοριακα και μονο αγοραζω ολα τα παιχνιδια μου αυθεντικα.. μεταχειριμενα εχω παρει 2 παιχνιδια μονο. disgaea 3 και bayonetta. οταν λεω οτι δε με ενδιαφερει για τους δημιουργους εννοω οτι δε με ενδιαφερει αν χανουν απο το second hand market... μας πετανε dlc στη μαπα που τα κοβουν απο το SP, κανουν μηδενικο optimization με αποτελεσμα να εχουμε install σε ολα σχεδον τα games λες και εχουμε pc, περιοριζουν το beta testing και εχουμε συνεχεια patches, μειωνουν συνεχως τη διαρκεια των παιχνιδιων...ας βελτιωσουν την ποιοτητα των παιχνιδιων για να πουλανε καλυτερα.. η second hand market δεν ειναι διαφυγοντα κερδη. αυτος που δινει 15 και 20 ευρω για ενα παιχνιδι αν τους κοψεις τα μεταχειρισμενα δε θα παει να αγορασει full price. απλα θα σταματησει να παιζει games
για μενα κ για πολλους μα πολλους αλλους οταν αγοραζω κατι με τα ωραια μου λεφτα ειναι δικο μου κ τελος εαν θα το πουλησω η το σπασω η κ γω ξερω τι δεν αφορα αυτον που μου το πουλησε,δεν μπορω να καταλαβω με ποιο δικαιωμα ζητανε απο καποιον να πληρωσει επιπλεον 10 ευρω που θα αγορασει ενα παιχνιδι δευτερο χερι επειδη δεν ειχε την οικονομικη δυνατοτητα να το παρει καινουργιο?ολα αυτα περι κοστους ονλαιν ειναι ναχουμε να λεμε κ σκετη κοροιδια,το προβλημα ειναι οτι καθε φορα θα βρισκουν ολο κ κατι για να περιοριζουν τους χρηστες
@bahamut
Συμφωνώ εν μέρη ως προς το πρώτο κομμάτι. Ναι αυτά τα θέματα υπάρχουν, αλλά εμένα μου φαίνονται περισσότερο σαν λόγοι να μην πάρεις καθόλου το παιχνίδι (να το μποϊκοτάρεις δηλαδή) ή να το πάρεις πολύ αργότερα. Δεν νομίζω ότι αν ξαφνικά ανεβάσουν την ποιότητα των παιχνιδιών τους, τότε αυτός που ψάχνει να βρει το παιχνίδι με 15 ευρώ, θα βάλει άλλα 25 ευρώ για να το πάρει στα 40 ευρώ.
Και προφανώς δεν ισχύει ότι αυτός που ψωνίζει με 15-20 ευρώ θα σταματήσει να αγοράζει, το ξέρω και το ξέρεις ότι μετά από 2-3 μήνες τα παιχνίδια τα βρίσκεις καινούργια σε πολύ χαμηλές τιμές.
Αυτό που εγώ πιστεύω, για να το κλείσω, είναι ότι δεν θεωρώ καθόλου παράλογη την απαίτηση από μία εταιρεία όσοι απολαμβάνουν τον προϊόν της να της αποδίδουν κάποιο αντίτιμο (υψηλό όταν είναι day-one, μικρότερο όταν περνάει ο καιρός κτλ).