Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Big Finish Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Atlus

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure
    • 18+ pegi 18+
      • 7.9 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (21)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.texmurphy.com/index.html FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8.5

    ENTERNITY SCORE
*
Tex Murphy. Ένα όνομα μια ιστορία. Μια μείξη Φίλιπ Μάρλοου και Σαμ Σπέηντ με μια γερή δόση σαρκαστικού μα καλόβολου χιούμορ. Ο κλασσικός άτυχος, μοναχικός, σκληρός επιφανειακά μα ιδεαλιστής κατά βάθος ντετέκτιβ που μπλέκει σε περίεργες ιστορίες. Και κατά βάση η τυπικότερη (αν όχι μόνη) φιγούρα αυθεντικού ιδιωτικού ντετέκτιβ στην ιστορία των video games. Δυστυχώς για αυτόν, ο ψηλέας Tex χτυπήθηκε γερά από την πορεία του είδους του. Τα FMV adventures ήταν μια φιλόδοξη κατεύθυνση υψηλού κόστους σε μια ήδη φθίνουσα περίοδο και, παρά την ύπαρξη τίτλων όπως Gabriel Knight, Phantasmagoria, Black Dahlia (με τον Dennis Hopper), Toonstruck (με τον Christopher Lloyd), χρεώθηκαν δίκαια πολλά αρνητικά με κυριότερο την υπερβολική χρήση videos σε συνδυασμό με εντελώς προσχηματικό gameplay. Αυτό δεν κάνει τη σειρά Tex Murphy και κυρίως τα Under a Killing Moon και Pandora Directive, λιγότερο αξιαγάπητα. Το Tesla Effect είναι άμεση συνέχεια του τελευταίου, καλωσορίζει ξανά τον Chris Jones στον πρωταγωνιστικό ρόλο και επαναφέρει πολλούς κλασσικούς χαρακτήρες και τοποθεσίες της σειράς. Γιατί και το post-apocalyptic cyberpunk χρειάζεται έναν τύπο με καμπαρτίνα και φεντόρα να στέκεται στις σκιές και να καπνίζει.

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure Image 01

Επτά περίπου χρόνια μετά το Pandora Directive, ο Tex πηγαίνει στο γραφείο του μονολογώντας - και από αυτά που λέει φαίνεται ένας σκληρός, κουρασμένος χαρακτήρας με τις όποιες αναστολές χαμένες εδώ και πολύ καιρό. Ξαφνικά δέχεται επίθεση και, όταν ξυπνήσει, βλέπει το παλιό του γραφείο να έχει κάποιες περίεργες αλλαγές: η συλλογή του από καπέλα φεντόρα, τα κόμικς και το φαξ του συνυπάρχουν με τρύπες στους τοίχους, ακριβά έπιπλα και τιγρέ σεντόνια στο κρεβάτι. Το καλύτερο είναι πως ο ίδιος δεν έχει ιδέα τι δουλειά έχουν αυτές οι αλλαγές, και βγαίνοντας στην Chandler Avenue για να επισκεφτεί το μαγέρικο του Louie αντιλαμβάνεται πως όχι μόνο δεν έχει καμία μνήμη των τελευταίων  χρόνων αλλά και πως στο ενδιάμεσο ήταν περισσότερο κακοποιός παρά ο παλιός κλασσικός Tex. Από εδώ ξεκινά ένα κουβάρι που μπλέκει απαγωγές, τη δουλειά του πρωτοπόρου επιστήμονα Nicola Tesla, μεταφυσικές ανησυχίες, προδοσίες και το ντετέκτιβ να προσπαθεί να βρει τη μνήμη του. Η κεντρική ιδέα απαιτεί, ως συνήθως στη σειρά, μια γερή δόση καλής προδιάθεσης. Η πλοκή δεν έχει τρύπες αλλά καθώς το σενάριο κινείται μεταξύ μεταφυσικής, ξεχασμένης τεχνολογίας, μυστικών ομάδων και προδοσιών,  όλα αυτά ελαφρώς μπερδεμένα, μερικά φρύδια μπορεί να σηκωθούν. Πέρα από αυτό, το σενάριο επιφυλάσσει εκπλήξεις, εναλλαγές σκηνικών και πολλές ωραίες στιγμές ενώ παραμένει ευχάριστο μέχρι το τέλος. Κερασάκι στην τούρτα είναι κάποια interaction points που εμφανίζουν αναμνήσεις του Tex από προηγούμενα παιχνίδια, συνοδευόμενα από τα πρωτότυπα FMV. Είναι αυτονόητο πως πολλοί παλιοί γνώριμοι επιστρέφουν, όπως όλοι οι κάτοικοι της Chandler Avenue, ενώ η Chelsee συνεχίζει να επηρεάζει τον Tex.

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure Image 02

Και εδώ ο γράφων θα σταματήσει να σπαταλά το χρόνο των φίλων της σειράς και θα ξεκαθαρίσει πως το Tesla Effect είναι καθαρόαιμο μέλος της, ισάξιο σε αξία με τους δύο κλασσικούς προκατόχους του, και εκτός αυτού είναι εξαιρετικό adventure που τα FMV στοιχεία του όχι μόνο δεν το πνίγουν αλλά το κάνουν έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους τους. Κάποια εγγενή κακώς κείμενα, όπως η περιπλάνηση σε άδειες περιοχές μέχρι το interaction point που θα εμφανιστεί το video με τον χαρακτήρα και η τεράστια λίστα με τα θέματα προς συζήτηση στο πλάι, υπάρχουν κανονικά - αυτή είναι η φύση των FMV adventures έτσι κι αλλιώς. Πέραν αυτού η ανάλυση των FMV είναι 2Κ, προσφέροντας έτσι ποιοτικότατη απεικόνιση. Καθώς επίσης όλο το παιχνίδι έχει γυριστεί σε πράσινο φόντο, τα backgrounds δε δείχνουν "χάρτινα". Υπάρχουν ασφαλώς και εξαιρέσεις, κυρίως όταν η κάμερα ανοίγει και η σημαντικά χαμηλότερη ανάλυση του φόντου είναι πιο εμφανής, μα με δεδομένο τον προϋπολογισμό του παιχνιδιού το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από αξιοπρεπέστατο.

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure Image 03

Για τους χώρους που κινείται ο παίκτης χρησιμοποιήθηκε η Unity Engine, με το τελικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από επαρκή μα όχι εντυπωσιακή ποιότητα. Τα textures είναι υψηλής ανάλυσης και ξεκάθαρα. Το εξωτερικό των κτιρίων έχει λεπτομέρειες ώστε να μη μοιάζουν με κουτιά, αλλά η έλλειψη πολυγώνων σε ορισμένα σημεία είναι εμφανής. Κάποια αντικείμενα είναι χοντροκομμένα και ορισμένες περιοχές θυμίζουν action τίτλο δεκαετίας, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες και δε δημιουργούν πρόβλημα. Η μουσική επένδυση είναι απόλυτα ταιριαστή, ειδικά το jazz θέμα των τίτλων και της αλλαγής επεισοδίων, ενώ οι ομιλίες είναι άψογες.
Εκεί όμως που το Tesla Effect λάμπει είναι στους γρίφους και τους διαλόγους. Ο Tex είναι απλά ο Tex που ξέρουν και αγάπησαν οι οπαδοί, παιγμένος με μπρίο και κέφι από τον Chris Jones και προσφέροντας άφθονο νεο-noir στυλ. Δεν υπάρχει ούτε μία ατάκα στο παιχνίδι, από περιγραφή αντικειμένου μέχρι στιγμή σε video, που να μην είναι εύστοχη και καλογραμμένη και να συνοδεύεται από την κατάλληλη ηθοποιία. Σε αντίστοιχα ταιριαστό επίπεδο βρίσκονται και οι υπόλοιπες παρουσίες, αν και μοιραία μένουν στη σκιά του. Κάποιες είναι απρόσμενα καλές, κάποιες άλλες παραδοσιακά απαράδεκτες (άλλο κλασσικό στοιχείο των FMV που αν έλειπε απλά θα κατέστρεφε τη μαγεία του τίτλου) που όμως δε χαλούν τη συνολική εικόνα καθώς περιορίζονται σε έναν με δύο μικρότερους ρόλους. Καθώς στους περισσότερους διαλόγους δίνεται η επιλογή του ύφους της απάντησης, χωρίς να αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα, ο παίκτης μπορεί να δώσει το δικό του τόνο στη συζήτηση - και η όλη ατμόσφαιρα ταινίας και μερακλίδικη υλοποίηση μετατρέπει σε πλεονέκτημα κάτι που αλλού θα ήταν μειονέκτημα.

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure Image 04

Αυτό που δυστυχώς απουσιάζει είναι διαλογικοί γρίφοι κάποιας μορφής. Ευτυχώς όμως η δουλειά σε αυτό το τμήμα είναι καταπληκτική. Έχουν ενσωματωθεί, και μάλιστα πολύ ομαλά, διάφορες κατηγορίες γρίφων τόσο παραδοσιακές όσο και σχετικές με το τρισδιάστατο περιβάλλον πρώτου προσώπου. Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα adventures που ο κεντρικός χαρακτήρας δε βρίσκεται να κουβαλά επ' άπειρον ό,τι βρήκε στο πατάρι αλλά το inventory περιέχει πολύ πιο φυσιολογικά (και σχετικά με ένα μυστήριο) αντικείμενα. Οι αντίστοιχοι γρίφοι είναι πολύ σωστά υλοποιημένοι και βασίζονται στην τετράγωνη λογική και την παρατήρηση. Τα απαραίτητα αντικείμενα δεν βρίσκονται σε άσχετα σημεία ούτε και απαιτούνται μαντικές ικανότητες, αλλά ο παίκτης πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά. Οι μηχανικοί γρίφοι είναι πραγματικά εξαιρετικοί και παραδείγματα προς μίμηση. Απλοί σε σύλληψη και εκτέλεσή, λύνονται με λίγα κλικ αν γίνει κατανοητή η λογική τους αλλά αν κάτι δε γίνει αντιληπτό οδηγούν στην τρέλα. Η πρώτη εντύπωση είναι ή η απόλυτη απορία ή η άμεση κατανόηση του τι πρέπει να γίνει - πολύ δύσκολα θα βρεθεί κανείς σε μια γκρίζα ζώνη πειραματισμού ενώ απεναντίας η απλή παρατήρηση του πώς λειτουργεί κάτι φέρνει και τη λύση. Τέλος, παρά το επιφανειακά αντίθετο, όσο λίγα και αν είναι τα στοιχεία πάντα αρκούν. Τα είδη των γρίφων περιλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά κλασσικά και μη παραδείγματα υλοποιημένα άμεσα αλλά με ικανό βαθμό δυσκολίας. Πέραν αυτού η γενικότερη ποικιλία του τίτλου είναι πλουσιότατη και παρμένη κατευθείαν από τη χρυσή εποχή των adventures. Το καλύτερο είναι πως οι περισσότερες ενέργειες του Tex δεν έχουν τη λογική του video game, πράγμα που βοηθά πάρα πολύ στην ατμόσφαιρα και ενσωμάτωση του παίκτη στα τεκταινόμενα. εντοπισμό των αντικειμένων ενώ και το in-game examine έδινε πάντα επαρκή στοιχεία.

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure Image 05

Στο κομμάτι του χειρισμού έχουν γίνει κάποιες ασυνήθιστες επιλογές που δε διευκολύνουν απαραίτητα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα στην αλληλεπίδραση ή τη διαχείριση του inventory, αλλά η διαδικασία θα μπορούσε να έχει λιγότερα κλικ. Όσοι έχουν συνηθίσει στα πολύ άμεσα συστήματα με την ταινία στο κάτω μέρος και το drag and drop θα απορήσουν αρχικά. Στην αρχή δίνεται επιλογή για casual (ύπαρξη hint system και σήμανσης αντικειμένων) ή gamer mode (τίποτα από τα παραπάνω). Σε gamer mode δεν υπήρξε πρόβλημα στον εντοπισμό αντικειμένων ενώ οι οδηγίες μέσω examine ήταν επαρκείς. Καταλήγοντας, το Tesla Effect είναι όχι μόνο μια πιστή αναβίωση ενός cult franchise αλλά και ένα εξαιρετικό adventure. Ο χαρακτήρας του είναι αναλλοίωτος και δείχνει φρέσκος ακόμα και σήμερα, ενώ οι γρίφοι του είναι ιδανικοί: είναι ταυτόχρονα πολύ εύκολοι και πολύ δύσκολοι. Με τετράγωνη λογική και συνδυαστική σκέψη - χωρίς να χρειάζονται ακροβασίες - λύνονται σχετικά άνετα, αλλά αν ο παίκτης δεν προσέξει κάτι μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του για ώρες ενώ η λύση είναι κάτω από τη μύτη του. Η ατμόσφαιρα είναι το γνωστό ασυνήθιστο, ελκυστικό μείγμα Blade Runner και The Maltese Falcon και αποδίδεται εξαιρετικά.



Το κυρίαρχο στοιχείο είναι, ασφαλώς, η απίστευτη περσόνα του Tex που απλά κυριαρχεί και δε γίνεται πουθενά καρικατούρα ή κουραστική. Οι ατάκες είναι μία και μία, η πλοκή κρατά το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, η ηθοποιία έχει τα καλά και κακά στοιχεία που θα έπρεπε να έχει και με δεδομένο τον προϋπολογισμό του τίτλου το τελικό αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες. Αν υπάρχει ένα μειονέκτημα είναι ο αδύναμος τελευταίος γρίφος και ένα φινάλε που προσφέρεται κάπως βεβιασμένα. Η συνολική διάρκεια του τίτλου είναι πολύ μεγάλη, φτάνοντας τις 20 με 25 ώρες ακόμα και για έμπειρους παίκτες. Σαν τελευταίο θετικό στοιχείο, πρόκειται για τίτλο που χρηματοδοτήθηκε μέσω Kickstarter και αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ αυτής της μεθόδου χρηματοδότησης, που καταφέρνει να αντισταθμίσει κάθε επιτυχία με αποτυχία. Εν ολίγοις, ο Tex επέστρεψε από τις σκιές για τα καλά και καλύτερος από ποτέ.


 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
6 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*