PES 2012

Ηλίας Πέππας Ηλίας Πέππας Enternity.gr Deputy Editor 
26/09/2011 | 13:53
Κάθε χρόνο η Konami υπόσχεται μεγάλο αριθμό βελτιώσεων για την εκάστοτε νέα έκδοση του Pro Evolution Soccer. Οι βελτιώσεις αυτές συμβαίνουν, όμως το Pro απλώς πλησιάζει τον ανταγωνισμό, χωρίς να φτάνει ποτέ τα επίπεδα ποιότητας που προσέγγιζε η σειρά κατά την εποχή του PS2. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η μεγαλύτερη διαφορά βρίσκεται εντός γηπέδου, σε επίπεδο gameplay. Εκεί, το νέο Pro έχει κάνει πραγματικά βήματα προόδου, τα οποία το καθιστούν με διαφορά το καλύτερο της σειράς για την παρούσα γενιά hardware. Το στοιχείο που έλειπε μέχρι τώρα, η ομαλότητα, κάνει επιτέλους την εμφάνισή του. Ομαλότητα στην ανάπτυξη παιχνιδιού, στην κίνηση των παικτών και στη γενικότερη αίσθηση του gameplay.

PES 2012 Image 01

Οι παίκτες κινούνται πιο ελεύθερα στο χώρο, «στρίβουν» γρηγορότερα και ντριμπλάρουν πιο αποτελεσματικά, ενώ χαρακτηρίζονται απο ικανοποιητική αίσθηση βάρους. Το animation, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται του ανταγωνισμού, κινείται πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν χαρακτηρίζεται από την ακαμψία του κοντινού παρελθόντος. Οι πάσες είναι γρήγορες και αποτελεσματικές και -σε συνδυασμό με την πιο έξυπνη κίνηση των παικτών στο χώρο- επιτρέπουν τη γρήγορη ανάπτυξη του παιχνιδιού. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονου ελέγχου ενός παίκτη που δεν έχει τη μπάλα στην κατοχή του, με τη χρήση του δεξιού αναλογικού μοχλού. Σε single player η χρήση της δυνατότητας αυτής είναι εφικτή, αφού η CPU πιέζει σε φυσιολογικά επίπεδα, δίνοντας χρόνο για την τοποθέτηση ενός συμπαίκτη στον κατάλληλο χώρο.

PES 2012 Image 02

Ωστόσο, σε multiplayer, όπου η πίεση είναι συνεχής και αφόρητη, οι off-the-ball κινήσεις είναι πολύ δύσκολο να εκτελεστούν αποτελεσματικά. Η άμυνα κινείται σε πιο παραδοσιακά μονοπάτια σε σχέση με πέρυσι, ακολουθώντας το καθιερωμένο σύστημα της επιθετικής πίεσης έως και δύο παικτών στη μπάλα, ενώ με το πάτημα ενός άλλου πλήκτρου έχουμε κάλυψη του χώρου μπροστά από τον επιτιθέμενο, όπως συμβαίνει πλέον «by default» στο FIFA. Η διαφορά εδώ είναι ότι η επέμβαση του αμυντικού γίνεται με την απελευθέρωση του πλήκτρου και όχι με το πάτημα δεύτερου πλήκτρου, ενώ τα δύο συστήματα άμυνας συνυπάρχουν και δεν εναλλάσσονται μέσω των μενού. Μπορεί η επιθετική πίεση να είναι πιο αποτελεσματική, όμως η διεύρυνση των επιλογών του παίκτη σίγουρα δεν είναι κατακριτέα. Σε ό,τι αφορά τη συνολική λειτουργία της οπισθοφυλακής, οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι κοντινές και οι αλληλοκαλύψεις λειτουργούν ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να εξισορροπούνται οι βελτιώσεις στον επιθετικό τομέα.

PES 2012 Image 03

Η συνολική αίσθηση που προκύπτει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο arcade, παρά simulation, τουλάχιστον όταν έχει ενεργοποιηθεί η βοήθεια στις πάσες σε επίπεδο μεγαλύτερο του μεσαίου. Σε αυτή την περίπτωση, το φαινόμενο του ping-pong passing, σε συνδυασμό με τις εύκολες ντρίπλες και τον σχετικά γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού, ακόμη και στην default ρύθμιση της ταχύτητας, έχουν ως αποτέλεσμα μία ευχάριστη, «pick up and play» εμπειρία που δεν στερείται βάθους και θυμίζει παλαιότερες, ένδοξες εποχές της σειράς. Το στοιχείο που μπορεί να χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενο στο PES 2012, παρά τις βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εδώ, είναι η υλοποίηση των σουτ. Η ποικιλία στους τρόπους εκτέλεσης και στους τύπους των σουτ παραμένει και η φυσική της μπάλας είναι πιο ρεαλιστική σε σχέση με πέρυσι, όμως δεν λείπουν τα φαινόμενα αιώρησής της, ακόμη και σε σουτ που έχουν γίνει υπό καλές προϋποθέσεις.

PES 2012 Image 04

Η γενικότερη λογική είναι ότι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στα σουτ είναι πολυάριθμοι, γεγονός που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του ρεαλισμού. Πράγματι, τα στατιστικά των παικτών, η στάση του σώματός τους, η γωνία τους σε σχέση με το τέρμα, η απόσταση της μπάλας από το πόδι τους και η πίεση που δέχονται παίζουν τεράστιο ρόλο στην έκβαση ενός σουτ. Πολλές φορές όμως, ακόμη και ένας καλός σουτέρ θα στείλει την μπάλα αρκετά πιο άουτ από όσο δικαιολογούν τα στατιστικά του και οι γενικότερες προϋποθέσεις του σουτ, γεγονός που υποδεικνύει ότι το στοιχείο της τύχης παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο. Το ίδιο, θα μπορούσε να πει κανείς, ισχύει και στην πραγματικότητα, όμως όταν οι παίκτες στο PES 2012 σκοράρουν με ψαλίδια από τα 30 μέτρα, στέλνοντας με δύναμη τη μπάλα στο παραθυράκι της εστίας ή όταν η μπάλα κινείται σαν σφαίρα σε αρκετές κεφαλιές, παρατηρείται μια έλλειψη συνοχής στη λογική του παιχνιδιού. Την κατάσταση δεν βοηθάνε οι τερματοφύλακες, οι οποίοι είναι εμφανώς βελτιωμένοι σε σχέση με το demo, όμως εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από σχετική αστάθεια.

PES 2012
Ακολούθησε το PES 2012 και λάβε ενημερώσεις μόλις δημοσιεύεται οτιδήποτε σχετικό με αυτό!
Σχόλια (21)

Εμφάνιση των 1 έως 21 σχολίων | Εμφάνιση όλων των σχολίων | Μετάβαση στο τελευταίο σχόλιο

 • Grouvalos
  Grouvalos 26/09/2011

  αρκετη μεγαλη βελτιωση εκανε παντος το pro με σχεση αλλες χρονιες

  0
 • kostast3rminator
  kostast3rminator 26/09/2011

  χαλια μαυρα ειναι και φετος το μεγαλο προ τωσα χρονια προ επαιζα και οσο παει γινεται και χειροτερο φετος φιφα 12 με χιλια οπως παλια σολντ αουτ στην ευρωπη φετος μαγκες θυμηθηται τα λογια μου

  0
 • Hernandez30
  Hernandez30 26/09/2011

  Ο Βασιλιάς της μπάλας επιστρέφει στον θρόνο του..... Εννοείται οτι θα το τιμήσω απο την πρώτη μέρα κυκλοφορίας (Ήδη έχω καλέσει φιλαράκια σάββατο βράδυ για να το τεστάρουμε....)
  Υπομονή μέχρι την Παρασκευή (προβλέπω άσχημα καψήματα και φέτος)

  0
 • Asus85
  Asus85 26/09/2011

  Το Μυαλό λέει Φίφα αλλά η Καρδιά Πρό...Μάλλον θα ακολουθήσω τπον δρόμο της καρδιάς την Πέμπτη και σε κάνα μήνα μόλις δούμε κάνα ευρώ θα πάρω και Φίφα :P

  Υ.Γ. Άποψή μου είναι πως ότι έχει Ελληνικά μενούς και πολύ περισσότερο σχολιασμό,μεταγλώτιση κλπ θα ρέπει οπωσδήποτε να τα αγοράζουμε έτσι ώστε να στέλνουμε μήνυμα πως επιβραβεύουμε όσους μας σκέφτονται...Προσωπικά Το κάνω και όσα παιχνίδια βλέπε UNCHARTED βγάζουν και Συλλεκτικές τις τιμάω δεόντως... :)

  0
 • kamasoutra
  kamasoutra 26/09/2011

  σημαντικές βελτιώσεις δείχνει να έχει το νέο προ κ αυτό είναι καλό,αυτό που με χαλάει είναι οι τερματοφύλακες που διαβάζω οτι συνεχίζουν να είναι χειρότεροι κ σε αυτό το προ.μα καλα τόσο καιρό τι κανανε??ελπίζω τουλάχιστον να είναι καλύτεροι απο ότι ήταν στο demo,αν κ θα βγάλουνε κάποιο patch που θα τους διορθώνει.

  ωραίο review φίλε αν κ θα μπορούσες να ήσουν πιο αυστηρώς με το παιχνίδι.. :)

  0
 • ckalatz 93 11
  ckalatz 93 11 26/09/2011

  Πολύ καλο Review,σίγουρη αγορά όπως και κάθε χρόνο.

  0
 • JamieT
  JamieT 26/09/2011

  Πολύ χαίρομαι για την ανανέωση και βελτίωση της σειράς. Παρόλα αυτά, το PES ακόμα παρουσιάζει έλλειψη ταυτότητας και αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί κάποια στιγμή.

  Θα προτιμήσω FIFA και φέτος αλλά εννοείται πως θα αφιερώσω αρκετές ώρες και στο PES 2012. Εγώ προτείνω, να αφήσουμε τα fanboyλίκια στην άκρη και να δούμε με ανοιχτό μυαλό ότι φέτος έχουμε και από τις δύο πλευρές, αξιόλογες προτάσεις και θα τις λιώσουμε και τις δύο.

  0
 • padelices
  padelices 26/09/2011

  Ότι είπε ο Φίλος Αssus!!

  0
 • KoulisHHH
  KoulisHHH 26/09/2011

  ΣΥμφωνώ απόλυτα με τον Jamie.Το κλειδί στην υπόθεση έιναι να πάρει την απόφαση ο Seabass να το πλασάρει ώς arcade footy και όχι ώς simulation.Τόσο απλό.
  ΥΓ:Καλά μας έπεισες Τσορβά ότι θα πάιξεις παραπάνω απο 1-2 ώρες Pro! :P

  0
 • Batigoal
  Batigoal 26/09/2011

  ΜΕΓΑΛΑ ΓΚΟΛ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ Η ΜΠΑΡΤΣΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ!! ;)

  0
 • litanies
  litanies 26/09/2011

  θα το τιμήσουμε και αυτό :)

  0
 • petroscy13
  petroscy13 26/09/2011

  Poli wreo review ke poli veltiomeno fetos to pro!!!! 3erei kaneis tis nees omades p tha exei mesa :D ??

  0
 • giannhs1995
  giannhs1995 26/09/2011

  Πολυ καλο review!! Πολυ βελτιωμενο το φετινο pro... Θα δειξει ομως στην πορεια!!!!

  0
 • vagsera
  vagsera 27/09/2011

  Μπράβο στον Ηλία για το πολύ καλό Review! Thumbs up!

  0
 • retronostalgos
  retronostalgos 27/09/2011

  μπραβο ηλια πολυ καλο και αναλυτικο review..για να δουμε θα το παιξω φετος το pes2012 γιατι φαινεται να προσπαθειται να ακολουθηθει η γνωριμη συνταγη της επιτυχιας του παρελθοντος..

  0
 • vegeta13
  vegeta13 27/09/2011

  Δεν ειμαι μεγαλος fan των αθλητικων games, αλλα αφου εχει Ελληνικη γλωσσα - περιγραφη (οπως ειπε και ο Asus85), θα προτιμησω το pro 2012, οταν γινει platinum!

  0
 • mariosk89
  mariosk89 28/09/2011

  "Φυσικά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τόσο στο PES, όσο και στο FIFA, δε θα μπορούσαν να λείπουν κάποια bugs που οφείλονται στην -δικαιολογημένη επιχειρηματικά- εμμονή της Konami και της EA να κυκλοφορούν τους τίτλους τους ετησίως"

  μεγάλο σχόλιο αυτό. food for thought. δύσκολα πάντως δεν θα βγάλει μια εταιρία ετήσιο τίτλο καθώς τα λεφτά είναι πολλά. με πατσάκι γίνεται δουλεία αλλά αλλιώς είναι να περιμένεις το νέο PRO,FIFA κτλ.

  0
 • romanos.romaidis
  romanos.romaidis 28/09/2011

  Πολύ καλό Review Ηλία.
  Πάντως το PES είναι σαφώς βελτιώμενο σε σχέση με το περσυνό ,τα animations,φαίνονται πιο ομαλά,οι πάσες και τα σούτ βελτιώθηκαν,τα γραφικά σε πολύ καλό επίπεδο,ο ρυθμός καλός,το μόνο μειονέκτημα είναι οι τερματοφύλακες,απορώ πως το παραμελήσαν αυτό το θέμα,ειναι για γέλια και για κλάματα όλες οι αποκρούσεις,δεύτερον licenses ομάδων τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου,κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους
  Συμπέρασμα,θα το τιμήσω το PES φέτος,διότι σαφώς είναι καλύτερο απο το περσυνό και πιο ευχάριστο να το παίζει κάποιος,απο την άλλη για αγορά θα πάω FIFA,και τα δύο προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες για διαφορετικά γούστα..

  0
 • LoneWolf
  LoneWolf 28/09/2011

  Πλησιάζει η μέρα που θα ξαναγοράσω PRO... Εύγε!

  0
 • FOTIS_ROZAKIS
  FOTIS_ROZAKIS 30/09/2011

  Πολύ καλή παρουσίαση, πιστεύω να μας ανταμείψει και το pro τα μέγιστα!!!

  0
 • nakos11
  nakos11 25/04/2013

  μια φορα pro για παντα pro

  0
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει να έχετε κάνει εγγραφή και να έχετε κάνει login

Copyright © 2011. All rights reserved.

powered by 9

Γίνε μέλος στο Enternity.gr

Είστε ήδη μέλος στο Enternity.gr? Login

close

Επιλέξτε σωστά. Το username δεν μπορεί να αλλάξει.

Γυναίκα Άντρας
captcha code reload code

Δέχομαι να λαμβάνω το Newsletter του Enternity.gr

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης του Enternity.gr

Σύνδεση στο Enternity.gr close login

Αυτόματη είσοδος

*Πατήστε εδώ εάν ξεχάσατε τον κωδικό σας

Υπενθύμιση κωδικού Enternity.gr close remind password
captcha code reload code
*