Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Σεντόνι: Μη μιλάς για την πλούσια βιβλιοθήκη σου, με πιάνουν τα γέλια

*
Από τον χρήστη lovesfool.

Συνεχίζοντας τον μήνα του μέλιτος με το νέο μου, όχι απολύτως υπερδύναμο, αλλά απολύτως αθόρυβο οικιακό PC, είπα να αφιερώσω κι ένα δεύτερο κείμενο στην πρόσφατη προσωπική μου εμπειρία κι όχι μόνο. Έτσι όπως προέκυψε η τρέχουσα γενιά κι εκεί που πάει γενικότερα το πράγμα, έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα η συζήτηση για την σύγκριση του PC και των παραδοσιακών κονσολών ως gaming platform. Έχουν συγκλίνει πολύ. Οι κονσόλες έχουν συγκλίνει, δηλαδή, γιατί το PC ελάχιστα έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνσή τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα μίλησα για την αναζωπύρωση του έρωτά μου με την ψηφιακή διανομή, για την ανακάλυψη ότι έχει αλλάξει πολύ από όταν την πρωτογνώρισα και την συνειδητοποίηση ότι πλέον δεν είναι κάτι που αναγκάζομαι να κάνω, δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνω, είναι κάτι που θέλω, που επιζητώ. Θα το πάω ένα βήμα παραπέρα, όμως, εστιάζοντας στη βιβλιοθήκη των video games που έχουμε δημιουργήσει οι κάπως πιο παλιοί από εμάς και τι σημαίνει αυτό στο PC, σε αντίθεση με την κονσόλα. Δηλαδή, θα γράψω για το backwards compatibility, μία εντελώς χαζή και εχθρική προς τον καταναλωτή έννοια, που για κάποιους από εμάς είναι άγνωστη λέξη, ενώ για άλλους είναι αναπόφευκτη πραγματικότητα.

Οι κονσόλες ποτέ δεν φτιάχνονταν για να διαρκέσουν μία ζωή. Δεν ήταν ποτέ αυτός ο στόχος, ποτέ αυτός ο σκοπός. Η έννοια της "γενιάς" κονσολών είμαι μία πραγματικότητα που προκύπτει από πολύ πρακτικούς κι αναπόφευκτους λόγους. Η κάθε γενιά κονσολών αποτελεί ένα στιγμιότυπο. Η κάθε εταιρία κοιτά την τεχνολογία που υπάρχει εκείνη τη δεδομένη στιγμή διαθέσιμη, μία τεχνολογία που μέχρι και την προηγούμενη γενιά κάλπαζε σε κάθε της στοιχείο, αποφασίζει έναν συνδυασμό που θεωρεί ότι μπορεί ταυτόχρονα να υπηρετήσει τις τεχνολογικές της ανάγκες για εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 5-6 χρόνια, προκειμένου να γίνει απόσβεση το κόστος έρευνας κι ανάπτυξης) και ταυτόχρονα να μπορεί να σταθεί τιμολογιακά στις συνθήκες της αγοράς. Η κάθε κονσόλα έχει κλειστές, απαρέγκλιτες προδιαγραφές. Αποτελεί ένα παράδειγμα του που βρίσκεται η τεχνολογία την χρονιά που ολοκληρώθηκε το R&D και αποτελεί συνήθως απολίθωμα όταν φτάνει στο τέλος της ζωή της κι έρχεται ο διάδοχός της στην αγορά, για να αρχίσει ένα νέο κύκλο. Από γενιά σε γενιά αλλάζουν τα πάντα. Αλλάζουν επεξεργαστές, μνήμες, κάρτες γραφικών, οπτικά μέσα, τρόποι σύνδεσης, τα πάντα. Πολλές φορές ούτε καν το καλώδιο που περνάει το ρεύμα δεν είναι το ίδιο. Πώς, λοιπόν, περιμένεις να παίξεις ένα παιχνίδι του N64 στο GameCube σου; Το ένα έχει δισκάκι, ενώ το άλλο έχει cartridge. Πώς περιμένεις το PS3 σου να παίξει παιχνίδι του PSone; Έχουν άλλο firmware, άλλη αρχιτεκτονική, άλλη τεχνολογία, άλλο οπτικό μέσο. Δεν έχουν σχεδόν τίποτα κοινό. Είναι σαν να προσπαθείς να στύψεις πορτοκάλια στη τοστιέρα, μόνο και μόνο επειδή απ' έξω γράφουν την ίδια μάρκα. Δεν είναι ίδιες συσκευές. Το τεχνολογικό πλατό που βιώνουμε ήδη από την προηγούμενη γενιά κονσολών την τελευταία δεκαετία δεν έχει καμία απολύτως σημασία για τις κονσόλες. Το Xbox360 και το XboxOne είναι, πρακτικά, κονσόλες από διαφορετικούς πλανήτες.

Στο PC, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κι εκεί η τεχνολογία καλπάζει. Κι εκεί τα πάντα αλλάζουν. Εκεί, όμως, δεν υπάρχει στιγμιότυπο. Τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ορίζει συγκεκριμένη "γενιά" υπολογιστών, η οποία έχει χαοτική απόσταση από την προηγούμενη. Δεν αλλάζουν όλα μαζί. Αλλάζει το κάθε τι στο χρόνο του. Μπορεί να αλλάξουν οι επεξεργαστές, αργά αλλά σταθερά. Μπορεί να αλλάξουν οι κάρτες γραφικών. Ακόμα και το λειτουργικό σύστημα αλλάζει. Όλα, όμως, βασίζονται στην ίδια ακριβώς βάση. Τίποτα δεν είναι βίαιο. Όλα συνεργάζονται, θεωρητικά τουλάχιστον. Θέλεις να έχεις Win10; ΟΚ. Μπορείς. Από τη στιγμή που πληροίς κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές hardware, δεν έχεις κανένα θέμα. Προτιμάς να μείνεις με Windows XP; Μαγκιά σου. Ελεύθερα. Θέλεις να βάλεις άλλη κάρτα γραφικών. Μαζί σου. Ότι αλλαγές και να κάνεις, ο πυρήνας παραμένει κοινός. Θεωρητικά, ακόμα και floppy disks θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις (νομίζω ότι σε κάποιες ελληνικές εφορίες τις ζητούν ακόμα για κάποιες εταιρικές διαδικασίες). Κρατώντας το παραπάνω παράδειγμα, στην περίπτωση του PC σου μπορείς όντως να στύψεις πορτοκάλια στην τοστιέρα σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κατάλληλο περιφερειακό και οι drivers για να το κάνεις να λειτουργήσει. Ακόμα κι άλλη μάρκα να γράφουν από έξω, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείς να τις συνδέσεις. Είναι οι ίδιες συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση το τεχνολογικό πλατό των τελευταίων 10 ετών έχει απλά ενισχύσει την προς τα πίσω συμβατότητα των PC, αφού το "backwards" δεν είναι και τόσο οπισθοδρομικό.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι σημαίνει αυτό για έναν 35χρονο πλέον gamer, που παίζει εδώ και περίπου 25 χρόνια. Αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για κάποιον που παίζει σε κονσόλες, κάνει συλλογή από παιχνίδια (όχι για να τα έχει στη βιβλιοθήκη, αλλά για να τα παίζει) κι έχει μία υγιή ενασχόληση όλα αυτά τα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι θα έχει αγοράσει τουλάχιστον 4 κονσόλες (π.χ. όλα τα PlayStation), αν όχι παραπάνω. Πιθανότατα στη τηλεόρασή του έχει συνδεδεμένη μόνο τη τελευταία, άντε και την προηγούμενη (με τη βιβλιοθήκη που έχει μέχρι τώρα η γενιά, δεν τον κατηγορεί και κανείς). Ανάλογα με το ποιο παιχνίδι θέλει να παίξει, βάζει το αντίστοιχο δισκάκι στην αντίστοιχη κονσόλα. Που σημαίνει ότι έχει αγοράσει διπλά και τα αντίστοιχα χειριστήρια ή άλλα απαραίτητα αξεσουάρ, γιατί σπάνια είναι συμβατά τα ίδια μεταξύ γενεών. Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι αν θέλει να παίξει κάτι από το PS2 ή το PSone για οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει ή να τα βρει κάπου σε κάποιο πατάρι και να ελπίζει ότι θα δουλεύει ακόμα, ξεθάβοντας μαζί και τα παιχνίδια που θέλει να παίξει. Αν τα καταφέρει, τα παιχνίδια θα του παίξουν ακριβώς όπως του έπαιξαν πριν 10-15 χρόνια. Εναλλακτικά, θα πρέπει να τα αγοράσει και πάλι, εφόσον είναι διαθέσιμα, σε κάποια ψηφιακή υπηρεσία σε μία από τις δύο κονσόλες που έχει συνδεδεμένες στη τηλεόραση, έναντι ενός "νοσταλγικού" ποσού κοντά στα 10-15€. Σε 3-4 χρόνια, όταν θα βγει νέα γενιά κονσολών, εάν θέλει να συνεχίσει να παίζει νέες κυκλοφορίες, θα πρέπει να κάνει και πάλι το ίδιο. Μία ή όλες από τις παλαιότερες κονσόλες, μαζί με τα παιχνίδια της, θα μπουν σε κουτιά, θα πάνε στο πατάρι και η "ενεργή" βιβλιοθήκη θα ξεκινήσει και πάλι να γεμίζει από το μηδέν, από το πρώτο παιχνίδι. Από εκεί προκύπτουν και οι αμφιβόλου ποιότητας "τίτλοι λανσαρίσματος" που καλούνται να καλύψουν αυτό το κενό τους πρώτους 8-12 μήνες κυκλοφορίας της κάθε κονσόλας, έννοια άγνωστη για το PC.

Εάν ο ίδιος gamer χρησιμοποιεί το PC ως πλατφόρμα, τότε το πράγμα αλλάζει. Ότι παιχνίδι έχει από την εποχή του CD-ROM και μετά, του παίζει κανονικά. Δεν έχει σημασία αν λειτουργεί σε Win10 και το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για DOS. Με λίγο ψάξιμο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει χωρίς πρόβλημα. Για παιχνίδια 5τίας ή εκεί περίπου, ούτε κουβέντα. Δεν έχει συνδεδεμένα 2 ή περισσότερα PC. Έχει μόνο ένα, το τελευταίο του. Εκεί έχει διαθέσιμη ΟΛΗ την βιβλιοθήκη του, ΟΛΑ του τα παιχνίδια, χωρίς να χρειάζεται να τα αγοράσει ξανά. Αν θέλει να τα έχει και σε ψηφιακό αντίτυπο, για λόγους ασφαλείας κι ευκολίας (το DRM στα δισκάκια δεν είναι και η πιο εύχρηστη διαδικασία στον κόσμο), υπάρχουν online καταστήματα που μπορούν να του πουλήσουν παιχνίδια του παρελθόντος με κόστος 1-10€. Αντίστοιχα, αν τα έχει σε ψηφιακό αντίτυπο, τότε τα έχει ταυτόχρονα και σε τυχόν laptop που παίρνει μαζί του στις διακοπές ή στο παλιό PC που πλέον πήγε στο εξοχικό ή όπου αλλού θέλει, ΧΩΡΙΣ να πρέπει να τα αγοράσει ξανά. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, τα παιχνίδια δεν θα του παίζουν όπως την πρώτη φορά που τα αγόρασε. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, θα του παίξουν καλύτερα. Το προηγούμενο PC μου, π.χ., έπαιζε απροβλημάτιστα την τριλογία Mass Effect σε καλές αναλύσεις. Το νέο μου PC, όμως, τα παίζει όλα στο maximum, μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Αν έχω μεράκι, αφού το PC το μπορεί, θα μπορούσα να περάσω και μερικά mod για να βελτιώσω ακόμα περισσότερο το τεχνικό κομμάτι του παιχνιδιού και να το κάνω ακόμα πιο καινούριο (προσωπικά, περιορίστηκα στο mod που αντικαθιστά keyboard + mouse με gamepad). Δεν αγοράζω ένα παιχνίδι για την παρούσα γενιά. Αγοράζω ένα παιχνίδι και το έχω διαθέσιμο για να το παίξω για πάντα. Η ενεργή μου βιβλιοθήκη είναι το σύνολο των παιχνιδιών που έχω αποκτήσει από την εποχή οπτικών δίσκων κι έπειτα, δηλαδή οτιδήποτε από την τελευταία 15τία και βάλε.

Αυτή είναι και η πιο ηχηρή διαφορά. Όταν αγοράζεις μία νέα κονσόλα, σκέφτεσαι και τα νέα παιχνίδια που θα πάρεις μαζί. Τα παιχνίδια που πρέπει να αγοράσεις για να αποσβέσεις την επένδυση. Την βιβλιοθήκη που πρέπει να δημιουργήσεις από το μηδέν για την κονσόλα, μέχρι να βγει η επόμενη γενιά και να αρχίσεις πάλι από το μηδέν. Στο PC, όμως, ένας νέος υπολογιστής, μία νέα κάρτα γραφικών, προσθήκη RAM, νέο λειτουργικό, οποιαδήποτε μικρή ή μεγαλύτερη αλλαγή δεν ακυρώνει το περιεχόμενο που έχεις ήδη αγοράσει. Κάθε άλλο. Το ανανεώνει. Είναι σαν πολλά από αυτά να τα αγοράζεις από το μηδέν. Δεν είναι ουκ ολίγες οι φορές που το έχω βιώσει, όπως είμαι σίγουρος ισχύει και για πολλούς άλλους PCάδες. Ενώ κάποιος που αγοράζει καινούρια κονσόλα έχει σαν πρώτο μέλημα να πάρει μαζί και μερικά νέα παιχνίδια για να την χρησιμοποιήσει, στο PC ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Πάντα, μετά από νέο PC ή ουσιαστική αναβάθμιση, περνώ μήνες με τα παιχνίδια που έχω ήδη, ανακαλύπτοντάς τα και πάλι, γνωρίζοντάς τα με το νέο τους πρόσωπο (κάπως έτσι ξεπεράστηκαν και οι 300 ώρες στο πρώτο Rome). Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες, που μοιάζει σαν να παίζω remake ή remaster (επίσης άκυρες έννοιες για το PC gaming) ή ακόμα και sequel παιχνιδιού. Με την ίδια ευκολία που επιλέγω ένα βιβλίο που έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που το διάβασα, προκειμένου να βιώσω εκ νέου την εμπειρία του, με την ίδια ευκολία βάζω κι ένα παιχνίδι που έπαιξα πριν 10 χρόνια στο PC μου, το νέο μου PC που δεν έχει κανένα κοινό εξάρτημα με εκείνο που είχα πριν 10 χρόνια (αν και, φυσικά, έχει το ίδιο gamepad με το προηγούμενό μου, αφού είναι απολύτως συμβατά).

Αυτό καθιστά το PC τη μοναδική gaming πλατφόρμα που μπορεί να υπηρετήσει την ανάγκη ιστορικής διατήρησης και συνέχειας του Μέσου. Για αυτό και το PC είναι η πλουσιότερη και φιλικότερη gaming πλατφόρμα.

Για αυτό, μην μου λες για τη φοβερή και τρομερή συλλογή σου με τα κουτάκια από 3 διαφορετικές γενιές κονσολών, που πιάνει σκόνη αχρησιμοποίητη. Η δική μου συλλογή δεν είναι για να δείχνω στους επισκέπτες τα κουτάκια, είναι για να ζω τις εμπειρίες σε απόσταση μερικών κλικ.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
52 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Jim P
    • "Πώς περιμένεις το PS3 σου να παίξει παιχνίδι του PSone;"

      Δε θέλω να στη χαλάσω, αλλά το PS3 ΠΑΙΖΕΙ PSone δισκάκια. η απορρόφησή σου στα PC σου αφήνει ελλιπείς γνώσεις στις κονσόλες.

      Και επειδή το υπόλοιπο κείμενο, με valid points δε λέω, είναι μία ωδή στην "PC Moisture Rice" και η τελευταία παράγραφος προσβλητική, δε θέλω να πω κάτι περαιτέρω.

      Μόνο τούτο σαν υστερόγραφο, οι κονσόλες είναι gaming μηχανηματα, τα αγοράζει κάποιος για να παίζει, τα PC το αγοράζει κάποιος που θέλει PC, άρα οι συγκρίσεις είναι εκ βάσεως άκυρες. (Πατάτες - Μπανάνες)

    • CeR_X
    • Γενικότερα είναι δυνατόν κάποια στιγμή να μάθουμε να μην παρουσιάζουμε ως πανάκεια, λύσεις που βολεύουν κατά συνθήκη και υπό προϋποθέσεις; Έχει καταντήσει κουραστικό.

      Συλλογή χωρίς τα The Last of Us, Halo, Forza, Mario, Uncharted, Heavy Rain ακόμα και το Destiny βρε αδερφέ, δεν μου φαίνεται ούτε "φιλικότερη" ούτε "πλουσιότερη". Ο καθένας θα βρει ό,τι τον βολεύει. Το να παρουσιάσει όμως αυτή του την λύση ως "καθολική" είναι το λιγότερο αφελές.

      Μας πιάνουν τα γέλια εν ολίγοις, είτε τα ακούμε από τη μία πλευρά, είτε τα ακούμε από την άλλη.

    • Tim of Heavens
    • Μα η δική μου άποψη είναι καλύτερη από την δική σου και πιο αντικειμενική. Πρέπει όμως να την ποστάρω κατά καιρούς στο Internet γιατί με πνίγει το δίκαιο βρε αδερφέ. Go figure...

    • lovesfool
    • Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το κείμενό μου ήταν τόσο καυστικό και πολεμικό. Μάλλον χτύπησα κάπου νεύρο σε μερικούς.

      Έχω κι εγώ κονσόλες, παιδιά. Οι αποκλειστικότητες είναι όντως ένα επιχείρημα.

      Αυτό που σχολιάζω, όμως, είναι κάτι πέρα από τις αποκλειστικότητες. Αυτό που σχολιάζω είναι η εμπειρία χρήστη, η εμπειρία καταναλωτή. Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν αποκλειστικότητες, ακόμα κι αν όλα τα παιχνίδια κυκλοφορούσαν παντού, θα υπήρχε και πάλι σημαντική διαφορά σε ότι αφορά την εμπειρία χρήση και καταναλωτή.

      Επιπλέον, δεν παρουσιάζω την γνώμη μου σαν την απόλυτη αλήθεια. Λέω μία άποψη, την οποία εξηγώ και με συγκεκριμένα επιχειρήματα που πηγάζουν από προσωπικές προτιμήσεις κι εμπειρίες. Δεν βλέπω ιδιαίτερη επιχειρηματολογία στα σχόλιά σας.

      Το ότι θεωρείτε το κείμενο ως ωδή προς την PC Master race είναι μάλλον αποτέλεσμα του ότι δεν έχετε διαβάσει άλλα κείμενά μου. Απέχω πολύ από ένα χαρακτηριστικό δείγμα PC supremacist.

      @JimP. Όντως, δεν το ήξερα για τα παιχνίδια PSOne στο PS3. Στο PS4 παίζουν τα δισκάκια; Του PS2; Τι παίζει και τι δεν παίζει. Πόσες κονσόλες πρέπει να έχεις συνδεδεμένες ταυτόχρονα στη τηλεόραση για να παίξεις παιχνίδια από οποιαδήποτε από τις τέσσερις γενιές κονσολών της Sony; Φτάνει μόνο το PS4; Θέλεις και δεύτερη; Θέλεις μήπως τρεις;

      Υ.Γ. Ο Spencer, πάντως, είναι λίγο μέσα στο μυαλό μου, αν κρίνω από τις χθεσινές του δηλώσεις για τα παιχνίδια του Xbox360 στο PC.

    • Solidarity
    • Μακαρι να καταλαβαινα ποιος ο λογος να γραφτει ενα τετοιο αρθρο :
      Επαναλαμβανεις σε καθε παραγραφο οτι τα παλια σου games στο pc παιζουν καλυτερα. Ε και;
      Πιστευεις οτι οι περισσοτεροι gamers ,τουλαχιστον οι casual, ξαναγυρνανε στο ιδιο παιχνιδι , επειτα απο χρονια που εχουν αναβαθμισει το pc για να παιξουν το mass effect σε λιγο υψηλοτερη αναλυση με λιγο καλυτερα textures?
      Και τα τρεχοντα παιχνιδια ποτε θα τα παιξουν; Θα τα αφησουν για την επομενη αναβαθμιση του pc?
      Γραφεις επισης :
      "Δεν έχει σημασία αν λειτουργεί σε Win10 και το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για DOS. Με λίγο ψάξιμο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει χωρίς πρόβλημα. "

      Μα εκει ειναι το θεμα : ο περισσοτερος κοσμος, αυτο το λιγο ψαξιμο που γραφεις, το θεωρεις βουνο.
      Και αντε , εμεις οι μεγαλυτεροι ζησαμε λιγο το ms-dos, την basic, κατι μας κοβει να ψαξουμε , να σκαλισουμε κανα *.ini αρχειο, κατι τελος παντων. Τωρα; που βαζεις το δισκακι και εφυγες; ποιος να ασχοληθει και γιατι;
      Κι εγω ημουν μεγαλος fan του pc. Ομως με κουρασε. Γιατι και αυτο ζηταει πολλα σε χρηματα, παρουσιαζει προβληματα με το καθε παιχνιδι, αναλογα τα specs,το pc απαιτει την πληρη αφοσιωση μαζι του : να ενημερωνεσαι για τους νεους επεξεργαστες, να εκτιμας ποτε θα κανεις αναβαθμιση, να εισαι διαρκως στην τσιτα να μην μεινεις πισω.


      "Πόσες κονσόλες πρέπει να έχεις συνδεδεμένες ταυτόχρονα στη τηλεόραση για να παίξεις παιχνίδια από οποιαδήποτε από τις τέσσερις γενιές κονσολών της Sony; Φτάνει μόνο το PS4; Θέλεις και δεύτερη; Θέλεις μήπως τρεις; "
      Τα παρουσιαζεις πολυ απλοποιημενα τα πραγματα και καταφευγεις και σε υπερβολες. Οποιος εχει καψα να παιξει καποιο παλιο παιχνιδι του ps1 ας πουμε, το κατεβαζει απο τη ντουλαπιτσα του, το συνδεει στην τηλεοραση του και παιζει. Δεν ειναι αναγκη να εχει σε σειρα στο σαλονι του 8 κονσολες και 24 χειριστηρια.

      Και να μην τρελαθουμε επισης : το backwards compatibility δεν το εφαρμοζουν οι εταιρειες για λογους marketing (να πουλαει και η παλια κονσολα, να βγαινουν remasters,να βγαινουν ψηφιακα) και οχι επειδη εχει αναβαθμιστει το hardware και το firmware.

    • Jim P
    • Οπότε δηλαδή, το όλο Point είναι πως η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη σου με παιχνίδια βρίσκεται πάντα διαθέσιμη στον σκληρό σου δίσκο.

      Σεβαστό, αλλά όχι στο σημείο να γράψεις ένα τόσο υποτιμητικό κείμενο για τις κονσόλες.

      Και επειδή μου είπες πως έχεις κονσόλες... Και εγώ έχω κονσόλες, όπως είμαι και Steam user με ικανότατο Gaming PC, άρα επειδή παίζω παντού, ξέρω πως το PC Gaming είναι άλλη φάση, γιαυτό είπα και πριν, δε θα δώσω συνέχεια σε αυτή τη λογική διότι οδηγούμαστε σε Console/PC wars οι οποίοι είναι και ανούσιοι και βλακώδες.

    • CeR_X
    • "Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το κείμενό μου ήταν τόσο καυστικό και πολεμικό. Μάλλον χτύπησα κάπου νεύρο σε μερικούς. "

      Αφενός: "με πιάνουν τα γέλια" στον υπέρτιτλο και αφετέρου "Αυτό καθιστά το PC τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ gaming πλατφόρμα που μπορεί να υπηρετήσει την ανάγκη ιστορικής διατήρησης και συνέχειας του Μέσου. Για αυτό και το PC είναι η ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ και ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΗ gaming πλατφόρμα."

      Αυτό το συμπέρασμα προσωπικά το θεωρώ ελαφρώς αυθαίρετο και βαρέως γενικευμένο. Το να παραδέχεσαι επίσης, πως οι αποκλειστικότητες είναι μεν ένα επιχείρημα αλλά κατά τα άλλα να διαπιστώνεις πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιχειρηματολογία στα όσα λέμε, είναι από μόνο του αντίφαση. Ας το πιάσουμε όμως σωστά και από το σημείο που ξεκινάς να χτίζεις τη δική σου επιχειρηματολογία:

      Ολόκληρο το άρθρο σου βασίζεται σε μία παραδοχή που απέχει παρασάγγας από μία μέση εμπειρία χρήστη σε λειτουργικό περιβάλλον Windows. Η συμβατότητα από μία έκδοση για ένα λειτουργικό σε μία άλλη, σχεδόν ποτέ δε λειτουργεί τόσο εύκολα, τόσο απρόσκοπτα και τόσο αψεγάδιαστα. Αν ήσουν τόσο τυχερός, ειλικρινά σε ζηλεύω.

      Κανένα νεύρο δεν χτύπησες. Απλά το άρθρο σου ήταν αφορμή να εκφράσουμε κριτική σε μία άποψη που -ειλικρινά- έχει κουράσει. Όπως είπα και πριν. Ο καθένας θα κάνει ό,τι τον βολεύει. Ας μη βαφτίζει όμως το PC ή τις κονσόλες ή τα tablet ή τα κινητά ή τη μία λύση που τον βολεύει, ως πανάκεια. Αν το κάνει αυτό, ας μας επιτρέψει και εμάς να γελάσουμε λίγο. Κατάντησε αστείο εκτός από κουραστικό.

    • Altair
    • Έλα ρε θηρίο,τι έγραψες πάλι;300 ώρες στο Rome επειδή το βάζεις κάθε 5 χρόνια να δεις πως παίζει;Το Mass Effect καλό;Το είχα παίξει στο Χ360 πριν αρκετά χρόνια με τούμπανο γραφικά που τότε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα.Τώρα να το ξαναπαίξω σε τούμπανο πισί,γιατί;Για να τα δω ακόμα καλύτερα;Άστο.Έχω ένα Bloodborne να περιμένει στο PS4.
      Λύσε μου μια απορία.Εσύ παίρνεις ανώτερο hardware για να ξαναπαίζεις τα παλιά παιχνίδια λίγο καλύτερα;Γιατί;Ακυρώνεις τον λόγο αγοράς νέου hardware.Εγώ στις κονσόλες αγοράζω νέο hardware για να παίξω νέα παιχνίδια.Απόδειξη;Μέσα σε περίπου 40 αυθεντικά παιχνίδια για PS4,το μόνο remaster που έχω είναι το Metro Redux κι αυτό το πήρα γιατί δεν είχα ήδη το Last Light.

    • Roronoa
    • Οι κονσολαδες πρεπει καποια στιγμη να σταματησετε να μυγιαζεστε και να ψαχνετε δικαιολογιες (ναι θελει λιγο tinkering, αλλα γινεται) και να βρισκετε επιθετικες ή δεν ξερω γω τι τις οποιεσδήποτε αντιθετες αποψεις και να αποδεχτειτε πως οι υπολογιστες στο συγκεκριμενο θεμα ειναι ανωτεροι. Δεν ειναι κακο, κανεις δεν θα σας κατηγορησει πως δεν ειστε πιστοι στις κονσολες σας, ειναι η αντικειμενικη αληθεια. Το pc ειναι πιο... "backwards", δεδομενο.

      Με το που διαβασα την πρωτη παράγραφο ημουν σιγουρος για το τι θα αντικριζα στα comments, τον ξεσηκωμό, απλα δεν περιμενα ΤΟΣΟ πολυ αντιδραση. Δεν απογοητευτικα ομως, εχει καταντησει αστειο και αυτο, το αντικρισα οταν τολμησα και εγραψα στο φορουμ πως τα pc εχουν περισσοτερα exclusives και πεσανε να με φανε και λιγο πολυ διαβασα πως το thread μου δεν εχει και νοημα.

    • lovesfool
    • @Altair. Όχι. Για τον ίδιο λόγο αγοράζουμε νέο hardware. Για να παίξουμε νέα παιχνίδια που το παλιό δεν υποστηρίζει. Η διαφορά είναι ότι, με την αγορά νέου PC, αναβαθμίζεται αυτόματα κι ένα μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης παιχνιδιών που έχεις ήδη, συνήθως ότι έχεις αγοράσει την τελευταία 5ετία. Αντίθετα, με την αγορά νέας κονσόλας, τα παιχνίδια της προηγούμενης είναι άχρηστα για το νέο hardware.

      Προφανώς και δεν είναι ο αυτοσκοπός τα γραφικά. Κάθε άλλο. Ποτέ δεν είχα high end PC. Δεν δικαιολογώ στον εαυτό μου το έξοδο. Πάντα mid-range PC αγοράζω και το αναβαθμίζω μόνο όταν δεν πάει άλλο. Η βελτιωμένη εμπειρία όταν επισκεφτώ εκ νέου κάποια παιχνίδια είναι το κερασάκι στη τούρτα, το δωράκι στην όλη διαδικασία.

      Υ.Γ. Πραγματικά δεν περίμενα όταν θα το παίρνατε τόσο περί πόνου το συγκεκριμένο κείμενο. Χτύπησα πολύ ευαίσθητο νεύρο άθελά μου και χωρίς να το ξέρω ότι υπήρχε. Ίσως επειδή προσωπικά στην προσέγγισή μου είμαι casualoPCάς δεν είχα συναίσθηση του πόσο σοβαρά παίρνετε κάποια πράγματα μερικοί.

    • Solidarity
    • @lovesfool
      Μην εχεις μεγαλη ιδεα για τον εαυτο σου σε παρακαλω, κανενα νευρο δεν χτυπησες, το λες και το ξαναλες, ουτε εγραψες καποιο αριστουργημα καυστικου σχολιασμου. Κριτικη επι του κειμενου σου γινεται, το οποιο αποφασισες να δημοσιευσεις, και μαλιστα με εριστικη επικεφαλιδα.
      Δηλαδη, ποτε ΔΕΝ θα χτυπαγες νευρο; αν σου λεγαμε ολοι Συγχαρητηρια;

      Το αρθρο, σε επιπεδο λογικης χωλαινει, γιατι το ξεκινας εχοντας ηδη ενα συμπερασμα στο κεφαλι σου, ασχετα αν το δημοσιευεις ως επιλογο ("Αυτό καθιστά το PC τη μοναδική gaming πλατφόρμα που μπορεί να υπηρετήσει την ανάγκη ιστορικής διατήρησης και συνέχειας του Μέσου. Για αυτό και το PC είναι η πλουσιότερη και φιλικότερη gaming πλατφόρμα") και προσπαθεις με υπερβολες να το στηριξεις (οτι πρεπει οσοι εχουν κονσολες να εχουν ενα σαλονι γεματο με αυτες, οτι τα pc ακομα και δισκεττες μπορουν να παιξουν-μα τι προοδος, οτι μετα απο καθε αναβαθμιση παιζεις εκστασιασμενος τα παλια σου παιχνιδια που φαινονται σαν καινουρια κλπ).
      Λογικα, συγκρινεις ενα πολυμηχανημα για ολες τις δουλειες με μια κονσολα, και λες οτι επειδη η κονσολα δεν κανει τα παντα , δεν αξιζει;Η' ερχεται δευτερη;
      Εξακολουθω να ρωταω , ποιο ειναι το νοημα του αρθρου. Ωραια, λοιπον, το pc ειναι πληρεστατο. Τωρα τι κανουμε; να παμε να παρουμε ολοι pc?
      Αν ειναι τοσο προφανης η υπεροχή του, και τοσο ατρανταχτα τα επιχειρηματα που παραθετεις,ο κοσμος γιατι στρεφεται στις κονσολες;

    • Solidarity
    • @Tanno Φιλε μου, δεν νομιζω οτι προκειται περι pcαδων ή κονσολαδων, μαλλον στο δικο σου μυαλο ειναι η διαμαχη, αφου ολοι μας εχουμε pc.
      Ο σκοπος του αρθρου μπορεις να μας πει καποιος ποιος ειναι; οτι με το pc τα εχεις ολα; Ωραια. Τι να κανουμε λοιπον;
      Να γραψω κι εγω ενα αρθρο οτι το γρασιδι ειναι πρασινο; Τι να κανω;

      Αποκρυπτονται ή οχι σκοπιμα ,οι παραμετροι των χρηματων. Για optimization μας λεει το αρθρο; Για instabilities στην καθε διαφορετικη υλοποιηση του pc?
      Παμε παρακατω: ουτε εγω ειχα ποτε high end pc, ομως ακομα και για ενα mid-range, θες ή δεν θες μια καρτουλα γραφικων το λιγοτρο 200 ευρω;
      Θελεις.Μινιμουμ 200 λοιπον.Επεξεργαστη,μνημες,μητρικες, σκληροι δισκοι (που θα φυλαξεις τα games σου που θες να παιζεις στους αιωνες των αιωνων;) , χειριστηρια, πληκτρολογια, ποντικια, ποσο παει η σουμα, μας λεει το αρθρο;

      Και ξαναλεω : εστω οτι το αρθρο ειναι πληρεστατο σε επιχειρηματα και στεκει λογικα. Η πραγματικοτητα δειχνει στροφη του gaming στις κονσολες. Γιατι;Παλαβοι ειναι αυτοι που φτιαχνουν κονσολες; δεν θελουν να βγαζουν λεφτα;Ηλιθιος ειναι ο κοσμος που αγοραζει;

      Οταν γραφεται ενα αρθρο με σκοπο να πλησιασει καποια "αντικειμενικη" αληθεια, καλο ειναι να γραφονται τα παντα, και τα υπερ και τα κατα.

    • joehok
    • ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ?????????? υπαρχουν πραγματικα συλλεκτες παιχνιδιων που απλα τα κανουν μοστρα.....αλλα το αρθρο τζαμπα το εγραψες........ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ ........ πιστεψε με αμα θελω να βαλω κασετα ν64 θα παιξω πιο γρηγορα και ευκολα και απο υπολογιστη της νασα!!!! και πιστεψε με το κανω....επισης δεν υπαρχει πιο πολυπλοκο πραγμα απο τους υπολογιστες και τις εγκαταστασεις.....οκ υπαρχει το gog steam αλλα ο λογος που βγηκαν οι κονσολες ηταν για να μην δινουμε εντολες σε πληκτρολογια ωστε να παιχτει το προγραμμα......ναι οι νεες κονσολες γιναν σαν υπολογιστες αλλα και παλι οτι και να εχεις στον υ΄πολογιστη σου δεν ειναι πιο γρηγορο και προσβασιμο απο τις κονσολες.....plug and play or plug and pray???? ασε τα drivers ασε τις ασυμβατοτητες ασε τις ρυθμισεις ασε τα προβληματικα emulators kai ασε και τα πατσ που θελουν ακομα τα μορταλ κομπατ μπατμαν κτλ.......αφηστε και τους ατμους και τα συννεφα και τις χαζομαρες και τις συλλογες γενικα αφηστε ολες τις χαζες συγκρισεις....

    • Pirederas
    • Ρε φίλε loesfool, καλή η glorious PC Master Race δεν λέω, αλλά κάθε τί στον κόσμο έχει τα καλά και τα στραβά του. Και τα πολλά στραβά του PC δεν μας τα είπες, μόνο τα θετικά. Συν τις προσβολές για όσους έχουν κονσόλες (που κι αυτές έχουν τα καλά και τα στραβά τους). Γι' αυτό και το άρθρο είναι ένα κείμενο παρωδία.

    • Jim P
    • Ένα συναρπαστικό Link: http://en.arguman.org/pc-is-better-than-consoles

      Όσο για τον Roronoa που πήρε σβάρνα τα downvotes, μπήκα στο προφίλ του να δω τι κονσόλες έχει.......

    • lovesfool
    • Η επιχειρηματολογία σας πραγματικά με έχει συγκλονίσει. Άλλο κείμενο είχα προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να κάνω ένα καθαρόαιμο "γιατί το PC είναι καλύτερη gaming πλατφόρμα από τις κονσόλες". Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

      Πάντως, παραθέτω μία σειρά από επιχειρήματα και λογικούς συλλογισμούς στο "γιατί το PC είναι καταλληλότερη πλατφόρμα για να χτίσεις βιβλιοθήκη παιχνιδιών σε βάθος δεκαετιών", γιατί αυτό εξηγώ κι όχι αν το PC είναι καλύτερο γενικά από κονσόλα ή αν θα έπρεπε να καταργηθούν οι κονσόλες και να υπάρχουν μόνο PC. Δεν βλέπω να γίνεται διάλογος για όσα γράφω, αλλά για όσα θεωρείτε ότι πρεσβεύω σε σχέση με τη Master Race.

      Μάλλον λοιπόν θα πρέπει να γράψω το κείμενο στο οποίο θα ταίριαζε καλύτερα η "συζήτηση" που γίνεται στα σχόλια.

      Το θέμα μου, πάντως, δεν είναι κονσόλα ή PC. Ποτέ δεν ήταν. Το θεωρώ άτοπο. Ούτε έχω άποψη για το σωστό κι ότι όλες οι άλλες επιλογές είναι λάθος. Η κονσόλα είναι εξαιρετική επιλογή. Το PC το ίδιο. Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις.

      Υ.Γ. Πότε προέκυψε ο πόλεμος PC vs console και δεν το πήρα χαμπάρι; Ξεμείναμε από console wars και βρήκαμε αλλού να διοχετεύσουμε το χουλιγκανισμό μας; Απότομο ξύπνημα...

    • joehok
    • σχεδον ολα τα παιδια σου εξηγουνε με επιχειρηματα οτι ο καθενας κανει την συλλογη οπου τον βολευει και τον συμφερει...δεν υπαρχει καλυτερος τροπος.....ειτε γεμισω ενα δωματιο mame ειτε γεμισω σκληρο ειτε γεμισω το συννεφο ειτε γεμισω κουτια.....το καθενα εχει τα δικα του τραγικα στοιχεια...τελος....δεν υπαρχει πολεμος....αλλα αν δεν θες πολεμο απλα αλλαξε τον τιτλο που ειναι πιο ατοπος και απο τα επιχειρηματα του αρθρου

    • Jim P
    • "Υ.Γ. Πότε προέκυψε ο πόλεμος PC vs console και δεν το πήρα χαμπάρι; Ξεμείναμε από console wars και βρήκαμε αλλού να διοχετεύσουμε το χουλιγκανισμό μας; Απότομο ξύπνημα..."

      Γράφεις με ύφος Passive Agressive υποτιμητικά πράγματα για την πλειοψηφία των gamers και το συνεχίζεις με προσβολές;

      Έχεις το 90% της κοινότητας απέναντι με επιχειρήματα και μας λες Χούλιγκανς;

      Επειδή το πας πολύ καλά, έλα, δώσε στον Παύλο το επόμενο σεντόνι σου να δεις τι ωραία τρολ μπορούμε να γίνουμε.

      BRING IT ON!

    • mysterious
    • @lovesfool

      Σε παραδεχομαι εισαι μεγαλος μπαγασας...χαχα.Βαζεις τον τιτλο που βαζεις,γραφεις οσα γραφεις και μετα "σοκαριζεσαι" απο την ανταποκριση του κοσμου στην οποια φυσικα απαντας και παλι με καυστικο τροπο.Το κειμενο ηταν 100% πετυχημενο... ;)

    • kokouman
    • Γιατι δεν κανεις και ενα κειμενο για τα αρνητικα του PC ? Οχι οτι σε αυτο διαβασα κατι το θετικο..Ας πουμε π.χ: Πουθενα δεν αναφερεις οτι τα μισα παιχνιδια που εχεις στην βιβλιοθηκη σου, η οποια ειναι μονο ενα κλικ μακρια, δεν παιζουν επειδη ειναι χαλια optimized.

    • Roronoa
    • Το κειμενο δεν ειναι 100% επιτυχημένο, στα σχολια δεν υπαρχει ακομα αναφορα στο journey και παρολο που αναφερθηκε πως τα PC ειναι ακριβα δεν εγραψε κανεις πως ενα pc κανει 2000€ και θελει αναβαθμιση καθε 6 μηνες.
      Η προσπαθεια ηταν πολυ καλη παντως, το comment section θυμισε κατι απο middle ages, επιασες 8/10 ξερω γω.

      ΑΛΛΑ ειδαμε καινουργιο φαινομενο οπου οι κονσολαδες τωρα απαιτουν απο καποιον με αντιθετη αποψη να γραψει Ο ΙΔΙΟΣ τα επιχειρηματα τους για αυτους.

      not bad

    • Deus
    • Δεν υπάρχει πιο άκυρο θέμα προς συζήτηση από το κονσόλες vs pc. Το pc ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΗ, είναι ένα σουπερ ντουπερ πολυμηχάνημα που μπορεί να κάνει τα πάντα, από το να κάνει προσθέσεις και αφαιρέσεις μέχρι να στείλει πυραύλους στον Άρη, επομένως είναι απολύτως λογικό να είναι πολύ πιο παραμετροποιήσιμο όσον αφορά τα games από τις κονσόλες με ότι συνεπάγεται αυτό.(ανοιχτό σε backwards compatibility, modding,κτλ κτλ)Τεσπα, να μην το κουράζουμε άλλο, και οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικές και έχουν τα καλά τους και τα αρνητικά τους, από κει και πέρα καλό θα ήταν να μάθουμε να αποδεχόμαστε τις απόψεις και τις προτιμήσεις του άλλου.(Δεν αναφέρομαι σε κάποιον εδώ, γενικά μιλάω)

      Lovesfool είναι κατανοητό ότι δεν θέλεις να τρολαρεις και να υποτιμήσεις επιλογές άλλων όμως σημεία του άρθρου σου που έχουν παραθέσει τα άλλα παιδιά μπορεί κάποιος να τα πάρει στραβά.

    • BigBOSS
    • lovesloof συμφωνω σε όσα λες, ειναι μαγικο στο ίδιο μηχάνημα να παιζεις απο το πρώτο παιχνίδι ενος franchise που πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 μέχρι το τελευταίο παιχνίδι του franchise που κυκλοφόρησε το 2013, αναφέρομαι στο Tomb Raider και Tomb Raider reboot, και αυτο ειναι ένα μόνο παράδειγμα απο τα πάρα πολλά

    • lovesfool
    • Πάντως, έχω ήδη στο μυαλό μου δύο κείμενα ως αποτέλεσμα του σχολιασμού και της "συζήτησης" που έγινε ή δεν έγινε στο παρόν κείμενο.

      Σκέφτομαι ίσως να τα ενώσω 2 σε 1, αλλά μάλλον θα τα αφήσω να αναπνεύσουν και θα τα γράψω ξεχωριστά.

      Άλλωστε, το μόνο άλλο κείμενο που έχω σκοπό να κάνω είναι ένα revisit - review εντυπώσεων και διαπιστώσεων στη τριλογία Mass Effect, αλλά για να κάνω αυτό θα πρέπει πρώτα να την ξανατελειώσω, που με το ρυθμό που παίζω σημαίνει καλό Πάσχα...

      Μου δώσατε πολύ τροφή για σκέψη και πολύ έμπνευση. Αυτό είναι και το νόημα των κειμένων μου. Να υπάρχει κινητοποίηση, ακόμα κι αν δεν υπάρχει διάλογος όπως τον είχα φανταστεί στο μυαλό μου όταν τα γράφω. Έτσι βρίσκω πολύ πιο εύκολα τι θα γράψω για επόμενο κείμενο, όταν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στην επικαιρότητα που να με κεντρίζει ή να με εμπνέει.

    • Solidarity
    • @lovesfool : "Πάντως, παραθέτω μία σειρά από επιχειρήματα και λογικούς συλλογισμούς στο "γιατί το PC είναι καταλληλότερη πλατφόρμα για να χτίσεις βιβλιοθήκη παιχνιδιών σε βάθος δεκαετιών", γιατί αυτό εξηγώ κι όχι αν το PC είναι καλύτερο γενικά από κονσόλα ή αν θα έπρεπε να καταργηθούν οι κονσόλες και να υπάρχουν μόνο PC"

      Το αν τα επιχειρηματα ειναι λογικα , αυτο το συζηταμε, ο καθενας μας,αυτο που λεει το θεωρει λογικο και κρινεται απο τους υπολοιπους.
      Σε αυτο που γραφεις παραπανω, δεν ειναι Γιαννης, ειναι Γιαννακης. Τι παει να πει "να χτισεις βιβλιοθηκη σε βαθος δεκαετιων"? Δηλαδη εγραψες ενα σεντονι κειμενου επειδη μπορεις στο pc με ενα κλικ να παιξεις τα παιχνιδια σου απο το 1995 ? (Ποσα terrabyte σκληρο εχεις και αν δεν τα εχεις ολα εγκατεστημενα ποσες ντουλαπες εχεις και αν δεν τα εχεις σε physical copies, αυτο σημαινει οτι θες και μια συνδεσουλα internet να τα ξανακατεβασεις ετσι; ) .
      Αρα, δεν ειναι θεμα "ενα διπλο κλικ και παιζω".
      Δευτερον : τι σημαινει gaming βιβλιοθηκη; πολλοι δεν εννοουν gaming βιβλιοθηκη, που δεν περιλαμβανει τα exclusives. Ειχα ps3 και μονο και μονο για τα Halo ,Gears και Alan wake , πηρα και το Χ360. Τωρα που δεν υπαχουν λεφτα θα μεινω στο ps4 αναγκαστικα,

      Αρα λοιπον, δεν τα εχεις ολα στο pc, δεν πα να εχεις κατεβασει στο σκληρο ο,τι κυκλοφορει απο games την τελευταια δεκαπενταετια.Και ειναι πολλα αλλα που δεν σχολιαζεις, οπως σου ειπαμε και ξαναειπαμε : κοστος αποκτησης,προβληματα στο optimization, κουλες ασυμβατοτητες που πεταγονται απο εδω κι απο εκει (το ταδε παιχνιδι παιζει καλυτερα σε Nvidia απο ο,τι σε AMD) κλπ. Μην τα ξαναλεμε.

      Τελος, που τον ειδες τον χουλιγκανισμο στα σχολια; Μαλλον πρεπει να αναθεωρησεις το λεξιλογιο σου και να εισαι ηπιοτερος στις εκφρασεις σου.

    • BigBOSS
    • Solidarity για να λέμε την αλήθεια το pc έχει περισσότερες αποκλειστικότητες απο όλες τις κονσόλες μαζί, επισης τα προβλήματα optimisation δεν ειναι ο κανόνας, πχ απο πέρυσι παιχνίδια στο pc με προβλήματα optimisation θυμάμαι 5-6 εκ των οποιων τα μισα ειναι της Ubisoft. Σε ένα χρονο στο pc κυκλοφορησαν εκατοντάδες παιχνίδια στο pc και απο αυτά παιχνίδια με σοβαρά προβλήματα δεν ηταν ουτε δέκα. Και μια που ανέφερες προβλήματα optimisation να σου θυμίσω τι ωραία έτρεχε το Unity σε ps4 ή οne, τι ωραία προβλήματα είχε το Skyrim στο ps3, τι ωραιες βουτιες έκανε το frame rate στα 20 και 15 fps στις ps3, 360 εκδοσεις του GTAV ή Far Cry 3,

      ή ακόμη και το Crysis 3 που σε ps3/360 έτρεχε πιο low απο τα low του pc με κακό frame rate και ποιότητα εικόνας και αυτο το πράμα το πουλούσαν 50 και 60 ευρώ ενώ στο pc 20 ευρώ φθηνότερο και απειρως καλύτερο, δηλαδη ενα χειρότερο αποτέλεσμα, τελικό προιον το πουλούσαν ακριβότερο και κάποιοι "καμενοι" console gamers χαιρονταν και λεγαν "κοιταξτε 8 ετών hardware τρέχει Crysis 3".

    • Solidarity
    • @BigBOSS Δεν αντιλεγω . Ομως το θεμα δεν ειναι ποιος εχει τα περισσοτερα exclusives. To θεμα ειναι οτι οποιος θελει να εχει και τα exclusives ,πρεπει να εχει και κονσολες και pc.
      Αρα το αρθρο βασιζεται στην πεποιθηση οτι με ενα pc μπορεις να τα εχεις ολα και νοικοκυρεμενα (αλλα δεν περιγραφει καν το οικονομικο κομματι) , η οποια πεποιθηση αποδεικνυεται λανθασμενη, μιας και μια βιβλιοθηκη δεν χαρακτηριζεται μονο απο τον αριθμο των τιτλων της αλλα και απο την ποιοτητα τους!

      Και βασιζομαι σε αυτο που περιεγραψες πιο πριν, για να πω οτι εως περσι, οταν ηθελα να αγορασω καποιον τιτλο, διαβαζα reviews και αναλυσεις για να δω σε ποια πλατφορμα τρεχει καλυτερα (ps3 ή x360- το πρωτο παραδειγμα που μου ερχεται ειναι το Bayonetta).Το Fifa πριν λιγα μολις χρονια, στο pc,ετρεχε αλλη μηχανη γραφικων απο ο,τι στις κονσολες, με αποτελεσμα να χανει παντου. Σε αυτο δεν φταιει φυσικα το pc, φταιει η ΕΑ.
      Ε λοιπον, ποιο το νοημα να μετραμε ποιος την εχει πιο μεγαλη (τη βιβλιοθηκη), οταν ενδιαμεσα υπαρχουν τοσοι παραγοντες που δεν εξεταζονται (ποιοτητα τιτλων, οτι καποιοι θελουν exclusives και στο pc και στις κονσολες, ή μονο στις κονσολες , κοστος αποκτησης pc κλπ).
      Το ολο αρθρο δεν προσπαθει να καταληξει σε ενα συμπερασμα. Το εχει ηδη το συμπερασμα εξ αρχης και μας το τριβει στη μουρη.

    • Roronoa
    • Αυτο το πραγμα που τα console exclusives ειναι ο πυρηνας του gaming ειναι πιο ελιτίστικο απο την καθε pc master race. Μηπως νομιζετε πως οι δικες σας συλλογες ειναι πιο ολοκληρωμενες χωρις τα pc exclusives? Το ξερω θα σας φανει σοκαριστικο αλλα οι κονσολες δεν εχουν ολα τα παιχνιδια που εχουν κυκλοφορήσει.
      Αν δεν θελετε να παιξετε σε pc μπραβο σας, κανεις δεν σας αναγκασε.
      Ο OP καλα εκανε και ειπε την αποψη του. Κανεναν δεν υποτίμησε παρα μονο την τακτικη των κονσολων οπου μηδενιζετε η βιβλιοθηκη και το ελλιπές backwards compatibility, που φυσικα δεν εχει αδικο, και μερικα ακομα που τα προσπερασατε.

      Aντι να κοιταξετε που πουλανε 60ε τα uncharted και λοιπα Last gen παιχνιδια σε "definitive" editions οταν σε pc μπορεις να παιξεις τις παλιες κoπιες που ειναι σε τιμη χωμα με "remastered γραφικα" καθεστε και γραφετε για ακριβα pc και πως σε pc δεν μπορειτε να παιξετε ολα τα halo.
      Κοιτατε το δεντρο και χανετε το δασος.

    • Solidarity
    • @BigBoss Να συμπληρωσω στο πολυ ευστοχο σχόλιό σου
      " τελικό προιον το πουλούσαν ακριβότερο και κάποιοι "καμενοι" console gamers χαιρονταν και λεγαν "κοιταξτε 8 ετών hardware τρέχει Crysis 3".

      Αυτη ειναι η νοοτροπια που εχουν πολλοι στην Ελλαδα γενικως. Θελουν να νιωθουν οτι δεν τους επιασαν κοροϊδα και οτι αντιθετως οτι επιασαν κοροϊδο το συστημαμα.
      Εχω φιλο που με κινητο των 150 ευρω ,το Moto G , (το οποιο ειναι οντως value for money), χτυπιεται που τρωει κολληματα, που σερνεται σε καποια θεματα ή που δεν κανει παππαδες.
      Δεν καταλαβαινουν πολλοι οτι σε αυτη τη ζωη δεν μπορουν να τα εχουν ολα. ΟΚ, πηρες μια κονσολα/ενα κινητο/ενα pc, αλλα η αποδοση του ειναι δεδομενη. ΔΕΝ μπορει να τα εχει ολα. Και PC 4000 ευρω να χτισεις, αν θες να παιξεις Last of us, θα παρεις κονσολα. Οποιος θελει να παιζει strategy θα πρεπει να εχει ΚΑΙ pc.

      Το να προσπαθει το αρθρο να αποδειξει οτι με μια επιλογη τα εχεις ολα,κι οτι τους επιασε ολους στον υπνο ,ειναι ατοπο.

    • BigBOSS
    • Δε νομιζω πως ο lovesfool ειπε οτι στο pc τα έχεις όλα με την έννοια ότι θα μπορεις να παιξεις πχ και το επομενο Halo, οκ σιγουρα και θα παρεις xboxone για αυτο.

      Αυτο που ειπε ειναι πως σε ένα μηχάνημα, το pc εν προκειμένω, μπορεις να παξεις παιχνιδια της τελευταιας 20ετίας τουλάχιστον με ένα κλικ. Ενώ για να κανεις κάτι αντιστοιχο στις κονσολες πρέπει να έχεις συνδεδεμένες 3 και 4 κονσολες.
      Επισης στο pc λογω της μεγάλης ανθισης της ψηφιακης διανομής βρισκεις πολύ εύκολα παλια παιχνίδα που παιζουν απροβλημάτιστα που διαφορετικά δεν θα μπορούσες να τα βρεις η θα ήταν τελος πάντων πολύ δύσκολο να τα βρεις retail.

    • Altair
    • @BigBOSS
      "lovesloof συμφωνω σε όσα λες, ειναι μαγικο στο ίδιο μηχάνημα να παιζεις απο το πρώτο παιχνίδι ενος franchise που πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 μέχρι το τελευταίο παιχνίδι του franchise που κυκλοφόρησε το 2013, αναφέρομαι στο Tomb Raider και Tomb Raider reboot, και αυτο ειναι ένα μόνο παράδειγμα απο τα πάρα πολλά"
      Κατεβάζεις από psn το Tomb Raider PS1 classics,αγοράζεις και το καινούριο και ορίστε η μαγεία σου.Ορίστε παίζω στο PS3 και το πρώτο και το τελευταίο.Το θέμα είναι άλλο.
      1)Γιατί να το κάνω;Παιχνίδια δεν υπάρχουν;Δεν ξέρω τι γίνεται στα πισί,αλλά στις κονσόλες έχουμε υπεραρκετούς τίτλους.Νόμιζα και στα πισί το ίδιο ισχύει,αλλά μάλλον έκανα λάθος για να θέλετε να παίζετε τίτλους 20ετίας.
      2)Η λέξη κλειδί στη φράση σου είναι ΙΔΙΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ.Ίδιο μηχάνημα;Είσαι σίγουρος;Θες να μας πεις δηλαδή ότι μέσα στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν δεν έχεις αλλάξει τίποτα στο μηχάνημά σου;Ούτε κάρτα γραφικών ούτε μνήμες ούτε τίποτα;Επίσης θες να μας πεις ότι παίζουν το ίδιο απροβλημάτιστα ανεξαρτήτως hardware;
      Άσε μας ρε φίλε.Πήγαινε ξαναπαίξε τα Tomb Raider σου αφού τόσο γουστάρεις κι εγώ θα την βγάλω με μουφοπαιχνιδάκια τύπου Bloodborne.Γεια χαρά.

    • lovesfool
    • Να έχεις τα πάντα, ούτε λόγος. Αποκλειστικότητες υπάρχουν παντού, οπότε δεν μπορείς να έχεις τα πάντα σε μία πλατφόρμα. Αυτό που περιγράφω στο κείμενο είναι το να έχεις τα πάντα από αυτά που έχεις αγοράσει σε μία πλατφόρμα, που να είναι και past-proof. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

      Όλες οι πλατφόρμες έχουν σημαντικές αποκλειστικότητες. Ακόμα και οι smart συσκευές έχουν πλέον πράγματα που αξίζουν το κόπο να έχεις. Σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία.

      Επιπλέον, δεν είναι αριθμητικό το θέμα. Σύμφωνοι, το PC λόγω φύσης έχει τις περισσότερες αποκλειστικότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα ποιότητα στις αποκλειστικότητές του, ούτε ότι μία αποκλειστικότητα συνεπάγεται ντε και καλά ποιότητας, είτε είναι σε PC, είτε σε κονσόλα.

      Το θέμα μου είναι αποκλειστικά και μόνο η βιβλιοθήκη που έχει ο καθένας μας δημιουργήσει σε βάθος χρόνου και ποια πλατφόρμα είναι πιο φιλική και πρακτική στην ιδέα του "παίζω από το 1989 κι από τότε έχω μαζέψει Χ παιχνίδια". Αυτό σχολιάζω. Την βιβλιοθήκη και κατά πόσο είναι διακοσμητική ή ζωντανή, ανάλογα με την πλατφόρμα.

      Μου δώσατε πολλά ερεθίσματα, όμως, οπότε το επόμενο ή μεθεπόμενο (ανάλογα με το ποιο από τα δύο κείμενα μου έρθει κέφι να γράψω πρώτο αυτό το Σ/Κ) "σεντόνι" θα έχει θέμα μία καθαρόαιμη, απευθείας αντιπαράθεση PC και κονσολών ως gaming επιλογή από μία σειρά από σκοπιές που θεωρώ προσωπικά σημαντικές. Νομίζω εκεί θα κάνουμε πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση.

    • BigBOSS
    • Altair
      Γιατί να το κάνω;Παιχνίδια δεν υπάρχουν;Δεν ξέρω τι γίνεται στα πισί,αλλά στις κονσόλες έχουμε υπεραρκετούς τίτλους.Νόμιζα και στα πισί το ίδιο ισχύει,αλλά μάλλον έκανα λάθος για να θέλετε να παίζετε τίτλους 20ετίας.

      no comment

    • GiannisRethymno
    • Αγαπητέ φίλε lovesfool είμαι φανατικός σου αναγνώστης αλλά σήμερα έκανες λάθος στον τρόπο που έκφρασες την γνώμη σου και όχι με τα λεγόμενα σου.Από τον τίτλο κιόλας είναι επιθετικό το ύφος.

      Εκεί κολλάνε οι υπόλοιποι σχολιαστές και έχει δημιουργηθεί αυτή η αναστάτωση.
      Φιλικά Γιάννης.

    • Tim of Heavens
    • Μπορεί να γράφουμε με σκοπό να πλακίζουμε ορισμένοι και κάποιοι άλλοι με πιο έντονο τρόπο αλλά μερικά σχόλια που υποθέτω έγιναν στο πόδι είναι απλά για να χαχανίζω σαν χαζούλης. Στην τελική ποιος χέστηκε αν το τάδε σύστημα κάνει περισσότερα ή λιγότερα πράγματα. Θα αναδειχθεί κάποιος νικητής και θα πάρει βραβείο ή είναι νίκη γοήτρου;
      Εγώ την όλη συζήτηση που γίνεται μετά από όλα αυτά τα κατεβατά, την εκλαμβάνω σαν κάτι διασκεδαστικό που θα με κάνει να γελάσω και να περάσω καλά το χρονικό διάστημα που δεν έχω δουλειά στο γραφείο, διότι τέτοιες ανούσιες συγκρίσεις δεν μπορεί να τις παίρνει σοβαρά νόημων ενήλικας άνθρωπος.

      lovesfool τα άρθρα σου έχουν πέραση και ανανεώνουν το ενδιαφέρον του κοινού για comments. Συνέχισε με το κεφάλι ψηλά.

      Υ.Γ. Το Little Big Adventure 2 δεν το παίζει καμιά κονσόλα, ούτε καν το παλαιολιθικό PC μου. Τόσο παλαιός τίτλος είναι.

    • Viper71
    • @lovesfool μετα από αυτό

      "Μου δώσατε πολλά ερεθίσματα, όμως, οπότε το επόμενο ή μεθεπόμενο (ανάλογα με το ποιο από τα δύο κείμενα μου έρθει κέφι να γράψω πρώτο αυτό το Σ/Κ) "σεντόνι" θα έχει θέμα μία καθαρόαιμη, απευθείας αντιπαράθεση PC και κονσολών ως gaming επιλογή από μία σειρά από σκοπιές που θεωρώ προσωπικά σημαντικές. Νομίζω εκεί θα κάνουμε πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση."

      αρχιζω να πιστευω ότι το τραβαει ο "οργανισμος" σου....οποτε οπως πολυ σωστα σου εγραψε και ο Jim P "Επειδή το πας πολύ καλά, έλα, δώσε στον Παύλο το επόμενο σεντόνι σου να δεις τι ωραία τρολ μπορούμε να γίνουμε".

      feed the troll λοιπον και θα εισαι εσυ υπεύθυνος για οπου καταληξει......κρατιομαστε τοσος κοσμος χτες και σημερα για να μην ανοιξει ο ασκος του Αιολου....αλλα από την άλλη αρχιζω να πιστευω ότι αυτό αποζητάς.....Μωρε ποιον μου θυμιζεις απ' εδώ μεσα ποιον μου θυμιζεις......

    • Altair
    • @Roronoa
      Το λινκ που έβαλες σημαίνει ότι θα πρέπει να το ξαναγοράσει,μιας και το αντίτυπο που έχει ΔΕΝ παίζει.
      Μόλις ξεγυμνώθηκαν και τα υπόλοιπα επιχειρήματά σας κύριοι.
      Ευχαριστώ που συνεχίζετε να μου δίνετε βέλη να τοποθετώ στην φαρέτρα μου για να βάλλω εναντίον σας.

    • dawnstar
    • Τα κακα του digital θα τα δειτε οταν το retail απαξιωθει τοτε θα δειτε και τις τιμες και τα παντα να ανεβαινουν θα δειτε και περιορισμους και πολλα αλλα.....

    • Scott_Pilgrim
    • Δεν θα κρυφτώ, μπήκα μόνο και μόνο για να διαβάσω τα σχόλια. Παρόλα αυτά βλέπω κάποιες φορές μια υποτίμηση προς το είδος μου, τους κονσολάδες και με στεναχωρεί. All praise the Master Race.

    • Milito74
    • Ο βασικός λόγος για τον οποίο γραφτηκε το κειμενο είναι όντως σωστός: Το backwards compability είναι
      όντως μεγάλη πληγή για τις κονσόλες. Όταν αγοράζεις μια καινούρια κονσόλα, περιμένεις να παίζει και τα
      παλιά παιχνίδια έτσι ώστε να μην βάζεις και βγάζεις κονσόλες από την τηλεόραση που είναι μη πρακτικό
      και άβολο. Γιατί κακά τα ψέμματα, ναι αγοράζουμε καινούριες κονσόλες για να παίξουμε τα καινούρια παιχνίδια,
      αλλά επίσης, ελπίζουμε να παίζουν τα παλιά παιχνίδια έτσι ώστε να τα παίζουμε ευκολα και χωρις βαλε βγαζε τις
      παλιές κονσόλες. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους PC gamers. Όταν βάζεις καινούρια εξαρτήματα στον υπολογιστή σου και αντικαθιστώντας τα παλιά, προφανώς και δεν το κάνεις για να παίξεις μόνο τα παλιά παιχνίδια αλλά και για να παίξεις τα νέα. Οπότε όπως και οι console gamers, έτσι και οι PC gamers ξοδεύουν πολλά χρήματα, μόνο που οι console gamers ξοδεύουν χρήματα για κονσόλα, χειριστήριο και videogame. Ενώ οι pc gamers πέρα από αυτά τα τρια, ξοδεύουν χρήματα και για εξαρτήματα. Εχω παιχνίδι που θέλει καλύτερη καρτα γραφικών για να παίζει; Την αγοράζω. Έχω παιχνίδι που θέλει καλύτερο επεξεργαστή για να αποδώσει καλύτερα;, Αγοράζω καλύτερο επεξεργαστή. Έχω παιχνίδι που απαιτεί πιο σύχρονο λογισμικό για να τρέξει. Το αγοράζω και αυτό. Και έτσι οι pc gamers, όπως και οι console gamers, καταληγουν με αχρησιμοποίητη σαβουρα στο σπίτι τους. Οπότε ας μην υποβαθμιζουμε την μια η την άλλη πλευρα. Καθε μια έχει τα χουγια της.

    • vonzuchter
    • Ποτε δε καταλαβα το διαχωρισμο υπολογιστη και κονσολας... Αν θες ολοκληρωμενη gaming εμπειρια θα εχεις και τα δυο για τον απλουστατο λογο οτι καποια παιχνιδια οπως strategy , διαφορα simulators , διαφορα mmo , παιχνιδια τυπου Arma και day z , adventures κτλπ θα τα παιξεις στο PC.... Aν θες ακομα πιο ολοκληρωμενη εμπειρια θα παρεις και ενα wiiu... Εχω γραψει πολλες φορες την αποψη μου θα τη γραψω αλλη μια φορα. Εχει να κανει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα εξης... α)ποσα λεφτα μπορεις να διαθεσεις αλλιως ειναι να δωσεις 800-900 να χτισεις ενα καλο PC , αλλιως ειναι ν α παρεις κανα καλο bundle xbox ή ps με 300 ευρωπουλα , β) τι ειδους εμπειρια γκειμινγκ θελεις πχ αν εχεις σκαλωμα με τα γραφικα θα τα σκασεις και θα παρεις PC και θα το τουμπανιαζεις με φρεσκες καρτες γραφικων να γουσταρεις και οι κονσολες παντα θα ειναι απο μια εως και τρεις γενιες (οσο γερναει η κονσολα) πισω στα γραφικα αυτο δε θα αλλαξει ποτε. γ) τι παιχνιδια παιζεις (ανελυσα στην αρχη του ποστ).

      Και απο εκει και περα υπαρχουν δεκαδες αλλοι λογοι αλλοι σοβαροι αλλοι λιγοτερο που οδηγουν στη τελικη επιλογη , πχ πολλοι παικτες δε μπορουν να ξεκολλησουν απο τον συνδυασμο mouse+keyboard , ή αλλοι εχουν προβλημα χωρου και δε μπορουν να εχουν pc ή αλλοι γουσταρουν τη φαση να αραζουν στο σαλονι με τα χειρηστιρια και οχι να ειναι σε ενα γραφειο , εχω ακουσει επισης απο ατομο οτι οταν παιζει θελει ταυτοχρονα να ειναι ανοικτη η τηλεοραση για συντροφια για αυτο δε θελει κονσολα.

      παντως ειναι ηλιθιο να γινονται κοντρες για τετοια πραματα. οι καιροι αλλαζουν , καποτε ειναι καλυτερα (αν δε μπορεις να εχεις και τα δυο) να εχεις κονσολα , καποτε PC. πχ πριν μια δεκαετια ηταν απλα αστειο εστω και να ισχυριστει καποιος οτι η κονσολα μπορουσε να συναγωνιστει το PC , το οποιο ειχε απειρως ανωτερα γραφικα , ειχε online multiplayer κτλπ κτλπ. Πλεον η κονσολα μοιαζει καλυτερη επιλογη σε μερικα πραματα οπως οτι εχει πιο πολλους ΑΑΑ τιτλους συν καποιες αποκλειστικοτητες αλλα στο μελλον παλι η κατασταση μπορει να αλλαξει , αλλωστε ενω φαινονταν οτι πηγαινε για θανατο το pc gaming αναστηθηκε με το φαινομενο steam.

      οσο για τη συλλογη κονσολων και παιχνιδιων και το retro gaming ειναι hobby. ενα διαστημα ειχα gamecube , ps2 , xbox 360 , snes και amiga ολα στημενα σε σαλονι και γραφειο , μεχρι που η παντοφλα της γυναικας μου με συνετισε οταν με ειδε να στηνω και το master system και μπηκαν στο παταρι για να μη γυρισω μια μερα απο τη δουλεια και τα βρω στα σκουπιδια. Δε νομιζω τωρα το backwards compatibility (1 γενια πισω) ή ακομα λιγοτερο το retro gaming (δηλαδη gaming 2 γενιες ή πιο παλια προς τα πισω) ειναι σοβαρη επιχειρηματολογια υπερ του pc καθως οι παικτες που παιζουν με αυτο το τροπο ειναι λιγοι , συνηθως φαλακροι 36αρηδες παντρεμενοι πατεραδες σα και μενα.

      @lovesfool κατανοω αυτο που περιεγραψες με το να βαζεις παλαιοτερα παιχνιδια σε νεο hardware... εγκατεστησα περσι το medieval totar war 2 και το επαικα με ολα τα σετινγκς στο τερμα και ηταν οντως εντελως διαφορετικη εμπειρεια

    • Solidarity
    • @vonzuchter Τελικα το συμπερασμα ειναι οτι η παντοφλα της συζυγου ειναι πιο ισχυρη απο καθε επιχειρημα ;p

    • yaponvezos
    • O @vonzuchter, ειδικά με την πρώτη του παράγραφο με έβγαλε από μεγάλο κόπο.

      ΟΙ διαχωρισμοί σε πλατφόρμες είναι περισσότερο θέμα πολιτικής και στρατηγικής παρά οτιδήποτε άλλο. Τα format wars δεν είναι παράδοση, είναι κατάρα και το περιεχόμενο είναι πάντα το μεγαλύτερο όπλο της κάθε πλευράς.

      Στα games το έχουμε δεχτεί αυτό, ενώ σε άλλες βιομηχανίες θεωρείται προσβλητική η όποια αποκλειστικότητα και γίνεται χαμός "μέχρι να μείνει μόνο ένας". Έχουμε συνηθίσει αλλιώς. Όλα όμως είναι growing pains μέχρι να μετατραπούν τα πάντα σε services και να ησυχάσουμε.

      Στο τέλος η διαφορά είναι τα interfaces και το ποιο είναι καταλληλότερο για τη μία ή την άλλη εμπειρία. Και ένα μηχάνημα να είχαμε για όλα, τα "formats" θα ήταν ουσιαστικά τα διαφορετικά online services και accessories. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο. Μέχρι τότε δεν σκοπεύω ούτε καν να αναρωτηθώ αν το ένα format είναι καλύτερο από το άλλο.

      Με νοιάζει τι γίνεται αφού πιάσω το χειριστήριο.

    • vonzuchter
    • @yaponvezos "Με νοιάζει τι γίνεται αφού πιάσω το χειριστήριο" (ή το mouse+keyboard για τους PCαδες...) εκει ειναι η ουσια. Τι παιχνιδια θελεις να παιξεις και τι φραγκα εχεις και θες να διαθεσεις. Ολα τα αλλα ειναι ανουσιες συζητησεις καφενειου.

*