Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Γεύση από κεράσι: Η δροσιά του καλοκαιριού

Το ελληνικό και το ιαπωνικό καλοκαίρι έχουν ομοιότητες όπως τη θάλασσα, τα πανηγύρια και φυσικά τις διακοπές. Στη ζέστη όμως διαφέρουν αφού ο δικός μας "καύσωνας” δεν συγκρίνεται με την υγρή ιδρωμένη κόλαση της Ιαπωνίας τον Αύγουστο. Άπνοια, υγρασία και αφόρητη ζέστη θα κάνουν τον Έλληνα επισκέπτη να νοσταλγεί το ευλογημένο ξηρό μας κλίμα.

Για να “δροσιστούν” οι Ιάπωνες λοιπόν, σύμφωνα με την παράδοση, διηγούνται και βλέπουν ιστορίες τρόμου. Γιατί όταν τρέμει κάποιος από τον φόβο, μοιάζει σαν να τουρτουρίζει από το κρύο, αντίδραση που υποτίθεται ότι λειτουργεί ως ένα είδος φυσικού κλιματιστικού αν θέλετε. Οπότε η καλοκαιρινή περίοδος είναι η ιδανική εποχή για να βγει στην αγορά οτιδήποτε ανήκει στο είδος του horror όπως ταινίες, games κ.ο.κ. Κάπως έτσι φέτος θα κάνει ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη η μεταφορά του Corpse Party και την ίδια εποχή θα βγει και το Corpse Party Blood Covered: Repeated Fear για το 3DS.

Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε παίξει κάποιο από τα games της σειράς, οι περισσότεροι θα τα έχετε ακούσει. Τα Corpse Party θεωρούνται horror adventure στα οποία πρωταγωνιστές είναι μια παρέα μαθητών λυκείου που παγιδεύονται σε ένα καταραμένο σχολείο και δολοφονούνται ένας ένας από εκδικητικά πνεύματα. Δεν είναι κάτι τρομερά πρωτότυπο, για την ακρίβεια είναι κλισέ, αλλά επειδή συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του J-Horror έχει γνωρίσει σχετική επιτυχία και στη Δύση, η οποία φαίνεται να αποζητάει μια παρόμοια “δροσιά”.

The Ring, Ju-On (η Κατάρα), Corpse Party…όλες οι δημιουργίες του ιαπωνικού τρόμου έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Αρχικά, δεν υπάρχει happy end. Συνήθως όλοι πεθαίνουν από τη μανία των οργισμένων πνευμάτων και σε αντίθεση με το Holywood ,όπου και εκεί το body count μπορεί να είναι υψηλό αλλά ο πρωταγωνιστής τουλάχιστον επιβιώνει, στο J-Horror απ' την άλλη υπάρχει κακό τέλος και χειρότερο τέλος με μια αίσθηση απόγνωσης και ματαιότητας να κυριαρχεί.

Το επόμενο χαρακτηριστικό είναι η ησυχία. Ο ήχος εδώ δεν φτιάχνει το σασπένς όπως στη Δύση, αλλά η έλλειψη αυτού. Είναι κάπως σαν οι χαρακτήρες να νιώθουν ότι κάποιος είναι εκεί και με απόλυτη ησυχία πηγαίνουν, βλέπουν ότι δεν ήταν κάτι, χαλαρώνουν και…να ξαφνικά η σκιά. Και όλο αυτό θα έχει σχέση με στοιχείο της καθημερινότητας όπως τηλεόραση, τηλέφωνο, σπίτι, σχολείο, τουαλέτες, μπάνιο... Όσο πιο κλειστοφοβικό τόσο καλύτερα, σαν ένα στενό ιαπωνικό διαμέρισμα τύπου 1LDK ή σαν το σχολείο του Corpse Party που δεν αφήνει κανέναν να δραπετεύσει αν δεν λύσει πρώτα το μυστήριο.

Όλη αυτή η ιστορία ξεκινάει από το φόβο των Ιαπώνων για τους νεκρούς που έχουν άχτι και έχθρα για κάτι. Αυτό συνετέλεσε στη δημιουργία του δημοφιλούς θεατρικού έργου Υotsuya Kaidan, στις αρχές του 19ου αιώνα, στο οποίο η σύζυγος ενός samurai δηλητηριάζεται από τον άντρα της και πεθαίνει σε μια κατάσταση μίσους, μόνο για να επανέλθει ως πνεύμα που διψάει για εκδίκηση. Η Oiwa, η γυναίκα αυτή, αποτέλεσε το πρότυπο για την Sadako του Ring αλλά και για την Sachiko του Corpse Party. Από τα μακριά μαλλιά μέχρι και το λευκό κιμονό που χρησιμοποιούν στις κηδείες είναι το αρχέτυπο του Onryo, δηλαδή του πνεύματος που επιστρέφει στον φυσικό κόσμο για να πάρει εκδίκηση.

Σε όσους αρέσουν όλα αυτά καλό είναι να δοκιμάσουν και τα Corpse Party, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Eκτός από το PSP το βρίσκετε και σε iOS και, όπως προαναφέρθηκε, σύντομα θα υπάρχει σαν επιλογή και στο 3DS, αν εξαιρέσουμε κάποια περίοδο αναμονής για το απαιτούμενο localisation. Αν ζεσταίνεστε πολύ, μπορείτε πάντα να κλείσετε και τα φώτα για περισσότερη “δροσιά”.

Επί…τη ευκαιρία, ποια είναι αυτή η γυναίκα με τα μακριά μαύρα μαλλιά που στέκεται πίσω σας;


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • evergrey
    • Ωραιο αφιερωμα για την αγαπημενη μου Japan κουλτουρα!Δυστυχως ουτε ενα παιχνιδι δεν εχω παιξει.Και εχω ακουσει ωραια λογια για την ιστορια τους και τις ανατροπες που γινονται.Ωστοσο ακομα οι τιμες του PSP στο PSN τσιμπανε ακομα.Το Anime παντος που εχω δει,"Corpse Party: Tortured Souls",αξιζει για το ειδος του.

    • Scott_Pilgrim
    • Θυμάμαι όταν πρωτοέπαιξα το πρώτο παιχνίδι στο PSP. Με ακουστικά. Η φάση ήταν τσισάκια με τσίρλα μαζί. Θυμάμαι στο πρώτο chapter που σε κυνηγάει η Sachiko να ακούω στο ακουστικά "I will kill you" και να μου σηκώνεται η τρίχα. Γραφικά Pokemon, ατμόσφαιρα τρομερή. Κάποια στιγμή θέλω να τσιμπήσω το book of shadows αλλά και το blood drive. To anime δεν μπορώ να πω πως μου άρεσε, αλλά εννοείται πως θα δω και την ταινία.

    • mysterious
    • Τι εκπληκτικα συναρπαστικος και παραξενος λαος αυτοι οι Ιαπωνες...μοιαζουν απο αλλον πλανητη και ειναι ιδανικοι για διατριβη πανω στην κοσμοθεωρια τους.

      Οσον αφορα τις ταινιες τρομου τους εχουν για κολατσο τους Αμερικανους αφου δε συγκρινονται στην δημιουργια χεσμενταν ατμοσφαιρας... :Ρ Και οχι που δεν θα ειχε η ταινια ως υποβαθρο το Σχολειο. ;)

      Υ.Γ. Ασχετο αλλα μιας και βλεπω μετα απο πολλα χρονια το πολυαγαπημενο Καμπαμαρου...ω ναι το Σχολειο δινει κι εκει το παρον!

      Υ.Γ. 2 Δεν χορταινω αυτες τις μικρες,αθεατες στο ευρυ κοινο και ακρως ενδιαφερουσες ιστοριες απο την Ιαπωνια και το λεω εγω που τους βρισκω απιστευτα εκκεντρικους,σκεψου αυτοι που λατρευουν την κουλτουρα τους! :)

    • alex4444
    • Οι Ιαπωνες ειναι πραγματικοι μαιτρ του τρομου. Πλουσιο folklore και 2 πυρηνικες βομβες να εχουν αφησει ζωντανους... νεκρους πισω ειναι ισως ο λογος της αλλοκοτης διαστροφης που υπαρχει σε παιχνιδια τυπου silent hill.

      Απο παραδειγματα, ποιο να πρωτοαναφερει κανεις?? Εχω δει και παλιο κινηματογραφο με λαικες ιστοριες πνευματων κι εχω μεινει αναυδος. Η μοναξια και η ησυχια οντως κυριαρχουν και μεταδιδουν κατι πολυ μεταφυσικο και απαισιοδοξο.

      Εξαιρετικο αφιερωμα Νικο για αλλη μια φορα σε αυτον τον ξεχωριστο λαο! Και μου αρεσει που παντα κατι μαθαινω απο αυτη τη στηλη σχετικα με τις συνηθειες και τα πιστευω τους.

*